Search here...
TOP
Arhitectură în călătorii Barcelona

Cât de gotic e Barri Gothic din Barcelona?

Barri Gothic Barcelona

Catedral de Barcelona în Barri Gothic

Aaaah Barri Gothic, cartierul romantic de lângă La Rambla, o puzderie de străduţe pe care să te plimbi fără ţintă, chiar şi o zi întreagă. Are o savoare deosebită, face parte din spiritul Barcelonei şi îţi inspiră o viaţă de demult, liniştită în ciuda agitaţiei de pe străduţele înguste.

Clădiri vechi, arhitectură gotică din perioada medievală, istorie la fiecare colţ de stradă.. Stai aşa! Stop, stop, opreşte-te un pic din visare, că trebuie să îţi dau o veste cam.. nepopulară. Lucrurile nu sunt chiar aşa cum par. Am fost şi eu foarte surprinsă să aflu că Barri Gothic, pentru a deveni aşa cum îl ştim noi azi, a suferit o transformare completă la sfârşitul anilor 1800 şi începutul anilor 1900. Nu sună foarte medieval, nu?

Nu înseamnă că farmecul Barri Gothic dispare. Dar hai să aflăm povestea reală a cartierului.

Mic îndrumar de arhitectură gotică

Să o luăm cu începutul. Ce este arhitectura gotică?

E un tip de arhitectură ce s-a născut şi a înflorit în Europa, evoluând din arhitectura romanică si fiind succedată de arhitectura renascentistă. Originile sale sunt în Franţa secolului 12 şi a rezistat până în secolul 16.

Arhitectura gotică a fost folosită mai ales în construcţia marilor catedrale, mănăstiri și biserici din Europa. Este, de asemenea prezentă la multe castele, palate, primării, universități, și mai puțin în cadrul locuințelor private. Multe dintre catedralele gotice sunt considerate opere de artă nepreţuite şi sunt chiar incluse în patrimoniul UNESCO.

Stilul gotic este reprezentat de câteva elemente definitorii: arcul frânt (ascuţit), bolta în ogivă şi arcul de susţinere al ogivei, aşa numitul arc butant (mai puternic decât un contrafort). Alte caracteristici sunt ferestrele mari, adesea grupate sau cu trafoare (ornamente arhitecturale perforate), ferestre de tip rozetă, turnuri, turle și fațade ornate.

Westminster Abbey, Domul din Milano, Notre-Dame de Paris şi Catedrala Barcelonei sunt printre cele mai cunoscute catedrale în stil gotic pe care le-am văzut personal.

Ce este Barri Gothic

Cartierul se află în Ciutat Vella, centrul vechi al Barcelonei. E poziţionat între La Rambla şi Via Laietana, şi are un plan stradal de labirint, cu multe străduţe înguste ce dau în pieţe pătrate. Cea mai mare parte a cartierului e zonă pietonală.

Barri Gothic, Barcelona

Barri Gothic, Barcelona

Restaurare masivă a Barri Gothic

În 2011, o dată cu publicarea lucrării de disertaţie a lui Augustin Cócola, „The Gothic Quarter of Barcelona: Planning the Past and Brand Image”, a apărut o mare controversă legată de autenticitatea cartierului gotic. Conform autorului, Barri Gothic a suferit un proiect de restaurare masivă la finalul anilor 1800 şi începutul anilor 1900, transformându-se radical dintr-un cartier sumbru de locuinţe într-o atracţie turistică. În zonă existau deja clădiri gotice din perioada medievală, dar multe au fost restaurate şi modificate, şi unele construcţii chiar au fost făcute de la zero.

Da, conceptul Barri Gothic a fost inventat, dar pe lângă componenta turistică, aceasta s-a făcut în special pentru a promova identitatea naţională a artei şi culturii catalane.

Câteva dintre clădirile care au fost restaurate în stil gotic sunt: faţada Catedralei din Barcelona (construită între 1882 şi 1913), podul care traversează strada Bisbe (nou construit în 1928), Muzeul Picasso (restaurat în 1959, au fost adăugate ferestre gotice şi galerii cu arce).

Barri Gothic Barcelona

Faţada reconstruită a Catedral de Barcelona

Barri Gothic Barcelona

Podul ce traversează strada Bisbe

Barri Gothic Barcelona

Muzeul Picasso – noi galerii cu arce

Barri Gothic Barcelona

Muzeul Picasso – noi ferestre gotice

Catedral de Barcelona, cea mai impozantă clădire din Barri Gothic

Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia, cunoscută şi drept Catedrala Barcelonei, a fost construită în secolul 14, iar la finalul secolului 19 faţada i-a fost restaurată în stil neo-gotic. Este cu siguranţă una dintre cele mai emblematice clădiri gotice din Barri Gothic, şi chiar din întreaga Barcelona.

Barri Gothic Barcelona

Bolte în ogivă

Barri Gothic Barcelona

Faţadă ornată

Barri Gothic Barcelona

Fereastră cu trafoare

Barri Gothic Barcelona

Bolte în ogivă

Barri Gothic Barcelona

Barri Gothic Barcelona

O plimbare pe străduţe

Străduţele din Barri Gothic sunt adorabile! Chiar şi pe ploaie, cum le-am prins anul acesta. Sunt pieţe mai mari şi mai mici, clădiri vechi şi clădiri noi, unele medievale, altele doar făcute să pară medievale. Până la urmă această reinventare a cartierului nu mi-a stricat plimbarea. Cartierul are în continuare spiritul lui, la care contribuie nu numai arhitectura, dar şi străzile pietruite, oamenii, senzaţiile, mirosurile, muzica.

Barri Gothic e o experienţă completă. Clădirile poate sunt mai mult sau mai puţin autentice. Dar depinde de fiecare cum percepe şi cum trăieşte această experienţă. Pentru mine a fost minunat!

Barri Gothic Barcelona

O piaţă din Barri Gothic

Barri Gothic Barcelona

Străduţe înguste

Barri Gothic Barcelona

Rămăşiţe din zidul de pe vremea romanilor

Barri Gothic Barcelona

Vechi şi nou – Catedral de Barcelona lângă clădiri noi de locuinţe

Barri Gothic Barcelona

«

»

1 COMMENT

Lasă un comentariu

Pingback: Barcelona – soare, valuri si arhitectura – BORN to TRAVEL on februarie 15, 2017

FOLLOW @designedtotravel.ro