Search here...
TOP
Sicilia

21 obiective de vizitat în Sicilia pentru o călătorie de poveste

Trec în revistă 21 obiective de vizitat în Sicilia: orașe, sătuce, rezervații naturale, plaje superbe, puncte de belvedere care îți taie răsuflarea. Da, le găsești pe toate pe cea mai mare insulă din Mediterană!

Așez obiectivele în ordinea pe care am menționat-o în itinerarul propus aici: Cum să îți organizezi vacanța în Sicilia: sfaturi utile și itinerar. Adică zburat în Catania, închiriat mașină acolo (deși vorbesc și despre opțiuni de transport în comun), făcut ocolul insulei și plecat tot de pe aeroportul din Catania.

1. Catania

Nici nu am inclus Catania în itinerar, atâtea păreri proaste am auzit despre ea. Că ar fi un oraș mare, murdar și urât, și că nu prea avem ce vedea oricum. Și că e posibil să ne spargă și mașina…

Așa că nici nu am intrat în oraș. Dar în caz că vrei totuși să îl vizitezi, îmi salvasem ca locuri de interes: Villa Bellini/ Chiosco Bellini, Anfiteatro Romano di Catania, Church of San Nicolò l’Arena, Piazza del Duomo, La Pescheria di Catania, Castello Ursino.

⌛Cu toate astea, dacă te cazezi în Catania și ai mai mult timp de stat în zonă:

 • Vizitează Acireale, un orășel superb la 25 min de Catania. Poți ajunge aici din Catania cu autobuzul Interbus.
 • Pentru o zi plină de distracție, mergi la Etnaland, are atât un parc de distracții cât și un parc acvatic cu tobogane. Arată foarte bine, noi voiam să mergem pentru Mara. Până am citit în recenzii că parcarea nu este supravegheată și se sparg constant mașinile (portbagajul!!), furându-se ca în codru. Noi trebuia să mergem direct de la aeroport acolo, deci cu toate bagajele după noi, așa că am zis pas! Îți recomand să mergi cu transportul în comun.
 • o excursie pe Etna!

2. Excursie pe Muntele Etna (obiective de vizitat în Sicilia)

O excursie pe Etna este un motiv excelent pentru a face o oprire în Catania. Dar poți ajunge ușor la vulcan și din Taormina.

Etna e un obiectiv major pe insulă, e un vulcan activ. Poți urca până la un punct cu telecabina, apoi trebuie să mergi mai departe cu un ghid. E destul de frig sus, ai nevoie de bețe de drumeție, de haine de vânt și o cască de siguranță.

Noi nu am urcat pe Etna, ni s-a părut cam anevoios cu copil mic. Și după ce am făcut frigul pe Vezuviu, am zis ca ne ajung vulcanii pentru o perioadă.

💡 De reținut: pe Etna nu ai voie să urci fără un ghid acreditat dincolo de stația de sus a telecabinei! Așa că rezervă din timp o excursie.

 • Catania: Mount Etna Morning or Sunset Day Trip with Tasting
  • RATING: 4.8 / 5 – cu peste 2200 recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 6 ore
  • Include transferul de la hotel (din Catania), un ghid localnic cu care vei face drumeția pe vulcan și o degustare de biscuiți cantucci si vin zibibbo. Nu include biletul telecabinei, care este în jur de 20€
 • Mount Etna: Guided Volcano Summit Hiking Tour with Cable Car
  • RATING: 4.7 / 5 – cu peste 1900 recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 5-6 ore
  • Include biletul telecabinei, un ghid acreditat și drumeția pe Muntele Etna. Include de asemenea și închirierea une jachete de vânt, a bețelor de drumeție și a căștii de siguranță, de care ai nevoie pentru a urca pe vulcan. Excursia începe de la telecabină, nu include transportul până aici, așa că e ideală dacă vii până aici cu mașina închiriată.
 • Catania: Mount Etna Trekking Trip off the Tourist Path
  • RATING: 4.9 / 5 – cu 700 recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 7 ore
  • Include transferul din Catania, drumeția pe vulcan alături de un ghid, o jachetă călduroasă, încălțări și bețe de drumeție. Poți să admiri peisaje uluitoare, să înveți despre istoria acestui loc de la ghidul tău, să explorezi o peșteră de lavă și să vezi craterul sud-estic, cea mai activă zonă a Muntelui Etna. E o excursie extrem de apreciată!

3. Siracusa

Situat pe coasta estică a Siciliei, la 50 min de aeroportul din Catania, Siracusa este celebru pentru vestigiile sale antice uimitoare, precum Teatrul Grecesc sau Urechea lui Dionysus. Dar pe noi ne-a dat pe spate eleganța străzilor, trotuarele pavate cu marmură, piețele uriașe și priveliștea spre marea agitată!

🏛️Am vizitat doar micuța insulă Ortigia, unde e centrul istoric al Siracusei. Am stat 3 ore aici, ne-am delectat cu gelato și arancini și ne-am plimbat agale. Am văzut Tempio di Apollo, Catedrala superbă (Cattedrale metropolitana della Natività di Maria Santissima), și Giardino Aretusa.

Giardino Aretusa este una dintre cele mai vechi grădini publice din Europa, creată în secolul 3 î.en. Această grădină adăpostește un izvor natural, Fonte di Aretusa, care este menționat în mitologia greacă. Se spune că Aretusa, o tânără văduvă, a fost transformată într-un izvor de către zei pentru a o proteja de vânătorii sălbatici. Acest mit oferă locului un farmec în plus și o încărcătură istorică și mitologică deosebită.

🏛️Siturile arheologice importante, însă, sunt în oraș, pe continent. Nu rata Parco Archeologico Neapolis, unde se află Teatro Greco, Orecchio di Dionisio, Latomie del Paradiso. De văzut sunt și Catacombe di San Giovanni și Latomia dei Cappuccini.

🅿️ Am parcat aici cu 1.5€/h, pe continent, și am mers pe jos în Ortigia, sunt 700 de metri până la Templul lui Apollo.

Cattedrale metropolitana della Natività di Maria Santissima, Siracusa, Sicilia
Cattedrale metropolitana della Natività di Maria Santissima, Siracusa
Siracusa
Siracusa
La un arancino în Siracusa
Siracusa
Fonte Aretusa, Siracusa
Fonte Aretusa
21 obiective de vizitat în Sicilia – Insula Ortigia, Siracusa

⌛Dacă ai mai mult timp de stat în zonă:

 • Fă o plimbare de 1h cu barca în jurul insulei Ortigia. Pentru doar 20 te bucuri de altfel de priveliști, ai alături un ghid care îți povestește despre istoria și mitologia locului și faci o oprire pentru înot în apele cristaline.
 • Mergi în orașul Fontane Bianche, are o plajă superbă cu ape turcoaz. Poți ajunge aici și cu trenul.
 • Vizitează Noto, un mic orășel superb, e la 30 min cu mașina de Siracusa. Poți merge cu trenul aici, după ce faci plajă la Fontane Bianche
 • Mergi la Spiaggia di Calamosche, una dintre cele mai frumoase plaje din Sicilia! Pare că nu există transport public până aici, dar sunt doar 10km din Noto, închiriază o bicicletă sau ia un taxi, merită!
 • Lido Beach Agua – o altă plajă incredibilă. Nu există transport public până aici.
 • Vizitează Marzamemi, un mic oraș pitoresc. Poți ajunge aici din Noto cu autobuzul, verifică aici orarul și prețurile.

4. Modica (obiective de vizitat în Sicilia)

Modica este celebru pentru arhitectura sa barocă superbă și pentru renumitele sale ciocolaterii. Acest orășel este o adevărată bijuterie arhitecturală, cu străduțe înguste și clădiri ornamentate. În plus, ciocolata din Modica este faimoasă pentru modul său tradițional de preparare, fără utilizarea laptelui, oferind arome și texturi unice.

Noi nu am mai ajuns aici, din cauza apusului foarte timpuriu (la final de septembrie), dar și pentru că am avut un pas relaxat și nu ne-am grăbit. E un oraș micuț, cred că 2 ore sunt suficiente pentru el.

🚌 Poți ajunge aici cu trenul. Din Siracusa o călătorie costă 9.20€ și durează 1.5 – 2 ore.

🏛️Trebuie să vizitezi: Duomo di San Giorgio, Belvedere San Benedetto, Duomo di San Pietro Apostolo, Antica Dolceria Bonajuto, Museo del Cioccolato di Modica.

🅿️Parchează aici, este o parcare publică gratuită, foarte aproape de centrul istoric al orașului.

5. Ragusa (obiective de vizitat în Sicilia)

Am ajuns în Ragusa pe seară, la apus. Ne-a surprins teribil cât de mult s-a schimbat peisajul în puțin peste o oră. De la opulența mediteraneeană a Siracusei, învăluită în soare puternic și sunetul valurilor, deodată eram în inima munților, într-un orășel foarte rustic!

Ne-a plăcut atât de mult! E plin de farmecul tipic italienesc, de la străduțe înguste (pe care abia poți conduce) la relaxarea și voia bună a localnicilor.

Ragusa Ibla este centrul istoric și se află într-o vale, mai jos decât orașul nou Ragusa. Între ele este o stradă șerpuită pentru mașini, întretăiată de o serie de străduțe cu trepte. Muuulte trepte!

