Ah, Dragonstone. O mică insulă din golful Blackwater, spre care are deschidere și King’s Landing, încărcată cu atâtea momente importante din istoria Westeros. De aici a pornit Aegon Targaryen cu surorile sale și cei trei dragoni cucerirea Westeros, aici s-a născut Daenerys în timp ce Robert Baratheon se răscula împotriva familiei Targaryen. Aici a fost scaunul lui Stannis Baratheon în timpul războiului celor cinci regi, după ce a murit Robert. Și acum se află aici Daenerys însăși, cu dragonii săi, în acest loc plin de fire and blood și rădăcini Targaryen.
Astăzi călătorim împreună pe mica insulă, ca să îi jurăm credință lui Daenerys, căci am auzit că s-a întors în Westeros! Familia noastră nu este mare, avem ceva titluri și un mic castel lângă Harrenhall, dar avem oameni curajoși gata să lupte pentru ca un Targaryen să stea din nou pe tron!
Am reușit să ajungem nevătămați pe insulă, dar se pare că Daenerys este plecată în nord, dincolo de zid. O vom aștepta.. AH! Tocmai a trecut un dragon deasupra noastră! Unul adevărat, cu solzi duri și niște aripi imense! Uau! Auzisem despre ei, dar.. dar nu puteam crede până nu vedeam cu ochii mei!
Țara Bascilor devine Dragonstone
Era nevoie de un loc grandios și impozant pentru a filma scenele de pe insula Dragonstone! O fortăreață masivă construită de meșteri și magi din Valyria, cu turnuri și temnițe în formă de dragoni, și gargui feroce pe ziduri. O insulă vulcanică, a cărei activitate din adâncuri încălzea primele niveluri ale castelului. Un loc unde trăiau dragoni!
Producătorii Game of Thrones au făcut o treabă excelentă (ca de obicei!) și au ales câteva locuri din Țara Bascilor, în nordul Spaniei, pentru a filma scenele din sezonul 7, când Daenerys se întoarce în Westeros! Au filmat în trei locuri: insulița Gaztelugatxe, plaja Itzurun din Zumaia și plaja Muriola din Barrika. Când am vizitat zona desigur că am ars de nerăbdare să călcăm și noi pe Dragonstone!
Vezi în clipul acesta câteva behind the scenes cu locurile de filmare și entuziasmul actorilor! Aici este momentul în care Jon Snow a ajuns la Dragonstone, și îți las mai jos momentul în care Daenerys a ajuns aici. Foarte impresionant!
Gaztelugatxe
Insula Gaztelugatxe este imaginea emblematică a Dragonstone, cu treptele parcă săpate în stâncă ce urcă spre fortăreața masivă, și dragonii ce roiesc deasupra în zbor. Desigur că fortăreața și dragonii sunt în întregime efecte speciale, însă insulița și treptele sunt cât se poate de reale! Și teribil de frumoase!
E un loc incredibil și absolut fascinant chiar și fără legătura sa cu lumea Game of Thrones, dar sunt sigură că înainte nu era cunoscut poate decât de localnici, iar o dată cu serialul a căpătat multă faimă. La fel ca și alte locuri de filmare pentru Game of Thrones. Apropos, am mai scris despre Water Gardens din Dorne și Mereen.
Cum ajungi la Gaztelugatxe
Singura (mică) problemă este că e mai greu accesibilă insula Gaztelugatxe. Impropriu spus insulă, căci nu e complet detașată de țărm, ci este legată de o fâșie de pământ.
Se află cam la 35-40km de Bilbao, la nord spre mare, pe coasta bască între Bakio și Bermeo (aici pe google maps). Nu poți ajunge cu mașina/autobuzul decât până sus la șosea, apoi trebuie să cobori pe jos până la nivelul mării. Sunt două căi de acces:
- Prin Urizar este principalul punct de acces. Sunt 1200m până la mare, dar panta este abruptă la 35% înclinație, și terenul cu denivelări
- Prin Ermua accesul este mai lung dar mai ușor, căci traseul nu este atât de denivelat și panta are 15% înclinație. Traseul acesta are 1600m.
Apoi pentru a ajunge la capela de pe insulă trebuie să urci 241 de trepte. E important să ai încălțări solide pentru a parcurge oricare dintre cele două trasee. Este o diferență de nivel de vreo 200m, la dus îi vei coborî lejer dar la întoarcere trebuie să îi urci. Desigur că nu este un efort considerabil, dar e ceva de care trebuie să ții cont.
Biletul de intrare este gratuit, dar obligatoriu! De fapt este obligatoriu doar în anumite zile, care împreună mi se pare că fac cam jumătate de an. De asemenea cred că e nevoie să îți faci rezervare online, căci văd că sunt locuri limitate pentru fiecare interval orar. Vezi aici mai multe detalii (dacă nu te descurci în spaniolă dă click dreapta în browser și Translate to English).
Orele de vizită sunt între 10:00 – 19:00, dar în decembrie ultima intrare este la 17:00.
Poți veni cu autobuzul, în orășelele Bakio sau Bermeo. Din Bilbao autobuzul A3518 te va duce prin Mungia în Bakio, sau autobuzul A3527 ajunge prin Mungia în Bermeo. Din aceste orășele poți lua un autobuz direct spre Gaztelugatxe, face doar 10 minute. Dar te lasă la șosea, va trebui apoi să continui să cobori pe jos până la nivelul mării. Nu am testat aceste trasee căci noi am fost cu mașina, dar am citit despre accesul cu autobuzul pe site-ul lor oficial.
Dacă mergi cu mașina o poți parca aici pentru Urizar sau aici pentru Ermua. Dar văd că ei recomandă pe site să o parchezi în Bakio sau Bermeo și să iei autobuzul de acolo, căci mai ales vara se umplu parcările în Gaztelugatxe destul de repede.
Vizita noastră la Gaztelugatxe
Când am fost noi în Țara Bascilor, în noiembrie 2017, nu era nevoie de bilet de intrare, pesemne că s-a intensificat turismul de atunci și au hotărât să limiteze numărul de vizitatori pe oră, cu siguranță pentru a proteja zona. Am coborât pe traseul mai ușor, prin Ermua (traseul pe google maps aici).
E ceva mai dificil să urci la întoarcere, dar te asigur totuși că și drumul dus va dura ceva, căci te vei opri de zeci de ori pentru poze! Gaztelugatxe se vede pe tot traseul, și îți promit că te vei minuna tot mai mult pe măsură ce te apropii! Iar când vei ajunge la baza treptelor și vei începe să le urci vei fi complet fascinat! Priveliștea de sus nu e nici ea mai prejos, cu treptele șerpuind spre mare, cu apă cât vezi cu ochii în jur. Acolo sus, în locul castelului cu dragoni, este schitul San Juan de Gaztelugatxe, vechi de 100 de ani.
Desigur că noi nu aveam habar că trebuie să parcurgem tot acel drum pe jos, și oricum am plecat foarte târziu din Bilbao. Așa că am prins insulița pe înserate (o seară de noiembrie, care începe pe la 5-6..), iar drumul de întoarcere de-a dreptul pe beznă! Mergeam cu lanterna de la telefoane, chiar nu puteam vedea nimic altfel.
Plaja Itzurun din Zumaia
Dacă ar exista dragoni în lumea asta, atunci cu siguranță și-ar stabili căminul pe plaja Itzurun din Zumaia, pe coasta bască! Plaja e cu totul spectaculoasă, și nu din motivele la care te-ai aștepta. Nu are nici palmieri, nici ape turcoaz și nici nisip fin și alb. Are în schimb niște formațiuni din piatră parcă de pe altă lume! Cu linii dure, forme în zig zag și unghiuri ascuțite, ce te duc cu gândul la creste de dinozaur, par create dinadins și în niciun caz de natură.
Plaja este țărmuită de stânci înalte din aceste formațiuni din piatră bizare, desprinse parcă din Jurassic Park. De fapt sunt formațiuni geologice cunoscute sub numele de fliș, și datează din perioada cretacică, fiind formate de-a lungul a 100 de milioane de ani! Sunt de mare interes pentru geologi, căci aici este cel mai lung set de straturi de roci sedimentare din lume, întinzându-se pe o distanță de 8 km, între orașele Deba și Getaria, Zumaia fiind chiar la mijloc.
Flișul se formează în mare, în timp ce fundul acesteia este într-o continuă ridicare spre a deveni un lanț muntos, datorită mișcărilor plăcilor tectonice. Placa continentală se strânge și se înalță, iar alunecările de teren depun straturi de sedimente. Cu timpul straturile mai puțin rezistente sunt luate de valuri și lasă în urmă aceste șanțuri lungi paralele.
Una peste alta, plaja Itzurun este cu totul spectaculoasă și merită să faci o oprire să o vezi, măcar pentru câteva minute. Plaja se află în Zumaia, la 80 km de Bilbao (aici pe google maps), un orășel foarte micuț și foarte cochet.
Plaja Muriola din Barrika
Din păcate nu am reușit să ajungem și la plaja Muriola. Dintre toate locurile, aceasta e cea mai apropiată de Bilbao, cam la 25 km (aici pe google maps). E o plajă mică ascunsă între stânci, și văd că se poate coborî la ea pe niște trepte din lemn. Arată superb și dacă ai timp în călătoria ta prin Țara Bascilor fă o oprire și aici.
Călător în Westeros: Dragonstone
Sper că te-am convins că merită să vizitezi Dragonstone! Țara Bascilor e o regiune splendidă a Spaniei, cu locuri prea puțin cunoscute cred eu. Așa că mă bucur să îți povestesc măcar despre câteva dintre ele, căci poate îți vei dori să le vezi cu ochii tăi la un moment dat.
Îți doresc să ai parte de cât mai multe călătorii frumoase și chiar să descoperi locuri mai puțin explorate! Nu uita să mă urmărești pe Facebook și Instagram pentru mai multe aventuri!
Citește și:
- Călător în Westeros: Water Gardens, Dorne (Alcazar de Sevilla)
- Călător în Westeros: Mereen (Osuna, Spania)
- 6 motive să îți faci acum planuri pentru o vacanță în Țara Bascilor
2 COMMENTS
Mihut Georgiana
6 ani agoCat de frumos e! Si ce peisaje!❤️ Datorita articolului tau, am mai adaugat un loc pe lista 😉
Diana
6 ani ago AUTHOREeei ce mă bucur, Georgiana! 😀 O să mai scriu puțin zilele astea despre Țara Bascilor, e o zonă superbă! 🙂