Search here...
TOP
Bavaria

O zi la Eagle’s Nest (Cuibul vulturului lui Hitler) și lacul Königssee

Eagle’s Nest sau Cuibul Vulturului

Eagle’s Nest sau Cuibul Vulturului

Eagle’s Nest sau Cuibul Vulturului e o cabană în vârful unui munte stâncos, la 1800 m altitudine, în mijlocul unui peisaj incredibil de pitoresc! E înconjurată de munți împăduriți care încă arată ceva zăpadă în vârfuri chiar și pe timpul verii, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Germania, Königssee, și o vale verde în care se disting în depărtare mici aglomerări de căsuțe, unite de drumuri ce șerpuiesc printre brazi și pășuni.

Vizita la Eagle’s Nest (Cuibul vulturului lui Hitler)

Cabana a fost construită de partidul nazist în 1938 și a fost folosită pentru reuniuni guvernamentale sau sociale, de aceea se spune că este „a lui Hitler”, dar în realitate lui nu îi plăcea deloc locația, căci avea rău de înălțime. Hitler avea de fapt o casă în Obersalzberg, pe care a numit-o Berghof, unde îi făcea mare plăcere să vină și să facă plimbări în zonă. Aceasta, la fel ca alte clădiri asociate lui, a fost demolată după război. Cuibul Vulturului a scăpat întreagă tocmai pentru că Hitler nu a venit aici foarte des.

Lăsând la o parte trecutul său tumultuos, este un loc absolut fantastic, numai bun de reîncărcat bateriile, clătit privirile și căscat gura în fiecare direcție, și desigur pentru umplerea plămânilor cu un aer tare proaspăt!

Noi ne-am dorit enorm să ajungem la Cuibul Vulturului în vara lui 2017, când am fost în zona Salzburg a Austriei, căci este chiar la granița austriacă. Dar vremea nu a ținut atunci cu noi și mi-a părut tare rău. Nu mi-aș fi imaginat nici în ruptul capului că în doi ani vom mișuna din nou prin zonă și vom reuși să ajungem în sfârșit în acest loc minunat!

 

Eagle’s Nest sau Cuibul Vulturului

Eagle’s Nest sau Cuibul Vulturului lui Hitler

Despre Eagle’s Nest

Cuibul Vulturului, Kehlsteinhaus în germană sau Eagle’s Nest în engleză, este o cabană construită pe vârful stâncos Kehlstein, la 1834 m înălțime, aproape de orașul Berchtesgaden, în sud-est-ul Germaniei, chiar la granița cu Austria. A fost finanțată de partidul nazist și construită în 13 luni între 1937 și 1938. Drumul care duce până sus este lat de 4 m și urcă 800 m pe o distanță de 6.5 km. Construcția acestuia a costat în jur de 150 milioane de euro (adaptați la inflație), are 5 tuneluri și o curbă în ac de păr. Drumul e cu totul spectaculos, îți arăt imediat în poze!

Drumul ajunge la o parcare mare, apoi urmează un tunel de 124 m lungime ce duce la liftul elegant, decorat cu alamă, oglinzi venețiene și piele verde, care urcă ultimii 124 m până la cabana Cuibul Vulturului. Camera principală a cabanei este dominată de un șemineu din marmură roșie italiană, cadou de la Mussolini, în care se pot vedea scobiturile făcute de soldații aliați care au luat bucățele de marmură drept suveniruri.

După cum îți spuneam, lui Hitler nu prea îi plăcea locul. A inaugurat cabana de ziua lui, pe 20 aprilie 1939, la împlinirea a 50 de ani, dar avea teamă de înălțime și nu îi plăcea riscul de vreme rea și aerul rarefiat de aici de sus. De asemenea nu avea încredere în mecanismul liftului și nu îi plăcea să îl folosească, teama sa cea mai mare fiind că un fulger ar putea lovi mecanismul de pe acoperișul clădirii. Ce-i drept, mecanismul chiar a fost lovit de fulger de două ori în timpul construcției, dar nu i-au menționat niciodată asta lui Hitler.

Cabana Cuibul Vulturului a fost folosită pentru reuniuni ale partidului nazist și Hitler a vizitat-o, se pare, de 14 ori. Nu se îndeletnicea cu primirea oaspeților, dar considera construcția suficient de deosebită pentru a impresiona oaspeți importanți, drept urmare l-a primit aici pe ambasadorul francez în 1938. De asemenea a organizat aici petrecerea de nuntă a surorii Evei Braun.

Cuibul Vulturului astăzi

În ziua de azi cabana găzduiește un restaurant și e o atracție turistică destul de importantă, având în vedere trecutul său. Nu ai nevoie de rezervare pentru restaurant și nu te aștepta să găsești cine știe ce istorie aici, fostul mic birou al lui Hitler este acum un depozit al restaurantului, iar singurele mărturii sau informații sunt pe terasă, câteva fotografii din acele vremuri împreună cu explicații.

Restaurantul de la Cuibul Vulturului

Nu trebuie neapărat să servești masa dacă urci aici, poți veni doar pentru a admira peisajul.

Poți însă să rezervi un tur ghidat, dar văd că este valabil doar pentru grupuri de cel puțin 20 de persoane, care îți oferă informații istorice despre loc. Costă 25.50€ de persoană și durează 35 de minute. Rezervările se fac exclusiv prin site-ul lor oficial.

Se pare că este deschis doar din mai până la începutul lui noiembrie, din cauza condițiilor vremii, cel mai bine verifici aici la Info programul. Iar aici ai un webcam pentru a vedea cum e vremea sus, dacă plouă cel mai probabil nu se vede nimic și nu merită să mergi.

Cum ajungi la Eagle’s Nest (Cuibul Vulturului lui Hitler)

Există un traseu pe care îl poți parcurge la picior din Obersalzberg, sunt 5 km de urcat și o elevație de 911m. Dar există și o modalitate mai prietenoasă de a urca.

Am menționat drumul îngust de 4 metri până la cabană. Ei bine, acesta este închis circulației publice, inclusiv pentru pietoni, și este parcurs exclusiv de un serviciu de autobuze.

Trebuie să lași mașina în parcarea mare din Obersalzberg (Parkplatz Obersalzberg – Dokumentationszentrum, aici pe google maps), noi am plătit 3€ pentru aproximativ 3 ore, și să mergi la stația de autobuze, de unde cumperi bilet dus-întors până sus la Eagle’s Nest (Eagle’s Nest Bus Departure Point, aici pe google maps).

Stația de autobuze spre Eagle’s Nest

Organizarea călătoriei cu autobuzul

Autobuzele circulă zilnic între 8:55 – 16:00 la fiecare 25 de minute. Ultima coborâre se face la 16:50. Drumul dus-întors ce include și urcarea cu liftul costă 17.10 pentru adulți și 9.90€ pentru copiii până în 14 ani.

Când mergi la casa de bilete ți se va da automat bilet pentru următorul autobuz disponibil, au programul de plecări afișat în geam la casă. Noi am ajuns acolo pe la 14:30 și am primit bilete pentru 14:45. Am avut de fapt un bilet pentru două persoane, iar atunci când am fost noi, în iunie 2019, costa 16.60€ de persoană. Sunt mai multe autobuze care pleacă la ora respectivă, în funcție de câți pasageri au cumpărat bilete, deci nu îți face probleme că nu vrei prinde loc.

O dată ajuns în autobuz vei vedea orarul de întoarcere. Ține cont că imediat cum ajungi sus trebuie să rezervi ora la care vrei să te întorci, așa că alege acum ora. Autobuzul face 15-20 de minute pe drum. Noi nu am vrut să luăm masa la restaurant, așa că ne-am rezervat cam o oră și jumătate să stăm sus. Am ajuns la 15:00 și am rezervat ora de întoarcere pentru 16:25. A fost cam la limită, mi-ar fi plăcut să stăm un pic mai mult, așa că dacă poți lasă-ți mai mult timp.

Trebuie să ții cont și de câți oameni sunt acolo, împreună cu tine. Căci marea problemă apare la lift, care desigur că are o limită de capacitate. Și am citit că se pot forma cozi foarte mari la lift, atât la urcare cât și la coborâre. Iar această așteptare la cozi îți consumă din timpul total petrecut sus.

Orarul de întoarcere e afișat în autobuz

Organizarea vizitei o dată ce ai ajuns sus

Drumul cu autobuzul pe Kehlsteinstrasse este cu totul și cu totul impresionant! Noi am rămas mască de abia ne-am adunat să facem câteva fotografii. Apoi când ne-am trezit să filmăm deja trecusem de partea mai frumoasă. În orice caz, lasă pozele și bucură-te de peisaj, e chiar incredibil!

Priveliște din autobuz

Imediat cum cobori din autobuz înființează-te la casa de bilete de sus pentru a îți rezerva ora de întoarcere! Unii oameni cu care am călătorit abia se dezmeticeau ori s-au dus să admire priveliștea. E timp pentru asta mai târziu, acum e important să nu pierzi timp la cozi.

Ai să râzi, dar înregistrarea orei de întoarcere înseamnă că cineva te trece pe un caiet, într-un tabel completat de mână. Și îți trece ora pe bilet cu pixul! M-am minunat de așa lipsă de tehnologie, și de ce oare nu am putut face asta la casa de jos, unde ne-au tipărit ora de plecare pe bilet. Dar or ști ei mai bine. 😄

Trebuie să rezervi călătoria de întoarcere cu autobuzul la casa de sus

Mai departe intră în tunel și mergi direct la lift, lasă priveliștile pentru mai târziu, cum îți spuneam, se formează cozi mari la lift. Se pare că noi am avut noroc și nu erau atât de mulți vizitatori când am fost, sau poate motivul este că ne-am dus spre finalul programului. În orice caz, am așteptat o dată sau de două ori la lift, nu era coada foarte mare, eu citisem că se poate întinde bine în tunel.

Eagle’s Nest sau Cuibul Vulturului

Intrarea în tunel

Eagle’s Nest sau Cuibul Vulturului

Intrarea în tunelul spre Eagle’s Nest în 1945 – fotografie Wikimedia Commons

Tunel Cuibul Vulturului

Liftul de la Cuibul Vulturului

Coadă la lift

Liftul de la Cuibul Vulturului

Liftul spre Cuibul Vulturului, decorat cu alamă, oglinzi venețiene și piele verde

Poți însă să eviți liftul, dacă e prea aglomerat sau dacă ai chef de o plimbare, e un scurt traseu până sus la cabană. Are 1 km, o elevație de 123 m și se parcurge cam în 20 de minute.

Cabana Cuibul Vulturului și ce poți face aici

Când ajungi sus.. uau! Nici nu am cuvinte să îți descriu cât de frumos e totul! Se vede și lacul Königssee în depărtare!

Liftul te lasă în cabană, dar când ieși e un scurt traseu foarte ușor pentru a urca un pic mai sus.

Priveliște de la Eagle’s Nest – se vede lacul Konigssee în depărtare

Scurt traseu de la cabană

Traseul devine un pic mai anevoios și poți merge mai departe dacă preferi, poți ajunge până la crucea din vârful Kehlstein. Noi am urcat doar un pic, am găsit o bancă primitoare și am stat pe ea o bună bucată de vreme să luăm o gustare și să admirăm în voie așa frumusețe de peisaj.

Cu Samsung Galaxy S10+ în Germania

Priveliște de la Eagle’s Nest – Cuibul Vulturului

Eagle’s Nest sau Cuibul Vulturului

Eagle’s Nest sau Cuibul Vulturului

Cabana Cuibul Vulturului

După ceva timp am pornit înapoi spre cabană și am și intrat să o vedem la interior. Șemineul din marmură roșie este chiar în sala cea mare, dar noi nu știam povestea lui și nu i-am dat atenție din păcate. Tu să mergi aproape de el să îl studiezi, se vede că bucăți din marmură sunt ciobite.

Eagle’s Nest sau Cuibul Vulturului

Interiorul cabanei

Șemineul – fotografie Wikimedia Commons

Pe terasă am găsit informații interesante despre istoria locului, în germană și engleză, împreună cu fotografii din acele vremuri. Mai multe informații poți găsi la muzeul Dokumentationszentrum Obersalzberg, care se găsește jos, lângă parcare, biletul este doar 3€.

Eagle’s Nest sau Cuibul Vulturului

Terasa de la Eagle’s Nest

La întoarcere nu am găsit deloc coadă la lift, spre ușurarea mea, căci desigur eram îngrijorată că pierdem autobuzul. Pe drum am admirat din nou peisajele fabuloase, pentru totdeauna impresionați de acest loc magnific.

Lacul Königssee

Lacul Königssee este foarte aproape de Berchtesgaden, lângă localitatea Schönau am Königssee. Este al treilea cel mai adânc lac al Germaniei, are o lungime de 7.7 km, iar în cel mai lat punct are 1.7 km. Se aseamănă cu un fiord, căci e flancat aproape în întregime de versanți abrupți de munți cu înălțimi de până la 2700 de metri.

Königssee înseamnă „lacul regelui” și este considerat cel mai curat lac al țării, fiind faimos pentru apele sale limpezi. Am citit că încă din 1909 sunt permise pe lac doar vaporașe electrice sau bărci cu vâsle sau pedale, e impresionant cum au grijă de resursele lor naturale!

Culoarea lacului e absolut fantastică, un verde smarald ce duce spre turcoaz în unele zone, în funcție de reflexia soarelui. Mi-a amintit de Lago di Braies din Dolomiți, oh sunt atât de minunați Alpii, nu degeaba au devenit locul nostru preferat din Europa!

Nu prea am avut timp pentru lac, abia venisem de la Cuibul Vulturului, era ora 17:00 și noi trebuia să o luăm din loc spre casă, aveam cazare abia în Ungaria în seara respectivă. Dar nici nu am vrut să îl vedem din mașină, să zicem că l-am bifat și să plecăm. Așa că am lăsat mașina într-o parcare gratuită (aici dacă te interesează), am pornit spre orășelul Schönau am Königssee și apoi ne-am plimbat puțin de-a lungul lacului.

Lacul Konigssee, Germania

Lacul Konigssee

Lacul Konigssee, Germania

Lacul Konigssee

Lacul Konigssee, Germania

Lacul Konigssee, Germania

Orășelul Schönau am Königssee

Lacul Konigssee, Germania

Am găsit pe hartă un punct de belvedere (aici pe maps) și am mers către el, e un traseu ușurel cam de 1 km prin pădure. Ne-am declarat satisfăcuți de priveliște și am putut pleca mai departe liniștiți.

Lacul Konigssee, Germania

Traseu spre punctul de belvedere

Lacul Konigssee, Germania

Punct de belvedere pe Lacul Konigssee

Lacul Konigssee, Germania

Lacul Konigssee, Germania

Dar dacă ai mai mult timp la dispoziție și ai chef de un traseu minunat, mergi mai departe. Eu îmi salvasem pe hartă două locuri splendide, lacul Obersee, chiar la sud de Königssee, și cascada Röthbach. La ambele poți ajunge doar pe jos.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roman Zanetti (@roman_zanetti) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marina 🌍 (@marina_loves_travelling) on

Ce mai poți vedea lângă Königssee și Cuibul Vulturului

Întotdeauna plecăm de acasă cu un plan destul de ambițios, pe care îl adaptăm apoi la fața locului în funcție de vreme sau de cât timp avem la dispoziție. Așa că mai aveam trei locuri în apropiere de Königssee pe care aș fi vrut să le vedem dar nu a fost timp și nu am vrut să fim pe fugă, pe care ți le las cu drag mai jos, în caz că tu îți organizezi mai mult timp în regiune.

Primul este lacul Hintersee.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel Langer | Photographer (@kopfkino_photography) on

Al doilea este biserica Ramsau (Ramsau Church, aici pe maps), pe care o găsesc tare fotogenică, apare chiar și în puzzle-uri de călătorii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✨yourworld_pics ✨ (@yourworld_pics) on

Al treilea loc se numește Wimbachklamm, este un parc național cu o pasarelă din lemn ce te plimbă printr-un defileu pitoresc, unde mai multe cascade se varsă într-un râu. Mi se pare că arată fabulos și nu pot să îți explic cât de mult îmi doream să mă plimb pe aici! Costă doar 2.50€ de persoană.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tamás Csizmadia (@snippysnappy.photo) on

O zi la Eagle’s Nest (Cuibul vulturului lui Hitler) și lacul Königssee

După cum vezi, poți petrece o zi în mijlocul naturii, cu niște peisaje de vis în jurul tău, la Cuibul Vulturului al lui Hitler și lacul Königssee, plus alte câteva locuri splendide în zonă, la care noi nu am avut cum să ajungem (vizitasem și lagărul de la Dachau în acea dimineață).

Îți doresc zile însorite pentru când ajungi aici, noi data trecută când am fost în zonă, la Salzburg, am fost în august și urmăream pe webcam vremea sus la Eagle’s Nest, din păcate a plouat în fiecare zi și nu ne-am putut duce. Acum însă, în iunie, am prins un soare dogoritor și un cer senin, condițiile perfecte pentru a putea admira priveliștile și a vedea în zare cât mai departe.

E o zonă splendidă a Bavariei, iar pentru noi a fost al treilea an la rând când am ajuns în Alpi, după aventurile în Austria și Dolomiți. Ne-am promis de atunci să ajungem în fiecare an aici, ne doream tare mult măcar câteva zile în Elveția pentru anul acesta, dar din câte se pare coronavirusul ne pune bețe în roate. Asta este, vom trăi și vom vedea, poate sărim un an, dar recuperăm noi! 😅

Călătorie frumoasă în Bavaria!


Citește și:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro