Ne-am organizat un super circuit prin Germania, și sunt tare fericită că am putut să îl strecurăm acum în iunie, printre orele de program haotice de la muncă, ba mai mult, ne-am și luat doar 5 zile de concediu! Am avut un itinerariu de vis în Bavaria și pe Valea Rinului, care ne-a plimbat prin cele mai frumoase orășele, cu case de poveste cu grinzi din lemn, parcă desprinse din basmele fraților Grimm. Dar și prin văi superbe de râuri, pline ochi de viță de vie, vârfuri împădurite, cu castele fascinante deasupra, și munți înalți cu priveliști încântătoare!
În toate aceste aventuri de poveste am avut alături de noi un Samsung Galaxy S10+ de la @samsungromania. Știam că telefoanele Samsung au printre cele mai bune camere foto, și chiar am testat un S9 la ediția de travel de anul trecut Stream your Dream. Dar S10 vine cu o cameră în plus, una ultrawide, care cuprinde un cadru foarte larg. Noi de această cameră eram foarte entuziasmați. Dar sincer telefonul ne-a surprins și ne-a cucerit cu toate camerele! Da, are mai multe, vreo cinci, toate de o calitate foarte bună. Imediat îți povestesc.
Obiective wide
Dar să încep cu experiența noastră cu obiectivele wide. Este ceva ce ne doream demult, mai ales pentru fotografiile de arhitectură, căci de multe ori nu ai spațiu să te duci suficient în spate cât să cuprinzi o clădire întreagă. Am testat mai multe opțiuni.
Știam de exemplu despre Olloclip de la verișoara mea din Canada, pe aici prin Europa nu prea am văzut să foloseasca lumea. Este un mini obiectiv extern, pe care îl poți aplica la orice telefon printr-un sistem clip-on, peste cameră. Au opțiuni de lentile wide, fisheye și macro. E cam costisitor, pe la 100 euro dacă nu mă înșel, dar are performanțe destul de bune.
Noi am crezut că păcălim sistemul și ne-am luat o variantă ieftină, cu care am fost în Barcelona în 2016. Mi-e și rușine să îți arăt poze, obiectivul e extrem de prost, nu merită să dai bani puțini pe o tehnologie atât de importantă.
Următoarea experiență a fost un obiectiv wide pentru DSLR-ul nostru Nikon. Am întrebat un fotograf ce ne recomandă și ne-a zis de unul de 9000 de lei și vreo 2 kg… Totuși ne-am cumpărat cea mai ieftină variantă, un Nikon 10-20mm pe care am dat 1500 de lei, citisem review-uri bunicele despre el.
Am fost super dezamăgiți! L-am avut în excursia Bologna-Florența și abia acasă pe computer am văzut cât de prost au ieșit pozele. În principiu pe vreme bună, cu soare, scoate poze decente. Dacă e vreun norișor pe cer, sau mai rău, suntem la interior, pierde din claritate și din detalii, și culorile lasă de dorit. E clar că are nevoie de trepied ca să scoată poze mai bune, dar noi ne încăpățânăm să nu ne luăm trepied, să îl mai cărăm și pe el în vacanțe. L-am luat și în Viena, dar apoi l-am vândut.
Am mai făcut o încercare, am împrumutat de la un prieten un Tamron 10-24mm cu care am fost în Dolomiți. Poze mai bunuțe, dar deseori cu prea mult noise pe margine, unde distorsionează imaginea. Probabil și acesta ar fi avut nevoie de trepied pentru rezultate mai bune.
Concluzia a fost: nu ne cumpărăm obiectiv de 9000 de lei, așa că wide-ul nu e pentru noi. Va trebui să ne mulțumim cu ce avem.
Camera ultrawide Samsung Galaxy S10+
Dar iată că anul acesta apar telefoane cu camere ultrawide! Desigur că am pus imediat ochii pe Samsung Galaxy S10+ și am fost tare fericiți să primim unul de la @samsungromania să îl testăm. Iar fotografiile cred că vorbesc de la sine! Nu am editat nicio fotografie din articolul acesta, doar le-am comprimat, tocmai ca să poți aprecia corect rezultatele.
Nu numai că pozele sunt foarte luminoase și nu au noise pe margine (distorsiunea este de așteptat, doar este o cameră wide, se poate corecta în Lightroom), dar telefonul are și un optimizator de imagine, care percepe ce fotografiezi (peisaje, clădiri, portrete) și optimizează setările de contrast, white balance și culori ca să îți iasă poza perfectă! Recunosc că pentru gusturile noastre optimizarea de peisaje e prea saturată, dar asta se poate edita ulterior.
Și toate astea doar scoțând telefonul din buzunar și clic! făcut poză! Nu mai stai cu accesorii, să le potrivești, să schimbi obiective, să instalezi trepiedul. Chiar are rezultate excelente ținut în mână, sau handheld cum se mai spune.
Iar diferența între camera normală și cea ultrawide este fantastică! Nu numai că poți cuprinde un cadru mult mai amplu, și uneori de cele mai multe ori chiar ai nevoie de asta, dar îți ies fotografii mai dramatice, cu mai multă profunzime, și acel effect uau! Poți chiar face zoom între camera normală și ultrawide, nu trebuie neapărat să faci poza la nivelul maxim de wide (unde distorsiunea e mare) dacă nu este necesar.
Am avut cu noi in aceasta calatorie un Samsung Galaxy S10 Plus de la Samsung Romania, toate pozele postate in ultimele zile sunt facute cu el. Suntem foarte incantati de camera, mai ales de optiunea ultra wide 🥰
#withgalaxy #galaxys10Posted by Designed to travel on Saturday, June 29, 2019
Cele cinci camere ale Galaxy S10+
Telefonul are cinci camere, trei pe spate și două pe față. Nu o să pretind că știu sau înțeleg foarte bine detalii tehnice, poți citi aici mai multe despre Galaxy S10+ la nivel tehnic, iar pe site-ul Samsung ai o prezentare foarte cool a camerelor, cu toate funcțiile ce te ajută să faci poze cât mai bune.
Pe spate are o cameră normală (wide), una telephoto (pentru zoom) și una ultrawide. Am folosit toate camerele destul de mult, și chiar suntem super încântați.
Un alt element ce ne-a dat pe spate sunt camerele de selfie, ambele wide, la diferite unghiuri. Nu aveam așteptări deloc, dar sincer avem cele mai bune selfie-uri din vacanța asta! Auto-hdr-ul expune perfect totul în poză, adică și pe noi și fundalul, fețele ne sunt luminate și detaliate, și calitatea în întregime este excelentă.
Iar în ce privește filmarea iarăși a fost o surpriză! Noi nu prea filmăm în vacanțe, dar a citit Alex că telefonul ăsta filmează 4K (UHD@60fps) și am vrut să testăm. Am fost foarte surprinși de rezultat! În plus, stabilizatorul de imagine mi se pare foarte bun.
Nu știu dacă v-am arătat drumul spre Eagle’s Nest, se ajunge sus cu un autobuz, pe un drum cu o singură bandă, pe care nu au voie alte mașini, nici pietoni sau biciclete. Priveliștea e de vis 😍
Am filmat cu Samsung Galaxy S10+, și ne-a impresionat atât calitatea filmării (4k UHD@60fps) cât și stabilizatorul de imagine ☺️
#withgalaxy SamsungPosted by Designed to travel on Wednesday, July 3, 2019
Super încântați de Samsung Galaxy S10+
Per total am avut o experiență tare bună cu Galaxy S10+, și chiar ne-a depășit așteptările. Ne-am despărțit cu greu de el când l-am returnat, s-a lăsat cu plânsete și tantrum-uri 😂.
Cel mai mult ne-a încântat că e atât de ușor să faci niște fotografii sau filmări excelente, de o calitate super bună. La DSLR trebuie să îi setezi tot felul de parametri, trebuie să expui corect fotografia, eventual să fotografiezi raw, pentru ca mai apoi să luminezi prin editare părțile mai întunecate. Cu Samsung este doar point and shoot, îți expune el totul corect. Are și un mod Pro, în care te poți juca tu cu setările, dar nu l-am folosit, mai ales eu care îmi prind urechile.
Întotdeauna am fost amândoi pro-DSLR, avem un Nikon D5300 de care suntem foarte mulțumiți, și strâmbam din nas la fotografia cu telefonul, deși am făcut de fiecare dată poze în vacanțe și cu telefoanele. Acum întorși acasă ne uitam pe poze și ne îndoiam de propriile valori: “parcă e aceeași calitate la Galaxy S10+ față de aparat, poate chiar mai bună, și obținută mult mai simplu…”.
Diferențele le-am găsit la:
- expunere: în favoarea telefonului, expune corect singur toate zonele cu ajutorul hdr, și face fotografii foarte luminoase și atrăgătoare
- culori: aș zice iarăși în favoarea telefonului, culorile sunt mai aproape față de ce vedeam cu ochiul liber, în afară de modul peisaj (pe care îl detecta singur optimizatorul), care a supra-saturat verdele
- sharpness: in favoarea aparatului, căci telefonul aplică un sharpness digital ulterior, asta fac toate telefoanele, pentru ca fotografiile să apară mai crisp, mai clare; deși efectul este mai ușor la S10+ față de alte telefoane cu care am fotografiat, nu e ceva pe gustul nostru, preferăm imaginea mai soft scoasă de DSLR, pe care o putem edita cum preferăm
În concluzie, Galaxy S10+ face niște fotografii foarte bune calitativ, care nu mai au nevoie de editare, sunt ready-to-use pe social media sau pe blog. Pentru mine a fost important în timpul călătoriei, căci am postat zilnic pe Insta Stories și nu am mai pierdut timpul cu editarea, de obicei editez în Snapseed pentru Stories. Iar timpul e foarte prețios în vacanță 😁.
Lasă un comentariu