De când voiam să îți povestesc despre Vânătoarea Arhitecturală, una dintre activitățile mele preferate din București! Știai că poți deveni și tu un vânător urban, fără să ai nicio pregătire? Vânătoarea arhitecturală este un joc urban, pe echipe, de tip treasure hunt, care te provoacă să te plimbi prin anumite cartiere și să identifici diverse elemente de arhitectură.
Organizatori
Principala organizatoare a Vânătorii este Ioana de la Viajoa. Viajoa era un blog de travel super simpatic, la care colaborau mai multe fete. Blogul nu mai există acum, însă s-a împărțit în mai multe direcții (una dintre fete are acum un blog de călătorii cu cei mici dacă nu mă înșel). Ioana & company, căci nu e singură în treaba asta, declară că sunt amatori de arhitectură, adică nu face obiectul meseriei lor. Dar le place foarte mult și uite că inspiră și mulți alți oameni în jurul lor!
Inițial trebuia să fie un eveniment singular, o vânătoare de descoperire a cartierului armenesc în 2011. Dar a avut atât de mult succes, încât au organizat în continuare vânători din ce în ce mai dese, cu locații noi în fiecare an, și iată că s-au extins și în alte orașe! Minunat 💕!
Cum funcționează?
Te înscrii online, apoi duci în ziua și ora stabilită la locul de întâlnire și acolo primești kitul de vânătoare:
- o hartă cu zona pe care trebuie să o acoperi
- fișe explicative cu termeni sau stiluri arhitecturale
- fișe cu indiciile pe care trebuie să le rezolvi
E bine să ai la tine niște spirit de observație, niște spirit de aventură și încălțări comode! 😄 Și desigur un aparat foto sau telefon, cu cablul la tine ca să poți descărca pozele la final.
Timp de trei ore te plimbi pe străduțele indicate și încerci să găsești cât mai multe indicii, le fotografiezi, și notezi pe fișe numărul fotografiei din aparat. La final te întâlnești din nou cu organizatoarele, le predai fișele și fotografiile, iar ele în câteva zile, după ce le verifică, anunță punctajul pentru fiecare echipă. Cât mai multe indicii identificate înseamnă cât mai multe puncte!
E un joc pe echipe, trebuie să fie între două și cinci persoane într-o echipă. Se poate și în doi, dar e ideal să fie cam 3-4 membri, pentru ca fiecare să își urmărească și completeze fișa cu indicii. Dacă nu ai echipă poți să te înscrii oricum și formează ele la fața locului echipe cu cei care au venit singuri. