Search here...
TOP
Bologna Inspirație

Prima mea experienţă cu Airbnb

Luna asta am avut prima mea experienţă cu Airbnb. Şi nu oricum, dar am stat la cineva acasă! Cu ei în casă! Poate ştii sau poate nu, dar eu nu sunt cea mai sociabilă persoană 🙃. Mi-ar plăcea tare mult, în vacanţe, să aflu despre viaţa localnicilor. Dar nu intru cu ei în vorbă nici să mă baţi. Cel mai bine îmi dai profilul lor de facebook, că îi stalkeresc eu 😅.

Aşa că a fost o ieşire din zona de confort experienţa asta. Şi până la urmă a fost una plăcută. Poate şi pentru că a fost vorba doar de o noapte.

Ce este Airbnb

airbnb

airbnb.com

În puţine cuvinte, e o platformă online de cazare, o alternativă la hoteluri. În realitate se defineşte drept o comunitate. Există gazde care postează pe site un apartament întreg, sau o cameră din casa în care locuiesc, spre închiriere în regim hotelier. Şi există călători care din diverse motive nu vor să stea la hotel, şi recurg la această variantă. Ori la hotel e prea scump, ori vor o experienţă autentică, ce i-ar aduce mai aproape de viaţa de localnic.

Am citit abia recent de unde vine denumirea de Airbnb. Doi tineri americani din San Francisco nu aveau suficienţi bani de chirie, aşa că au cumpărat nişte saltele gonflabile, le-au instalat în living, şi le-au „închiriat” turiştilor care voiau să doarmă undeva ieftin, oferind şi mic dejun homemade: Air (de la saltelele cu aer) Bnb (Bed and Breakfast). Asta se întâmpla în 2008. Treptat conceptul a luat amploare şi acum este o companie de mare succes.

Astăzi pe airbnb.com poţi închiria apartamente, castele, bărci, igloo-uri, căsuţe în copac, şi chiar insule private!

Prima experienţă

Da, a fost prima mea experienţă cu airbnb, dar în realitate a doua cu acest gen de cazare. Când am fost cu sora mea în Paris ne-am străduit foarte mult să găsim o cazare la un preţ decent. Hotelurile amplasate în centru erau incredibil de scumpe, abia cele de la periferie erau acceptabile.

Am căutat şi pe airbnb atunci, şi pe mai multe site-uri de genul ăsta (da, airbnb nu e singurul, dar e cel mai cunoscut). Într-un final am găsit apartamentul perfect pe housetrip.com, site care acum văd că a fost cumpărat de trip advisor. Am scotocit pe site şi am reuşit să găsesc apartamentul 😀. Aici am stat pentru câteva zile. Nu îţi imaginezi cât putea fi de mic!! Dar era foarte drăguţ, şi suficient pentru ce aveam noi nevoie.

De fiecare dată când am fost plecată am căutat cazare şi pe airbnb, dar nu prea am găsit oferte convenabile. Sunt destul de scumpe unele locuinţe, merită mai degrabă dacă mergi cu un grup mai mare, pentru că multe au un dormitor şi în plus şi o canapea extensibilă.

Cazare scumpă în Bologna

Când am fost în Cinque Terre am zburat la Bologna, şi a trebuit să înnoptăm acolo, pentru că am ajuns pe la 23:15 şi nu mai mergea nici un tren la ora aia. Dar când am început să căutăm cazare am rămas şocaţi de preţuri!! Pe puţin 100 de euro pe noapte, şi asta la hotelurile cu baie pe hol! Păi stai, frăţiwear, noi am plătit 100 de euro pe noapte în Londra. Lon-dra! Probabil cel mai scump oraş european! Bologna e un oraş frumos, şi e cel mai vechi oraş universitar, ok, dar nu se compară.

Ne tot ziceam că ne scapă ceva, că sigur e vreun eveniment chiar atunci când mergem noi. Învie Elvis şi are concert pentru o singură zi tocmai la Bologna sau ceva de genul ăsta! Căutam şi nimic.

Până când într-un final am descoperit că exact în săptămâna aia era Bologna Design Week.. S-a întors karma designului împotriva noastră, pfff, şi i-am zis lui Alex să nu mai bodogănească atunci când lucrează la vreun proiect. Ne-am gândit şi ne-am răzgândit dacă să rămânem totuşi o zi în Bologna, să mergem pe la expoziţii. Până la urmă am hotărât să nu stăm, pentru că erau doar expoziţii de-ale artiştilor bolognezi, şi vrem mai degrabă să mergem anul viitor la Salone del Mobile de la Milano, unde va fi crème de la crème a desingerilor din întreaga Italie.

Cu airbnb acasă la un cuplu de italieni

airbnb

Airbnb

Aşa că am fost nevoiţi să recurgem la airbnb, ca să găsim o cazare mai ieftină. Cea mai convenabilă soluţie, deşi nu tocmai pe placul nostru, era să stăm acasă la un cuplu, Cristina şi Matteo. Aveau o cameră în plus, un loft, costa 40 de euro pe noapte, şi era foarte aproape de gară, unde aveam treabă a doua zi. Am zis că nu e o tragedie, pentru că oricum ajungeam la ei seara pe la 12, şi plecam dimineaţa la prima oră. Apartamentul este ăsta, în final cu taxele airbnb şi cele pentru curăţenie, a costat 58 de euro, oricum mult mai bine decât alternativele la hotel.

Am fost în contact cu Cristina prin mesaje, prin platforma airbnb. Am intrebat-o de 10 ori dacă nu e problemă că ajungem aşa târziu, mi-a răspuns că ei oricum se culcă târziu. Mi-a zis la ce staţie să coborâm din autobuzul cu care veneam de la aeroport, mi-a dat adresa completă, mi-a zis la ce interfon să sun.

Am ajuns în sfârşit la ei, chiar la miezul nopţii, şi ne aşteptam să ne primească, să ne salutăm, şi să meargă la culcare. Da’ de unde?! Ne-au primit foarte prietenos, ne-au povestit diverse, despre ei, ce şi cum lucrează, ne-au prezentat toată casa, ne-au pus la dispoziţie orice, au zis că putem lua ce vrem din frigider, putem să ne facem ceai, să stăm la tv, efectiv să ne simţim ca acasă. Am glumit, am râs împreună, au amândoi o engleză perfectă, lucrur rar pentru italieni! La un moment dat i-a întrebat Alex ce vârstă au. Ea 26 şi el 24…. Nu m-am mai simţit demult aşa bătrână 😂! Le-am zis şi de noi, eu 31 şi Alex 28.. Şi am început noi fetele să facem mişto că ne-am luat copii să îi creştem 😄.

Să fi stat vreo 20 de minute de vorbă. Ne-au recomandat un local pentru micul dejun, şi chiar ne-am dus acolo a doua zi. A fost excelent! Italienii sevesc la micul dejun nelipsita cafea şi ceva produse dulci de patiserie. Dar găseşti şi sandvişuri. Mi-a plăcut localul, elegant şi cochet, chiar pe via dell’Indipendenza, în plin freamăt al bolognezilor care ies la o cafea şi o bârfă înainte de serviciu, şi în clinchetul neîncetat al ceşcuţelor de la bar. Când mergi în Bologna încearcă-l într-o dimineaţă, se numeşte Impero.

E un mare avantaj să iei contact cu localnicii, îţi recomandă cele mai bune experienţe din oraş. Au vrut chiar să ne sugereze un itinerariu pentru a vizita Bologna, dar le-am zis că plecăm dimineaţa devreme cu trenul.

Ne-au lăsat apoi să mergem la culcare în camera organizată într-un fel de mansardă la supantă (m-a corectat domnu’ arhitect) deasupra living-ului. Nu are perete spre restul casei, doar o balustradă, deci nu ai mare intimitate. Dar cei doi italieni simpatici s-au dus oricum la culcare într-o altă parte a apartamentului, unde aveau dormitor separat. Partea bună e că ai o baie proprie acolo sus. Dar care nu are duş. Desigur că ne-au pus la dispoziţie duşul de la parter.

Ea a plecat dimineaţa devreme la muncă, pe la 7, şi ne-am trezit cât s-a foit la parter, unde era şi bucătăria. El urma să plece pe la 10 la birou. Noi ne-am trezit de tot pe la 8 şi jumătate, am strâns ce aveam, am tras uşa în spatele nostru şi am plecat.

Am fost extrem de şocaţi să găsim în Piazza dell’8 Agosto, o piaţă mare de tot aproape de blocul în care am stat, şi goală cu o seară înainte (de chiar ne întrebam de ce o ţin aşa degeaba), ditamai târgul cu tarabe!! A apărut peste noapte, la propriu! Ziceai că am călătorit în timp într-o altă perioadă, era absolut plin şi multă forfotă. Un fel de Dragonul Roşu ambulant… Haine, oale, accesorii, toate de-a valma vândute la tarabe. Chiar am fost impresionaţi că nu auzisem nici un zgomot peste noapte.

Una peste alta ne-am simţit foarte bine la gazdele noastre. Nu ştiu cum ar fi fost dacă am fi stat mai multe zile, cred ca nu aş fi fost foarte confortabilă cu lipsa de intimitate, dar asta ţine de fiecare. Mai târziu, în tren, mi-a zis Alex că trebuia să le fi lăsat un bileţel în care să le mulţumim. Nu mă aşteptam la asta de la el, e mai pragmatic de obicei. Aşa că am concluzionat că i-a fost pe plac experienţa 😊. L-am liniştit, zicându-i că o să îi scriu mai târziu Cristinei un mesaj pe airbnb.

Airbnb, o comunitate

Ajunşi înapoi în Bucureşti, le-am scris şi un review pe airbnb, în care am povestit că au fost foarte amabili şi prietenoşi, şi ne-au făcut recomandări prin oraş. Ne-au lăsat şi ei un review:Airbnb review

E important să ai review-uri bune. Şi ca gazdă, şi ca oaspete.

După cum spuneam, airbnb, mai mult decât o plaftormă, se laudă a fi o comunitate. Pentru că este bazată pe încredere. Gazdele au încredere că voi lăsa totul intact la ei în casă, şi eu am încredere că mă voi duce la ei şi voi fi în siguranţă. Înainte de a alege un apartament, citeşte toate review-urile despre el, vei înţelege dacă gazda e neserioasă, dacă sunt probleme cu baia, cu gălăgia şi tot felul de alte detalii. Gazda, pe de altă parte, înainte de a te accepta ca oaspete, va citi review-urile de pe profilul tău, de la alte gazde, ca să afle cum te-ai comportat ca oaspete.

Plata se face prin airbnb. Când faci rezervarea, plăteşti suma integrală. Sumă ce rămâne în contul airbnb până când tu termini sejurul. În acest fel, gazda nu va primi banii decât dacă tu eşti mulţumit de ce găseşti la faţa locului. Dacă pozele de pe internet nu reflectă realitatea, sau dacă ţi-au fost promise nişte condiţii care nu există, poţi refuza să stai acolo, şi primeşti banii înapoi de la airbnb.

Cum ziceam, totul se rezumă la încredere 🙂.

Încearcă şi tu

Eu te încurajez să încerci. Data viitoare când pleci în vacanţă nu te rezuma la a căuta cazare pe booking. Vezi ce oferte găseşti şi pe airbnb.com. Ba chiar o să te ajut! Ai din partea mea un voucher cadou €20 pentru următoarea rezervare pe care o faci la ei pe site (în valoare de cel puţin €67, fără taxe de curăţenie, etc)! Dacă îl foloseşti, voi primi şi eu 20 de euro pe care să îi folosesc tot pe airbnb. Câştigăm amândoi! 😉

«

»

4 COMMENTS

  • LifeIsNotAFight

    ii stalkeresti tu :)) love it

    • Diana
      AUTHOR

      Da, hai ca stii si tu despre ce vorbesc :))

  • Hm… nu te cred ca nu esti sociabila! 🙂
    Am folosit si eu AirBnB… prima data in State si am fost incantata. Drept dovada, am apelat la aceste servicii si prin Europa de cateva ori. Acum depinde de starea pe care o am… Uneori imi doresc sa calatoresc studenteste si sa ma bag in discutii cu toata lumea, alte ori prefer rasfatul hotelurilor, in care totul este predictibil. 🙂

    • Diana
      AUTHOR

      Cred ca ai dreptate, depinde de stare nivelul de sociabilitate :). Am citit si am retinut ca in New York ai folosit airbnb si ai stat foarte central, o sa procedez si eu la fel, cand voi ajunge pe acolo :).

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro