Search here...
TOP
Inspirație

Să nu ne panicăm cu coronavirusul, dar totuși să îl luăm în serios

Se vorbește foarte mult zilele astea despre coronavirus. Urmăresc foarte îndeaproape subiectul în știri pentru că vreau să fiu informată, atât cu privire la gravitatea situației cât și pentru planurile noastre de călătorii. De asemenea, iau pulsul celorlalți din comentarii pe grupuri de călătorii și nu numai. Și mi se pare că s-au format două tabere extreme: una care s-a panicat peste măsură, și alta care susține că e un soi de răceală și nimic mai mult.

Eu sunt mereu temperată în astfel de situații și îmi adun informații, așa că vreau să împart cu voi din părerile mele, undeva la mijloc între cele două tabere. Pe scurt, chiar nu cred că avem motive să ne panicăm, dar nici nu consider că ar trebui să călătorim în zonele afectate. Să le luăm pe rând.

Ce știm despre această nouă tulpină de coronavirus:

  • e mult mai contagioasă decât alte virusuri
  • nu este primul coronavirus, din aceeași familie fac parte SARS (epidemie în 2003) și MERS (epidemie în 2012)
  • afectează serios persoanele în vârstă sau cele ce suferă deja de alte boli (diabet, boli cardiovasculare, hepatite, boli oncologice)
  • simptomele sunt asemănătoare gripei (febră, rinoree, probleme în respirație)
  • există persoane infectate care nu au dezvoltat simptome
  • există persoane care deja s-au vindecat
  • nu există un vaccin sau vreun tratament
  • măștile trebuie purtate de cei care au simptome, personalul medical sau persoane care intră în contact cu foarte mulți oameni; în plus, măștile sunt de unică folosință și trebuie schimbate când devin umede

Parte din informații le-am luat dintr-un articol de-al Mirunei de la siblondelegandesc.ro, în care a intervievat un medic cu dublă specializare în epidemiologie și boli infecțioase.

Eu zic că din ce știm deja despre virus nu are sens să ne panicăm. Chiar dacă vom fi infectați, riscurile nu sunt foarte mari. Desigur că vârstnicii trebuie să se protejeze, dar dacă ești tânăr și nu suferi de vreo boală, probabil te vei vindeca.

Pe de altă parte, asta nu înseamnă că nu e o amenințare acest virus. Poate nu e pentru mine personal, dar dacă mă infectez îmi pun în pericol toată comunitatea, din care ar putea face parte persoane cu risc, poate chiar părinții mei!

Sunt suficiente semne care arată că virusul este o amenințare la nivel global. S-au înregistrat căderi la bursă, Carnavalul de la Veneția a fost suspendat, s-au închis atracții turistice, Salone del Mobile de la Milano a fost amânat pentru iunie, se zvonește că Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo vor fi anulate, iar în istorie Jocurile Olimpice au fost anulate doar pe motiv de război. S-a vorbit despre închideri de graniță între Italia și țările de la nordul său, dar s-a hotărât momentan că nu este nevoie.

Deci este ceva serios ce trebuie tratat cu seriozitate. Însă nu cu panică! Măsurile sunt luate pentru a preveni răspândirea virusului, pentru că e extrem de contagios. Sunt măsuri care nu se iau pentru gripa obișnuită de sezon, care și ea face ravagii, dar nu e la fel de contagioasă.

Am citit multe comentarii de-ale oamenilor care erau în Italia weekend-ul trecut, când a izbucnit epidemia de coronavirus în nord. Toți spuneau că „aici nu se stresează nimeni” sau că stă lumea la cozi la Vatican și alte cele fără să poarte măști. Mi se pare periculoasă atitudinea asta, poate nu se stresau turiștii, dar a verificat cineva cu localnicii? Ați citit știri locale? Un prieten are un unchi care locuiește aproape de Milano și îi povestea că sunt câteva orășele care au intrat în carantină și stă armata la ieșirea din oraș, nu are voie nimeni să iasă fără permis special. Crezi că oamenii din localitățile astea „nu se stresează”?

Asta mi se pare cea mai mare problemă în momentul de față, sunt oameni care nu realizează că totuși e ceva serios și aleg să nu își amâne călătoriile în zonele afectate. Italia este în momentul de față a treia cea mai afectată țară din lume. Părerea mea este că nu ar mai trebui să călătorească nimeni acolo, cel puțin în nord, căci se vor întoarce în țară și vor răspândi virusul, care cum spuneam, poate nu îi afectează pe ei, dar ajunge de la om la om la cei din categoria de risc.

În concluzie, chiar nu cred că are sens să ne panicăm, să ne facem provizii și alte cele. Sau să devenim rasiști (cineva comenta că are doi vecini chinezi și evită să mai circule cu ei în lift…. Unde este logica în asta?)!

Dar cred că e foarte important să nu călătorim în zonele afectate, cel puțin acum, cât nu este stabilă situația. Cred că nu e o problemă să călătorim în general, dar nu aș merge în Italia, Iran sau China în următoarea perioadă. Mai vedem ce va fi până la vară, nu e o restricție pentru totdeauna.

Noi plănuiam o escapadă în Sicilia sau Puglia primăvara aceasta, încă nu cumpărasem biletele de avion. Dar am ales să evităm Italia momentan, nu are sens să riscăm. Unul dintre riscuri este contractarea virusului, altul este să ne trezim că trebuie să stăm în carantină 14 zile la întoarcerea în țară. Deocamdată ne gândim să dăm o fugă până la Budapesta cu mașina când se face vremea mai frumoasă, dar o să decidem mai târziu, momentan urmărim evoluția virusului în Europa.

Nu sunt expertă în medicină, dar sfatul meu este să fim cumpătați. Cred că e o atitudine sănătoasă în orice circumstanțe. Verifică aici reguli de urmat pentru evitarea răspândirii coronavirusului, aici pagina Ministerului Sănătății pe subiect, urmărește știrile din surse sigure (eu folosesc aplicația Biziday, care filtrează știrile) și nu te panica, nu te ajută în niciun fel. Mai urmărește și pagina de facebook a lui Vlad Mixich, este medic și are păreri foarte pertinente. De exemplu a postat ieri:

– Din cei 44600 chinezi bolnavi de #coronavirus studiați, 80% au fost cazuri ușoare. Deci 8 din 10 oameni cu #Covid19 vor avea doar o formă ușoară, fără amenințare pentru viață.

– Rujeola se ia mult mai repede decât Coronavirusul, e mult mai contagioasă (aviz părinților care ezită să-și vaccineze copilul contra rujeolei; pentru #ncov19 nu există vaccin).

– Ebola sau SARS sunt mult mai ucigașe decât Coronavirusul, mai letale.

– Cu toate acestea să nu minimalizăm: coronavirusul este ceva mai periculos decât virusul gripal, nu cu mult, dar suficient de îngrijorător pentru ca vârstnicii și persoanele cu alte boli cronice (diabet, cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) să evite pe cât posibil în perioada aceasta adunările publice și călătoriile.

Iar în ultimă instanță, de ce să nu facem haz de necaz? E o vorbă românească, să o punem în acțiune 😀.

«

»

2 COMMENTS

  • Bianca Oancea

    Ma bucur ca ai atins acest subiect sensibil, draga Diana. Trebuie sa ne responsabilizam fata de noi insine si fata de ceilalti.Sper ca lumea sa inteleaga ceea ce se intampla si riscurile asociate expunerii in zonele confirmate.

    • Diana
      AUTHOR

      Merci, Bianca! Asa e, cred ca oamenii nu inteleg ca au o responsabilitate dincolo de ei insisi…

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro