Poate pare contraintuitivă această frază, să te pregătești pentru naștere naturală. Doar corpul femeii este creat să nască și știe singur ce să facă, o tot face de mii de ani. Plus că probabil nu ai auzit povești de la mama ta despre cum s-a pregătit ea să nască.
Mama mea din contră, mi-a povestit cum s-a dus pe picioare la spital, cu dilatație aproape completă, după ce nu i-a monitorizat nimeni sarcina timp de 9 luni. De asemenea mi-a povestit și că a fost dureroasă și dificilă toată experiența. Când era întrebată ulterior dacă mai vrea un copil, răspundea că da, sigur, doar să i-l nască altcineva (din fericire, după 3 ani s-a mai încumetat o dată și a avut-o pe sora mea).
Dar în ziua de astăzi se cunosc mult mai multe informații decât în România comunistă a anilor ’80. Și este păcat să nu profităm de ele și să ne facem viața mai ușoară. Căci da, sunt mai mulți pași pe care îi poți face pentru a avea o naștere naturală mai ușoară și rapidă, indiferent dacă vrei să apelezi la epidurală sau nu.
Țin minte că am citit în toamnă, când abia aflasem despre sarcină, articolul Mirunei Ioani despre cum a decurs nașterea ei la Medicover, eu urmând să nasc tot acolo. Nu am înțeles atunci de ce făcea meditație, auzisem prima dată despre epi-no, nu știam de ce a rămas acasă până la un anumit punct și de ce soțul ei o ajuta și nota contracțiile. Pe măsură ce m-am mai informat, am înțeles că făcea toate lucrurile astea ca să rămână calmă, și am aflat cât de crucial este să fii calmă în travaliu.
Îți povestesc în acest articol despre ce poți face de-a lungul sarcinii ca să îți ușurezi munca în travaliu și să nu ai o experiență traumatică. Desigur că nu sunt doctor și nu îmi permit să dau sfaturi medicale, sunt doar niște sugestii pe care eu le-am primit din mai multe direcții (doctora mea, cursuri online despre naștere, dar și de pe internet, îți recomand grupul de facebook La Primul Bebe, e plin de informații cu cap), așa că dacă ai orice dubiu mai bine consulți medicul care îți urmărește sarcina.
Nu am reușit să nasc natural
O mică notă destul de importantă. Am scris articolul acesta în timpul sarcinii, ca să îmi organizez în minte toate informațiile, și urma să adaug la fiecare punct o notă personală despre cum m-a ajutat în naștere. Nu am putut însă să nasc natural, doctora mea nu a fost de acord să depășim săptămâna 40 nici măcar cu o zi, mi-a spus despre tot felul de riscuri. Nu am vrut să îmi asum niciun risc pentru Mara, doar pentru că îmi doream eu să nasc natural.
Știu că unii doctori așteaptă până la 42 de săptămâni, nu sunt în măsură să fac dezbateri pe această temă, e o decizie pe care am luat-o împreună cu doctora mea. Nu o regret nicio clipă, pentru că fetița mea e acum cu mine, e bine, și asta contează cel mai mult.
Însă privitor la acest articol a apărut sindromul impostorului… L-am dat uitării, nu am vrut să îl public pentru că simțeam că nu sunt îndreptățită, dacă nu am trecut printr-o naștere naturală. Însă l-am recitit acum, când Mara are deja un an, și îmi place tare mult ce am scris, tonul așa de dulce, informațiile cu adevărat utile.
Așa că am decis să îl public, poate va fi de folos cuiva, mi se pare că am organizat subiectul foarte bine. Cu această notă că eu nu am trecut prin asta. Dar informațiile sunt corecte, iar eu am făcut personal toate aceste pregătiri.
Motto-uri pentru o naștere naturală
De la început vreau să menționez că am găsit foarte util canalul de youtube al lui Bridget Teyler, este o doula din Statele Unite care povestește extraordinar despre cum să te pregătești de nașterea naturală. Îți recomand playlist-ul ei Birth, are 47 videoclipuri pline de informații!
În plus, mi-au plăcut enorm cele trei motto-uri ale ei, vei vedea că vor domina discursul meu din acest articol:
- The more you know, the less you fear
- Where your mind leads, your body follows
- You are built to birth
Eu am ales să nasc natural din mai multe motive.
- Pe de o parte mi se pare un proces natural care ajută și copilul și mama. Corpul se pregătește intens pentru acest moment de când rămâi însărcinată, secretă tot felul de hormoni special pentru naștere.
- Pe de altă parte, prietena mea cea mai bună a avut o experiență foarte bună la naștere, ceea ce mi-a dat multă încredere. Și știam că s-a pregătit înainte.
- Al treilea motiv ar fi că sincer îmi e teamă de cezariană și de recuperarea dificilă de după. Nu am suferit nicio intervenție chirurgicală până acum în viață și nu am petrecut niciodată o noapte în spital, așa că nu sunt confortabilă cu ideea unei operații.
Dar nu pledez pentru o naștere naturală, nu aș încerca să conving pe nimeni, fiecare face așa cum simte. Este corpul nostru, procedăm cum ne dorim, și mă bucur enorm că avem libertatea de a alege!
Cursuri naștere naturală
The more you know, the less you fear. Sunt cu totul de acord! E extrem de important să afli ce se întâmplă fizic în timpul sarcinii, te ajută să intri mai mult în contact cu tine însăți, să știi cum funcționează lucrurile și de ce apar anumite senzații. Și desigur că poți citi la nesfârșit lucruri pe internet, o sursă bună este canalul doulei despre care ți-am spus mai sus, sau cursul de naștere de la babycenter.
Dar tot mai utilă este participarea la un curs, cu interacțiune față în față și opțiunea de a pune întrebări. Eu am urmat în timpul sarcinii cursuri de la Pedilactis și Naște cum Simți pe diverse subiecte: naștere, alăptare, somnul bebelușului, diversificare. Pentru naștere am făcut cursul Lamaze de la Naște cum Simți cu moașa Irina Popescu, mi s-a părut extraordinar! Apoi când era Mara mică am cumpărat și programul Bebe Bun Venit de La Primul Bebe, îmi place cum e organizat și mi se pare foarte bun.
Am prins perioada de sarcină în pandemie, așa că am făcut toate cursurile online, dar tot au fost extrem de valoroase.
Pregătire fizică pentru o naștere naturală ușoară
Primul lucru pe care mi l-a spus doctora mea când i-am zis că aș vrea să nasc natural a fost că trebuie să mă pregătesc foarte bine, să fac exerciții și să merg la cursuri. A insistat foarte mult pe exercițiile fizice, în special cele pentru deschiderea șoldurilor, și mi-a povestit încântată despre o graviduță de-a ei care a născut fluierând, ușor și repede, după ce a făcut foarte multă gimnastică pe parcursul sarcinii. A zis că la naștere jumătate din muncă a fost asigurată de pregătirea ei fizică, și jumătate de moașa dedicată cu care a venit la spital, Adina Crăciun.
Apoi țin minte că am citit undeva că nașterea naturală e ca un maraton, implică un efort fizic susținut. Și nu te-ai duce la maraton nepregătită, nu? Am rămas cu imaginea asta în minte.
Mișcare pe parcursul sarcinii
E extrem de important să faci mișcare în sarcină pentru a îți menține mobilitatea, pentru a mai ține deoparte kilogramele ce tind să se acumuleze, dar și pentru a ameliora durerile care apar. Desigur că ai restricții, nu trebuie să te apuci de un anumit tip de exerciții dacă nu le făceai înainte de sarcină, nu ai voie să faci abdomene sau alte exerciții care lucrează direct abdomenul și trebuie să te ferești de sărituri (regula este să ai întotdeauna un picior pe podea).
Cele mai potrivite exerciții fizice sunt plimbările, înotul și yoga. Eu m-am plimbat foarte mult în sarcină, ieșeam cu cățelul afară și dădeam ture de cartier, mergeam cam 6-8 km pe zi. Mi-a prins bine, căci m-am menținut mobilă și m-am mișcat cu ușurință toată sarcina. Abia în ultima lună am lăsat-o mai moale, căci căldurile din iulie au fost intense și nu mai puteam ieși din casă în timpul zilei.
Exerciții pentru deschiderea șoldurilor
Găsești o mulțime de exerciții pentru sarcină pe youtube. Mie mi-au plăcut foarte mult acestea.
Ia-ți o minge de fitness din timp, exercițiile pe ea ajută enorm dacă ai dureri de spate sau de bazin, și de asemenea te pregătesc pentru travaliu. Am urmat cu sfințenie acest clip în sarcină, iar spre final l-am descoperit și pe acesta. În principiu sunt cam aceleași exerciții, și e important să ții picioarele cât mai deschise când le faci.
Alte exerciții care mi-au plăcut pentru deschiderea șoldurilor sunt în clipul acesta, dar Diana are și o variantă contra cost a clipului, de jumătate de oră. Eu am cumpărat-o, mi se pare foarte utilă. În ultima lună de sarcină am făcut aproape zilnic exercițiile astea și cele pe minge.
Exerciții kegel
Poate ai mai auzit de exercițiile kegel, sunt bune de făcut nu numai în sarcină, ci oricând pentru a îți întări mușchii planșeului pelvian, asta poate preveni probleme de incontinență mai târziu în viață. Faci kegels atunci când încerci să oprești fluxul de urină atunci când ești la baie, aceea este mișcarea pe care o urmărești.
În sarcină, din câte am înțeles, sunt utile în special ca să înveți să relaxezi acești mușchi, deci mai importantă decât contracția lor este relaxarea completă de după. Asta pentru că atunci când ajungi la faza de împins a travaliului, nu trebuie să forțezi între contracții, altfel riști o ruptură perineală. E important să știi să relaxezi complet mușchii.
Cum se fac exercițiile kegel în sarcină? În primul rând trebuie să le faci culcată pe spate sau pe lateral, pentru că altfel bebe pune presiune pe perineu, asta am aflat la cursul despre naștere. O dată întinsă, încearcă să faci contracții lungi și lente: încordează mușchiul timp de 5 secunde, ține încă 5 secunde, și relaxează lent pe 5 secunde. Fă 10-15 astfel de contracții lente de două ori pe zi.
Poți exersa și contracții rapide, cam 40-60 de două ori pe zi. Mușchii fesieri, șoldurile și coapsele nu ar trebui să se miște când faci aceste exerciții, deci ai grijă să izolezi bine mușchii corecți. Am luat informațiile din aplicația babycenter, pe care ți-o recomand pentru perioada sarcinii. Au un articol și pe site despre kegels.
Exercițiile kegels se fac spre finalul sarcinii, din săptămâna 35-36, nu ajută foarte mult să le faci înainte.
Masaj perineal
Masajul perineal este extrem de important dacă vrei să naști natural, are rolul de a elasticiza mușchii care se întind când iese copilul, pentru a face nașterea mai ușoară, a preveni rupturi perineale (și o eventuală epiziotomie) și de asemenea ajută la o recuperare mai rapidă după naștere.
Perineul este planșeul muscular ce susține întreaga zonă pelvină, este ca un hamac ce susține organele abdominale și înconjoară uretra, vaginul și anusul. În sarcină susține și bebelușul, deci se aplică o presiune suplimentară destul de mare asupra sa.
Masajul se face în interiorul vaginului, începând cu săptămâna 35 de sarcină, câte 3-5 minute pe zi, de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, cu ajutorul unui ulei de perineu sau unt de cocos. Eu mi-am luat acest ulei de perineu, are o compoziție ce ajută la relaxarea și elasticizarea țesutului. Citește articolul acesta și caută pe youtube perineal massage pentru a vedea instrucțiuni, îți poți face singură masajul sau poți ruga partenerul să te ajute.
Moașa Livia Toboșaru susține un curs de perineu, ne-a povestit despre el la cursul Lamaze despre naștere. Am înțeles că e destul de util, eu nu l-am urmat, tratează pregătirea perineului pentru sarcină și recuperarea acestuia după (căci pot apărea diverse probleme după, de la incontinență urinară la prolaps genital). Interesant este că și femeile care aleg să facă cezariană au probleme cu perineul, tocmai din cauza presiunii pe care o pune bebe în timpul sarcinii.
În plus, ar trebui să avem grijă toată viața de perineu ca să nu avem probleme mai târziu, am înțeles că în alte țări se organizează gratuit cursuri pentru femei în acest sens. A povestit Miruna aici despre cursul Liviei.
Epi-no
Epi-no e un dispozitiv medical ce ajută la tonifierea perineului în pregătirea nașterii, în recuperarea de după, dar și la menopauză. Se folosește începând cu săptămâna 37 de sarcină în două moduri, pentru a tonifia perineul (făcând exerciții kegels cu el înăuntrul vaginului) și pentru a dilata treptat perineul (e ca un balon pe care îl umfli treptat până la un diametru de 10 cm, cât ar avea capul copilului, pentru a elasticiza țesuturile). Scopul este o naștere naturală cu perineul intact, fără epiziotomie, de aici și denumirea epi-no.
Mai multe detalii găsești pe site-ul în română, dar și pe site-ul nemțesc.
Nu îl recomand neapărat, eu nu l-am folosit, dar l-am trecut aici ca să știi de el. Din ce am verificat, sunt mămici care l-au folosit și sunt încântate, spun că le-a ajutat. Dar sunt mai multe mămici care au făcut doar kegels și masaj perineal și au născut fără epiziotomie sau rupturi. Așa că eu am mers pe varianta aceasta.
În orice caz, interesează-te despre el și întreabă-ți și doctorul, nu este recomandat de toată lumea, am înțeles că nici Livia Toboșaru nu îl recomandă.
Pregătire mentală pentru o naștere naturală ușoară
Where your mind leads, your body follows. Am aflat din diferitele cursuri pe care le-am urmat că starea mentală e extraordinar de importantă pentru cum decurge travaliul. De fapt e cea care definește mersul travaliului! Dacă reușești să rămâi liniștită și relaxată, atunci lucrurile vor merge bine, repede și pe cât posibil mai puțin dureros. Sau cel puțin așa este în teorie.
Aici intervine foarte mult pregătirea mentală pe care trebuie să o faci de-a lungul sarcinii. Menținerea unei stări pozitive și calme este cheia absolută pentru o experiență bună. Ușor de zis, greu de făcut în acele momente în care te apucă tot felul de frici și anxietăți. Dar sunt măsuri pe care le poți lua pentru asta, nu e suficient să îți spui „sunt calmă, liniștită”.
Cum acționează hormonii
You are built to birth. În timpul travaliului și al nașterii există un întreg cocktail de hormoni care îți ajută corpul să treacă prin această încercare. Este miraculos cum funcționează, e un proces foarte bine pus la punct. Nu vreau să mă lansez în explicații pe care nu le stăpânesc, la un curs despre naștere naturală ți se va explica mult mai bine, eu îți povestesc doar pe scurt.
Oxitocina, care este supranumită hormonul iubirii, ajută contracțiile să devină mai intense. Endorfinele, hormonul fericirii, îți dau o stare de bine și te ajută să nu simți atât de tare durerea. Dacă rămâi liniștită, acești doi hormoni își vor face treaba, vor face ca travaliul să progreseze.
În schimb, dacă te stresezi sau îți e frică, se va secreta adrenalină, acesta e hormonul „luptă sau fugi”, care poate chiar să oprească travaliul în întregime. Imaginează-ți o căprioară care își caută un loc liniștit ca să nască. În cazul în care apare un prădător, ea secretă pe loc adrenalină, care îi oprește travaliul și îi dă energia necesară pentru a fugi în căutarea unui adăpost sigur. Deci mecanismul e util și are sens.
Însă pe tine, deja într-un mediu sigur, la spital, nu te va ajuta deloc adrenalina, poate încetini sau chiar opri de tot contracțiile. În schimb, când te simți încrezătoare și relaxată, oxitocina se va secreta în cantități din ce în ce mai mari.
Deci dacă îți este teamă, vei intra în bucla teamă – tensiune – durere: cu cât îți este mai teamă, cu atât corpul se tensionează și cu atât mai multă durere simți.
Bucla productivă și mult mai plăcută este bucla încredere – relaxare – permisiune. Nu înseamnă că nu vei simți durere, nașterea e un proces foarte intens, dar în această buclă vei putea avea control asupra senzațiilor folosindu-te de puterea ta mentală, care nu e încărcată cu teamă.
Urmărește-o și pe Bridget în clipul acesta despre rolul hormonilor și acesta despre durerea în travaliu.
Afirmații pozitive și meditație
Se știe că pentru inducerea unei stări de calm meditația ajută foarte mult. Am citit pe La Primul Bebe despre asta, și menționează și Miruna Ioani că a ajutat-o foarte mult. Eu nu prea sunt fană meditație, dar în ultimele săptămâni din sarcină am ascultat și eu afirmații, și mi se pare că ajută starea de spirit, plus că se imprimă în subconștient toate frazele.
Mi-a plăcut mult clipul acesta, l-am downloadat și mi l-am pus în playlist-ul de travaliu să îl am și la spital. Are și Bridget un playlist cu afirmații.
Playlist travaliu
Fă-ți din timp o lista de cântece care te fac să te simți curajoasă și puternică. Pune în playlist și meditații care să îți aducă încredere și o stare calmă. E important să menții fluxul de oxitocină și endorfine, iar muzica ajută foarte mult la asta.
Eu mi-am făcut un playlist vesel cu muzică latino care mă face foarte fericită, dar și cu melodii Disney 😁. Am aruncat în acest mix și un clip cu afirmații pozitive.
Crează un spațiu calm pentru naștere
După cum spuneam, starea mentală contribuie mult la avansarea eficientă a travaliului. Cocktail-ul de hormoni trebuie lăsat să își facă treaba, iar tu trebuie să fii cât mai relaxată și pozitivă. Din acest motiv, mediul în care petreci travaliul și naști poate avea un impact foarte mare, căci e important să te simți confortabil și în siguranță. Un spațiu calm ajută mult la o naștere ușoară.
Câteva lucruri care pot ajuta la crearea unui spațiu calm sunt luminile mai scăzute (ajută și la producția de melatonină, care va lucra în combinație cu oxitocina pentru a produce contracții mai puternice și mai eficiente) și gradul de intimitate (ar fi ideal să ți se pună cât mai puține întrebări la spital, și să nu se vorbească lucruri aleatorii de față cu tine).
Bridget explică mai pe îndelete în clipul acesta despre crearea unui mediu calm pentru progresul eficient al travaliului.
Măsuri de confort și reducere a durerii în travaliu
Nu sunt împotriva medicației pentru controlul durerii, cred sincer că e binevenită, dar pe lângă asta, sunt lucruri pe care le putem face ca să gestionăm durerea în mod natural, eventual până la epidurală, care se adminstrează pe la 5-7 cm dilatație.
Masajul spatelui, comprese calde/reci aplicate pe spate, contrapresiune în zona lombară, un duș călduț (dar nu fierbinte), exerciții pe minge, toate te ajută să te simți mai bine. O îmbrățișare lungă de asemenea ajută, așa că pune-ți partenerul la treabă ☺.
Un curs despre naștere îți va oferi mai multe informații la capitolul acesta, așa că nu ezita să urmezi unul.
Tehnici de respirație
E foarte important să respiri corect pe tot parcursul travaliului, te poate ajuta enorm. Se poate ca pe contracții să ai tendința să îți ții respirația, însă e mult mai eficient să respiri cum trebuie, ca să nu obosești și ca să furnizezi oxigenul necesar către mușchii care lucrează din greu.
Există mai multe tehnici, în funcție de faza travaliului. În principiu le cam uiți o dată ce începe acțiunea, dar te ajută moașa la fața locului, îți va spune ea cum să respiri pe contracții sau între ele, în funcție de faza travaliului.
E bine totuși să te pregătești. Eu am aflat despre diversele tehnici de la moașa Irina Popescu la cursul Lamaze de la Naște Cum Simți, și mai poți viziona acest clip, e foarte util. Îți poți salva notițe în telefon sau te poți filma pe tine cum exersezi aceste tehnici ca să le ai la îndemână când va fi nevoie.
Plan de naștere
În baza informațiilor pe care le vei primi la cursuri îți vei putea face un plan de naștere pe care să îl iei cu tine la spital. În el notezi toate doleanțele, de la preferința pentru epiziotomie sau ruptură naturală la când vrei să îi facă prima băiță bebelușului, ce vrei să se întâmple în travaliu, ce poziții vrei să adopți, dacă vrei epidurală, oxitocină, dacă vrei contact skin-on-skin imediat după naștere, dacă vrei sau nu să i se dea lapte praf lui bebe și multe alte opțiuni.
Eu am primit de la Medicover un plan de naștere pe care să îl completez, și am primit unul și după cursul de la Naște cum Simți.
Cred că e bine să știi ce îți dorești, la ce să te aștepți, și să discuți cu medicul tău toate opțiunile din plan, ca să înțelegi ce este posibil și ce nu la spitalul respectiv. În felul ăsta ești mai pregătită pentru marele moment, și cum spuneam, The more you know, the less you fear.
Persoane de suport în naștere
La naștere vei avea echipa medicală alături, desigur, inclusiv moașa de la spital. Dar pe lângă aceștia, îți poți forma propria echipă de suport, în funcție de ce îți permite spitalul: o doula, o moașă dedicată, partenerul tău.
Diferența dintre o doula și o moașă, nici eu nu știam înainte, este că doula te susține moral, îți spune cum să respiri, să împingi, te ajută cu un masaj, te încurajează. Moașa în schimb are pregătire medicală, poți naște cu o moașă acasă dacă nu mă înșel, așa că pe lângă suportul moral pe care ți-l acordă, te ajută și cu sfaturi medicale.
Trebuie să verifici la spitalul la care vei naște în ce condiții poți veni cu propria doula sau moașă. La Medicover am opțiunea asta, dar e contra cost și am înțeles oricum că moașele de acolo sunt foarte drăguțe, nu simt nevoia să aleg altceva. Deși mi-a spus doctora mea că e o opțiune bună să ai o moașă dedicată, mi-a recomandat-o pe Adina Crăciun, care a ajutat-o pe o pacientă de-a ei să nască foarte repede și ușor, a știut exact cum să o susțină.
Iar partenerul tău, ei bine, mie mi se pare minunat să îl ai alături în acele momente. Pentru mine nu este posibil din cauza pandemiei, nu am voie deloc să primesc vizitatori. O mențiune totuși. Un partener nepregătit poate face mai mult rău decât bine. Căci este posibil să fie tot felul de decizii de luat și tu să fii prea epuizată pentru asta, din acest motiv e important ca el să știe planul de naștere și să înțeleagă ce se întâmplă.
Pentru asta, ia-l cu tine la cursul de naștere și explică-i ce așteptări ai de la el. Urmăriți împreună clipul acesta și acesta. E acolo ca să te facă să te simți mai bine, te poate ajuta cu masajul spatelui, al brațelor sau a scalpului, aplicarea de comprese calde sau reci pe spate, contrapresiune în zona lombară în timpul contracțiilor (vezi aici un clip despre cum se face). De asemenea, e bine să te ghideze în tehnicile de respirație, cu calm, mai ales dacă tu începi să te panichezi. Este valabil în special pentru porțiunea de travaliu pe care o vei petrece acasă cu el.
Ca să nu mai spun ce lucru minunat ne-a spus Irina Popescu la curs! Se știe că oxitocina e un hormon care ajută travaliul să progreseze. Se secretă în mod natural în timpul nașterii dacă reușești să rămâi calmă. Iar oxitocina este hormonul iubirii, se secretă mai ales când îl ții de mână, îl îmbrățișezi și când faceți sex. Așa că partenerul te poate ajuta în travaliu ținându-te în brațe, pentru a stimula și mai mult oxitocina! Ce frumos!
Cum să te pregătești pentru o naștere naturală mai ușoară și rapidă
După cum vezi, sunt multe lucruri pe care le poți face de-a lungul sarcinii pentru a te pregăti de o naștere naturală care să se desfășoare cât mai lejer și rapid, de la informare și înțelegerea procesului nașterii la exerciții pentru perineu și afirmații pozitive. Îți doresc o sarcină ușoară și o naștere așa cum îți dorești!
Citește și:
Lasă un comentariu