Search here...
TOP
Inspirație

Cât de util este Revolut în călătorii și de ce am devenit dependenți de el

Revolut

Recunosc că am fost sceptică în ce privește cardul Revolut, nu reușeam să înțeleg în ce fel m-ar ajuta. Prietenii noștri foarte buni i-au făcut reclamă după ce s-au întors din Africa de Sud, povestindu-ne cum au plătit peste tot cu cardul, în avantaj de fiecare dată datorită cursului de schimb foarte bun.

Noi le-am zis nu, merci, căci de obicei mergem cu cash la noi în vacanțe, în felul ăsta ne ținem bugetul sub control. Dar au insistat atât de mult, mai ales că este gratuit cardul standard, nu implică niciun cost, încât am început să citesc mai multe despre el.

Cel mai atractiv lucru la Revolut este cursul de schimb valutar, se face la cursul interbancar, cel la care băncile schimbă valută între ele.

  • Bine, bine, dar mie nu îmi trebuie, căci merg cu cash în vacanță, îmi spuneam singură. Iar când plătesc ceva online într-o valută diferită o fac cu cardul în lei, asta e, nu se întâmplă foarte des.

Poți plăti cu cardul în lei oriunde, atât online cât și offline, dar conversia se va face la cursul băncii tale, care de obicei este foarte mare. Am început să mă gândesc ce plătesc eu în valută cu cardul, mi-au venit în minte biletele la Coldplay, biletele la un muzical în Londra. Dar apoi mi-am dat seama că și biletele de avion și cazările tot în euro le plătesc…. M-am dus în istoricul de tranzacții ca să văd la ce curs le-am plătit.. Și am rămas cu gura căscată!

Luasem cazarea pentru Amalfi, două camere și trei nopți, cu 360€. Am plătit la cursul de 4.79 al băncii mele, când de fapt cursul în ziua respectivă, am căutat în arhiva bnr, era 4.63. Am pierdut 60 de lei la o singură tranzacție! Ori noi călătorim de câteva ori pe an, ne cumpărăm onlie bilete de avion, tren, autobuz, cazări. Deci câteva sute de lei pe an lejer doar pentru cursul de schimb.

Ce m-a convins în sfârșit să îmi fac Revolut

Am ținut cont de asta, dar tot nu mi-am făcut atunci Revolut. M-am văzut însă nevoită să îl fac în momentul în care a fost o încurcătură cu mașina închiriată pentru Amalfi. O închiriasem prin Rentalcars, cu asigurare full Rentalcars, de la Goldcar. Cei de la Goldcar au încercat agresiv să ne vândă asigurarea lor, noi nu am vrut, așa că la final ne-au taxat cu 240€ o zgârietură care deja era pe mașină când am luat-o. Am făcut tam tam și am scris și la Rentalcars, care în câteva zile ne-au și virat banii, 240€.

Între timp Goldcar ne-au acceptat reclamația și ne-au dat banii înapoi. Le-am scris asta celor de la Rentalcars, care mi-au dat un cont și m-au rugat să le virez banii pe care ni-i decontaseră. Mi-am pus mâinile în cap la gândul de a face un transfer în euro… Și mi-am dat seama că nu am cum să scap și că trebuie să îmi fac neapărat un card Revolut.

L-am făcut imediat online, super simplu, și am și făcut tranzacțiia necesară spre Rentalcars de pe telefon. Apoi am început să explorez ce opțiuni are, cum se folosește, și la ce mi-ar fi util.

Cum se folosește Revolut

Este practic un cont pe care îl gestionezi din aplicația de pe telefon, și poți avea oricâte conturi vrei, în 29 valute. Este ca o mini bancă la tine în telefon.

Vei avea un singur card cu toate aceste conturi, pe care îl poți comanda prin poștă sau îl poți lăsa în stare virtuală în aplicație. Cardul standard nu te costă nimic, însă te va costa livrarea, parcă în jur de 25 de lei. Dacă vrei un card Metal, care are ceva beneficii în plus, acela te costă mai mult (mai multe detalii aici).

Adăugarea banilor în Revolut

Inițial trebuie să creezi contul în ron, la care atașezi un card bancar de pe care încarci bani pe Revolut. Îți cere să adaugi 50 de lei în cont, pe care apoi îi vei putea folosi. Când vrei să adaugi bani trebuie să apeși pe Add Money, operațiunea se numește Top-up și se realizează instant (de fapt Revolut te creditează pentru suma respectivă până primește banii de la banca ta). Se va procesa exact ca o plată cu cardul pe care l-ai atașat, ceea ce înseamnă că ți se va cere codul de securitate pentru plăți online.

Revolut

Ai grijă să nu faci Top-up în contul de euro direct, altfel plata se va procesa drept o plată în euro, și banca ta îți va lua un curs mare pe card. Eu am vrut să fac asta o dată din greșeală și Revolut m-a atenționat că nu e o mișcare bună, și e mai bine să fac Top-up în ron.

Conversia în alte valute

Ai posibilitatea să îți deschizi câte conturi vrei, în orice valută, din Dashboard – Accounts – Account Manager. Apoi pentru a pune bani în ele te duci la contul de ron și îi dai Exchange. Te întreabă în ce monedă vrei să schimbi și îți arată live cursul care fluctuează ușor.

Revolut

Cursul valutar

Cursul fluctuează în timpul săptămânii iar în weekend este fix, la o valoare ceva mai mare. Deci dacă poți fă conversiile de care ai nevoie în timpul săptămânii. Este în general un curs foarte bun, apropiat sau chiar mai mic decât cursul bnr. În orice caz, mult mai mic decât la orice casă de schimb. Astăzi de exemplu cursul eur – ron fluctuează în jur de 4.740. Cursul bnr este 4.746. Iar cursul ron – eur, care ne interesează mai mult, căci de obicei schimbăm din lei în euro, este la Revolut 0.21, exact ca la bnr.

Plata cu cardul

Revolut îți folosește cel mai mult la plata cu cardul. Asta deoarece ai niște limite la scos bani fără comision de pe card (800 de lei pe lună pentru cardul standard). Așa că nici nu te gândi să scoți bani de pe Revolut, îl folosești exclusiv pentru a plăti cu el. Cel puțin eu așa fac.

Ca să plătești într-o altă valută poți să îți deschizi cont în valuta respectivă, euro să zicem, și faci plata direct cu cardul, ți se va lua suma respectivă din contul de euro. Dacă nu ai cont deschis în valuta respectivă, dacă plătești ceva în lire britanice sau în coroane daneze, atunci ți se va lua suma respectivă din contul în lei, la cursul din acel moment.

Deci dacă vrei să plătești ceva acum în euro și nu ai bani pe Revolut, faci Top-up (instant), și plătești direct. Nu trebuie neapărat să transferi bani în euro, căci oricum cursul de schimb va fi același. Dacă vrei să planifici lucrurile din timp, urmărește cursul și schimbă banii în timpul săptămânii.

Poți face plăți online și cu cardul virtual, în aplicație ai o poză cu cardul tău, cu toate datele care îți trebuie pentru o plată, inclusiv cvc.

Transfer bancar în orice valută

Nouă ne-a fost foarte utilă partea asta a Revolut-ului, căci am făcut diverse cumpărături pentru care a trebuit să plătim prin transfer. Și-a comandat Alex niște piese sau accesorii pentru mașină, o dată din Polonia și o dată din Anglia. A fost foarte ușor să fac transferul, am deschis conturi în lire și în zloți polonezi, am schimbat leii pe loc, și am transferat banii în conturile iban ale vânzătorilor. Foarte ușor.

Gestionarea cardului

Un alt aspect care mă încântă la Revolut este că am control total asupra cardului meu. Îi pot da Freeze și Unfreeze când îmi doresc, adică îl blochez complet în caz că l-am pierdut sau poate nu vreau să îl țin activ. Și îl pot activa și dezactiva pentru diverse opțiuni: plăți online, plăți contactless, plăți prin swipe sau retrageri de la ATM.

De obicei le țin pe toate dezactivate și activez numai opțiunea care îmi trebuie înainte să fac o plată.

La ce poți folosi Revolut

În primul rând la plăți online în valută e foarte util datorită cursului de schimb foarte bun. Noi ne plătim orice legat de vacanțe cu el. Ah și pe Aliexpress tot cu el plătim :).

La transferuri în valută într-un cont iban.

La plăți directe în vacanță. Poate ești ca noi și nu ai nevoie să faci plăți directe în euro când mergi în vacanță. Dar sunt țări în care Revolut te ajută foarte mult. Dacă mergi de exemplu în Malmo, Suedia, unde am înțeles că nu prea ai ce face cu cash și poți plăti cu cardul peste tot, nu mai stai să schimbi euro acasă, pentru ca acolo să cumperi coroane suedeze. Plus că sigur dai o fugă și în Copenhaga, și acolo îți trebuie coroane daneze. Plătești peste tot cu Revolut, nici nu trebuie să îți faci conturi diferite căci banii se iau direct în ron, dar la un curs foarte bun față de cardul tău bancar obișnuit.

La fel cred că este util și în Ungaria, Cehia sau Polonia. Și în Africa de Sud îți garantez că e ideal, căci prietenii noștri au plătit numai cu cardul peste tot.

Eu am cardul de un an și recent și-a făcut și Alex ca să nu mă mai bată la cap când avea de cumpărat diverse. Avem amândoi carduri standard, care nu ne costă nimic. Eu am plătit transportul cardului meu, dar lui Alex i-am dat o invitație și a fost gratuit al lui. Din când în când sunt oferte în aplicație, îți poți invita prieteni să își facă un cont și primesc gratuit cardul fizic.

TAGS:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro