Search here...
TOP
Valea Rinului

Stuttgart și împrejurimi – ce să vizitezi în zonă

Aventura noastră prin Germania a continuat, după ce ne-am plimbat pe Valea Rinului Mijlociu, în Stuttgart și împrejurimi, în regiunea Baden-Württemberg. Stuttgart în sine nu ne-a încântat peste măsură, l-am găsit cam anost, dar asta a fost experiența noastră, poate tu vei simți diferit orașul. Locurile din jurul său însă sunt mai deosebite. Îți povestesc mai departe în articol despre ce poți vizita în zonă.

Obiective în Stuttgart

Centrul vechi din Stuttgart nu este foarte mare și pe aici te vei plimba cel mai probabil. Sunt câteva puncte în care ar trebui să ajungi, în rest cel mai bine te plimbi fără țintă pe străduțele pietonale. Totul este destul de nou în zonă, nu te aștepta să găsești clasicele străduțe europene pietruite.

Centrul vechi din Stuttgart

Centrul vechi din Stuttgart

Centrul vechi din Stuttgart

Schlossplatz este cea mai mare piață din Stuttgart și găzduiește Neues Schloss (Palatul Nou) construit între 1746-1807. Palatul a fost sever avariat în timpul bombardamentelor aliaților în al Doilea Război Mondial și a fost renovat în anii ’60, acum fiind sediul Trezoreriei și al Ministerului Culturii pentru regiune.

Centrul vechi din Stuttgart

Schlossplatz, Stuttgart

Centrul vechi din Stuttgart

Centrul vechi din Stuttgart

Schillerplatz este o piață în imediata apropiere a Schlosspltaz, denumită astfel în onoarea poetului, filosofului și istoricului german Friedrich Schiller. Aici se află Altes Schloss (Palatul Vechi), clădirea Fruchtkasten, biserica Stiftskirche, și în centru o statuie a lui Schiller.

Centrul vechi din Stuttgart

Schillerplatz, Stuttgart

Centrul vechi din Stuttgart

Altes Schloss (Palatul Vechi)

Centrul vechi din Stuttgart

Stiftskirche

O priveliște tare frumoasă o oferă Johanneskirche am Feuersee, o biserică gotică ridicată pe o peninsulă pe Feuersee (Lacul de Foc). A fost distrusă aproape complet la război și ulterior reconstruită, iar turnul a fost lăsat intenționat incomplet, drept un fel de memorial de război.

Centrul vechi din Stuttgart

Johanneskirche am Feuersee

Stadtbibliothek – o bibliotecă deosebită din Stuttgart

O bibliotecă în forma unui cub perfect, în întregime albă, cu spații geometrice absolute? Desigur că am fost să o vizităm!

Stadtbibliothek are un concept foarte interesant, o construcție monolitică ce dă impresia că a fost construită dintr-un singur bloc de piatră, însă pe măsură ce te apropii realizezi că exteriorul său este din sticlă. Straturile clădirii aduc aminte de straturile unei cepe, iar la interior se află un cub perfect, luminat central de deasupra.

Intrarea este gratuită și nu ți se cere decât să faci liniște, la urma urmei te afli într-o bibliotecă.

Stadtbibliothek

Stadtbibliothek, Stuttgart

Stadtbibliothek

Stadtbibliothek, Stuttgart

Stadtbibliothek

Stadtbibliothek

Schloss Solitude

Foarte aproape de Stuttgart sunt două castele, Solitude și Esslingen. Noi nu am fost să le vizităm, dar aș vrea să le menționez în articol, poate ai ceva timp la dispoziție și vrei să te delectezi cu o atmosferă princiară.

Palatul Solitude este cam la 11 km de centrul orașului. Construit în 1769 în stil rococo, era reședința de vară a ducelui Carl Eugen. Intrarea costă doar 4€.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eloy Martinez (@eloy_martinez_photography) on

Castelul Esslingen

Castelul Esslingen se află în orășelul cu același nume, la 17 km de Stuttgart. Este de fapt o fortăreață construită în secolul 15 ce avea rol de apărare în Evul Mediu. Priveliștile de sus sunt fantastice și o dată ajuns aici, rămâi un pic și în orășel, pare foarte drăguț.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ryszard (@ryszard_wolski) on

Muzeul Mercedes

Muzeul Mercedes este chiar în Stuttgart, cam la 6 km de centru, și aș zice că e musai de văzut, chiar dacă nu îți plac mașinile! E o minunăție arhitecturală, lifturile ce te duc la ultimul etaj parcă sunt de pe o navetă spațială, e cu totul un spațiu foarte deosebit.

Muzeul Mercedes din Stuttgart

Muzeul Mercedes din Stuttgart

Interiorul muzeului Mercedes e foarte futuristic

Muzeul Mercedes din Stuttgart

Muzeul Mercedes din Stuttgart

Alex e super înnebunit după Mercedes, în copilărie admira și chiar avea grijă de cele două modele pe care le-a avut tatăl lui, apreciază enorm valorile și standardele mărcii.

Eu în schimb habar nu aveam de nimic, m-am dus acolo ca să îi fac pe plac. Dar mi-a plăcut la nebunie experiența! Căci este o experiență! Au expuse o mulțime de modele, prototipuri, autoutilitare, mașini ale unor celebrități. Dar pe lângă această componentă de muzeu au reușit să integreze într-un mod fascinant povestea Mercedes cu progresul omenirii și istoria tumultuoasă a Germaniei de la mijlocul secolului trecut.

Muzeul Mercedes din Stuttgart

La fiecare etaj sunt panouri informative despre o anumită decadă

Muzeul Mercedes din Stuttgart

Povestea Mercedes este construită în jurul evenimentelor petrecute în lume

E multă informație, care te face să apreciezi eforturile lor și să vezi cu alți ochi simbolul lor în trei spițe. E de asemenea și multă pasiune la mijloc, în fiecare detaliu și în fiecare nouă tehnologie patentată. Știai, de exemplu, că Mercedes a inventat airbag-urile, tensionarea centurii de siguranță sau ABS-ul?

Muzeul Mercedes e deschis de marți până duminică de la 9:00 la 18:00 iar biletul de intrare costă 10, copiii până la 14 ani inclusiv intrând gratuit. Noi am petrecut cam 4 ore și jumătate aici, Alex ar fi stat și toată ziua probabil. Ghidul audio e inclus în preț și are o mulțime de informații interesante.

Muzeul Mercedes din Stuttgart

Muzeul Mercedes din Stuttgart

Muzeul Mercedes din Stuttgart

Muzeul Porsche

La muzeul Porsche noi nu am ajuns, dar ne-am dori să mergem data viitoare când suntem în zonă. E la doar 9 km de Stuttgart, intrarea costă 8 și e deschis de marți până duminică între 9:00 și 18:00. Iar dacă te prezinți cu biletul de la muzeul Mercedes ai o reducere de 25%.

Castelul Lichtenstein

Marele meu regret din vacanța asta este că ne-am organizat prost timpul și nu am mai reușit să ajungem să vedem castelul Lichtenstein. E incredibil de frumos, construit în vârf de stâncă într-un peisaj atât de romantic!

Pentru a vizita curtea castelului trebuie să plătești 2€, iar un tur ghidat al interioarelor costă 8€. E la 55 km de Stuttgart, faci cam o oră cu mașina până aici, nu îl rata dacă ai ocazia!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Germany | Travel community (@germanysworld) on

Castelul Hohenzollern

Castelul Hohenzollern este situat într-un peisaj desprins din povești, în vârf de deal împădurit într-o vale întinsă cât cuprinzi cu ochii. Pare castelul clasic din basme și e unul dintre cele mai frumoase din Germania, care nu stă deloc rău la capitolul castele.

Hohenzollern este dinastia care a condus Prusia și ulterior Germania până în 1918, iar Hohenzollern-Sigmaringen, familie din care a făcut parte regele nostru Carol I, este o ramură a acesteia. Există de asemenea castelul Sigmaringen, la 50 km sud, și acesta poate fi vizitat.

Noi nu am fost să vedem castelul propriu-zis, ci o priveliște foarte romantică ce îl cuprinde. Unde am trăit unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare din călătoriile noastre. Am scris mai multe despre experiența noastră aici: Castelul Hohenzollern și cel mai frumos apus de soare din călătorii.

Castelul Hohenzollern și cel mai frumos apus de soare din călătorii

Castelul Hohenzollern și cel mai frumos apus de soare din călătorii

Castelul Hohenzollern, Bavaria

Baden-Baden

Baden-Baden este o stațiune balneară de lux la vest de Stuttgart, foarte aproape de granița cu Franța. Am hotărât să îl includem în itinerariul nostru din curiozitate, căci este destul de faimos. Nu am avut un plan de vizită, ci mai degrabă ne-am plimbat alene pe străduțele sale din centru, ca să îi luăm pulsul.

Are un aer tare sofisticat, totul arată impecabil, iar clădirile au un puternic aer Belle Epoque, de o eleganță deosebită. Din păcate tocmai din acest motiv nouă nu ne-a plăcut foarte mult. Venisem de pe Valea Rinului în ziua respectivă, aveam în minte numai căsuțe cu structură din lemn și castele medievale. Ori aici parcă nimerisem direct pe Coasta de Azur, într-o altă lume.

Dar în general am obervat că lumea este încântată de orășel, așa că nu te lua după noi. 😊 Pur și simplu asta a fost reacția pe care ne-a stârnit-o, în contextul în care văzusem altfel de peisaje în ultimele trei zile. Încerc mereu să fiu sinceră pe blog și nu susțin că îmi plac absolut toate locurile pe care le vizitez. Oricum, uitându-mă acum peste fotografii mi se pare că arată excepțional, așa că sigur merită să faci o oprire aici!

Îmi pare rău totuși că nu am vizitat Capela Sturdza, o biserică românească ortodoxă ridicată de domnul Moldovei Mihail Sturdza în 1866 chiar în mijlocul Baden-Baden. Am înțeles că preotul român de aici e deosebit și dacă are timp îți povestește cu drag despre istoria bisericii.

Baden-Baden

Baden-Baden

Baden-Baden

Baden-Baden

Baden-Baden

Baden-Baden

Baden-Baden

Stuttgart și împrejurimi – ce să vizitezi în zonă

Tu ce ai mai vizitat în Stuttgart sau în împrejurimile sale? Mi-ar plăcea să completez lista cu experiențele tale, așa că lasă-mi un comentariu! 😊


Citește și:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro