Search here...
TOP
Franţa Țara Bascilor

Biarritz, orășelul în spirit belle epoque de pe coasta Atlanticului

Biarritz - vacanță în Țara Bascilor

Biarritz, Țara Bascilor

Biarritz ne-a surprins fantastic! Îl aveam în itinerariu datorită podețului romantic din piatră de peste mare, material de poze de desktop și nu alta. Dar am descoperit mai mult de atât: un orășel franțuzesc extrem de cochet, cu clădiri elegante, cafenele somptuoase, și una dintre cele mai frumoase faleze care mi-au ieșit în cale.

Ador să fiu surprinsă! Mai ales în vacanțe. A fost pentru prima dată când am ajuns în sudul Franței. Mai fusesem în nord în Paris, dar nu se compară cu aerul provincial din sud. Am mers mai mult pe autostradă pe drumul nostru de la Bordeaux spre Spania, dar am reușit să vedem și câteva sătuce. Și nu ne opream din exclamat vaaai, ce frumos e!

Să facem cunoștință cu cochetul Biarritz

Biarritz e un orășel din sud-vestul Franței, cu deschidere la golful Biscaya, ce dă în Oceanul Atlantic. E aproape de mai marele Bayonne, și la doar 30km de granița cu Spania. Se află în regiunea franceză a Țării Bascilor. Ba chiar din lima bască a căpătat sufixul -itz. Un locuitor din Biarritz se numește Biarrot, asta mi se pare tare elegant!

Dacă citești istoria Biarritz-ului, nu ai cum să rămâi indiferent. E o mică parte din istoria glorioasă a Franței. Ludovic XIV, Regele Soare însuși, a dispus să se construiască aici un far, ce a fost înlocuit în 1834. Napoleon a făcut furori când a făcut baie în apele mării de aici, după ce băile în mare au devenit populare după Revoluția Franceză. Victor Hugo scria în 1843: ”nu am găsit în lume alt loc mai plăcut și atât de perfect ca Biarritz”.

Dar orășelul a devenit cu adevărat faimos începând cu 1854, cînd soția lui Napoleon III a construit pe plajă un palat, care acum a devenit Hotel du Palais, și care a găzduit multe capete regale la vremea sa. La sfârșitul secolului 19 s-au construit aici și băi termale, care au atras cu atât mai mult turiștii.

Biarritz astăzi

În ziua de azi Biarritz este o stațiune de lux, la mare căutare mai ales pe timpul verii. De asemenea, a devenit unul dintre cele mai cunoscute locuri din Europa pentru practicarea surf-ului. Surferi erau chiar și acum când am fost noi, în noiembrie, deși era destul de rece afară (cam 15-17 grade, dar la umbră era frig de-a binelea).

Hotel du Palais e o clădire impresionantă, ce domină impunător faleza. Trecem pe lângă hotel, și ne place tare mult. Plaja Grande Plage este foarte lată, valurile fantastice, și apa de o culoare incredibilă în soare. Iubesc marea nespus, dar să o văd în prag de iarnă mă atinge cu atât mai mult. E ceva neobișnuit pentru vechea eu, care obișnuia să meargă la mare doar vara.

Faleza e incredibil de plăcută și nu ne mai săturăm să facem poze! Deși e o zi de joi, în jurul prânzului, suntem surprinși să vedem foarte multă lume ieșită la plimbare. Toți par localnici, relaxați și fericiți. Cred că aș fi și eu la fel dacă aș locui în orășelul ăsta incredibil.

Ajungem în final și la podul minunat! Nu e lung, să aibă vreo 10-15 metri, dar e atât de spectaculos! Desigur că stăm vreo jumătate de oră și aici, căci nu poți avea suficiente #instamoments. Ca să găsești podul caută pe google maps Rocher du Basta.

Vedem un pic și din oraș, căci am lăsat mașina pe o străduță, unde am găsit parcare gratuită (cel puțin așa presupun, era marcată cu albastru, și cineva ne-a spus că o putem lăsa gratuit acolo). Are un aer de belle epoque care te cucerește pe dată. Totul e extrem de elegant și prețios în jur. E o atmosferă luxoasă, dar în sensul bun, rafinat, nici vorbă de grandoarea pe care am văzut-o în Las Vegas.

Biarritz, Franța

Intrarea de la Hotel du Palais

Biarritz, Franța

În capătul falezei se ridică impozant Hotel du Palais

Biarritz, Franța

Admirând valurile

Biarritz, Franța

Biarritz, Franța

Grande Plage, Biarritz

Biarritz, Franța

Biarritz, Franța

Un orășel înzăpezit constrit din nisip, ce inedit!

Biarritz, Franța

Ne apropiem de pod!

Biarritz, Franța

Ce fericire! De când îmi doream să ajung aici!

Biarritz, Franța

Biarritz, Franța

Biarritz, Franța

Biarritz, Franța

Biarritz, Franța

Biarritz, Franța

Biarritz, Franța

În zare se vede și farul construit inițial sub Ludovic XIV

Biarritz, Franța

Biarritz are un aer belle epoque

Biarritz, Franța

Clădirile sunt tare elegante

Biarritz, Franța

Biarritz, Franța

Cum ajungi în Biarritz

Pentru noi a făcut parte din mini-circuitul din Țara Bascilor. Am zburat la Bordeaux cu Blue Air (apropos, poți cumpăra de aici bagaje de mână pentru Blue Air) și de acolo am închiriat o mașină cu care ne-am plimbat pe coastă, până în Bilbao. Dar poți ajunge și cu Flixbus, costă doar 5 euro din Bordeaux, sau în jur de 10 euro din Bilbao. Caută mai multe rute pe site-ul Flixbus, sau pe Rome2Rio pentru mai multe variante de autocar/tren. Au chiar și aeroport, poți zbura cu Ryanair aici din Bruxelles sau Londra, și cu siguranță cu multe alte companii.

Micuțul orășel cochet nu e atât de cunoscut la noi, dar merită să explorezi noi destinații. Poți descoperi unele locuri care îți vor rămâne întotdeauna în suflet. Pentru noi așa este Biarritz. Ca să nu mai spun că ne-a deschis un apetit teribil pentru sudul Franței!

Happy Travels!


Citește și:

«

»

6 COMMENTS

 • Oana Maria Ștefan

  Și eu am vizitat Biarritz și am inotat în Atlantic pe timp de vară. Mi se pare fabulos ca oraș și totuși calm, în ciuda turiștilor din vară. Iar de aici, ținând tot de Țara Bascilor am vizitat orășelul San Sebastian din Spania. Minunat și acolo!

  • Diana
   AUTHOR

   Ce frumos suna sa inoti in ocean, Oana :D. Am fost si noi in San Sebastian, urmeaza in curand articolul :). Si in cateva alte locuri pe coasta, ne-a fermecat complet Tara Bascilor!

 • misuro

  Super, anul acesta merg si eu acolo.Abia astept.

  • Diana
   AUTHOR

   Ce frumos, e o zona minunata! 😀

 • oana

  Eu locuiesc aici si sunt foarte fericita e un orasi espectacular..

  • Diana
   AUTHOR

   Uau cred ca e fantastic sa locuiesti acolo ☺️

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro