Search here...
TOP
Bavaria Inspirație

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber, două orașe bavareze de poveste

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber sunt două minunății de orașe din Bavaria! Sunt primele locuri pe care le-am văzut în road trip-ul nostru de o săptămână prin Germania și ne-au surprins tare plăcut. Nu îmi vine să cred că ne-am ținut departe de Germania atâta timp, având în minte orașe foarte noi pline de zgârie nori, și de fapt țara asta e toată un basm! La propriu, căci poveștile fraților Grimm sunt toate culese de prin orășelele Germaniei.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Organizarea călătoriei

Poți ajunge ușor în zonă dacă zbori direct la Nuremberg, sunt zboruri directe de la București, Cluj, Sibiu și Timișoara cu Wizzair. Nu uita că bagajul de mână pentru Wizz Air trebuie să se încadreze în dimensiunile 40 × 30 × 20 cm, deci un rucsac.

Pentru bagaje de mână sortate în funcție de companiile low cost și limitele impuse de acestea, dar și alte acesorii utile de călătorie, citește mai multe aici: Travelkit: destinația ideală pentru bagaje și accesorii de călătorie.

O dată ajuns în Nuremberg, ar fi ideal să petreci câteva zile aici, căci în jurul său sunt o mulțime de orășele absolut fabuloase! Noi am ales să vedem Rothenburg ob der Tauber, nu am avut timp de mai multe fără să fim pe fugă, dar tot de la voi am aflat, căci mi-ați comentat foarte mulți când am postat pe facebook, despre alte orașe splendide: Bamberg, Bayreuth, Würzburg. Mai știam și despre Coburg și Marktbreit, iar dacă vrei să te aventurezi și mai la est, aproape de granița cu Cehia este o bibliotecă fabuloasă, la mănăstirea Waldsassen.

Noi nu ne-am cazat în zonă, în aceeași zi am plecat mai departe spre Koblenz pentru a vizita Valea Mosel și Valea Rinului, dar am căutat câteva opțiuni bune de cazare în Nuremberg.

Acum că ți-ai făcut o idee despre ce poți vedea în zonă, hai să îți prezint Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber. Noi le-am văzut pe ambele într-o zi, este fezabil, dar în Nuremberg nu am vizitat decât centrul vechi, cred că ar merita ceva mai mult timp pentru a explora și muzeele despre nazism. În plus,  dacă vrei să mergi și la Playmobil, un parc tematic aproape de Nuremberg, cred că trebuie să calculezi o zi în plus.

Nuremberg

Nuremberg este un oraș în toată regula, al doilea cel mai mare din Bavaria, după Munchen. Dar centrul vechi este foarte mic, are puțin peste 1 km dintr-un capăt în altul, deci se poate parcurge lejer pe jos, și majoritatea atracțiilor sunt aici.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg – centrul vechi al orașului

Este prima dată menționat în documente în 1050 și era considerat capitala neoficială a Sfântului Imperiu Roman, pentru că Dieta Imperială se întrunea la Castelul Nuremberg. În secolele 15-16 Nuremberg a fost centrul Renașterii germane, și din cauza importanței sale în Sfântul Imperiu Roman, a devenit un magnet pentru naziști și ideologia lor. Aici s-au organizat celebrele mitinguri naziste, evenimente imense de propagandă ale partidului nazist.

Tot aici au avut loc și procesele din Nuremberg după cel de-al doilea război mondial, unde ofițerii nemți au fost judecați în fața unui triunal internațional pentru crime de război. Nuremberg a fost puternic bombardat în timpul războiului, ba chiar pe 2 ianuarie 1945 a fost distrus în proporție de 90% în doar o oră.. Centrul a fost restaurat în întregime. Hai să vedem ce poți vizita în Nuremberg!

Zidurile orașului

Zidurile din perioada medievală sunt foarte bine păstrate, și chiar poți face un tur al orașului de-a lungul zidurilor, pentru a descoperi nenumăratele porți de intrare.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Handwerkerhof

Handwerkerhof Nürnberg este un mic cartier cu aer rustic, are căsuțe cu structură din lemn (fachwerkhaus) și un turn medieval de toată frumusețea (Frauentorturm). Vei găsi aici restaurante și magazine cu obiecte tradiționale, și multe oportunități de fotografii 😁. Handwerkerhof se află în sudul centrului vechi, și de aici pornește Königstrasse, o stradă principală ce te va duce direct la Hauptmarkt.

Cu Samsung Galaxy S10+ în Germania

Handwerkerhof, Nuremberg

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Handwerkerhof, Nuremberg

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Königstrasse, Nuremberg

Biserica St. Lorenz (Lorenzkirche)

Aflată pe Königstrasse, biserica St. Lorenz este cea mai mare din oraș. Este construită în stil gotic și datează din secolul 14.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Käthe Wohlfahrt

Aș zice un obiectiv destul de important, Käthe Wohlfahrt este un lanț de magazine absolut splendide cu tematică de Crăciun, deschise tot timpul anului. Noi l-am ratat pe acesta din Nuremberg (este un pic mai sus de St Lorenz, pe Königstrasse), dar l-am văzut pe cel din Rothenburg ob der Tauber.

Hauptmarkt

Hauptmarkt înseamnă piața principală, și o vei găsi în multe orașe nemțești. Este locul unde s-a organizat timp de secole piața zilnică pentru localnici, și chiar și astăzi se desfășoară aici târguri, noi am prins un târg de produse tradiționale. Tot aici se organizează faimosul Târg de Crăciun din Nuremberg.

În Hauptmarkt se află Biserica Maicii Domnului (Frauenkirche), o biserică gotică din 1352 și Fântâna Frumoasă, o fântână într-adevăr frumoasă din secolul 14, plină de decorațiuni și figurine de tot felul. Foarte aproape este o altă fântână faimoasă, Gänsemännchen, construită în 1555, cu un țăran ce ține în brațe două gâște. Apa curge din ciocurile gâștelor, dar era oprită când am văzut-o noi.

Dacă urci mai departe spre castel, vei descoperi o altă biserică, St. Sebald (Sebalduskirche). Nu am intrat, dar am citit că are un interior fabulos! Vis-a-vis de această biserică este fosta primărie (Rathaus), construită în 1616. Poți face tururi ghidate aici, care includ și o vizită în temniță și în camera de tortură. Costă doar 4€, mai multe detalii aici.

Cu Samsung Galaxy S10+ în Germania

Hauptmarkt, Nuremberg

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Frauenkirche

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Fântâna Frumoasă, iar în spate Frauenkirche

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Sebalduskirche

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Castelul imperial din Nuremberg (Kaiserburg Nürnberg)

Castelul se află în nordul centrului vechi (Altstatd) și este considerat, alături de zidurile vechi ale orașului, una dintre cele mai formidabile cetăți medievale din Europa, reprezentând puterea și importanța Sfântului Imperiu Roman. A fost reședința tuturor regilor și împăraților germani între 1050 și 1571. De fapt una dintre reședințe, căci în Evul Mediu regii germani (deveniți împărați după încoronarea de către Papă) nu aveau o capitală, ci călătoreau de la un castel imperial la altul.

Biletul pentru a vizita muzeul castelului, turnul, capela și fântâna costă 7€, mai multe detalii aici. Dar poți vizita curtea interioară gratuit, și în plus ai de aici o super priveliște spre tot centrul vechi al Nuremberg.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Castelul Imperial din Nuremberg

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Casa lui Albrecht Dürer

Albrecht Dürer a fost un faimos artist german renascentist, și a locuit în această casă, care acum este un muzeu dedicat vieții și operelor sale, din 1509 până la moartea sa în 1528. Casa a fost construită în 1420 și cumva a supraviețuit bombardamentelor din al doilea război mondial. Muzeul se poate vizita pentru 6€, mai multe detalii aici.

Intersecția unde se află casa e o zonă tare frumoasă, cu mai multe case cu structură din lemn, și una dintre porțile de pe vechile ziduri ale orașului, Tiergärtnertor. Poarta datează din secolul 13, are un turn înalt și în față o sculptură din bronz cu un iepure.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Casa lui Albrecht Durer, Nuremberg

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Poarta Tiergärtnertor

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Muzeul Jucăriilor

Nuremberg are o tradiție de 600 de ani în fabricarea de jucării, așa că nu se putea să nu celebreze asta printr-un muzeu dedicat jucăriilor, cu case de păpuși, trenulețe, jucării din lemn și din metal, dar și jucării moderne, precum Lego, Barbie sau Playmobil. Arată toate splendid în poze, noi am trecut cu regret pe lângă muzeu, mi-ar fi plăcut mult să intrăm, dar nu prea aveam timp. Intrarea costă 6€ pentru adulți și 1.50€ pentru copii (între 4 și 18 ani dacă înțeleg bine), mai multe detalii aici.

Maxbrücke

În căutarea celor mai instagramabile locuri din Nuremberg am dat peste Maxbrücke, un pod peste râul Pegnitz care străbate orașul. Are o priveliște tare frumoasă spre un alt pod, o căsuță cu structură din lemn și un mic turn, care din păcate era îmbrăcat în schele când am fost noi, așa că s-a dus poza mea de Instagram pe apa.. Pegnitzului!

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Muzeul național germanic (Germanisches Nationalmuseum)

Muzeul deține cea mai mare colecție de artă și cultură germană. Intrarea costă 8€. Noi nu am vizitat muzeul, dar ne-am plimbat pe strada pe care se află, Kartäusergasse, unde se găsește Drumul Drepturilor Omului, un monument dedicat păcii globale.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Drumul Drepturilor Omului, Nuremberg

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Centrul Nazist de Documentare (Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände)

Este cel mai important muzeu german dedicat acestui capitol negru din istoria țării. Aici se țineau faimoasele mitinguri naziste, iar cea mai notabilă expoziție se numește Fascinație și Teroare. Tratează în special impactul regimului nazist asupra orașului, dar și Procesele din Nuremberg. Muzeul este ceva mai departe de centrul vechi (aici pe google maps), iar intrarea costă 6€. Nici aici nu am ajuns, dar cred că merită văzute expozițiile.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by paulipix fotowerkstatt (@paulipix_fotowerkstatt) on

Playmobil Fun Park

Dacă ești cu copiii în Nuremberg, sau chiar și dacă vrei să te distrezi tu pentru o zi, parcul de distracții Playmobil Fun Park este la doar 10 km de centrul orașului. Biletul pentru o zi costă în jur de 12€, mai multe detalii aici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Playmobil FunPark (@playmobilfunpark) on

Rothenburg ob der Tabuber

Ei bine, Rothenburg ob der Tauber e un orășel mult mai mic, și nu are atât de multe atracții. Aș zice chiar că atracția principală este să te plimbi pur și simplu pe străduțele sale, să vezi ce minunăție de casă mai descoperi. Dar sunt câteva puncte pe care ar fi bine să le atingi, așa că îți povestesc mai jos despre ele.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Plönlein

Plönlein înseamnă piața mică și este de departe cel mai faimos loc din Rothenburg ob der Tauber. O căsuță cu structură din lemn, o fântână mică în fața ei, două turnuri medievale la stânga și la dreapta, înconjurată de căsuțe de basm: toate crează imaginea perfectă de carte poștală!

Am găsit micul oraș foarte aglomerat, plin de turiști, așa că a trebuit să avem răbdare ca să prindem un moment cu cât mai puțini oameni în poză. Întâmplarea a făcut că a trecut o mașină și lumea s-a dat la o parte, iar eu, foarte perspicace, am trecut repede în cadru și i-am spus lui Alex să facă poze. Desigur că e cel mai bine să te trezești cu noaptea în cap și să vii aici să faci poze fără nimeni în cadru, dar nu este stilul nostru, așa că lucrăm cu ce avem 😁.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Plönlein, piața mică din Rothenburg ob der Tauber

Cu Samsung Galaxy S10+ în Germania

În Rothenburg ob der Tauber

Käthe Wohlfahrt

Spiritul Crăciunului tot timpul anului?! Cu siguranță da, la Käthe Wohlfahrt! Cum spuneam, este un lanț de magazine deschise tot timpul anului, prezenți întotdeauna și la marile târguri de Crăciun. Ai aici o hartă cu toate magazinele, majoritatea sunt în Germania, dar este și unul în Alsacia, unul în Bruges (uau cum de l-am ratat anul trecut?) și unul în Stonegate, Anglia.

E o lume cu totul spectaculoasă înăuntru! Magie curată! Chiar ai impresia că au venit spiridușii lui Moș Crăciun, au meșterit la jucării și ornamente, și apoi au suflat cu niște praf magic ca să pună totul în mișcare! Vizita în magazin este gratuită, dar sigur vei pleca de acolo cu un suvenir. Vând tot felul de ornamente de pom de Crăciun, care mai de care mai deosebite (și destul de scumpe).

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Käthe Wohlfahrt, Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Käthe Wohlfahrt, Rothenburg ob der Tauber

 

Ca tot am laudat muzeul/magazinul de Craciun din Rothenburg ob der Tauber, ia uitati ce minunatii!!🥰🥰

Posted by Designed to travel on Tuesday, June 25, 2019

 

Marktplatz

Marktplatz este piața orașului, aici se află primăria (Altes Rathaus), tot aici pe o latură este și magazinul de Crăciun, dar și Baumeisterhaus, casa meșterului constructor. Construită în 1596 și având o fațadă spectaculoasă, este considerată una dintre cele mai frumoase case renascentiste din Bavaria. Meșterul constructor din Rothenburg ob der Tauber, Leonard Weidmann, a locuit și a muncit aici. Dovadă a talentului său stau sculpturile de pe fațadă, ce reprezintă cele șapte virtuți și cele șapte păcate.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Marktplatz, Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Baumeisterhaus, Rothenburg ob der Tauber

Biserica St Jakob (St. Jakobskirche)

Un pic mai sus de Marktplatz este biserica St Jakob, o construcție imensă pe care abia o poți cuprinde cu privirea de la nivelul solului. A fost construită în 1485 și este considerată una dintre cele mai deosebite biserici din Germania.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

St. Jakobskirche, Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

O clădire cu un turn tare interesant lângă St Jacobskirche

Burggarten, grădinile castelului

Noi nu am mai ajuns aici, dar grădinile Burggarten arată splendid, și se vede râul Tauber de aici.

Zidurile orașului

E o idee grozavă să te plimbi de-a lungul zidurilor vechi ale orașului, vei descoperi multe porți medievale fascinante, și întreaga plimbare durează doar vreo jumătate de oră. Printre cele mai frumoase porți se numără Klingentor (un turn construit în 1400), Spitaltor și Rödertor.

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber

Rödertor, o poartă pe zidurile orașului Rothenburg ob der Tauber

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ©️WoSch😎 (@s_hannese) on

Tot de-a lungul zidurilor este și Gerlachschmiede, o altă căsuță splendidă de care am aflat abia după ce am plecat din orășel. Dacă ai timp du-te să o vezi și fă-i o poză de sus de pe ziduri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aaron (@aaron_leipzig) on

Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber, două orașe bavareze de poveste

Cred că Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber se ridică fără probleme la rangul de orașe de poveste. Chiar dacă unul are o istorie tumultuoasă, cu un centru vechi reconstruit, dar încă fermecător, și celălalt e un orășel mic plin de iz medieval, cu străduțe pietruite, case tradiționale cu structură din lemn și multe turnuri de apărare vechi de sute de ani, cu siguranță ambele te transportă în alte vremuri, de demult.

Concluzia mea după ce am scris acest articol este că nu am dedicat suficient timp pentru Nuremberg. Problema a fost că în ziua respectivă trebuia să conducem și vreo 5 ore până în Koblenz. Dar nu-i nimic, deja m-am gândit cum facem! Că tot nu am vizitat până acum nicio piață de Crăciun din Europa, am putea începe cu cea din Nuremberg! Și să profităm astfel ca să vizităm ce ne-a scăpat. Cred că e planul perfect 😀!


Citește și:

«

»

5 COMMENTS

 • Felicitari si multumim pentru articol. L-am citit cu drag.
  In luna mai am fost si eu cateva zile in zona (nu am reusit sa imi fac timp sa scriu cateva randuri, dar sper sa ma mobilizez).
  Am utilizat doar mijloace de transport in comun (tren) si pe langa Nuremberg (unde am avut baza) am reusit sa mai vizitez doar Bamberg, Bayreuth, Würzburg.
  In ziua cand am vrut sa vizitez Coburg a plouat, asa ca am ramas in Nuremberg. La Rothenburg ob der Tauber nu am mai avut timp sa ajung.
  Intr-o vara vreau sa ma reintorc in zona. E minunata.

  • Diana
   AUTHOR

   Merci frumos! Ai vizitat mai multe decat noi in zona :D. Chiar e minunat acolo, noi sigur vom reveni la un moment dat 🙂

   • Voi ati avut un traseu mai lung si tare frumos (dupa cum am vazut imagini pe o retea de socializare).
    Eu am fost strict doar in acea zona aproximativ 5 zile (in luna mai).

 • Mihaela

  Un articol superb! Cu el m-ai convins sa vizitez acesta tara. Ca si tine, nu stiu de ce n-o consideram pana acum o destinatie suficient de turistica pentru a intra in vizorul meu de calator. Pozele voastre sunt excelente! Felicitari!

  • Diana
   AUTHOR

   Uaau Mihaela, merci, ce bucurie sa aud asta!! 😀 Da, asa eram si noi, nu fusesem niciodata in Germania si aveam impresia ca e o tara rece cu orase noi, stiam ca are cateva castele in Bavaria, dar habar nu aveam de oraselele atat de frumoase si de natura extraordinara 🙂
   Stai pe aproape, ca nu am terminat povestile din Bavaria 😀

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro