Search here...
TOP
România

Unde vizităm câmpuri de lavandă în România

Câmpuri de lavandă în România

Unde vizităm câmpuri de lavandă în România (Photo by Léonard Cotte on Unsplash)

Avem cu toții în minte lanurile întinse de lavandă din Provence, în sudul Franței, e o imagine tare romantică, cu siguranță teribil de parfumată, o experiență demnă de bucketlist pentru orice călător. Dar uite că recent au apărut și la noi astfel de lanuri mov întinse cât vezi cu ochii! Sau poate apăruseră de ceva timp, dar mie mi-au intrat în vizor abia de curând.

Sunt ferme de lavandă întreținute de oameni pasionați care au renunțat la job-urile 9-to-5 pentru o altfel de activitate (cred că știi că astea sunt poveștile mele preferate), au văzut și potențialul fotogenic al micii lor afaceri și le-au deschis publicului spre vizitare. Produc ulei, săpun, cosmetice, lumânări sau apă de lavandă și de obicei poți găsi să cumperi și buchețele aromate dacă mergi în vizită.

O vizită la un câmp de lavandă e ideală pentru o ieșire la aer curat, o sesiune foto memorabilă și o cafea savurată în tihnă. Majoritatea fermelor nu percep taxe pentru vizită și au un mic magazin de desfacere la fața locului cu prețuri foarte bune. Cred că e și păcat să nu îți iei un suvenir parfumat și plin de culoare. Iar pentru fotografii unele ferme oferă recuzită sau chiar fotograf profesionist. Mi se pare locul ideal pentru o ședință foto trash the dress, e rustic, colorat și foarte romantic!

Câmpuri de lavandă în România

Hai să vedem unde putem vizita câmpuri de lavandă în România. V-am cerut recomandări pe facebook, am primit o mulțime și vă mulțumesc, am mai cercetat și eu un pic internetul, dar dacă mai știi și alte locuri chiar te rog să mi le lași în comentarii. Noi plănuim să mergem cât de curând să vizităm unul dintre ele, așa că voi completa apoi articolul cu experiența noastră.

În primul rând trebuie să reții că sezonul de lavandă este în luna iunie, poate chiar a doua jumătate a lui iunie. Dacă mergi prea devreme nu vei găsi lavanda (sau levănțica) înflorită, vei admira lanuri întregi de tufe verzi. Iar dacă mergi prea târziu o vei găsi deja culeasă. În principiu tufele stau înflorite frumos între 6 și 20 iunie. Însă depinde de la an la an, dacă vremea este rece atunci lavanda va înflori mai târziu, chiar și la începutul lui iulie, căci are nevoie de căldură și mult soare pentru a se dezvolta.

Cel mai bine este să consulți pagina de facebook a fiecărei ferme ca să vezi exact situația plantelor, ei de-a lungul lunii iunie postează constant, căci știu că lumea e interesată să vină în vizită.

Festivalul Lavandei din Bărăgan

Nympheum și Fleurane sunt doi producători de cosmetice naturale, ulei esențial, apă florală și decor cu lavandă. Poți citi aici despre povestea de succes a Nympheum. Colaborează și organizează în fiecare an Festivalul Lavandei din Bărăgan pe câmpul de lavandă generos al celor de la Nympheum (are 25 de hectare și este cea mai mare plantație de lavandă din țară). Vezi aici pagina de facebook a festivalului.

În 2022 festivalul e programat pentru 2-3 iulie. Îi găsești plini de voie bună în comuna Bărăganu, strada Doicești nr. 187, județul Brăila, la 140 km de București. Festivalul a crescut mult și frumos de când l-au lansat, anul acesta biletul de intrare costă 20 de lei și au multe activități programate, un balon cu aer cald, concert Compact, premiera în România a filmului Alcarras, câștigatorul Ursului de Aur, ateliere și jocuri pentru copii, plimbări cu barca pe canal. Vezi aici mai multe detalii, pe pagina evenimentului.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fleurane – Lavender and joy (@fleurane.ro) on

Romanța Lavandei – Călărași

Vei găsi câmpul mov plin de miresme al celor de la Romanța Lavandei în comuna Vlad Țepeș din județul Călărași, cam la 110 km de București. În 2022 îi poți vizita între 10 iunie și 10 iulie, între orele 10:00 – 21:00. Taxa de vizitare este 15 lei de persoană, iar copiii sub 12 ani nu plătesc bilet. Verifică pagina lor de facebook ca să vezi cum arată lavanda în fiecare zi și vezi aici detalii despre vizitare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Romanța Lavandei (@romanta_lavandei) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dani Ciucã (@dani.ciuca.portraits) on

Grădina de Lavandă – Țipărești, Prahova

Grădina de Lavandă din satul Țipărești, județul Prahova (cam la 87 km de București, un pic mai sus de Ploiești), este deschisă zilnic în 2022 din 17 iunie până pe 10 iulie. Verifică pe pagina lor de facebook starea lavandei. De asemenea tot pe facebook vei vedea că organizează o mulțime de concerte cu parfum de lavandă. În prima zi, pe 17 iunie, au un eveniment de deschidere și intrarea este gratuită.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dani Ciucã (@dani.ciuca.portraits) on

Lavanda Prahoveana – Păulești, Prahova

Poți vizita ferma Lavanda Prahoveană probabil între 15 iunie – 15 iulie, lavanda încă este verde și anunță ei actualizări pe facebook. Sunt foarte aproape de Ploiești, la Ferma Movila Vulpii 107400 Păulești, județul Prahova (cam la 60 km de București). Urmărește-i pe facebook și cere-le mai multe informații pentru vizită.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ace Photography By Oana Stoica (@acephotography.oana) on

Festivalul Lavandei Pecineaga

Cei de la Parfum de Lavandă din comuna Pecineaga din Constanța organizează și anul acesta cu entuziasm Festivalul Lavandei Pecineaga între 11-24 iunie, accesul fiind gratuit. Recomandă o ținută alb-mov și au la fața locului un fotograf, pentru care trebuie să suni înainte ca să faci rezervare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Georgette Aradnat (@georgette_aradnat) on

Lavanda Alberta – Brașov

Lavanda Alberta, din comuna Crizbav, județul Brașov, se lasă așteptată anul acesta. Tufele sunt încă verzi, cel mai bine urmărește pagina lor de facebook pentru a vedea evoluția culturii.

Anul trecut au primit vizitatori în weekend, vineri, sâmbătă și duminică între 10:00 – 19:00. Există o taxă de intrare de 10 lei, pentru care vei primi un buchet de lavandă, pe care îl vei culege singur din fermă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @larisadobrean on

Minifestivalul Lavandei „Hai-hui pe Dealul Mov” – Tecuci

Purple Hill Lavanda organizează între 24 iunie – 3 iulie (doar în weekend-uri) Minifestivalul Lavandei în Tecuci, județul Galați. Mai multe detalii pe pagina lor de facebook sau pe pagina evenimentului. Au ca taxă de intrare contravaloarea unui buchet de lavandă, 15 lei, pe care îl vei culege singur.

Posted by Purple HILL Lavanda on Tuesday, June 2, 2020

 

Tărâmul Lavandei – Mădăraș, Mureș

La Tărâmul Lavandei din comuna Mădăraș, județul Mureș (la 20 km de Târgu Mureș), vei găsi un lan absolut imens de lavandă! Anul acesta a înflorit mai greu din cauza vremii, așa că sezonul de vizite este între 25 iunie – 17 iulie, îi poți vizita zilnic între orele 10-21. Oferă contra cost (200 de lei) ședințe foto în weekend, dar poți merge să faci poze singur, să iei un picnic pe o pajiște de lucernă din apropiere, să te plimbi prin lanul de lavandă și prin împrejurimi, să cumperi produse pe bază de lavandă, și dacă vii de mai departe să te și oprești câteva zile în Târgu Mureș. Anul acesta au standuri cu băuturi și mâncare, tobogane gonflabile pentru copii,

Noi nu am fost recent prin zonă, dar pentru cazare am auzit păreri foarte bune despre hotelul Privo, sau dacă preferi o opțiune mai de buget ți-aș recomanda Pensiunea Select Central sau Villa Helvetia.

Există o taxă de intrare de 10 lei pentru care primești un buchet de lavandă, o afacere destul de bună aș spune, căci oricum îți doreai probabil să pleci cu un buchețel acasă! Găsești mai multe detalii pe pagina lor de facebook, pe pagina Festivalul Lavandei, iar informații despre vizite sunt pe pagina evenimentului.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Festivalul Lavandei (@festivalul_lavandei) on

Lavanda di Maria – Târnăveni

Lavanda di Maria din Târnăveni, aproape de Târgu Mureș sau Sighișoara, așteaptă vizitatori zilnic între 24 iunie – 10 iulie „pentru poze, povești, zâmbete și cadouri cu iz de lavandă”. Programul pentru vizite este luni-vineri între 16:00-20:00, iar sâmbătă și duminică între 09:00 – 21:00. Urmărește-i pe facebook pentru a vedea exact evoluția plantelor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Csibi Gellért Photo (@gellert.csibi.photo) on

Lavanda Lola – Bonțida, Cluj

Lavanda Lola, din Bonțida, județul Cluj, organizează Lavanda Lola Fest pe 24-26 iunie și 1-3 iulie 2022. Taxa de intrare este 10 lei de persoană, iar copiii sub 12 ani intră gratuit. Urmărește-i pe facebook pentru a vedea starea lavandei și pagina evenimentului pentru a afla mai multe detalii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lavanda Lola (@lavanda_lola) on

Bloomfest la Cerdacul cu Lavandă – Brebi, Sălaj

Cerdacul cu Lavandă din satul Brebi, Sălaj, la 80 km de Cluj-Napoca, e un loc tare special, plin de povești cu parfum de lavandă. Urmărește-i pe facebook pentru a vedea starea plantelor, încă verzi, dar și pentru știri despre festivalul pe care îl organizează, Blumfest, între 24 iunie – 3 iulie. Au plănuit tot felul de evenimente grozave la festival, concerte zilnic, inclusiv Vunk și The Motans, vine Caravana Zu cu Buzdugan și Morar și emit live de acolo, pe 2-3 iulie va fi prezentă și Gașca Zurli!

Vor avea foodtrucks, degustări de vin și cafea, workshop-uri și consursuri pentru copii, chiar sunt impresionată! E un festival în toată regula, verifică pagina lor pentru bilete și mai multe detalii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wildventure Romania 🇷🇴 (@wildventure.ro) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by calatorinbascheti.ro (@calatorinbascheti) on

Atelierul de Lavandă – Teiu, Giurgiu

Atelierul de Lavandă ne așteaptă cu drag în Teiu, între București și Pitești, după 15 iunie 2022. Contactează-i pe facebook pentru mai multe detalii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Criss (@criss.aga) on

Lavandă Adrienne, Oradea

Ferma Lavandă Adrienne așteaptă să înflorească plantele. Se află în Comuna Lăzăreni, Sat Miheleu Nr. 40, cam la 30 km de Oradea, urmărește-i pe facebook pentru informații la zi.

Posted by Lavanda Adrienne on Friday, August 30, 2019

 

Unde vizităm câmpuri de lavandă în România

Am adunat la un loc 13 ferme de lavandă din România pe care le poți vizita pentru amintiri parfumate în zile însorite de iunie și suveniruri numai bune de pus pe pernă acasă pentru un somn mai liniștit. Sper să te fi ajutat în căutarea ta de locuri fotogenice, mi se pare minunat că avem la noi în țară astfel de câmpuri mov splendide și cred că e o idee bună să sprijinim aceste mici afaceri cumpărând produse naturale de la ei.

Dacă ajungi și tu într-unul dintre câmpurile de lavandă nu uita să îmi povestești! Noi plănuim să mergem undeva pe lângă București într-un weekend, poate reușim anul acesta.

La cât mai multe escapade înmiresmate și pline de mov!

Câmpuri de lavandă în România

Unde vizităm câmpuri de lavandă în România (Photo by Aachal on Unsplash)


Pentru mai multe idei și sfaturi despre călătorii, urmărește-mă pe Instagram și Facebook și citește și:

«

»

10 COMMENTS

  • Dana Paraschiv

    Multumim pentru inspiratie, Diana! ❤️ Ca de obicei, te-ai documentat atent si ne-ai oferit informatii extrem de utile. Lavanda este prezenta peste tot zilele acestea, surprinsa in fotografii deosebite, asa ca ideea ta de a cuprinde intr-un articol campurile de lavanda din Romania, este absolut geniala! Nici nu stiam ca unele sunt atat de aproape de Bucuresti… Le voi vizita cu siguranta! 😊

    P.S. Abia astept sa vad fotografii dragute cu tine printre randurile de lavanda! 🤗

    • Diana
      AUTHOR

      Merci mult, Dana! Voiam sa ma documentez pentru mine, caci voiam sa vizitam noi o asa locatie. Dar am zis ca e pacat sa nu le strang si intr-un articol, sunt sigura ca multi isi doresc o vizita. Mai ales acum, cand cautam sa stam mai mult pe afara 🙂
      Te pup!

  • Rodica AVRAMESCU

    Foarte frumos!! Multumim pentru articol, Diana. Nici nu stiam ca exista asa multe ferme de lavanda. Asteptam pozeeeee!

    • Diana
      AUTHOR

      Multumesc si eu, abia astept sa mergem! 🙂 Nici eu nu stiam ca sunt asa multe 😀

  • Soulseeker

    O lista foarte interesanta. Multumesc!

  • Stefan Ionica

    Recomand pentru zona de vest Lavanda – Parfumul Mov din Ineu, jud. Arad.

    http://www.facebook.com/ParfumulMov
    http://www.parfumulmov.ro

  • Suciu Mihaela Emilia

    La Nușteni și Delureni, jud. Bistrița – Năsăud mai sunt ferme frumoase cu lavanda. 😉

Lasă un comentariu

Pingback: Lanuri de lavandă lângă București. În vizită la Grădina de Lavandă | Dana on iunie 19, 2020

Pingback: Toujours lavande – farmec provencal în diferite locații din Transilvania și alte lucruri despre “minunea mov” – Bialog on iunie 19, 2020

FOLLOW @designedtotravel.ro