Și ce crezi că ne-am gândit noi să facem seara, când am ajuns, pe întuneric? Exact, să urcăm acele trepte ca să mergem la un restaurant în Ragusa. Am mai zis că sunt muuulte trepte? 😂 Mara ne-a surprins teribil, ea care cere în brațe după doi pași, a urcat singurică până sus, fără să se plângă deloc. Chiar i-a plăcut și zicea că „asta e mișcarea noastră”.

E o idee bună să urci sau să cobori pe aceste trepte pentru priveliște. Am făcut această poză de aici, unde am fost a doua zi cu mașina, sunt 2-3 locuri unde poți parca.

21 obiective de vizitat în Sicilia - Ragusa
21 obiective de vizitat în Sicilia – Ragusa

🏛️Tot ce ai de văzut este în Ragusa Ibla: Chiesa delle Santissime Anime del Purgatorio, Chiesa di San Giuseppe, Duomo di San Giorgio, Palazzo Arezzo Di Trifiletti, Giardino Ibleo. Plus priveliștea de pe treptele spre orașul vechi.

Totul la superlativ, ne-a plăcut mult-mult orașul ăsta! Să nu ratezi parcul Giardino Ibleo, are niște priveliști grozave!

🅿️Sunt două parcări publice cu plată (1€/h) în Ragusa Ibla: aici și aici.

Noi am parcat lângă cazare gratuit, pe strada Via Tenente di Stefano. Dar ai grijă că e într-o zonă ZTL, unde nu ai voie să intri sau să ieși cu mașina între anumite ore. Când am fost noi, restricția era între 8 seara și 7 dimineața parcă. Sunt marcaje evidente și luminoase cu Zona ZTL, nu ai cum să le ratezi, când am ajuns în dreptul lor era verde și scria că putem trece.

🚌 Se ajunge în Ragusa și cu trenul, gara (stazione) este în orașul superior, cam la 2km de Ragusa Ibla.

Ragusa la apus
Ajunși seara în Ragusa am dat peste acest peisaj
Duomo di San Giorgio
21 obiective de vizitat în Sicilia – Ragusa
Balcoane in Stil baroc in Ragusa, Sicilia
Balcoane in Stil baroc in Ragusa
Giardino Ibleo, Ragusa
21 obiective de vizitat în Sicilia – Giardino Ibleo, Ragusa

⌛Dacă ai mai mult timp de stat în zona Modica-Ragusa:

 • Oprește-te și în Scicli, un alt orășel superb, e în drum spre Modica și Ragusa, atât cu mașina cât și cu trenul.
 • Mergi la plajă în Marina di Ragusa, are o plajă fantastică. Alte plaje apropiate sunt în Punta Secca și Spiaggia di Punta Braccetto (o plajă sălbaitcă).
 • Vizitează Castello di Donnafugata, e un castel scos din povești, atât de frumos!

Cazare în Ragusa Ibla – 21 obiective de vizitat în Sicilia

Noi ne-am cazat o noapte la B&B L’Orto Sul Tetto, în Ragusa Ibla, un mic b&b modest, dar gazda extrem de amabilă, ne-a ajutat cu parcarea și diverse alte informații. Și punctul forte este terasa rustică pe care se ia micul dejun inclus, deasupra acoperișurilor roșiatice! Un mic dejun italienesc, cu multe produse de patiserie dulci, cafea, si doar 2-3 tipuri de mezel și brânzeturi.

E ceea ce trebuie, amplasat perfect, cu parcare gratuită pe stradă (te ajută gazda) și o terasă splendidă!

RECOMANDAREA MEA #1

B&B L’Orto Sul Tetto
RATING: 9.3 / 380+ recenzii
✔️Mic-dejun excepțional inclus
✔️ Parcare gratuită pe stradă

Cazare în Ragusa – mic dejun pe terasă

6. Agrigento: Scala dei Turchi și Valea Templelor

Agrigento e un oraș frumos, ce merită o oprire dacă ai timp. Dar am pus punctul acesta pe listă în special pentru Valea Templelor și Scala dei Turchi.

Noi din păcate nu am ajuns aici, nu ni s-au părut atractive pentru un copil mic. Și drumul pare cam anevoios, 140 km din Ragusa până aici în 2:30 ore. Nu este autostradă în partea aceasta a insulei, se circulă pe un drum cu o bandă pe sens. Dar dacă am fi fost singuri, am fi venit cu siguranță!

Scala dei Turchi

Scala dei Turchi, sau “scara turcilor”, este o stâncă formată din marne, o rocă sedimentară de culoare albă, sub formă de trepte, de unde și numele său. Ultima parte a numelui se datorează atacurilor frecvente ale piraților turci în epoca modernă timpurie.

🅿️Poți parca mașina peste drum de Scala dei Turchi, sunt parcări aici sau aici, cu 6 pe zi (indiferent dacă stai 5 minute sau 5 ore). De aici ajungi în 5 minute pe jos la Scala.

Roca albă se află între două plaje, unde poți să te plimbi sau chiar să faci baie în mare. Nu uita să mergi și la punctul de Belvedere.

O altă rocă inedită vei găsi la Riserva Punta Bianca (aici pe hartă). Pare un peisaj lunar, iar casa aceea pe jumătate construită arată cu atât mai curios!

Valea Templelor

Valea Templelor este cel mai mare parc arheologic din Europa și printre cele mai populare obiective de vizitat în Sicilia. E un exemplu extraordinar de artă și arhitectură ale grecilor antici și include ruinele a șapte temple din secolul 5 î.en. E impropriu numită o “vale”, căci este pe marginea unui deal de lângă Agrigento.

Biletul pentru a vizita Valea Templelor costă 13€, dar locurile sunt limitate, așa că mai bine cumpără biletul online.

7. Villa Romana del Casale

Pornim spre nord, spre Cefalù, și la mijlocul drumului se află Villa Romana del Casale, o vilă romană mare și elaborată. În urma săpăturilor a fost dezvăluită una dintre cele mai impresionante colecții de mozaicuri romane din întreaga lume, pentru care situl a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Aceste mozaicuri, care datează din secolul 4 e.n., acoperă aproximativ 3.500 de metri pătrați. Sunt cu adevărat unice, căci starea lor de conservare este excelentă. Aceasta se datorează alunecărilor de teren și inundațiilor care au acoperit rămășițele.

Intrarea costă 10, iar în prima duminică din fiecare lună poți intra gratuit. În principiu este deschisă zilnic între 9:00-18:00, dar verifică programul pe site-ul lor.

Noi nu ne-am oprit aici, ne gândeam că nu ar avea răbdare Mara, însă mi se pare o atracție de top în Sicilia.

8. Enna

Enna, un frumos orășel construit pe un deal înalt chiar în mijlocul Siciliei, este renumit pentru peisajele sale spectaculoase, fiind supranumit „Orașul Belvedere” datorită priveliștilor uimitoare. În apropiere, la Poggio del Conte Ruggero D’Altavilla, se află un balcon panoramic din sticlă.

🚌 Se poate ajunge cu trenul în Enna (verifică pe Trenitalia, nu pe google maps), doar că gara este jos, la baza orașului. Și înțeleg că nu sunt conexiuni foarte bune cu autobuzul către centrul Enna, și trebuie să iei taxi-ul.

9. Cefalù

Cefalù e un oraș incredibil, unul dintre cele mai cunoscute obiective de viziat din Sicilia! Are una dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă, o stâncă alături, priveliști cu totul spectaculoase, un centru frumos-frumos, pizza (la Ristorante Via Roma Vecchia) și gelato incredibile, printre cele mai bune pe care le-am mâncat pe insulă! Ah și o cannolerie despre care am înțeles că ar avea cel mai bun cannoli din Sicilia (Cannolí)!

🏛️Centrul Cefalù nu e mare, e grozav și doar să iei la pas orășelul ăsta pitoresc. Dar trebuie să vezi: Chiesa di Santo Stefano Protomartire del Purgatorio, Duomo di Cefalù, Porta Pescara, Lavatoio Medievale (o spălătorie ce datează din 1514, cu chiuvete originale din piatră și duze din fontă), plaja din Cefalù, și desigur, Rocca di Cefalù. Și dacă poți, mergi aici sau aici pentru o altfel de priveliște spre oraș.

Și mergi la plajă! Noi am fost doar la plaja micuță de lângă Porta Pescara, Spiaggia del Porto Vecchio, dar Cefalù are o plajă întinsă, de 1.4 km. Ca să nu mai spun că pe plaja aceasta au filmat scenele de plajă din sezonul 2 al The White Lotus (2021-2025)!

Intrarea la Rocca di Cefalù costă 5 de persoană și poți parcurge aici unul din două trasee:

 • Un traseu ușor de 20 de minute până la punctul panoramic, noi pe acesta l-am făcut. Urcarea este constantă, parțial pe trepte, parțial pe teren mai accidentat, unde roca e și un pic alunecoasă. Mara (la 3 ani) a urcat singură-singurică până sus, nu s-a plâns o clipă, chiar când noi aveam limbile de un cot și voiam să ne mai tragem sufletul.
 • Un traseu ceva mai susținut, de 1 oră, până la Castello di Cefalù. Priveliștea de aici e superbă, la 360°. Mi-au plăcut mult imaginile, dar noi nu aveam cum să urcăm până aici cu Mara.

Priveliștea de la punctul panoramic e incredibilă, mi se pare de neratat!

21 obiective de vizitat în Sicilia - Rocca di Cefalu
21 obiective de vizitat în Sicilia – Rocca di Cefalu

🅿️Noi am parcat gratuit pe strada din fața gării, unde sunt dungi albe. Nu știu dacă am avut noroc, sau sunt mereu locuri disponibile aici. Altfel, există un pic mai în față o parcare publică cu plată, unde înțeleg că un minim de 3 ore costă 5€. Sau există și o parcare publică cu plată lângă plajă, la 10 minute de centru (primele 2 ore costă 4-5€). Mai poți încerca și această parcare gratuită lângă plajă, dar înțeleg că uneori se pune lacătul și nu ai acces.

Cefalu
21 obiective de vizitat în Sicilia – Cefalu
21 obiective de vizitat în Sicilia - Cefalu
Chiesa di Santo Stefano Protomartire del Purgatorio
21 obiective de vizitat în Sicilia – Cefalu
Lavatoio Medievale
21 obiective de vizitat în Sicilia - Porta Pescara, Cefalu
Porta Pescara, Cefalu
21 obiective de vizitat în Sicilia - plaja din Cefalu
Spiaggia del Porto Vecchio, Cefalu
Obiective de vizitat în Sicilia - Spiaggia del Porto Vecchio
La picnic pe plaja din portul vechi
Urcare spre punctul panoramic la Rocca di Cefalu
Urcare spre punctul panoramic la Rocca di Cefalu
Urcare spre punctul panoramic la Rocca di Cefalu
21 obiective de vizitat în Sicilia - Rocca di Cefalu
Punctul panoramic la Rocca di Cefalu
Obiective de vizitat în Sicilia - Rocca di Cefalu
Punctul panoramic la Rocca di Cefalu

🪂 Pentru o experiență inedită și amintiri de neuitat, nu rata un zbor cu parapanta deasupra Cefalù! Vei admira priveliști panoramice unice, ce îți vor rămâne pentru totdeauna gravate în memorie.

RATING: 4.9 / 5 – cu peste 50 recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 1 oră

Nu ai mai zburat niciodată cu parapanta? Nu îți face griji, vei merge în tandem cu un profesionist care a făcut asta de mii de ori – așa că ești pe mâini bune.

Zborul cu parapanta include:

 • ✅Parapantă
 • ✅Instructor
 • ✅Preluare și predare în centrul Cefalù
 • ✅Video și fotografii cu GoPro10
 • ✅Pantofi sport (dacă nu ai)
 • ✅Asigurare

10. Palermo (obiective de vizitat în Sicilia)

Palermo e un oraș controversat, frumusețile sale contrastează cu mizeria și izurile pe care le găsești la fiecare colț. Dar una peste alta, merită vizitat!

E suficient să petreci o zi în Palermo pentru a îl explora. Dar e un loc bun ca bază, deci poți petrec mai multe zile aici.

Am scris despre ce să vizitezi, unde îți recomand să te cazezi (pentru că zona în care te cazezi poate face diferența între o vacanță reușită și una ratată!) și excursii pe care să le faci în împrejurimi, în articolele:

Fontana Pretoria, Palermo. Obiective de vizitat în Sicilia
Fontana Pretoria, Palermo
Chiesa del Gesù di Casa Professa, Palermo
Chiesa del Gesù di Casa Professa, Palermo
Chiesa di San Domenico, Palermo
Chiesa di San Domenico, Palermo
Villino Florio, Art Nouveau in Palermo
Villino Florio, Palermo

11. Borgo Parrini

Vizitează Borgo Parrini, un mic sat pitoresc la 50 km de Palermo, înspre Castellammare del Golfo (aici pe hartă). Este mic-micuț, dar tare colorat! Cu mașina faci în jur de 50 de minute până în Borgo Parrini, dar cu transportul în comun nu găsesc vreo rută convenabilă.

12. Castellammare del Golfo

Castellammare del Golfo e un oraș foarte frumos, la mare, cu izul acela de relaxare mediteraneeană, dar cu un munte pe fundal. Exact combinația care ne place! Are o mică plajă, Cala Petròlo, un centru superb, un port elegant în mijlocul unui golf și un punct de belvedere fantastic, Belvedere Castellammare del Golfo (aici pe hartă).

Noi am fost doar la punctul de Belvedere, unde parcarea e gratuită. Și priveliștea de milioane!

⌛Dacă ai mai mult timp de stat în zonă:

 • Vizitează Templul Segesta, un templu ridicat de grecii antici în secolul 5 î.en.
Castellammare del Golfo, Sicilia - punct panoramic. Obiective de vizitat în Sicilia
Castellammare del Golfo, punctul de belvedere

13. Scopello

Scopello e un oraș micuț, cu străduțe înguste și case mici, îngrijite, într-o atmosferă rustică. Dar punctul forte aici sunt de fapt Faraglioni di Scopello, niște stânci ce ies din mare și formează un tablou idilic.

Punctul de belvedere pentru faraglioni este aici. Și am parcat aici pentru 2.50€ pe oră. Noi am fost doar la punctul de belvedere, dar dacă mergi puțin mai în față este o potecă ce te duce jos până la mare. Vara e plin de oameni aici, se face plajă pe asfalt, căci nu este nisip, și lumea face baie în apă. Probabil ai nevoie de papucii speciali, căci sunt pietre mari la intrarea în apă.

21 obiective de vizitat în Sicilia - Scopello
21 obiective de vizitat în Sicilia – Faraglioni di Scopello
Obiective de vizitat în Sicilia - Scopello

14. Cala Mazzo di Sciacca

În caz că vrei să faci plajă, un pic mai sus de Scopello este Cala Mazzo di Sciacca, o mică plajă sălbatică. E cu nisip, nu foarte fin, dar culoarea apei e tare frumoasă, și sălbăticia locului îmi inspiră multă deconectare.

15. Riserva Naturale dello Zingaro

La Riserva Naturale dello Zingaro vei descoperi o minunăție de traseu!! 7 km de coastă ce te poartă pe la 6 plaje sălbatice, una mai frumoasă decât alta!

Rezervația este deschisă între 7:00 – 19:30 și intrarea costă 5 de persoană. Poți intra în Riserva dello Zingaro prin sud, un pic mai sus de Scopello (intrarea aici), dar și prin nord, dinspre San Vito Lo Capo (intrarea este aici).

🅿️Parcarea din sud este gratuită, dar e mică și se umple repede, dacă nu vii foarte devreme dimineața va trebui să parchezi un pic mai departe, cu 8-9 pe zi.

Depinde de tine în cât timp faci traseul, în funcție de pasul propriu, opririle pentru poze sau pentru plajă și baie. Nu îți trebuie echipament special, doar haine comode și încălțări sport (nu ai voie să intri în șlapi). Și dacă vrei să intri în mare ai nevoie de încălțări pentru apă.

Mi se pare un vis traseul ăsta! Poate și pentru că ne e atât de inaccesibil, acum, cu copil. 😅 Dar este genul de atracție care nouă ne place tare mult în vacanțe. Un traseu în natură, cu munte și mare, mișcare în aer liber.

Îl punem pe listă pentru data viitoare, căci vom reveni cu siguranță în Sicilia, ba chiar căutăm bilete pentru anul viitor!

16. Erice

Erice e un splendid orășel în vârf de deal, cu cea mai frumoasă priveliște din toată Sicilia, cel puțin noi așa am simțit. Trebuie neapărat să îl incluzi în itinerarul tău sicilian!

Nu sunt multe atracții de văzut în mod special aici, e plăcut să te plimbi pur și simplu pe străduțe. Dar nu rata Giardino del Balio și Castello del Bálio. Castelul este închis, dar te poți plimba pe lângă el, și tot de aici este super-priveliștea despre care îți spuneam.

Aici pe hartă e locul din care am făcut poza de mai jos.

21 obiective de vizitat în Sicilia - Erice
Castello del Bálio, Erice

Și aici e un punct panoramic de unde am făcut poza următoare. Moment în care s-au lămurit toți cei de acasă că nu făceam poze din avion. 😆

21 obiective de vizitat în Sicilia - Priveliște din Erice
Priveliște din Erice
21 obiective de vizitat în Sicilia - Priveliște din Erice
21 obiective de vizitat în Sicilia – Erice
Obiective de vizitat în Sicilia - Erice
Priveliște din Erice

Apoi, îți recomand să te oprești la Caffè pasticceria Michele pentru o cafea, ceva dulce și neapărat un arancino. Este chiar lângă Pasticceria Maria Grammatico, mai faimoasă și cu mult mai multe recenzii, dar sincer nu știu motivul. Acolo era gol, în timp ce la Michele nu aveai loc să arunci un ac. Noi am ales Michele pentru că avea și produse fără gluten, dar ne-am bucurat de un mic prânz delicios cu arancini și o cafea bună în tihnă.

Am prins o zi tare, tare vântoasă în Erice, un vânt care aproape te dobora, așa că nu ne-am plimbat prea mult pe străduțe. Dar tind să cred că în mod normal nu este vremea extremă aici sus.

🅿️Dacă vii cu mașina, sunt multe parcări pe lângă micul oraș. Încearcă aici, aici sau aici. Noi am găsit un loc pe Viale Conte Pepoli, pe marginea întregii străzi sunt locuri marcate cu dungi albastre (cu plată), și am plătit aproximativ 2€ pe oră prin aplicația EasyPark.

🚡Poți urca în Erice și cu telecabina din Trapani, stația în Trapani este aici, caută Funivia Erice. O călătorie dus-întors costă 11€, vezi detalii despre programul de funcționare aici.

21 obiective de vizitat în Sicilia - Erice
21 obiective de vizitat în Sicilia – Erice
Erice, Sicilia
Erice, Sicilia

17. Saline di Trapani e Paceco

Salinele din Trapani și Paceco oferă un peisaj tare frumos, iar rezervația naturală din care fac parte oferă adăpost pentru multe păsări migratoare și este gestionată de WWF. Rezervația este aici pe hartă.

Poți spune că atmosfera aici este “exotică”, cu mori de vânt și păsări flamingo, și este cu adevărat magică la apusul soarelui, când culorile cerului se reflectă în apele din saline.

Mai sunt și Salinele Marsala (aici pe hartă), cu peisaje la fel de spectaculoase.

18. Insula Favignana (obiective de vizitat în Sicilia)

Când am văzut imagini cu apele extrem de limpezi și de un albastru ireal din jurul insulei Favignana, am rămas înmărmurită! Cum de nu mai auzisem de locul acesta până acum?! Ce-i drept, înțeleg că nu arată tot timpul atât de paradisiac, probabil depinde de vânt, de lumină. Dar tot e un loc în care îmi doresc enorm să ajung!

Poți petrece o zi întreagă aici, planifică o excursie de o zi dacă vrei să vezi insula.

Insula Favignana face parte din micul arhipelag al insulelor Egadi, dintre care cele 3 principale sunt Favignana, Levanzo și Marettimo, aflat în larg la 20 km de orașul Trapani, în vestul Siciliei.

Noi ne doream să o vedem, dar câte să înghesuim în 7 zile în Sicilia? 😅 O vedem cu siguranță data viitoare și scriu un articol dedicat. Pentru acum îți las mai jos documentarea mea despre cum ajungi pe insulă și ce ai de văzut acolo.

Cum ajungi pe insula Favignana

Pe Favignana ajungi cu feribotul LibertyLines din Trapani. Are o frecvență de 30-60 minute, o cursă până pe Favignana durează 30-40 minute și costă 15-17 de persoană dus. Pe aceste feriboturi pot urca doar pasageri.

Feriboturile Liberty ajung și pe celelalte insule Egadi, Levanzo și Marettimo.

Există și feriboturi care transportă mașini, feriboturile Siremar. Dar acestea au doar 4 curse pe zi, durata cursei este de 55-70 minute, și costul e mai mare. Nu îmi dau seama de pe site exact cât costă, dar la o simulare pentru noi trei plus mașina, ne-ar fi costat 160€ dus-întors. În plus, am citit despre tot felul de restricții în a aduce mașini din exterior pe insulă, posibil în sezon să nu fie permise, nu sunt sigură, dar pare o variantă complicată și scumpă.

💡 De reținut! Pentru a merge pe insulele Egadi se plătește o taxă de 2.50 de persoană în numerar.

Excursii pe insula Favignana – 21 obiective de vizitat în Sicilia

Dacă nu vrei să își bați capul cu transportul cu feribotul și închirierea de biciclete, alege o excursie de o zi în insulele Egadi cu plecare din Trapani.

Trebuie să menționez că deși există ceva variante de excursii mai ieftine, la 35-45€ pentru toată ziua, recenziile lasă de dorit. Oamenii povestesc că excursia este grăbită, pe bandă rulantă, cu prea mulți oameni la bord. Eu zic că merită să plătești un pic mai mult, ca să ai o experiență bună și amintiri frumoase.

Vrei să știi care sunt cele mai bune excursii, dar nu ai timp să răsfoiești zeci de recenzii? Am făcut eu cercetarea pentru tine! De departe, cele mai bune două opțiuni sunt:

 • From Trapani: Egadi Islands Favignana & Levanzo Cruise
  • RATING: 4.9 / 5 – cu peste 90 recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 8 ore
  • Include plimbarea pe o barcă micuță, de maxim 12 persoane, pe insulele Favignana și Levanzo, cu opriri la cele mai frumoase plaje și golfuri, o băutură inclusă și echipament de snorkeling gratuit. Se vizitează de asemenea și orașul Favignana, unde poți lua prânzul, care nu este inclus.
 • From Trapani: Favignana and Levanzo Boat Tour with Lunch
  • RATING: 4.8 / 5 – cu peste 35 recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 8 ore
  • Include plimbarea pe un mic yacht în jurul insulei Favignana și o oprire la Levanzo, degustarea de produse tradiționale în orașul Favignana. Trebuie să îți aduci propriul echipament de snorkeling, căci ei nu oferă.
  • Este cea mai apreciată excursie la un buget mai mic, are recenzii foarte bune.

Verifică ultimele prețuri pentru aceste excursii:

Cum te deplasezi pe insula Favignana

O dată ajuns pe insula Favignana, care este foarte mică, având cam 9 km dintr-un capăt în altul, mijlocul preferat de deplasare este bicicleta. În jurul portului este plin de centre de închiriat biciclete sau scooters. Dacă mergi cu copiii, se oferă și scaune de bicicletă. Se pot închiria și mașini, dar este destul de scump pentru doar câteva ore de închiriat.

Pentru noi ăsta era un impediment, inițial când plănuiam să mergem pe Favignana, căci eu nu știu să merg pe bicicletă. Și nu voiam să luăm mașina închiriată pe insulă, ar fi costat prea mult. Plănuiam să încercăm să negociem o închiriere pe oră a unei mașini. Sau speram să găsim o bicicleta cu 3 roți, în care să încăpem toți trei (au aici de exemplu).

Dar există și trenulețul Egadilandia, cu stație aici în port. Pe site-ul egadilandia.it se vede că au două trasee care înconjoară insula, unul scurt de 30 min care costă 7€, și unul mai lung de 60 min, care ajunge și în partea de vest a insulei, ce costă 15€.

Trenulețul acesta nu ajunge la toate plajele pe care îmi doream să le văd, și în plus e o plimbare rapidă, panoramică, nu ai timp să cobori până la plaje. Dar înțeleg că e o experiență bună dacă nu ai mai mult timp pe insulă. Ghizii sunt foarte simpatici și îți povestesc diverse despre locurile pe care le vezi.

Ce poți vedea pe Favignana

Cel mai frumoase plaje de pe insulă (concluzie la care am ajuns după multe aticole citite și câteva clipuri bune pe youtube) sunt: Cala rossa, Bue Marino Beach, Cala azzurra, Lido Burrone. Ar mai fi și Cala Rotonda, în partea vestică a insulei. Unele plaje sunt mai ușor accesibile decât altele.

Mai poți urca și la Castello di Santa Catarina pentru o priveliște completă asupra insulei. Se urcă pe jos pe o potecă, cu trepte pe alocuri. E un traseu de 1.2 km cu o elevație de 230 m, ce se parcurge în aproximativ jumătate de oră. De jos din oraș faci cam 50 minute până la castel. Nu e o urcare foarte dificilă, dar nu e recomandat să o parcurgi în soare puternic.

Mulți preferă să meargă la castel la apus, eventual cu niște gustări pentru un picnic.

19. San Vito Lo Capo

Poate ai auzit de San Vito Lo Capo, cu plaja-i minunată. Am văzut pe Instagram că s-a plimbat multă lume pe aici în 2023.

Noi am petrecut 3 nopți în frumoasa stațiune, cu leneveală la plajă cât cuprinde. Are, probabil, cea mai frumoasă plajă din Sicilia, cu apa de o culoare incredibilă și o intrare foarte lină, numai bună pentru copii.

Am povestit pe larg despre San Vito, inclusiv recomandări de cazare pentru toate buzunarele, în articolul San Vito Lo Capo: descoperă cea mai frumoasă plajă din Sicilia.

Obiective de vizitat în Sicilia - San Vito Lo Capo
Apă cristalină în San Vito Lo Capo
sicilia
21 obiective de vizitat în Sicilia – San Vito Lo Capo
San Vito Lo Capo, Sicilia
San Vito Lo Capo, Sicilia

20. Tindari

Tindari e un mic orășel în vârf de deal, pe coasta de nord a insulei. Priveliștile de aici sunt foarte frumoase, iar biserica din centru e impresionantă!

21. Taormina (obiective de vizitat în Sicilia)

Taormina este poate cel mai popular obiectiv din Sicilia. Sau așa mi-a dat impresia, căci l-am găsit extrem de aglomerat, în ciuda vremii capricioase. E sofisticat, mai afluent și mai elegant decât restul insulei. Și, desigur, mai scump!

Deși mulțimea de oameni m-a făcut să vreau să scap cât mai repede de acolo, orașul chiar este deosebit, urcat sus pe deal, cu priveliști fantastice. Și sincer, cum faci puțin stânga-dreapta față de strada principală, Corso Umberto, cum descoperi liniștea și poți să te plimbi în voie.

Am scris despre ce trebuie neapărat să vizitezi în Taormina, cum ajungi la plajă, unde e cea mai frumoasă priveliște, și unde să te cazezi (indiciu: nu în Taormina😆) în articolul Taormina: ce să vizitezi, cazare, excursii de o zi.

Obiective de vizitat în Sicilia - Taormina, Sicilia
21 obiective de vizitat în sicilia – Taormina
Obiective de vizitat în Sicilia - Taormina, Sicilia
Taormina

21 obiective de vizitat în Sicilia pentru o călătorie de poveste

Ce spui despre lista mea de obiective de vizitat în Sicilia? Nu uita să verifici itinerarul de 10 zile pe care l-am creat, și alte informații în celelalte articole:

TAGS:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro