Search here...
TOP
Țara Bascilor

6 motive să îți faci acum planuri pentru o vacanță în Țara Bascilor

Dacă îți sunt pe plac orășele cochete, priveliști spectaculoase, destinații regale de vacanță, plaje cu peisaje dramatice, locuri desprinse din filme fantastice, dar și o scenă culinară de invidiat, atunci Țara Bascilor este pentru tine! Regiunea din nordul Spaniei nu pare foarte cunoscută, și nu îmi dau seama cum de nu a devenit o senzație până acum! Noi am ajuns oarecum întâmplător aici, așa că ne-a surprins peste măsură! Citește mai departe ca să vezi ce poți descoperi în minunata Țara Bascilor!

Cum ajungi în Țara Bascilor

Țara Bascilor e o regiune din nordul Spaniei, la granița cu Franța, ce se întinde între ambele țări. Are propria limbă, limba bască, ceva de nedeslușit, cu mult prea multe consoane. Tot Țara Bascilor se numește comunitatea din partea spaniolă ce a dobândit statutul de autonomie o dată cu Constituția Spaniolă din 1978. Nu există o capitală oficială, dar Vitoria-Gasteiz este capitala de facto, aici aflându-se guvernul și parlamentul basc și de asemenea reședința președintelui. Deși Vitoria-Gasteiz este cel mai mare oraș ca suprafață, Bilbao are cea mai numeroasă populație, cu peste 350.000 de locuitori.

Noi am fost aici în noiembrie 2017 și am zburat cu Blue Air la Bordeaux, în sudul Franței, iar de acolo am închiriat o mașină de la Hertz. Dar recent a fost lansat zborul direct Wizz Air București – Santander, mult mai convenabil pentru regiune. Ai grijă însă că politica de bagaje de mână Wizz Air a devenit mult mai restrictivă, în schimb ca bagaj de mână pentru Blue Air poți lua chiar și un troler.

Citește aici despre experiența noastră cu mașina și un McDonalds foarte tare de lângă Bordeaux:

Noi ne-am cazat în Bilbao și ți-aș sugera să faci la fel, este ceva mai ieftin decât să te cazezi chiar pe coastă. Am căutat câteva variante de cazare centrale (toate în Casco Viejo unde am stat și noi, mi se pare cea mai potrivită zonă) cu review-uri bune dacă ai nevoie:

6 motive să mergi în vacanță în Țara Bascilor

Am făcut o listă cu 6 obiective pe care le-am văzut în Țara Bascilor și care ne-au dat pe spate! Dar la final am mai adăugat câteva locuri pe care merită să le vezi în caz că stai mai mult timp în regiune.

Biarritz

Biarritz este orășelul perfect! Șarmant, cu un aer belle epoque, o faleză superbă și un mic pod din piatră teribil de romantic și fotogenic! Biarritz este în partea franceză a Țării Bascilor și are cu adevărat farmec franțuzesc. Îți promit că vei fi fermecat peste măsură, și trebuie să îi aloci cel puțin jumătate de zi. Citește mai multe despre Biarritz și rolul pe care l-a jucat în istoria glorioasă a Franței aici:

Biarritz - vacanță în Țara Bascilor

Biarritz, Țara Bascilor

Biarritz, Țara Bascilor, Franța

San Sebastian

San Sebastian e un orășel incredibil de cochet, parcă proiectat special pentru regalitate! Și nu spun asta întâmplător, căci în secolul 19 familia regală a Spaniei și-a stabilit aici reședința de vară. În plus, este al doilea oraș din lume, după japonezul Kyoto, cu cele mai multe stele Michelin pe cap de locuitor!

Noi am zăbovit cam mult în Biarritz, căci nu ne mai venea să plecăm de acolo, iar pentru San Sebastian din păcate nu am mai avut foarte mult timp. Am văzut doar câteva străduțe, de care am fost tare încântați, e un oraș foarte elegant, și desigur plaja La Concha, pe care ne doream mult să o vedem. Ne-am plimbat un pic pe faleză, pe lângă faimoasa balustradă, și apoi am urcat cu funicularul să o admirăm și de sus. Aici este de fapt imaginea emblematică pentru San Sebastian! Am scris mai multe, inclusiv cum să ajungi la funicular, în articolul dedicat:

San Sebastian - vacanță în Țara Bascilor

San Sebastian, Țara Bascilor

San Sebastian, Țara Bascilor, Spania

Bilbao

Bilbao e un oraș surprinzător, ce s-a dezvoltat mult în ultimii 20 de ani și chiar a pornit un curent numit efectul Bilbao, ce se referă la revitalizarea economică și culturală a unui oraș prin structuri arhitecturale inovative. Mai exact face referire la Muzeul Guggenheim, o operă arhitecturală deosebită, pe care nu trebuie să îl ratezi!

În afară de Guggenheim, în Bilbao mai poți vedea un cățel imens din flori, un pod de-al lui Santiago Calatrava, stații de metrou futuriste, un funicular cu priveliști superbe și un centru vechi plin de personalitate. Am scris mai multe despre Bilbao aici:

Muzeul Guggenheim din Bilbao al lui Frank Gehry, Țara Bascilor

Muzeul Guggenheim din Bilbao al lui Frank Gehry

Top 10 obiective de vizitat în Bilbao, Spania - Puppy, Țara Bascilor

Puppy, Bilbao

Gaztelugatxe

Gaztelugatxe e un loc cu totul deosebit, de cu greu îți vine să crezi că există cu adevărat! Pare desprins din filme fantastice, și pe bună dreptate a fost folosit ca loc de filmare pentru Game of Thrones, lucru ce i-a sporit mult popularitatea. Citește mai multe despre fabuloasa insuliță aici:

Călător în Westeros: Dragonstone (Țara Bascilor, Spania) - Gaztelugatxe

Gaztelugatxe, Spania (Dragonstone în Game of Thrones)

Călător în Westeros: Dragonstone (Țara Bascilor, Spania) - Gaztelugatxe

Plaje spectaculoase și peisaje dramatice

Când spui plajă în Țara Bascilor, nu e vorba de lenevit la soare cu un cocktail în mână. Ci de niste peisaje absolut fantastice, stânci abrupte ce se termină în mare, formațiuni din piatră preistorice și valuri puternice ce vin tocmai din Atlantic, numai bune pentru surf.

Noi am văzut plaja Itzurun din Zumaia (am povestit mai multe aici), și ne-am mai oprit la un moment dat pe drum întâmplător, fermecați de peisaj, la plaja din Bakio. Arată extraordinar și nici nu îmi pot imagina cum e să locuiești aici și să vezi peisajele astea zi de zi!

Alte plaje ce merită văzute: plaja Muriola din Barrika sau plajele Barinatxe, Arrietara și Meñakoz din Sopelana. Și eventual să te plimbi pe coasta bască și să descoperi singur alte plaje splendide 😁.

San Sebastian - vacanță în Țara Bascilor

Plaja din Bakio, Țara Bascilor

Călător în Westeros: Dragonstone (Țara Bascilor, Spania) - plaja Itzurun, Zumaia

Plaja Itzurun, Zumaia, Țara Bascilor

Sangria și pintxos

Am băut în Bilbao cea mai bună sangria din viața mea (am povestit aici), dar cred că a fost doar o coincidență (și un restaurant bun), dar Țara Bascilor este cunoscută în special pentru pintxos (a se citi pinchos)! În alte regiuni le vei găsi sub denumirea de tapas, dar aici se numesc pintxos. Sunt mici gustări, un fel de mici sandvișuri, dar în regiune e o întreagă cultură pentru ele!

Noi am încercat fără succes să găsim un fel de mâncare tradițional pe care să îl încercăm, căci toți localnicii ne spuneau de pintxos. Noi nu am înțeles de ce sunt atât de înnebuniți după ele până nu le-am încercat! La un bar aleatoriu din Bilbao, nu era nimic extravagant. Și au fost tare bune!

De asemenea am mai învățat ceva în vacanța asta, în momentul în care eram la Granier (localul nostru preferat din Spania pentru mic dejun), am cerut un sandviș și mi-a răspuns că nu au. Eu mă uitam la ea… mă uitam la vitrina plină cu sandvișuri…. Apoi mi-a spus că acelea sunt bocadillos!! Adică niște… sandvișuri cu baghetă, lungi. Ei sandviș spun la cele rotunde! Și acum mai râdem de faza asta!

Pintxos în Bilbao, Țara Bascilor, Spania

Pintxos în Bilbao, Spania

Alte obiective din Țara Bascilor pe care noi nu am apucat să le vedem

Laguardia este un oraș medieval fermecător.

Vitoria-Gasteiz este capitala Țării Bascilor din partea spaniolă și e recunoscută pentru spațiile verzi, muzeele sale și centrul său medieval. De asemenea are câteva palate superbe, în special palatul Bendaña.

Picturi rupestre: în zonă se găsesc mai multe peșteri cu picturi rupestre din paleolitic, inclusiv faimoasa peșteră Altamira, care e în regiunea alăturată, Cantabria. În Țara Bascilor se află peștera Ekain, cu picturi realizate acum 13-14.000 de ani de homo sapiens. Eu una găsesc absolut fascinante desenele și legătura asta cu strămoșii noștri! Peștera nu se poate vizita, căci se degradează de la schimbarea mediului, dar a fost creată o replică a peșterii la 600 metri de original, pe nume Ekainberri, în orașul Zestoa.

Dacă ai poftă de plimbări în natură și priveliști splendide, ai mai multe opțiuni: Parcul Natural Urkiola, Parcul Natural Gorbea sau Valea Ayala.

Așadar, după cum vezi, Țara Bascilor e o regiune incredibilă, și cred eu prea puțin descoperită! Are atât de multe locuri ce îți taie răsuflarea, stațiuni elegante la malul oceanului, mâncare apetisantă, încât merită cu prisosință chiar și o vizită scurtă. Sper că te-am convins să pui regiunea pe lista de dorințe, să îmi spui în comentarii dacă ai vizitat-o și ce ți-a plăcut cel mai mult!

Citește aici toate articolele despre Țara Bascilor și nu uita să mă urmărești pe Facebook și Instagram! 😉

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro