Search here...
TOP
Germania Valea Rinului

Valea Rinului – o plimbare romantică înțesată de castele și viță de vie

Castelul Stolzenfels - Valea Rinului, Germania

Castelul Stolzenfels – Valea Rinului

Sună atât de romantic Valea Rinului, te duce cu gândul la Valea Loarei, și parcă îți trezește curiozitatea: să aibă oare și nemții aspri castele fermecătoare de-a lungul râului, la fel ca veșnic îndrăgostiții francezi? Nu am văzut din Franța decât Parisul deocamdată, dar te asigur că da, nemții au castele fascinante! Castele cu priveliști grozave, căci le-au construit în vârf de deal, care dealuri sunt ticsite cu viță de vie, și formează o regiune faimoasă pentru vinurile sale.

Rinul este unul dintre marile fluvii ale Europei și izvorăște undeva în Alpii elvețieni, se desfășoară între granița Franța-Germania, își continuă drumul prin Germania și Olanda și se varsă în Marea Nordului. Dar am citit că cea mai frumoasă porțiune a fluviului este Valea Rinului Mijlociu (Upper Middle Rhine), între localitățile Bonn și Bingen. Desigur că ne-am conformat, ne-am documentat și am pornit curioși să explorăm această zonă.

Regiunea face parte din landul Rheinland-Pfalz (Rheinland = pământul Rinului), o zonă viticolă de excepție, concentrată de-a lungul râurilor Rin și Mosel (un alt râu fabulos despre care îți povestesc în curând). Vița de vie e plantată pe dealuri foarte abrupte, astfel e ferită de vânt și e în întregime expusă la soare, care coace strugurii foarte repede. Aici se produc unele dintre cele mai bune vinuri, dintre care cel mai faimos este Riesling. Dacă ești pasionat caută tururi cu degustare de vin, eu am găsit pe tripadvisor un top al tururilor din zonă.

Organizarea excursiei

Ne-am cazat în Koblenz, chiar la confluența Rinului cu Mosel. Este o bază foarte bună pentru a călători în zonă. Ai nevoie cam de o zi pentru Valea Mosel și încă o zi pentru Valea Rinului. Dar desigur că sunt binevenite câte două zile pentru fiecare, mai ales dacă vrei să faci opriri și pentru degustări de vin.

Dacă ar fi să organizez din nou această parte a excursiei i-aș dedica 3 zile, tot cu cazare în Koblenz: prima zi castelele din jurul Koblenz (Thurant, Eltz, Stolzenfels, Drachenburg, Marksburg), a doua zi Valea Mosel și a treia zi Valea Rinului. Cred că e itineraiul ideal pentru regiune!

Cam la 100 km spre nord se află Cologne, cel mai mare oraș de pe Rin. Dacă nu vii cu mașina din România cum am făcut noi (drumul e destul de lung, nu îți recomand decât dacă îți place foarte mult să conduci), e o idee bună să zbori în Cologne, sunt zboruri directe București – Cologne cu Blue Air. Iar politica de bagaj de mână pentru Blue Air este cea mai flexibilă, îți permite chiar să iei un troller ca bagaj de mână în avion.

Îți recomand să închiriezi o mașină ca să fii flexibil și să te oprești unde îți dorești. Dacă folosești Rentalcars, un agregator de furnizori, vei găsi oferte de la toți marii furnizori: Hertz, Europcar, Avis. În principiu parcările sunt cu plată, trebuie să fii atent la indicatoare. Plătești la parcomat o anumită perioadă de timp și lași chitanța în parbriz. Vestea bună e că nu sunt scumpe deloc, cam 30-50 de cenți pe oră.

În Koblenz am stat într-un apartament splendid, nou-nouț, cu mașină de spălat vase, plită cu inducție, vase noi, ne-a plăcut la nebunie: Niederwerth bei Koblenz! Doar că nu este chiar în centru, e pe insulița Niederwerth, un pic mai la nord. Dacă ești cu mașina nu e problemă, faci 10 minute până în centru și mai ai și parcare gratuită la cazare peste noapte. Alte sugestii de cazări în Koblenz, centrale și cu note foarte bune:

Ce poți vedea pe Valea Rinului Mijlociu (între Bonn și Bingen)

Rinul e un fluviu foarte lat și nu există poduri peste el. Așa că în principiu va trebui să alegi o latură pe care să conduci. Noi am mers din Koblenz spre sud pe partea vestică a Rinului, am avut mai multe obiective pe acea latură. Dar poți desigur să mergi la dus pe o parte și să te întorci pe cealaltă. De asemenea sunt câteva puncte în care poți trece cu feribotul de pe o parte pe alta, costă 1.80€ de persoană și 4€ de mașină.

Koblenz

Să începem cu Koblenz, de ce nu? E un oraș liniștit, care nu are prea multe obiective în afară de centrul vechi (altstadt) și fortăreața Ehrenbreitstein, ce se ridică impunătoare pe dealul de peste Rin. Orașul datează din perioada romanilor, din anul 8 î.Hr., iar numele său provine din latinul confluentes, care înseamnă confluență, căci aici se întâlnesc cele două râuri, Mosel și Rin. Chiar la confluență se află Deutsches Eck, colțul german, un triunghi de pământ devenit cunoscut pentru statuia lui Wilhelm I, primul împărat german, ridicată în 1897 pentru meritele sale în privința unificării Germaniei. Statuia a fost complet distrusă în timpul bombardamentelor din al doilea război mondial, iar din 1993 se află pe locul ei o replică.

Aproape de colțul german se află biserica Sankt Castor, cea mai veche biserică din Koblenz, construită în secolul 12 în stil romanic. Centrul vechi este destul de animat, însă are un aer de oraș nou, nu prea am găsit construcții vechi, tradiționale.

Koblenz, Valea Rinului, Germania

Koblenz

Koblenz, Valea Rinului, Germania

Altstadt, Koblenz

Koblenz, Valea Rinului, Germania

Statuia lui Wilhelm I pe Deutsches Eck

Koblenz, Valea Rinului, Germania

Fortăreața Ehrenbreitstein

Koblenz, Valea Rinului, Germania

Biserica Sankt Castor, Koblenz

Dar fortăreața Ehrenbreitstein este punctul forte al Koblenz, oferă o panoramă splendidă asupra orașului, și în plus se vede perfect confluența celor două râuri! Din păcate am ratat-o, nu am reușit deloc să ajungem sus, din lipsă de timp/planificare mai bună. Poți ajunge la fortăreață cu o telecabină ce pleacă de pe malul Rinului, aproape de Deutsches Eck (aici pe google maps). Telecabina operează între 09:30 – 19:00, și costă 11€ dus-întors, sau 8€ dus-întors după ora 18:00. Mai multe detalii aici.

Fortăreața Ehrenbreitstein de asemenea se poate vizita, e deschisă între 10.00 – 18.00 și biletul costă 7€ (sau 14.80€ biletul combinat cu telecabina). Am citit că e interesantă vizita, dar îți recomand în mod special să vii aici pentru priveliște! O prietenă de pe Instagram care locuiește în Koblenz (ea e în poza de mai jos) mi-a spus că adoră să meargă sus la fortăreață și să ia masa sau doar să bea ceva la restaurantul hostelului de acolo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephanie❣️ (@mytravel_time) on

În apropierea Koblenz

Foarte aproape de Koblenz se află una dintre cele mai splendide biblioteci din țară, la mănăstirea Maria Laach. E cam dificil de vizitat, noi am lăsat-o baltă, dar dacă ai mai mult timp la dispoziție cred că merită. Aici este pagina bibliotecii, și aici poți rezerva tururi pentru a o vizita. Problema e că sunt 1-2 tururi pe lună și văd că sunt rezervate complet până în decembrie.. Dar încearcă să le scrii la bibliothek @ maria-laach.de.

Mie mi-au răspuns să scriu la klosterforum @ maria-laach.de pentru a rezerva un tur de mănăstire, care include și biblioteca. Am avut succes, mi-au făcut rezervarea, însă era un tur în germană de o oră și jumătate și până la urmă nu ne-am mai dus, căci am fi pierdut prea mult timp.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Antonia (@anto_hei_) on


Mai sus pe Rin, spre Bonn, se află Castelul Drachenburg, care arată absolut fabulos! Intrarea costă doar 7€, cred că merită o vizită dacă ajungi în zonă. Mai departe se află orașele Bonn și Cologne. Despre Bonn nu am auzit nimic, dar Cologne e splendid, în special catedrala din centru, e imensă și superbă, și cumva e singura clădire din oraș care a supraviețuit bombardamentelor aliaților. Noi nu am fost la nord de Koblenz, așa că nu le-am vizitat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arthur Litau (@arthurlitau) on

Castelul Stolzenfels

Cred că Stolzenfels este castelul meu preferat din toată Germania! Și le-am văzut și pe acelea faimoase în această călătorie! Dar Stolzenfels chiar m-a cucerit cu arhitectura deosebită, cu turlele romantice ale capelei cu vedere spre Rin, ce oferă cadrul perfect pentru cele mai minunate fotografii, cu grădina absolut spledidă, cred că cea mai frumoasă pe care am văzut-o vreodată, și aleile îngrijite și pline de flori.

E un spectacol acest castel! Și intrarea costă doar 5€, incredibil de puțin, toate castelele din zonă costă 5-7€. Pentru a vizita interioarele ai nevoie de un tur ghidat, te anunță la intrare când este următorul. Tururile se țin în germană, dar îți oferă câteva pagini în engleză cu descrierea fiecărei camere. Foarte drăguț și la interior, dar grădinile sunt punctul forte! Citește mai multe despre orele de intrare aici.

Parcarea este cu plată, 1€ pe oră, și trebuie să urci pe jos până la castel, pe un drum frumos prin pădure. Frumos și obositor. Am urcat în vacanța asta mai mult decât ne-am fi imaginat, pentru fiecare castel și priveliște a trebuit să plătim serios cu sudoare 😂.

Cu Samsung Galaxy S10+ în Germania

Castelul Stolzenfels, pe Valea Rinului

Castelul Stolzenfels - Valea Rinului, Germania

Castelul Stolzenfels – Valea Rinului

Castelul Stolzenfels - Valea Rinului, Germania

Castelul Stolzenfels - Valea Rinului, Germania

Castelul Stolzenfels - Valea Rinului, Germania

Castelul Stolzenfels - Valea Rinului, Germania

Castelul Stolzenfels - Valea Rinului, Germania

Castelul Stolzenfels - Valea Rinului, Germania

Castelul Marksburg

Următorul castel este Marksburg, dar este pe partea estică a râului. Poți să te oprești în orășelul de vis-a-vis, Spay, să îl admiri, sau ca să îl vizitezi te poți întoarce în Koblenz și poți trece râul acolo pe un pod.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Castles Fairytales World 🏰🌍 (@castellidelmondo) on

Sankt Goar, Sankt Goarshausen și Dreiburgenblick

Următorul orășel de pe partea vestică a Rinului este Sankt Goar, micuț și cochet. Dar ne-am oprit aici în special pentru că voiam să facem o mică drumeție pe partea cealaltă a râului, în Sankt Goarshausen, până la Dreiburgenblick. Am parcat mașina în Sankt Goar și am luat feribotul cu 1.80€ de persoană până în Sankt Goarshausen. Programul feribotului îl găsești aici, circulă la fiecare 20 de minute.

Traseul de la feribot până la Dreiburgenblick este acesta, cu o elevație de 167 metri. Se urcă prin pădure (deci la umbră) cam 900m, nu e mult, dar noi am prins un val teribil de căldură toată săptămâna cât am fost în Germania, care ne-a stors de toate puterile. Dreiburgenblick înseamnă priveliștea cu trei castele, și serios, cum să ratăm așa ceva? Burg Katz la stânga, Burg Maus la dreapta (care se vede puțin în depărtare, dar se vede mai bine de jos din Sankt Goar), și Burg Rheinfels vis-a-vis. Super frumoasă priveliștea, a meritat!

Desigur că toate aceste castele se vizitează, și aș recomanda în special Burg Rheinfels din Sankt Goar. E un castel din secolul 13, acum în ruine.

Valea Rinului, Germania

Feribotul din Sankt Goar spre Sankt Goarshausen

Valea Rinului, Germania

Castelul Katz, deasupra orașului Sankt Goarshausen

Valea Rinului, Germania

Traseul spre Dreiburgenblick

Cu Samsung Galaxy S10+ în Germania

Dreiburgenblick

Valea Rinului, Germania

Priveliște de la Dreiburgenblick: Sankt Goar și castelul Rheinfels

Valea Rinului, Germania

Priveliște de la Dreiburgenblick: castelul Katz, și chiar la cotitură este Loreley, pe partea stângă

Stânca Loreley

Loreley este cântată în cântece și pictată în tablouri, pomenită în povești și în poezii, este misterioasă și magică. Așa e prezentată pe site-ul oficial!

Este o stâncă de 132m înălțime, în dreptul căreia Rinul, în plină curbură, are o adâncime de 25m și o lățime de doar 113m, cea mai îngustă și mai adâncă porțiune din partea navigabilă a fluviului. Zona se numește Groapa Bingen și chiar dacă stâncile de sub apă au fost detonate în 1930, este și în prezent periculoasă pentru navigație și se folosesc semafoare nautice specifice.

Stânca Loreley, Valea Rinului, Germania

Stânca Loreley, Valea Rinului

Mitul lui Loreley pornește tocmai de la acest pericol. Se spune că Loreley era o zână frumoasă, cu o voce divină și părul lung de un blond strălucitor pe care îl pieptăna cu un pieptene de aur. Ea îi vrăjea pe marinari, care uitau de pericol, și astfel îi conducea către moarte.

Pe stâncă se află astăzi un parc cu numeroase trasee, de-a lungul cărora poți afla despre legenda locului, și poți chiar găsi o statuie a frumoasei Loreley. Dacă ești cu mașina pe malul estic al Rinului e o idee bună să vizitezi stânca și să afli mai multe despre acest loc magic. Apoi trebuie să treci înapoi pe malul vestic cu feribotul de la Sankt Goarshausen, pentru că urmează..

Oberwesel

Oberwesel e un mic orășel pitoresc, desigur cu un castel în vârf de deal, Schönburg, de unde poți vedea priveliști tare frumoase! Noi nu ne-am mai oprit aici, dar am fost impresionați când am trecut pe lângă el!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephanie❣️ (@mytravel_time) on

Bacharach

Bacharach este poate cel mai frumos orășel de pe Valea Rinului, deci e musai să faci o oprire aici! Străduțe pietruite, căsuțe cu structură din lemn decorate cu flori, turnuri medievale de apărare și desigur un castel în vârful dealului (cum altfel?), le vei găsi pe toate aici. Orașul e foarte micuț, îl vei parcurge repede dintr-un capăt în altul, iar apoi poți urca pe jos până la castel pentru super priveliști!

Bacharach, Valea Rinului, Germania

Bacharach, Valea Rinului

Bacharach, Valea Rinului, Germania

Bacharach, Valea Rinului

Cu Samsung Galaxy S10+ în Germania

Bacharach, Valea Rinului

Bacharach, Valea Rinului, Germania

Bacharach, Valea Rinului, Germania

Castelul Rheinstein

Rheinstein e un castel superb cu iz medieval și aspect de fortăreață, ne-a plăcut la nebunie! Vizita a început desigur cu o urcare sănătoasă, doar v-am spus că priveliștea se plătește. Intrarea costă doar 6€ și te poți plimba liber prin curte și în interiorul castelului. Are turnuri rotunde cu creneluri, exact ca în povești, și o vedere extraordinară spre Rin. La interior camerele sunt decorate cu mobilier specific începutului de secol 20, și tot acolo poți afla mai multe informații despre restaurarea castelului. Mai multe detalii aici.

Castelul Rheinstein - Valea Rinului, Germania

Castelul Rheinstein, Valea Rinului

Cu Samsung Galaxy S10+ în Germania

Castelul Rheinstein, pe Valea Rinului

Castelul Rheinstein- Valea Rinului, Germania

Castelul Rheinstein - Valea Rinului, Germania

Castelul Rheinstein, Valea Rinului

Castelul Rheinstein - Valea Rinului, Germania

Castelul Rheinstein - Valea Rinului, Germania

Castelul Rheinstein, Valea Rinului

Dincolo de Valea Rinului Mijlociu

Astfel s-a terminat plimbarea noastră pe Valea Rinului Mijlociu, cea mai frumoasă porțiune a fluviului. În continuare, dacă mergi spre est ajungi repede în Frankfurt, este la 70km depărtare. Dacă mergi mai departe pe râu descoperi alte orașe frumoase mai mari: Mainz, Worms, Mannheim, dar și Heidelberg, un orășel superb care nu e chiar pe Rin. Chiar și mai departe pe Valea Rinului ajungi la granița cu Franța, în Alsacia, o altă zonă extraodinară! Sau dacă te îndrepți spre Stuttgart vei descoperi și acolo niște muzee interesante și o altă zonă cu castele. Despre acestea din urmă voi povesti în curând pe blog.

Sper că ți-a plăcut plimbarea pe la castele cu priveliști romantice și prin orășele desprinse din basme de pe Valea Rinului, și mai sper că ți-am oferit informații utile și poate ceva inspirație pentru o nouă destinație de vizitat 😊!


Citește și:

«

»

5 COMMENTS

 • constantin

  Superb reportaj! Informatii extrem de utile!
  Felicitari! (Nu-mi place cum suna Mosel, cred ca mai bine este cum este cunoscut de la geografie, Mosela!)

  • Diana
   AUTHOR

   Multumesc mult! 🙂 Ah nu știam de Mosela, eu tot auzisem varianta franțuzită Moselle, voi mai căuta despre denumirea acestui râu, căci despre el voi scrie următorul articol.

 • Georgiana

  Cat de frumos e! Nu stiu cum sunt castelele din Franta, dar acum stiu sigur ca cele din Germania sunt desprinse din povesti. Oricum, orasele nemtesti au un farmec aparte. Parca nu ma pot satura de ele. ❤️

  Noi inca nu am ajuns in partea aceea a Germaniei, dar e pe lista. Acum, mai mult ca niciodata!❤️

  • Diana
   AUTHOR

   Ce dragut! Ma bucur mult ca iti place, Georgiana! Noi culmea, nu fusesem niciodata in Germania si acum ne-a cucerit cu totul 🙂

Lasă un comentariu

Pingback: Roadtrip în Germania, la 3 zile dupa redeschiderea granițelor (iunie 2020) | BORN to TRAVEL on iulie 8, 2019

FOLLOW @designedtotravel.ro