Search here...
TOP
Beach, please Țara Bascilor

Plaja La Concha din San Sebastian, poate cea mai frumoasă din Europa

Acum un an nici nu auzisem de micul orășel spaniol de pe coasta Atlanticului, San Sebastian. Și iată-mă astăzi aici, pe plaja La Concha, una dintre cele mai frumoase și căutate plaje din Europa, inclusă în 2007 pe lista celor 12 comori ale Spaniei. Am un sentiment de liniște, în ciuda ușoarei vâlve care se stârnește pe faleză. Admir balustrada care se întinde calmă de-a lungul întregii plaje, martoră a cine știe câte cuvinte spuse în șoaptă de îndrăgostiți.

Cochetul San Sebastian

San Sebastian e un oraș incredibil de cochet. Din păcate nu am reușit să vedem decât plaja. Din fericire am reușit să o vedem și de sus! Îți povestesc imediat ce și cum.

San Sebastian e în nordul Spaniei, în provincia Țara Bascilor, aproape de granița cu Franța, și are deschidere la Atlantic, sau ca să fiu mai exactă, la Golful La Concha, care se deschide în Golful Biscaya. În secolul 19 familia regală a Spaniei și-a stabilit reședința de vară în superbul oraș. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din Spania, și este al doilea oraș din lume, după japonezul Kyoto, cu cele mai multe stele Michelin pe cap de locuitor. Oferă, așadar, pe lângă peisaje urbane foarte elegante, pe lângă plajele incredibile, și o experiență culinară de top.

San Sebastian, Spania

Centrul elegant al San Sebastian

Plaja La Concha

Plaja La Concha, care înseamnă scoica, denumire ce provine chiar din forma ei de scoică, e cu totul deosebită. E una dintre cele mai faimoase plaje urbane din Europa. Fiind închisă într-un mic golf, apa este întotdeauna liniștită, iar plaja de nisip e extrem de generoasă, cu o lungime de 1.3 kilometri, și o lățime de vreo 40 de metri. Balustrada albă, tare elegantă, însoțește faleza de-a lungul plajei de la un capăt la altul. Din loc în loc sunt trepte către nisip, flancate de niște felinare mari, splendide.

Balustrada a fost inaugurată în 1916, și de atunci a devenit un puternic simbol al orașului, apărând pe toate suvenirurile legate de San Sebastian. În fiecare primăvară se comemorează ziua în care frumoasa balustradă a fost inaugurată prin dans! 1000 de balerini și balerine dansează de-a lungul întregii balustrade ca și cum ar fi bara de balet din sala de repetiții. Mi se pare o tradiție atât de frumoasă!

Fun fact: în două locuri balustrada este diferită. Într-un punct a fost montată invers, cu florile cu fața spre mare în loc de faleză, iar într-un alt punct modelul este complet diferit. Vezi dacă le poți descoperi! 😉

Ne plimbăm un pic pe faleză, bucurându-ne la maxim de sunetul valurilor, de aerul sărat, de atmosfera de vară, relaxată și jucăușă. Dar uite că soarele nu ține cu noi, și deși e aproape ora 5, stă să apună. Așa că dăm repede fuga în partea cealaltă a plajei, spre muntele Igualdo, căci vrem neapărat să urcăm pe munte, să vedem plaja și orașul de sus, să privim cu ochii noștri imaginea deja consacrată pe internet.

San Sebastian, Spania

San Sebastian, Spania

Balustrada devenită simbol al San Sebastian

San Sebastian, Spania

San Sebastian, Spania

Plaja La Concha din San Sebastian, Spania

San Sebastian, Spania

San Sebastian, Spania

San Sebastian, Spania

San Sebastian, Spania

San Sebastian, Spania

Cum ajungi la funicularul de pe muntele Igueldo

Funicularul este aici. Verifică pe site-ul oficial orele de funcționare pentru data la care vrei să mergi în San Sebastian. Sus este și un parc de distracții simpatic, dar în noimebrie când am fost noi nu era deschis. Tot pe site ai detalii despre prețul fiecărei atracții. Un bilet dus-întors cu funicularul costă 3.15 euro de persoană. Experiența în sine e deosebită, căci este un funicular vechi, din lemn.

La stația de jos este o parcare gratuită, dar noi nu am mai găsit locuri libere, așa că am lăsat-o un pic mai jos, în stradă, într-o parcare cu plată. Am plătit la parcometru cam o oră și jumătate ca să nu fim pe fugă, costa cam 50 de cenți pe jumătate de oră. Și am lăsat bilețelul în parbriz.

Cea mai frumoasă priveliște, la apus, în San Sebastian

Ajungem cam la limită, e 5 și jumătate, și funicularul se închide la 6! Dar te pui cu noi? Trebuie neapărat să urcăm, nici nu se pune problema. Și nu suntem singurii.

Când ajungem sus… rămânem fără cuvinte! Eram foarte stresați că ajungem pe întuneric și nu mai vedem nimic, căci soarele apune pe la 6 fără un sfert în perioada asta a anului. Dar de unde.. ajungem numai bine ca să prindem apusul aici sus! Și e absolut incredibil, culorile cerului se joacă în fața noastră, încet se aprind și luminile orașului. Cădem cu toții de acord că am ajuns aici exact când a trebuit, în cel mai frumos moment al zilei!

Plaja La Concha din San Sebastian, Spania

Cu greu ne mobilizăm să plecăm. Doar clopoțelul care pe semne că anunță plecarea ultimului funicular, chiar la ora 6, ne trezește din visare (și din prea multe selfie-uri) și ne pune pe fugă, în timp ce încercăm să ne dăm seama cum se spune în spaniolă stați așa, nu plecați fără noi!

Ajungem în sfârșit la funicular, ne liniștim, și încercăm să o contactăm pe Asuncion, gazda noastră airbnb care ne așteaptă în Bilbao peste o oră, să îi spunem că întârziem puțin. Suntem tare fericiți. Cu greu o să uităm acea priveliște asupra San Sebastian, la apus. Una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată!

Plaja La Concha din San Sebastian, Spania

San Sebastian, Spania

San Sebastian, Spania

San Sebastian, Spania

Plaja La Concha din San Sebastian, Spania

Plaja La Concha din San Sebastian, Spania

Plaja La Concha din San Sebastian, Spania

Se lasă întunericul peste San Sebastian, și culorile cerului se schimbă de la clipă la clipă

San Sebastian, Spania

Alexandra cu orașul ce începe să se lumineze pe fundal

Happy Travels!


Citește și:

TAGS:,

«

»

4 COMMENTS

 • Sorina

  Buna, Diana! Recent am descoperit blogul tau de calatorii si mi-a placut imediat! Pare ca suntem pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste destinatiile de calatorii si ma bucura sa descopar oameni care apreciaza cu aceeasi ochi frumusetile lumii! Recent m-am apucat si eu de blogging iar ultimul dintre articolele mele este chiar despre San Sebastian care m-a lasat cu gura cascata! Las aici linkul: https://candsorinanuiacasa.wordpress.com/2017/11/08/weekend-break-in-tara-basca-i/
  Mult succes si spor la calatorit in continuare!

  • Diana
   AUTHOR

   Sorina, ce poveste frumoasa! Si daca am inteles bine.. te-ai mutat in Barcelona?? Cred ca asta e visul meu cel mai mare! O sa te urmaresc pe blog, sa vad ce mai povestesti, sunt tare curioasa cum e viata de localnic acolo 🙂

   • Sorina

    Intr-adevar, momentan locuiesc la Barcelona si mi se pare un oras tare fain! Multumesc pentru aprecieri! Happy blogging amandurora 🙂

    • Diana
     AUTHOR

     Daa happy blogging 😀

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro