Search here...
TOP
Roma

29 obiective turistice în Roma: descoperă poveștile orașului etern

Piazza Navona
Obiective turistice în Roma – Piazza Navona

Roma e fascinantă! Deși are o puternică amprentă renascentistă, prin clădiri și fântâni elegante, cel mai impresionant obiective turistice din Roma sunt ruinele antice! Structuri care stau în picioare de mii de ani și au fost martore la atât de multe evenimente, mi se pare greu până și să îmi imaginez. Două mii de ani. E incredibil!

Există ansambluri mult mai vechi pe Pământ, dar sunt în general locuințe, morminte sau temple. Roma Antică și Grecia Antică ne-au păstrat, în schimb, rămășițe ale unor civilizații avansate, cu sisteme de guvernământ complexe, cu tehnologii și tehnici de construcție progresiste.

E o viață demult apusă, despre care citești și înveți în școală, pe care o poți cuprinde oarecum cu mintea când vezi relicve într-un muzeu. Dar aici în Roma răsare chiar înaintea ta, e în ruine, deși unele conservate excepțional, dar îți oferă o licărire în trecut, o idee despre locurile pe care le vedeau oamenii din lumea antică.

Am povestit în articolul Cum să îți organizezi vacanța în Roma – itinerar cazare, transport despre toate aspectele practice ale unei vacanțe în Roma, acum îți prezint obiectivele pe care le poți vizita în orașul etern.


Cazare în Roma

Noi ne cazăm mereu în zona Vatican când mergem în Roma, e o zonă liniștită și ceva mai ieftină decât centrul, și are conexiuni foarte bune la metrou. Ultima dată am stat la Suite Luisa Roma, un apartament superb într-o clădire veche, și ne-am simțit tare bine. Am mai căutat alte cazări în zona Vaticanului cu recenzii foarte bune și am făcut o selecție atentă pentru tine:

Buget mic

RECOMANDAREA MEA #1

Alba Sul Vaticano (B&B)
RATING: 9.2 / 500+ recenzii
✔️Mic-dejun excepțional inclus
🚫 Fără parcare

Alte opțiuni foarte bune în buget mic: Erreggi Luxury Rooms, Le suite di Borgo, B&B A Picture of RomeBibi e Romeo’s Home.

Buget mediu

RECOMANDAREA MEA #1

Passpartout Boutique Palace (B&B)
RATING: 9.2 / 180+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun inclus
🚫 Fără parcare

RECOMANDAREA MEA #2

The Place 217 (B&B)
RATING: 9.4 / 250+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Parcare pe stradă

Alte opțiuni foarte bune în buget mediu: San Pietro Boutique Rooms, Le Suite DowntownBest Western Plus, Hotel Isa.

Boutique/Lux

RECOMANDAREA MEA #1

Villa Agrippina Gran Meliá
(Hotel⭐⭐⭐⭐)
RATING: 8.9 / 400+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun inclus
✔️Spa și centru wellness

Alte opțiuni boutique/lux foarte bune: Hotel La Rovere, NH Collection Roma Giustiniano.

 

Vatican – Basilica San Pietro și Museul Vaticanului

Este obligatoriu să ajungi la Vatican când vizitezi Roma. Să vezi spectaculoasa Basilica San Pietro, priveliștea de pe cupolă, să admiri Capela Sixtină.

Am scris un articol separat despre toate acestea aici: Obiective la Vatican – cum să îți organizezi vizita la Basilica San Pietro și Muzeul Vaticanului.

Obiective la Vatican - Basilica San Pietro

Îți recomand cu drag turul Rome: Vatican Museums, Sistine Chapel, and Basilica Tour, este de departe cea mai bună opțiune!

RATING: 4.6 / 5 – cu peste 3800 recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 3 ore

De ce să alegi acest tur? Include biletul la Muzeul Vatican, și intrare skip-the-line atât pentru muzeu, unde se află și Capela Sixtină, cât și pentru Basilica San Pietro. Plus un ghid informat care îți povestește despre piesele de artă din muzeu și din biserică. Și prețul e destul de bun, 75€ de persoană (cu reduceri frecvente la 55€), în timp ce majoritatea tururilor ajung la 100€.

Turul include:

 • ✅Ghid autorizat
 • ✅Intrare skip-the-line la Muzeul Vatican
 • ✅Intrare skip-the-line la Capela Sixtină
 • ✅Intrare skip-the-line la Basilica San Pietro
 • ✅Fișă informativă ilustrată pentru Capela Sixtină
 • ✅Căști oficiale de la Vatican
 • ✅Wi-Fi și stație de încărcare la punctul de întâlnire

Castel Sant’Angelo

Clădirea originală construită aici în secolul 2 de către împăratul roman Hadrian drept mausoleul său a fost transformată în secolul 14 în castel. În plus, a fost adăugat un coridor ca legătură cu Basilica San Pietro.

Astăzi castelul este muzeu, are diverse obiecte de artă expuse, majoritatea din perioada Renașterii. Dar eu zic că merită să îl vizitezi pentru clădirea în sine, mie mi s-a părut fascinant să mă plimb într-un castel medieval! Ca să nu mai spun că priveliștea de pe acoperiș, spre centrul Romei, râul Tibru și San Pietro, e fantastică!

Castel Sant’Angelo e deschis de marți până duminică între 9:00 și 19:30, cu ultima intrare la 18:30. Intrarea costă 17.50€. Un bilet online skip-the-line este 24€.

Obiective turistice in Roma - Castel Sant'Angelo
Obiective in Roma – Castel Sant’Angelo
Obiective turistice in Roma - Castel Sant'Angelo
Priveliște din castel spre Ponte Sant’Angelo
Obiective turistice in Roma - Castel Sant'Angelo
Priveliște din Castel Sant’Angelo
Obiective turistice in Roma - Castel Sant'Angelo
Priveliște din Castel Sant’Angelo spre Basilica san Pietro

Ponte Sant’Angelo

În fața castelului este Ponte Sant’Angelo, un pod pietonal construit în anul 134 de împăratul Hadrian ce trece Tibrul și face legătura cu centrul istoric al Romei. Podul vechi de aproape 2000 de ani este placat cu marmură și e decorat cu 10 statui de îngeri, proiect al lui Gian Lorenzo Bernini din secolul 17.

Bernini însuși a reușit să termine doar două statui, Îngerul cu Coroana cu Spini și Îngerul cu inscripția I.N.R.I. Însă cele două statui au fost păstrate de Papa Clement IX pentru propria colecție, iar acum se află în biserica Sant’Andrea delle Fratte, tot în Roma. Statuile de pe Ponte Sant’Angelo sunt copii realizate de Paolo Naldini.

Obiective turistice in Roma - Castel Sant'Angelo
Obiective turistice in Roma – Ponte Sant’Angelo

Ponte Umberto I – obiective turistice Roma

Podul Umberto I nu este nici pe departe la fel de frumos ca Sant’Angelo, deși dă spre Curtea Supremă, o clădire impresionantă. Dar îl pun pe listă pentru că de aici ai parte de una dintre cele mai frumoase priveliști din Roma: râul Tibru, podul Sant’Angelo și în fundal Basilica San Pietro. Mi-nu-nat!!

Obiective turistice in Roma - Ponte Sant'Angelo si Basilica San Pietro

Centrul Istoric din Roma

Centrul Istoric este locul unde vei găsi piețele și fântânile faimoase ale Romei, Panteonul, Treptele Spaniole și chiar o colonie de pisici. Îți povestesc pe rând despre fiecare.

Piazza Navona

În Piazza Navona, una dintre cele mai frumoase piețe din Roma, era pe vremurile romanilor un stadion, a cărui moștenire se vede și astăzi în forma și dimensiunea pieței. Vei găsi trei fântâni aici, dintre care cea mai impozantă este Fântâna celor Patru Fluvii (Nil, Dunăre, Gange și Rio de la Plata), creată de însuși Bernini. Celelalte două sunt Fântâna lui Neptun și Fântâna Maurului.

Tot aici se organizează târgurile tradiționale de Crăciun.

Piazza Navona e splendidă, să tot stai pe o băncuță sau la o terasă și să faci people watching! E o atmosferă de dolce far niente aici, în ciuda forfotei, și îți e mai mare dragul să admiri detaliile fântânilor sau să încerci să surprinzi cadre cât mai italienești.

Piazza Navona
Obiective turistice în Roma – Piazza Navona
Piazza Navona
Piazza Navona – Fântâna Maurului
Piazza Navona
Piazza Navona – Fântâna celor patru fluvii
Piazza Navona
Piazza Navona
Piazza Navona – Fântâna lui Neptun

Piazza Campo de’ Fiori

Piața Câmpul cu Flori și-a luat denumirea încă din Evul Mediu, când aici era o pajiște, iar în ziua de azi găzduiește piețe de alimente sau diverse obiecte pe timpul zilei, și cafenele și baruri seara. În ciuda numelui său atât de romantic, Piazza Campo de’ Fiori a fost într-o vreme loc pentru execuții publice. Printre cei executați aici a fost și matematicianul și filosoful Giordano Bruno, pentru erezie, vei găsi statuia lui în mijlocul pieței.

Obiective turistice in Roma - Piazza Campo de Fiori
Obiective turistice în Roma – Piazza Campo de Fiori

Panteonul – obiective turistice Roma

Templul Panteon a fost construit între 118 și 128 e.n. și este o dovadă de mare ingeniozitate arhitecturală! A fost cea mai mare cupolă din lume până în era modernă, a fost numită singura clădire perfectă din punct de vedere arhitectural din lume și este cel mai bine conservat monument din vremurile Romei Imperiale.

Pe lângă asta, Panteonul are și cea mai mare cupolă din beton neranforsat din lume. Este bine-cunoscut pentru oculusul său care lasă lumina zilei, dar și ploaia, să intre prin vârful cupolei. Pe podea chiar poți observa mici găurele menite să colecteze apa ploii.

Panteonul este deschis zilnic între 9:00 și 18:30, iar de la 1 iulie 2023 trebuie să plătești intrarea de 5€. Noi l-am vizitat când era gratuit, și atunci erau cozi uriașe, dar se pare că acum când trebuie să plătești bilet e și mai și.

Cel mai bine este să cumperi un bilet online, și cum citesc că site-ul oficial merge tare prost (ori nu acceptă orice card, ori rezervarea se face aiurea pentru alte date), îți recomand să folosești GetYourGuide, e o platforma foarte prietenoasă, cu biletele pe telefon și anulare gratuită. Cumpără online biletul + audioguide.

 
Panteonul
Obiective turistice în Roma – Panteonul
Panteonul
Panteonul
Cupola magnifică a Panteonului

Columna lui Marc Aureliu – Obiective Turistice în Roma

Columna îl comemorează pe Împăratul roman Marc Aureliu și victoriile sale împotriva triburilor germanice și sarmaților, niște triburi nomadice de lângă Marea Neagră. Este construită după modelul Columnei lui Traian, ridicată cu 80 de ani în urmă.

Chiar lângă columnă se află Galleria Alberto Sordi, o galerie fabuloasă proiectată la începutul secolului 20, cu magazine și restaurante, dar mai ales cu super cadre arhitecturale pentru feed-ul tău de Instagram!

Columna lui Marc Aureliu
Columna lui Marc Aureliu
Galleria Alberto Sordi
Galleria Alberto Sordi

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi nu mai are nevoie de prezentare, este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Roma! Printre cele mai emblematice opere de artă din oraș, se află chiar în plină stradă, gata să fie admirată la orice oră de oricine! Din cauza asta, piața e mereu extrem de aglomerată, de parcă nu ai loc să arunci un ac. Fântâna a fost construită în 1762 în stil baroc de Nicola Salvi.

Poate ai auzit și de obiceiul de a arunca monezi în fântână. Acesta provine din filmul Three Coins in The Fountain (1954) și legenda spune așa: dacă arunci o monedă în Fontana di Trevi vei reveni în Roma, dacă arunci două vei ajunge să locuiești în Roma, și dacă arunci trei monede vei găsi dragostea aici. Dar nu poți arunca moneda oricum, trebuie stai cu spatele la fântână, să ții moneda în mâna dreaptă și să o arunci peste umărul stâng, în acest fel îți va trece peste inimă. Eu nu am aruncat monezi în fântână până acum, dar recunosc că mi se pare destul de romantic!

Te încurajez totuși să nu fii reticent ca mine, banii ajung la o asociație caritabilă și sunt folosiți pentru a finanța multe programe, de la hrănirea oamenilor nevoiași la sprijinirea migranților și refugiaților din Roma. Se strâng sume considerabile, cam 3000€ pe zi, iar în 2016 s-au strâns în total 1.4 milioane de euro. Deși erau extrem de mulți oameni în jurul fântânii, nu aveam acces să coborâm chiar jos lângă ea.

Obiective turistice in Roma - Fontana di Trevi
Obiective turistice in Roma – Fontana di Trevi
Obiective turistice in Roma - Fontana di Trevi
Împreună cu sora mea. Fontana di Trevi e grozavă chiar și în ploaie!

Galleria Sciarra – Obiective turistice în Roma

Pentru un deliciu arhitectural îți recomand să intri în Galleria Sciarra și să arunci o privire în sus! E la 1 minut de Fontana di Trevi și ai acces liber în curtea interioară.

Galleria Sciarra din Roma
Galleria Sciarra

Piazza di Spagna și Treptele Spaniole

Piazza di Spagna este unul dintre cele mai cunoscute locuri din Roma, e superbă și, desigur, foarte aglomerată. Ca în orice alt loc popular din Roma, trebuie să vii aici dimineața devreme, chiar după răsăritul soarelui, dacă vrei să prinzi o fotografie singur pe trepte. Cum noi nu facem asta niciodată (adică ne trezim devreme, dar nu pentru fotografii), avem clasicele poze cu aglomerația. 😄

În mijlocul pieței se află fântâna cu barcă, Fontana della Barcaccia, sculptată în 1629 de Pietro Bernini, tatăl faimosului Gian Lorenzo Bernini. Legenda spune că Papa Urban VIII a comandat construcția acestei fântâni după ce a fost impresionat de o barcă adusă aici de o inundație a râului Tibru.

Treptele Spaniole, ce fac legătura între Piazza di Spagna și biserica Trinità dei Monti de pe deal, au fost construite în 1725. Pe vremea aceea ambasada spaniolă se afla sus pe deal, lângă biserică, de aici provenind și numele. Cele 135 de trepte sunt împodobite primăvara cu ghivece cu azalee, pe care noi am ratat cu brio să le fotografiem când am fost prima dată în Roma, în martie 2015, dar îmi amintesc că arătau spectaculos!

Obiective turistice in Roma - Piața Spaniei
Obiective turistice în Roma – Piața Spaniei
Obiective turistice in Roma - Piața Spaniei
Obiective turistice in Roma - Piața Spaniei
Piața Spaniei – priveliște de pe Treptele Spaniole

De asemenea, citesc acum că este interzis de reglementările romane urbane să mănânci pe trepte. Țin minte că noi am făcut o pauză când am ajuns acolo, ne-am așezat pe trepte să facem people-watching și să ne odihnim, sper că nu am luat și o gustare…

Uite cum arăta piața înainte să se construiască treptele spaniole, mi se pare fascinant!

Roma - Piata Spaniei

Piazza del Popolo

Dacă urci treptele spaniole până sus și apoi continui să mergi spre stânga, vei trece pe lângă Villa Medici, care se poate vizita, are o grădină fabuloasă, și vei ajunge la Terrazza del Pincio, de unde ai o super priveliște spre Piazza del Popolo. De aici poți coborî în piață sau poți merge mai departe să vizitezi parcul Villa Borghese.

Piazza del Popolo e o piață pietonală imensă cu un obelisc egiptean în centru. Este mărginită spre nord de Porta del Popolo, fosta Porta Flaminia în vremurile Romei Antice, căci de aici începea antica Via Flaminia, drumul către Ariminum (Rimini), cea mai importantă rută către nord. De asemenea, înainte să existe căile ferate, această piață era primul lucru pe care îl vedea orice călător când ajungea în Roma.

Porta del Popolo a fost ridicată în 1475 pe locul porții romane antice, și a fost refăcută de Bernini în 1655. Vis-a-vis de poartă se formează așa-numitul trident, trei străzi ce pornesc din piață, înțesate de magazine și restaurante. Noi am mers pe Via del Corso, cea din centru, care e pietonală, și Via del Babuino, cea din stânga, și ne-a plăcut foarte mult atmosfera. Via del Corso te duce direct în Piazza Venezia, unde se află Altare della Patria.

Ba chiar am făcut o oprire la gelateria Fatamorgana de pe Via Laurina, au înghețată și cornete 100% fără gluten, delicioase!

Piazza del Popolo
Obiective turistice în Roma – Piazza del Popolo
Piazza del Popolo
Priveliște de pe Terazza del Pincio
Piazza del Popolo
Mara și Alex în Piazza del Popolo
Gelato în Italia? Cel puțin o data pe zi!

Parcul Villa Borghese – Obiective turistice în Roma

Țin minte că ne-am plimbat în parcul Villa Borghese când am fost în Roma în 2015, e un parc mare, tare frumos, cu multe alei întortocheate și umbrite care te ademenesc la o plimbare. Aici în parc am dat peste Via dei Pupazzi (Strada Păpușilor), despre care Alex a crezut că înseamnă strada cu pupici, și de atunci numai pupazzi ne-am strigat prin casă câțiva ani buni. 😂

În parc se află și Galleria Borghese, un muzeu de artă ce găzduiește opere create între secolele 15 și 18, poți admira aici piese de Bernini, Caravaggio sau Rafael. E deschisă de marți până duminică între 9:00 și 19:00, cu ultima intrare la ora 17:00. Biletul costă 25.

Înțeleg că de obicei nu se găsesc bilete dacă te prezinți pur și simplu la fața locului, așa că mai bine cumperi biletul online.

Parco Villa Borghese
Parco Villa Borghese
Galleria Borghese

Alte câteva locuri din centrul istoric

Mai sunt câteva locuri deosebite în centru, unde noi nu am reușit încă să ajungem.

 • Palazzo Farnese, un palat renascentist
 • L’Arco Farnese, un arc superb în apropiere de palat, pe Via Giulia
 • Palazzo Spada – aici îmi place mult galeria lui Francesco Borromini, cu perspectiva forțată (galeria este foarte mică, este doar făcută să pară lungă)
 • Largo di Torre Argentina – un sit arheologic cu patru temple din epoca Republicană și ruinele Teatrului Pompei, unde își face veacul o colonie de pisici
 • Cucina del Teatro – unul dintre locurile cele mai instagramabile din Roma, un colțișor atât de fotogenic, plin de farmec italienesc (aici pe google maps)
 • Ara Pacis – un altar comemorativ construit între anii 13-9 î.e.n. cu reliefuri impresionante sculptate în marmură de Carrara. Îl poți vedea în muzeul dedicat special, care conține numai Ara Pacis, pentru 10.50€. Dacă preferi să nu intri, îl poți observa și de afară, căci muzeul este în întregime din sticlă.

Trastevere – Obiective turistice în Roma

Trastevere e un cartier tare romantic, străduțele sale pietruite sunt atât de fotogenice, iar restaurantele de aici sunt printre cele mai recomandate din oraș. Una peste alta, vezi cum te organizezi, dar neapărat să ajungi în Trastevere când vii în Roma, chiar și numai ca să te plimbi pe străduțe!

Numele Trastevere provine din latinul trans Tiberim, care înseamnă peste Tibru. Cartierul se află chiar peste Tibru față de Colosseum și Forumul Roman, care erau centrul vieții sociale din Roma Antică. Poți ajunge aici foarte ușor pe jos din centrul istoric al Romei sau de lângă Circus Maximus – Bocca della Verità.

Ce ai de văzut în Trastevere: Piazza di Santa Maria in Trastevere, Via della Lungaretta, Via dell’Arco di San Calisto. Ultimele două străzi sunt deosebit de frumoase, cu bolte de iederă și flori, crează garantat furori pe Instagram și wanderlust după spiritul italian.

Poate că Trastevere nu este pe lista celor mai cunoscute obiective turistice din Roma, dar merită să vii aici pentru atmosfera boemă și restaurantele lăudate.

Delicatese italienești în Trastevere

Trastevere este faimos pentru delicatesele pe care le poți servi aici! Știm asta pentru că prima dată când am mers în Roma ne-au recomandat cei de la cazare să nu cumva să ratăm să mâncăm aici. Și i-am ascultat! Doar că am nimerit la un restaurant tare prost, aleatoriu, de ne-a părut și rău.

Așa că îți recomand sincer să faci un tur ghidat cu degustare de street food în Trastevere!

RATING: 4.8 / 5 – cu 4000 recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 2.5 ore

De ce să alegi acest tur? Afli detalii despre istoria Romei și despre delicatesele locale, plimbându-te într-unul dintre cele mai pitorești cartiere ale Romei. Te bucuri de mâncăruri emblematice, precum supplì, pizza sau un cannoli sicilian. Apoi închei turul cu un gelato italienesc. Turul costă 48€ de persoană și mi se pare o experiență autentică!

Turul Rome: Street Food Tour with Local Guide include:

 • ✅Tur pietonal al Trastevere
 • ✅Ghid autorizat
 • ✅5 degustări de street food
 • ✅1 degustare de bere
 • ✅1 degustare de vin
 • ✅Opțiuni vegetariene cu notificare în prealabil
Obiective turistice in Roma - Trastevere
Străduțe în Trastevere
Obiective turistice in Roma - Trastevere
Străduțe în Trastevere
Obiective turistice in Roma - Trastevere
Am luat prânzul la Mama Eat in Trastevere, unde au și opțiuni fără gluten. Delicios totul!

Dealul Janiculum (Gianicolo)

Foarte aproape de Trastevere, la 15 minute dar la deal (cu o elevație de 63 de metri), dacă te țin gambele, este un punct de belvedere superb, despre care am aflat de la hotel când am venit prima dată în Roma, Belvedere del Gianicolo din parcul Gianicolo. Acoperișurile Romei se văd tare frumos de aici, parcul este umbrit și numai bun de luat la pas, cu fântâni deosebite, statui și vile elegante, așa cum ne-a obișnuit deja Roma.

După cum am povestit și în articolul cu 8 puncte panoramice din Roma, aici pe Gianicolo se trage cu tunul! Începând cu 1847, în fiecare zi la ora 12 fix tunul trage oarbe, pentru a standardiza ora la care să sune clopotele bisericilor din întreg oraşul. Iniţial tunul era în Castel Sant’Angelo, iar din 1903 stă aici, pe dealul Gianicolo.

Dealul Janiculum este considerat a opta colină a Romei și e un loc perfect pentru a scăpa de aglomerația din oraș. Are și o importanță istorică deosebită în apărarea orașului, căci aici Garibaldi a reușit să respingă trupele franceze în 1849, astfel că aleile sale sunt pline de statui ale eroilor, inclusiv Giuseppe Garibaldi.

Dealul Giannicolo
Priveliște de pe Dealul Giannicolo

Roma Imperială

Între Piazza Venezia și Colosseum sunt multe ruine din epoca imperială a Romei. Îți spun pe rând câteva cuvinte despre fiecare.

Piazza Venezia și Altare della Patria

Piazza Venezia și-a căpătat numele după Palazzo Venezia, care de află aici în piață și a servit drept ambasadă a Republicii Veneției în Roma înainte de unificarea Italiei din 1871. De la balconul palatului, care a devenit astăzi un muzeu, obișnuia Mussolini să țină discursurile sale înflăcărate către mulțimea ce umplea imensa piață.

Altare della Patria
Altare della Patria
Palazzo Venezia din Roma - unde Mussolini isi tinea discursurile
Palazzo Venezia din Roma – unde Mussolini își tinea discursurile

Piazza Venezia este situată la baza Dealului Capitolin, chiar lângă Forumul lui Traian. Via dei Fori Imperiali începe aici și trece prin Forumul Roman, pentru a ajunge la Colosseum.

Pe o latură a pieței se află Mormântul Soldatului Necunoscut al Italiei, în Altare della Patria, care este o parte din Monumentul lui Vittorio Emanuele II, primul rege al Italiei. Ce ador eu la această clădire, zisă și Il Vittoriano, pe lângă aerul impozant și noblețea ce o oferă pieței, este terasa panoramică! Exact, poți urca sus pe clădire și îți recomand cu căldură să o faci, priveliștea spre întreg Forumul Roman și Colosseum e inegalabilă!

Pentru a ajunge pe terasă trebuie să mergi la Ascensori Panoramici, cum e trecut liftul pe google maps. Este în spatele clădirii, deci urcă treptele din față, plimbă-te un pic la parter căci este gratuit, și apoi ocolește clădirea și mergi în spate, vei găsi liftul panoramic.

Liftul este accesibil de luni până duminică între 9:30 – 19:30 (cu ultima intrare la 18:45), biletul costă 15€, între 18-25 ani costă 2€ și este gratuit pentru cei sub 18 ani. Am pus mai multe poze în articolul cu puncte panoramice în Roma. Poți cumpăra online biletul pentru liftul panoramic împreună cu un ghid audio.

Terasa Altare della Patria
Terasa Altare della Patria
Terasa Altare della Patria - vedere spre Colosseum
Terasa Altare della Patria – vedere spre Colosseum

Teatro Marcello – Obiective turistice în Roma

Teatro di Marcello a fost construit în anul 13 î.e.n. la inițiativa lui Iulius Cezar, care însă a murit înainte să înceapă construcția. Avea 111m în diametru, putea primi între 11.000 și 20.000 de spectatori, și era cel mai mare și mai important teatru din Roma Antică. Astăzi aici se țin mici concerte în aer liber pe timpul verii.

Obiective turistice in Roma - Teatro Marcello
Obiective turistice în Roma – Teatro Marcello

Piazza del Campidoglio

Piazza del Campidoglio este o piață superbă de pe Dealul Capitolin, chiar lângă Monumentul lui Vittorio Emanuele II. A fost proiectată de Michelangelo, deși el a murit în timp ce era în construcție și nu a apucat să o vadă completată. Aici în piață se află Palazzo Senatorio, care acum găzduiește primăria Romei, însă a fost construit pe fundațiile Senatului Roman din vremurile antice.

Cum urci treptele, ajungi în piață și privești Palazzo Senatorio, spre stânga pornește o străduță unde poți găsi Lupa Capitolina, o copie a faimoasei lupoaice care îi hrănește pe Romulus și Remus, fondatorii Romei. E ușor de trecut cu vederea, așa că asigură-te că nu o ratezi. Originalul se află în Musei Capitolini, un muzeu tot aici în piață.

Obiective turistice din Roma - Piazza del Campidoglio
Piazza del Campidoglio
Obiective turistice in Roma - Piazza del Campidoglio
Piazza del Campidoglio – Lupa Capitolina
Obiective turistice din Roma - Piazza del Campidoglio
Treptele spre Piazza del Campidoglio

Dacă mergi un pic mai departe, dai de o mică terasă de unde poți admira o parte din Forumul Roman, cu Arcul lui Septimius Severus în prim plan, și sunt trepte care te duc chiar lângă Forum. Tot aici este și Chiesa dei Santi Luca e Martina, o biserică superbă, în fața căreia am făcut o fotografie tare dragă mie, care a fost preluată de @ig_rome!

Forumul Roman
În spatele Pieței Campidoglio poți admira Forumul Roman, în stânga este Arcul lui Septimius Severus

Columna lui Traian

Columna lui Traian, nu printre cele mai populare obiective turistice din Roma, dar atât de importantă pentru istoria poporului nostru, se află la câțiva pași de monumentul lui Vittorio Emanuele II, în Forumul lui Traian. Columna comemorează victoriile împăratului Traian în războaiele daco-romane și a fost ridicată în 113 e.n.. Deasupra este statuia lui Traian, dar ce impresionează sunt reliefurile in spirală de pe laturile columnei, care prezintă foarte detaliat momentele războaielor.

Este gratuit să vezi columna, se află în spațiul public al Forumurilor. Deși este goală pe dinăuntru și se poate urca până sus, din păcate nu este accesibilă publicului. Copii ale reliefurilor de pe columnă se află la Muzeul de Istorie Națională din București, îți recomand să mergi să le vezi, sunt deosebite!

Columna lui Traian
Columna lui Traian

Via dei Fori Imperiali

Forumurile imperiale sunt un complex de piețe romane antice situate lângă Forumul Roman. Forumurile aparțin mai multor împărați romani: Cezar, Augustus, Nerva, Vespasian și Traian. Aceste piețe erau locuri de bază în cultura romană și cuprindeau clădirile publice, ale guvernului, și tot ce ținea de viața culturală din Roma.

Din păcate însă, rămășițele templelor au fost sever avariate de proiectul lui Mussolini, strada Via dei Fori Imperiali, care face legătura între Colosseum și Piazza Venezia. Ruinele au fost parțial îngropate sub această stradă. Vezi aici un clip despre cum a luat naștere aceasta stradă, din ambiția lui Mussolini.

Este oricum fascinant să te plimbi pe această stradă, printre vestigii cu o istorie atât de încărcată și de veche de abia reușești să o cuprinzi cu gândirea.

Obiective turistice in Roma - Via dei Fori Imperiali
Via dei Fori Imperiali
Obiective turistice in Roma - Via dei Fori Imperiali
Via dei Fori Imperiali

Colosseumul și Forumul Roman

Bilete pentru Colosseum și Forumul Roman

Colosseumul, Forumul Roman și Dealul Palatin se vizitează împreună. Sunt deschise zilnic între 9:30 – 19:00, cu ultima intrare la 18:00.

Sunt două tipuri de bilete:

 • 24h – Colosseum, Forums and Palatine ticket – valabil 24 de ore de la prima intrare, care se poate face ori la Colosseum ori în zona arheologică a Forumului Roman.
  • Include o intrare la Colosseum (fără acces la nivelul Arenei) și o intrare la Forum și Palatin.
  • Pentru intrarea la Colosseum trebuie să alegi un intreval orar când cumperi biletul online și să ajungi acolo cu 10 minute înainte.
  • Biletul pentru adulți costă 16€, pentru tinerii între 18-25 de ani este 2€, iar pentru copiii sub 18 ani intrarea este gratuită, însă este obligatoriu să ai acel bilet gratuit chiar și pentru bebeluși.
  • Pentru rezervarea online se plătesc niște taxe în plus, am observat acest lucru în toată Italia. Cumpără bilete online aici.
 • Full Experience ticket – valabil 48 de ore, include în plus vizitarea Arenei și a spațiilor subterane. Costă 22€ pentru adulți sau 2€ biletul redus.

Cum spuneam, Colosseumul este printre cele mai populare obiective turistice din Roma, cozile sunt mereu foarte mari aici, așa că îți recomand să îți iei biletele online ca să nu pierzi timp prețios din vacanță.

Noi l-am vizitat în 2015, a fost foarte impresionant, însă nu ne-am luat niciun ghid și în pliantele primite la intrare nu am avut cine știe ce informații. Țin minte că am rămas cu o sete de a afla detalii despre acest loc fascinant, despre istoria sa sângeroasă, despre ce se petrecea la fiecare nivel al amfiteatrului. Ca să nu mai spun că în Forumul Roman nu prea am realizat ce semnifica fiecare ruină.

Așa că mi se pare o idee bună acum și recomand un tur ghidat al Colosseumului, te ajută să înțelegi mai bine această bucățică importantă din istoria antică. Altfel, poți lua de la fața locului un audio guide cu 6€.

Colosseum

Colosseumul poate nici nu are nevoie de o introducere. Este una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne, este cel mai mare amfiteatru construit în lumea antică, și este încă cel mai mare amfiteatru din lume, în ciuda vechimii sale. A fost construit între anii 72-80 e.n., putea susține estimativ 50.000 – 80.000 de spectatori și aici se puneau în scenă concursuri cu gladiatori, vânători de animale, execuții sau reconstituiri ale unor bătălii celebre.

Colosseumul e un simbol puternic al Romei Imperiale și este cea mai populară atracție turistică din Roma. Îl vei găsi de asemenea pe versiunea italiană a monedei de 5 euro-cenți. Este cu totul deosebit și trebuie neapărat să îl vizitezi când mergi în Roma!

Pentru o poză cu Colosseumul, un loc apreciat de instagrammeri este Via Nicola Salvi, este chiar lângă stația de metrou și trebuie să urci niște trepte. Efectul wow este garantat! 😄

Obiective turistice in Roma - Colosseum
Colosseum
Obiective turistice in Roma - Colosseum
Colosseumul văzut de pe Via Nicola Salvi
Obiective turistice in Roma - Colosseum
Priveliște pe Via Nicola Salvi

Forumul Roman

Forumul era centrul vieții de zi cu zi din Roma Antică, aici se desfășurau alegeri, marșuri triumfătoare după bătălii, discursuri publice, judecate sau jocuri cu gladiatori. În ziua de astăzi Forumul Roman este plin de ruine arheologice, unele dintre ele foarte vechi, din secolele 8-7 î.e.n.

Sunt două intrări în Forumul Roman, una din Via dei Fori Imperiali, pe Via della Salara Vecchia (aici pe google maps), pe aici intri chiar în Forum. A doua intrare te duce pe Dealul Palatin și se face din Via di San Gregorio (aici pe google maps).

Principalele obiective din Forumul Roman:

 • Arcul lui Constantin – unul dintre cele trei arce de triumf din Roma, cel mai mare dintre ele. A fost ridicat în 315 e.n. în onoarea Împăratului Constantin
 • Via Sacra era una dintre cele mai importante străzi ale Romei, ducea de la dealul Capitolin (Piazza di Campidoglio) prin Forumul Roman până la Colosseum. Pe aici treceau procesiunile, un fel de parade pentru sărbătorirea victoriilor militare. Pe ea se află Arcul lui Constantin și Arcul lui Titus.
 • Templul lui Venus și Roma – dedicat zeițelor Venus Felix și Roma Aeterna și ridicat între anii 121-141, se crede că a fost cel mai mare templu din Roma Antică.
 • Arcul lui Titus – îl comemorează pe Împăratul Titus și victoriile sale în asediul Ierusalimului. A fost construit în 82 e.n., fiind unul dintre cele mai vechi arce de triumf din lume. Multe arce au fost inspirate după acesta, printre care Arcul de Triumf din Paris sau Washington Square Arch din New York.
 • Arcul lui Septimius Severus – ridicat în 203 pentru a comemora a treia aniversare a lui Septimius Severus ca împărat.
 • Templul lui Antoninus și Faustina – construit în secolul 2, este cel mai bine conservat templu din Forumul Roman.
 • Bazilica lui Maxentius și Contantin – dimensiunile sale impresionante sugerează că a fost una dintre clădirile importante din Forum.
Forumul Roman - Arcul lui Constantin
Forumul Roman – Arcul lui Constantin
Forumul Roman - Arcul lui Septimius Severus
Forumul Roman – Arcul lui Septimius Severus
Forumul Roman
Forumul Roman văzut din Colosseum
Forumul Roman
Forumul Roman 

Dealul Aventin

Dealul Aventin este una dintre cele șapte coline ale Romei și se află la sud de Forumul Roman, desfășurându-se în continuarea Tibrului. Am inclus în aici în capitol două obiective turistice care se află sus pe deal, dar și câteva de la baza sa, căci orientativ sunt în aceeași zonă.

Circus Maximus

Circus Maximus este un stadion de curse de care aflat în mica vale dintre dealurile Aventin și Palatin (unde se află Forumul Roman). A fost primul și cel mai mare stadion din Roma Antică, măsurând 621m lungime și 118 lățime. Putea acomoda peste 150.000 de spectatori. Acum stadionul este un parc public. Noi nu ne-a plimbat prin el, dar l-am admirat din autobuz.

Bocca della Verità

Bocca della Verità e o mască masivă din marmură aflată în biserica Cosmedin din Roma. Nu se cunoaște scopul său original, însă a fost mutată aici în biserică în secolul 13. Legenda spune că dacă pui mâna în gura sa și nu ești sincer sau nu spui adevărul, masca îți va mușca mâna, de aici și numele său, Gura Adevărului.

Poți vizita gratuit biserica, însă pentru a vedea Bocca della Verità trebuie să plătești o taxă de 50 de cenți. Apare în filmul emblematic Roman Holiday (1953), cu Gregory Peck și Audrey Hepburn, probabil de aici și popularitatea sa.

Este coadă mereu la Bocca della Verità, însă dacă nu vrei neapărat să îți faci poză cu ea, o poți admira și de afară, cum am făcut noi, se vede foarte bine prin gard.

Bocca della Verita
Bocca della Verita

Forum Boarium

Forum Boarium, aflat pe malul râului Tibru, era cea mai mare piață de carne și pește din Roma Antică. Locul a ars de mai multe ori și a fost și inundat, dar templele lui Hercule și Portunus încă sunt în picioare. Au fost construite în secolul 2 î.e.n. și sunt în stare atât de bună pentru că în perioada medievală au fost desemnate biserici creștine și astfel conservate și îngrijite, ca multe alte clădiri antice.

Forum Boarium

Grădina cu Portocali – obiective turistice Roma

Ahhhh Grădina cu Portocali, sau Giardino degli Aranci, trebuie să fie locul meu preferat din Roma! Un parc liniștit, cu portocali dar și niște copaci înalți care oferă umbră, atât de plăcută într-o zi însorită, cu o terasă panoramică, priveliști minunate spre Tibru și acoperișurile Romei, și foarte puțini oameni. Rețeta noastră pentru momente ideale în vacanță! ☺

Am venit aici în 2015 și am făcut un mic picnic pe o bancă, și am revenit și în 2021 să îi arătăm și Marei locșorul nostru de tihnă din aglomerata Roma.

Gradina cu Portocali din Roma
Gradina cu Portocali din Roma
Gradina cu Portocali din Roma
Priveliște din Grădina cu Portocali
Gradina cu Portocali din Roma

Piața Cavalerilor Maltezi

Un pic mai sus de Grădina cu Portocali este Piața Cavalerilor Maltezi. Piața în sine nu este neapărat deosebită, dar ce trebuie să cauți aici este o poartă mare verde, în fața căreia vei vedea cu siguranță o coadă de oameni. Nu îți spun pentru ce stau la coadă, căci vreau să fie surpriză pentru tine, cum a fost și pentru noi. Îți spun atât, trebuie să te uiți pe gaura cheii. 😉

Termele lui Caracalla

Termele lui Caracalla sunt unele dintre cele mai mari și impresionante băi construite în Roma Antică. Construite între 212-216 la inițiativa lui Marcus Aurelius Antoninus Augustus, cunoscut drept Împăratul Carcalla, aceste băi au fost unul dintre cele mai spectaculoase complexe termale din vremurile antice. Astăzi au rămas în picioare numai zidurile din cărămidă, însă splendoarea locului încă se face simțită.

Romanii nu mergeau la băi doar pentru igienă, ci aici socializau, mergeau la bibliotecă sau se plimbau prin grădină. Termele erau o minune arhitecturală, căci pereții erau acoperiți cu marmură și sculpturi somptuoase, dar și inginerească, având apă curentă, canalizare și încălzire. Cuptoarele pe lemne încălzeau nu numai apa, ci și podelele și pereții băilor.

Biletul costă 8€ și îl poți cumpăra online (costă 10€ online).

Obiective turistice în Roma: descoperă poveștile orașului etern

Sunt multe locuri grozave de vizitat în Roma, cu povești savuroase în spatele fiecărei cărămizi sau fântâni. Sper ca articolele mele să te ajute să te organizezi și să descoperi cât mai mult din acest oraș fascinant.


Cazare în Roma

RECOMANDAREA MEA #1

Passpartout Boutique Palace (B&B)
RATING: 9.2 / 180+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun inclus
🚫 Fără parcare

RECOMANDAREA MEA #2

The Place 217 (B&B)
RATING: 9.4 / 250+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Parcare pe stradă

Alte opțiuni foarte bune în buget mediu: San Pietro Boutique Rooms, Le Suite DowntownBest Western Plus Hotel Spring House, Hotel Isa.


Citește și:

TAGS:,

«

»

5 COMMENTS

 • Cristina

  Bună,
  Ce aparat foto folosești?
  Ador ponturile și ideile tale de organizare, le-am folosit pentru Atena dar sper eu să îți calc pe cât mai multe urme

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Cristina, iti multumesc tare mult, iubesc cand aud ca sunt de folos ideile mele 🤗🤗. Folosim un Nikon D5300, suntem multumiti de el, si telefoanele scot poze destul de bune, dar tot mai ok e aparatul.

 • Cristina

  Mulțuuuuuumesc tare muuuult pentru răspuns!!

 • Ecaterina

  Ce aplicație pentru cheltuieli folosești?

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Ecaterina, folosesc Trail Wallet, varianta platita (parca e 5€), iar apoi export cheltuielile in excel si imi fac chart-urile. Ar trebui sa caut o aplicatie mai eficienta 😄

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro