Search here...
TOP
Madrid

Obiective din Madrid: ce să vizitezi și sfaturi utile

Am povestit până acum pe blog despre cum să îți organizezi o vacanță în Madrid și câteva locuri mai puțin cunoscute din oraș. A venit timpul să îți povestesc și despre cele mai importante obiective din Madrid, despre experiența noastră și sfaturi utile pentru vizita ta.

În articolul precedent am făcut un mic itinerariu pe care l-aș urma dacă aș mai merge o dată în Madrid, așa că îți prezint obiectivele în ordinea pe care am pus-o în itinerariu.


Recomandări de cazare în Madrid. Dacă aș reveni în Madrid aș alege cartierul Malasaña pentru cazare. Este chiar la nord de Gran Via, deci cât de cât central, dar încă nu e foarte turistic, am găsit mai mult localnici pe acolo. Am căutat câteva hoteluri cu recenzii bune aici, în diferite categorii de buget:


 

Parque de El Retiro

Parque del Buen Retiro, sau mai simplu, El Retiro, este una dintre atracțiile principale din Madrid. Și pe bună dreptate! E un parc imens, chiar lângă centrul orașului, cu un lac liniștit, plin cu sculpturi, monumente și galerii. A aparținut monarhiei spaniole până la sfârștul secolului 19, când a devenit parc public, iar aerul regal încă se simte pe fiecare alee.

Din ce am văzut și eu în poze, căci din păcate, cum îți povesteam, nu am reușit să ajungem să îl vizităm. Este cel mai mare regret din vizita noastră scurtă la Madrid. Are foarte multe zone minunate, dar ți-aș recomanda să nu le ratezi pe următoarele (pe care le aveam și eu pe lista de vizitat):

  • Palacio de Cristal
  • Palacio de Velázquez
  • Paseo de las estatuas de Reyes
  • Casita del Pescador
  • Jardín del Parterre
  • Jardines de Cecilio Rodríguez
  • La Rosaleda

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madrid (@topmadridphoto) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madrid (@topmadridphoto) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MADRID | Travel community (@madridcityworld) on

Gran Via

Gran Via e absolut fantastică! Arhitectura de o parte și de alta a străzii e impunătoare și elegantă, îmi inspiră Art Deco-ul New York-ului de altă dată (Empire State Building este Art Deco de exemplu, construită în 1930).

Gran Via mai este numită și Broadway-ul spaniol, atât este de maiestuoasă, iar stilurile arhitecturale pe care le putem găsi aici variază de la Secession-ul vienez (un altfel de Art Nouveau), Neo-Mudéjar, Art Deco și altele. A fost construită între 1910-1929 și unește Calle de Alcalá cu Plaza de España.

Gran Via, Obiective din Madrid

Gran Via, Obiective din Madrid

Desigur că te poți plimba fără probleme doar căscând ochii la minunățiile de pe Gran Via, dar îți spun puțin despre câteva clădiri notabile pe care nu ar trebui să le ratezi.

Puerta de Alcalá nu se află chiar pe Gran Via, dar ai putea începe traseul de aici. A fost construită în 1778 și este considerată primul arc de triumf modern construit în Europa după epoca romanilor, mai vechi decât Arcul de Triumf din Paris sau Poarta Brandenburg din Berlin.

Puerta Alcala, Obiective din Madrid

Puerta Alcala, Obiective din Madrid

Plaza de Cibeles găzduiește minunatul Palacio de Cibeles, fostul Palat al Comunicațiilor, pe care îl poți vizita gratuit și poți chiar urca sus pe Observation Deck după un anumit program: de marți până duminică între 10:30 – 14:00 / 16:00 – 19:30, cu intrare la fiecare jumătate de oră. Biletul costă 3€ de persoană și se cumpără pentru o anumită oră. Dacă te prezinți la fața locului, mai ales în sezon, s-ar putea să fie coadă sau să găsești bilete pentru mai târziu. Dar poți să le cumperi și online aici, costă 0.50€ în plus taxa de rezervare online.

Palacio Cibeles, Madrid

Palacio Cibeles, Madrid

Priveliste de pe Palacio Cibeles, Madrid

Priveliște de pe Palacio Cibeles

Clădirea Metropolis este poate cea mai cunoscută din Madrid, a fost construită în 1911 într-un stil Beaux-Arts franțuzesc, ceva destul de neobișnuit la acea vreme. Pentru o priveliște de carte poștală îți recomand să urci pe terasa Círculo de Bellas Artes, clădirea de vis-a-vis, costă 5€ dar eu zic că merită. Noi din păcate nu am realizat, și nici nu ne-au spus când am cumpărat biletele, că schelele de pe clădire ne blochează complet priveliștea…

Clădirea Metropolis de pe Gran Via, Madrid

Clădirea Metropolis de pe Gran Via

Clădirea Metropolis de pe Gran Via, Madrid

Priveliste de la Circulo des Bellas Artes, Madrid

Ce am văzut noi la Circulo de Bellas Artes

Casa Matesanz este una dintre clădirile emblematice de pe Gran Via. A fost construită în 1923 de arhitectul Antonio Palacios, același care a proiectat Palacio Cibeles și Casa Palazuelo (despre care îți povestesc un pic mai târziu), dar și faimosul logo în romb al metroului din Madrid. Văzusem poze din interior și mi-am dorit tare mult să o vedem, dar nu am găsit informații cum că s-ar putea vizita, iar ușa de la intrare era închisă.

Casa Matesanz, Gran Via, Madrid

Casa Matesanz, Gran Via

Metroul din Madrid

Metroul din Madrid

Clădirea Carrión, sau clădirea Schweppes, este și ea printre cele mai cunoscute obiective din Madrid. Pentru o priveliște excepțională urcă la etajul 9 din El Corte Ingles (cel de lângă stația de metrou Callao), este gratuit.

Edificio Carrion, Priveliste de la Corte Ingles

Priveliste de la Corte Ingles

Plaza de España este ultima noastră oprire de pe Gran Via.

Cartierul Malasaña

Malasaña este chiar la nord de Gran Via și este definit drept un cartier „hipster alternativ” cu o atmosferă locală. Este frecventat mai mult de tineri, are multe cafenele sau terase unde te poți opri la o cafea în liniște, și desigur are câteva dintre locurile cele mai instagramabile din Madrid. Am povestit mai multe despre Malasaña aici: 11 locuri mai puțin cunoscute în Madrid.

Aici în cartier se află și Museo ABC, despre care am povestit tot în articolul de mai sus. Dacă ai timp, fă acum o oprire scurtă. Dacă nu, l-am recomandat pentru ziua 3.

Cartierul Malasana, Madrid

Calle de Fuencarral

Cartierul Malasana, Madrid

Magazinul Tompai din Malasana

Templo del Debod

Templo del Debod este un vechi templu egiptean din anul 200 î.Hr. Statul egiptean l-a donat Spaniei în 1968 drept mulțumire pentru ajutorul acordat de spanioli în prezervarea unor temple. A fost dezmembrat și reconstruit aici și este una dintre puținele opere de arhitectură egipteană antică ce se poate vedea în afara Egiptului.

Toată lumea recomandă să vii aici la apusul soarelui, căci templul devine cu atât mai spectaculos în lumina caldă roșiatică. Noi din păcate nu am ajuns aici nici la apus și nici într-un alt moment al zilei. De actualizat cu fotografii când revenim în Madrid! 🙂

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MADRID | Travel community (@madridcityworld) on

Palacio Real

Palacio Real de Madrid este superb, și de asemenea și grădinile ce îl înconjoară. Este reședința oficială a familiei regale în Madrid, dar astăzi se folosește doar pentru ceremonii oficiale. La 135.000 de metri pătrați și 3418 camere, este cel mai mare palat regal funcțional din Europa.

Palatul se poate vizita, costă 13€ de persoană, ai și opțiune de audio ghid, și poți cumpăra biletele online de aici. Dar poți și să optezi pentru un tur ghidat al palatului. De luni până joi între 16:00 și 18:00 (octombrie – martie) și 18:00 – 20:00 (aprilie – septembrie) accesul în palat este gratuit, dar am citit că sunt cozi imense, poate nu merită să îți petreci timpul la coadă.

Noi l-am admirat din lateral și am și asistat la o schimbare a gărzilor călare. Teribil de elgant! Apoi ne-am plimbat puțin în Jardines de Sabatini, și am intrat în parcul din spate ca să admirăm priveliștea de pe Campo del Moro spre palat.

Palacio Real de Madrid

Palacio Real de Madrid

Palacio Real de Madrid

Palacio Real de Madrid

Campo del Moro

Catedral de la Almudena

Catedrala e impunătoare și superbă! Se poate vizita pentru o donație de 1€ de luni până duminică între 9:00 – 20:30 (septembrie-iunie) și 10:00 – 21:00 (în iulie și august). Noi nu am intrat înăuntru, dar am realizat acasă că nici măcar nu am văzut-o din față! Am trecut pe lângă ea pe Calle Mayor, unde deja era foarte multă lume, foarte mulți se duceau spre catedrală, e posibil să fi fost o slujbă importantă, ori pe noi mulțimea ne înspăimântă și nu știm cum să fugim mai repede.

Deci ca să vezi Catedral de la Almudena în toată splendoare ei, mergi în Plaza de la Armeria, acolo vei vedea fațada principală a Palatului Regal și vis-a-vis catedrala.

Catedral de la Almudena, Obiective din Madrid

Calle Mayor

Calle Mayor este a doua cea mai importantă stradă din Madrid, după Gran Via. Sau poate sunt la egalitate, dar mie mi-a plăcut Gran Via mai mult 🙂. Sunt multe obiective importante pe Calle Mayor, ți le prezint în continuare pe scurt de la stânga la dreapta, adică dinspre Palatul Regal.

Calle Mayor, Madrid

Calle Mayor, Obiective din Madrid

Calle Mayor, Madrid

Calle Mayor, Obiective din Madrid

Mercado de San Miguel este o piață absolut fantastică! Un monument al bucătăriei spaniole, permite vizitatorilor să experimenteze esența și cele mai importante arome din fiecare colț al Spaniei. Nu este o piață de alimente, ci una de tapas gourmet, are peste 30 de standuri de unde poți cumpăra tot felul de preparate. Mie îmi place extrem de mult și exteriorul, cu decorațiuni metalice Art Nouveau! Am prins-o din păcate tare aglomerată, ca tot orașul de altfel, dar sunt sigură că poți avea o experiență mai bună decât a noastră. Noi nu am mâncat nimic de acolo, căci Alex cu intoleranța sa la gluten nu are voie să mănânce oriunde, dar am găsit un clip foarte bun pe youtube unde recomandă ce să încerci.

Mercado de San Miguel, Obiective din Madrid

Mercado de San Miguel, Obiective din Madrid

Mercado de San Miguel, Obiective din Madrid

Plaza Mayor este una dintre principalele piețe din Madrid. Pe vremuri se țineau aici lupte cu tauri sau execuții publice, acum în piață se desfășoară evenimente mai prietenoase, precum expoziții sau târguri de Crăciun. Noi fiind acolo într-o sâmbătă de decembrie, am prins într-adevăr un târg de Crăciun, din păcate atât de aglomerat încât am făcut două poze și am plecat. Și nici că ne-am mai întors pe seară să facem poze cu toate luminițele aprinse.

Plaza Mayor, Obiective din Madrid

Plaza Mayor, Obiective din Madrid

Posada del Peine este unul dintre cele mai vechi hoteluri din Spania, într-o clădire ce datează din 1610. A fost reabilitat complet la interior în 2006, dar exteriorul a fost în mare parte conservat.

Posada del Peine, Madrid

Chocolatería San Ginés este poate cel mai cunoscut loc unde poți savura faimoșii churros cu ciocolată. Nu este chiar pe Calle Mayor, e pe o străduță un pic mai sus, dar merită să faci un ocol. Noi am fost în schimb la Maestro Churrero, care servesc și churros fără gluten, și au fost deosebit de buni!

Casa Palazuelo e o construcție splendidă, am povestit mai multe despre ea aici. Accesul este gratuit iar scara interioară te va da pe spate!

Casa Palazuelo, Madrid

Casa Palazuelo, Madrid

Puerta del Sol este poate cea mai cunoscută piață din Madrid, este și locul unde se găsește kilometrul 0 al Spaniei, marcat pe jos undeva în piață. Tot aici este sculptura El Oso y el Madroño, Ursul și Copacul, ce reprezintă stema orașului Madrid.

Puerta del Sol, Madrid

Puerta del Sol, Obiective din Madrid

Puerta del Sol, Madrid

În nordul pieței se deschide Calle de la Montera, o stradă pietonală foarte drăguță, ce dă în Gran Via. Iar un pic mai la sud (aici pe google maps) este o pictură murală pe care am găsit-o tare interesantă!

Plaza Mayor, Obiective din Madrid

Muzeul Prado

Nu departe de Calle Mayor este unul dintre principalele trei muzee din Madrid, Museo del Prado. Are una dintre cele mai deosebite colecții de artă europeană din lume, cu opere datând din secolele 12 – 19. De asemenea, deține cea mai bună colecție de artă spaniolă. Operele cele mai cunoscute aparțin unor artiști precum Francisco Goya, Hieronymus Bosch, El Greco, Peter Paul Rubens, Titian, sau Diego Velázquez.

Biletul de intrare costă 15€, dar zilnic în ultimele două ore accesul este gratuit (luni – sâmbătă între 18:00 – 20:00 și duminica între 17:00 – 19:00). Noi plănuiam să îl vizităm în acest orar, dar când am ajuns la fața locului am constatat șocați că era o coadă imensă, cam de 300 de metri, nu am vrut să stăm la ea, mai ales că prețul biletului nici nu este atât de mare încât să merite așteptarea. Așa că ți-aș recomanda să mergi în timpul programului normal, ca să nu stai la coadă.

Muzeul Prado face parte din așa numitul Triángulo del Arte alături de muzeele Reina Sofia și Thyssen-Bornemisza.

Cumpără biletul online (cu o taxă de 0.50€ pentru achiziția online), rezervă un tur ghidat sau cumpără un bilet cumulativ pentru toate cele trei muzee din Triunghiul de Artă.

Muzeul Prado, Madrid

Muzeul Prado

Muzeul Prado, Madrid

Coadă la Muzeul Prado

Gara Atocha

Gara Atocha iese în evidență pentru că are o… pădure tropicală la interior! E ceva cu adevărat deosebit să vezi palmieri și broaște țestoase într-o gară! Nu costă nimic să o vizitezi și îți oferă garantat ceva povești de spus acasă.

Gara Atocha, Obiective din Madrid

Gara Atocha, Madrid

Muzeul Reina Sofia

Reina Sofia este un muzeu de artă spaniolă din secolul 20, cu opere ale lui Dali și Picasso, dar și alți artiști spanioli. Noi ne-am dorit tare mult să îl vizităm ca să vedem Guernica lui Picasso, una dintre cele mai bune opere ale sale.

Biletul de intrare este 12€, dar și aici sunt zilnic intervale cu intrare gratuită. Marțea muzeul este închis, în afară de asta de luni până sâmbătă poți intra gratuit între 19:00 – 21:00, iar duminica între 12:30 – 14:30.

Pentru că nu am mai intrat la Prado am ajuns aici cam devreme, poate cu 30 de minute înainte de ora 19:00, când începea vizita gratuită. Și deja se organizase o coadă la intrare. Ne-am așezat și noi ca să ne păstrăm locurile, și bine am făcut căci coada a tot crescut. Dar în niciun caz cât era la Prado, poate de vreo 50m, nu mai mult. Deci nu e o idee rea să încerci să intri în intervalul gratuit la Reina Sofia, se pare că nu e atât de popular precum Prado. Chiar dacă, și aici, costul biletului nu este enorm, deci ai putea merge în timpul programului obișnuit.

Cumpără biletul online sau un tur ghidat al muzeului.

Muzeul Reina Sofia, Madrid

Muzeul Reina Sofia

Muzeul Reina Sofia, Madrid

Nouă ne-a plăcut tare mult colecția de la Reina Sofia, nu am stat să vizităm în detaliu tot căci nu e stilul nostru, dar cireașa de pe tort a fost oricum Guernica. Este considerată de mulți critici de artă drept una dintre cele mai emoționante și puternice picturi anti-război din istorie. E un tablou imens, de 3.5m înălțime și 7.76m lungime, și a fost pictat de Picasso în alb-negru și nuanțe de gri după bombardarea orașului Guernica din Țara Bascilor, nordul Spaniei, de către naziștii nemți și fasciștii italieni, la cererea naționaliștilor din Spania. Înfățișează suferința oamenilor și a animalelor în mijlocul haosului și a violenței după bombardament. Tabloul a fost expus în jurul lumii și a atras atenția asupra războiului civil spaniol.

În sala în care e expusă Guernica nu am avut voie să facem poze. Dar am fost tare impresionați de tablou și am petrecut minute bune ca să îl absorbim. În plus, erau expuse acolo și niște fotografii cu pictura în curs, în diverse stadii. Las mai jos fotografii cu alte colecții din muzeu.

Muzeul Reina Sofia, Madrid

El enigma de Hitler, Salvador Dali

Muzeul Reina Sofia, Madrid

Cabesa de mujer llorando. Postscripto de Guernica, Pablo Picasso

Alte obiective din Madrid

Mai departe îți prezint câteva obiective din categoria „dacă ai la dispoziție mai mult de două zile în Madrid”, sau dacă ai un ritm mai rapid de vizitare și vrei să vezi mai multe locuri. Sau pur și simplu dacă vrei să vizitezi altceva decât principalele obiective din Madrid.

Despre cartierul Lavapiés, muzeul Caixaforum, Museo ABC și Estación Museo Chamberí am povestit în articolul 11 locuri mai puțin cunoscute în Madrid.

Cartierul Lavapies, Madrid

Caixaforum, Madrid

Muzeul Cerralbo

Muzeul Cerralbo se află chiar lângă Plaza de España și deține o colecție de picturi, mobilă și antichități într-un palat elegant din secolul 19. Biletul costă 3€, lunea este închis și în general este deschis până la ora 15:00. Are de asemenea intervale în care accesul este gratuit, mai multe detalii aici.

Stadionul Bernabéu

Desigur că nu puteam să nu includ stadionul Santiago Bernabéu în această listă, chiar dacă noi nu l-am vizitat. Nu este departe de centru și e ușor accesibil cu metroul, având stația Santiago Bernabéu chiar lângă el. Am auzit că este al treilea cel mai vizitat muzeu din Madrid, și nu îndrăznesc să îi contest 😁. Biletul de intrare costă 25€ pentru adulți și 18€ pentru copii sub 14 ani. Cumpăra biletele online ca să nu pierzi timpul la cozi!

Obiective din Madrid: ce să vizitezi și sfaturi utile

Sper că te-ai lămurit care sunt principalele obiective din Madrid și ți-am făcut poftă de explorat capitala spaniolă. Mulți compară Madrid cu Barcelona, cea din urmă ieșind mereu câștigătoare. Cred că știi deja că Barcelona este orașul meu preferat din toată lumea, dar chiar și așa comparația mi se pare nedreaptă. Fiecare oraș are o savoare aparte și merită văzute amândouă pe îndelete.

Sper că îți vor fi utile ghidurile mele dacă ajungi la Madrid! Vacanță frumoasă!


Citește și:

TAGS:,

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro