Search here...
TOP
Barcelona Inspirație

Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă

Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

Se întâmplă să mai nimerim câte o zi ploioasă în vacanţă. Pentru că ne facem planuri de călătorie din timp, şi nu putem verifica vremea în timp real, ci ne bazăm doar pe prognoze. Sau pentru că ne place să mergem în vacanţă în extra-sezon, ori primăvara ori toamna, ca să evităm mulţimea de turişti, dar şi temperaturile şi preţurile ridicate. Dăm de ploaie şi planurile ne sunt date peste cap.

Asta am păţit noi weekendul trecut în Barcelona. E oraşul preferat al amândurora, aşa că am hotărât să dăm o fugă un weekend în ianuarie. De vineri seara până duminică seara, fără să ne luăm zile de concediu. Anul trecut am fost la începutul lui februarie şi am prins o vreme bestială, ziua vreo 17 grade, soare cât cuprinde, plimbări în mânecă scurta. Am ajuns la concluzia că am fost norocoşi! Acum ne-am lovit de 10 grade în timpul zilei, cu un real feel de 3-4… Plus câte o rafală de ploaie.

Am povestit despre momentul magic de pe Barceloneta de anul trecut, când am băut o cafea relaxaţi nevoie mare. Am revenit şi acum în acel loc…. Era măcel, valuri cât casa, ploaie şi un vânt de te lua pe sus. Ce diferenţă..Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

Ce să faci ca să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă

Ok, eşti în vacanţă. Ploaia te-a luat prin surprindere şi ţi-a cam dat planurile peste cap. Ce poţi face, totuşi? Că doar nu te închizi în hotel, ca să stai la televizor. Trebuie să ieşi, şi să îţi adaptezi planurile, ţinuta, şi mai ales atitudinea.

Ţinută de ploaie

Ţinuta este de departe cel mai important lucru! E capital să nu îţi fie frig şi să nu te uzi ca să poţi să te simţi confortabil şi să te plimbi liniştit chiar dacă plouă. Haine călduroase, încălţări impermeabile, o umbrelă sau chiar o pelerină ar fi bine să se strecoare în bagajul tău dacă progonza anunţă ploaie.

Desigur că eu cu Alex am ignorat acest punct atât de important. Ei na, spune pe weather că plouă şi e frig! Nu are cum, am fost noi anul trecut şi era aşa de cald! Ei, real feel 3 grade, ce-ai domne’? Îmi iau tricou, geacă şi eşarfă, şi e suficient. Nu e nevoie să mai spun că nu a fost suficient.. Am făcut frigul la greu amândoi. Şi nu a fost deloc drăguţ… aşa că ascultă ce zice popa, şi îmbracă-te corespunzător.

Adăposteşte-te

Nu te poţi plimba la nesfârşit prin ploaie. Trebuie să mai intri şi înăuntru. Posibilităţile sunt nenumărate, poţi profita de vremea urâtă ca să vizitezi muzee, să faci shopping sau pur şi simplu să bei o cafea. Sau multe cafele! Îmi amintesc că acum ceva ani am fost cu fetele în vacanţă în Bruxelles şi Brugges, era noiembrie şi un frig incredibil, iar noi săream din cafenea în cafenea! Serios, cred am văzut mai multe cafenele decât obiective! 😂 Ce poate fi mai frumos decât să stai la taclale cu fetele la o cafea bună?

În Barcelona în prima zi am făcut muuuult shopping, iar pentru a doua zi aveam programată o plimbare prin Barri Gothic, dar am tot intrat pe la cafele, pe la burgeri sau prin magazine să ne încălzim.

Observă şi fotografiază lucruri frumoase

Observă voit lucrurile din jurul tău, caută-le cu privirea şi fotografiază-le.

– E frig şi plouă. Dar ce văd eu frumos în acest colţ de stradă? Ah, un portocal, şi are şi portocale în el! Ce frumos! Mi se pare fascinant să văd portocali sau lămâi plantaţi în oraş, chiar în mijlocul trotuarului. Plus că mereu când văd portocali mă gândesc la grădina de portocali de la Versailles!

Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

Cam aşa ceva am făcut şi în Napoli, când la fel am prins o vreme cam urâtă şi începusem să mă demoralizez.

Observă comportamentul localnicilor

Îi sperie ploaia? Aleargă de colo colo să se adăpostească? Au rămas toţi în casele lor? E interesant de vâzut cum reacţionează fiecare popor la ploaie. Mi se pare că românii se panichează, îşi iau toţi maşinile, blochează traficul, şi fug de ploaie. Mătuşa mea care locuieşte în Vancouver, un oraş în care plouă destul de des, îmi spunea că la ei se consideră că numai turiştii folosesc umbrele. Localnicii poartă pelerine şi sunt foarte obişnuiţi cu ploaia.

Barcelonezii mi-au părut destul de liniştiţi, nu erau agitaţi din cauza ploii. Mai ales pentru că ploile nu erau de lungă durată, ca la noi, ci veneau în rafale de câteva minute, apoi ori se opreau ori ploua foarte încet. Ieşiseră liniştiţi în oraş, la plimbare, la o cafea sau tapas, ba chiar stăteau pe terase, nu dădeau buzna înăuntru.Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

Foloseşte transportul în comun

Chiar dacă îţi place să te plimbi pe jos în vacanţe, fă un compromis dacă plouă şi mai ia câte un autobuz sau metrou. Noi folosim transportul în comun destul de rar, doar dacă suntem obosiţi sau dacă zona în care vrem să ajungem e prea departe. Dar de data asta ne-a salvat! Aveam de mers vreo jumătate de oră de la portul olimpic până pe Rambla, şi ploua mărunt. Pe mine nu mă deranja prea rău, deşi era frig. Dar Alex a propus să luăm totuşi un autobuz, şi bine a făcut! Pentru că la scurt timp a început o rafală mare de ploaie! Nu a durat decât vreo 10 minute, dar ne-ar fi udat până la piele dacă ne-ar fi prins pe jos. L-am supranumit The Knight Bus! #harrypotterfans

Un strop de culoare

Dacă tot nimereşti o zi ploioasă în vacanţă, şi e totul gri şi înnorat în jurul tău, adu tu un strop de culoare în peisaj. Ia-ţi o umbrelă colorată, sau o pelerină zglobie, mai îmbracă şi un zâmbet larg şi vei fura cu siguranţă toate privirile! Fă-ţi câteva selfie-uri, o meriţi! #theRainNeverBotheredMeAnyway

Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

Fotografie de Tanti Ruwani / CC BY 2.0

 

Apreciază ploaia

Da, apreciaz-o! Chiar mulţumeşte-i. Până la urmă apa face parte din noi, este ceea ce asigură viaţă pe planeta asta. Încearcă să simţi cum se schimbă mirosurile în urma ploii, să respiri aerul proaspăt, să asculţi sunetul stropilor. Ba chiar sfidează natura şi mănâncă şi o îngheţată! Ce dacă e frig? Îmi place mie vorba aia, „mă bucur când plouă, pentru că şi dacă nu m-aş bucura, oricum ar ploua”! Atitudinea este alegerea noastră, nu mă mai satur să o subliniez!

Învăţăm împreună să ne bucurăm de ploaie

Împreună adică eu şi cu tine! Recunosc că m-am gândit la toate punctele de mai sus înainte de a pleca în Barcelona, pentru că ştiam că ne aşteaptă ploaia. Chiar am făcut brainstorming cu prietenele mele, unele dintre idei le aparţin, şi le mulţumesc cu ocazia asta. Mă întrebi aşadar dacă noi am reuşit să ne bucurăm de minunata zi ploioasă în vacanţă fiind. Ai tot dreptul.

Răspunsul meu este.. aşa şi aşa. Când mai venea câte o rafală de vânt şi mai începea să şi plouă, ne întrebam unul pe altul: ai prefera să fim acasă în pat, la căldură, sau aici? Mustăceam un pic, apoi cădeam de fiecare dată de acord că preferăm să fim în Barcelona, normal, adorăm oraşul ăsta! Dar tot aveam o reţinere.

Eu sunt acum într-un orăşel mic din Olanda cu serviciul. Alex îmi zice zilnic că se uită pe pozele de anul trecut şi nu îi vine să creadă ce diferenţe sunt faţă de weekendul ăsta.

– Uite ce lumină cădea prin vitralii în Sagrada Familia, arată splendid! Uite ce soare am prins în Parc Guell, mai ştii când am stat pe bancă la mânecă scurtă? Păi îţi închipui să fi văzut toate astea cu cerul înnorat, pe frig, pe ploaie? Nu ne-ar fi plăcut Barcelona nici pe jumătate!

Recunosc că are dreptate.. Din păcate nu pot să spun că am apreciat la maxim această escapadă de weekend. Trebuie să mai învăţ!

Până una alta, nici Marylin nu ieşea să ne salute la fereastra ei de la muzeul erotic, faţă în faţă cu Boqueria.

Cum să te bucuri de o zi ploioasă în vacanţă - Barcelona

 

«

»

3 COMMENTS

 • Dinu Maria

  Very nice. We are in barcelona and tomorrow will rain,Hahaha.so good articole. Tnks!!!

  • Diana
   AUTHOR

   Maria, si noi am fost in Barcelona, dar ne-am intors aseara :). Nu am prins ploaie, dar destul de rece vremea, ne asteptam sa fie mai caldut. Sper sa nu dureze mult ploaia, vacanta frumoasa!

Lasă un comentariu

Pingback: 5 motive să vizitezi Barcelona în extrasezon on ianuarie 25, 2017

FOLLOW @designedtotravel.ro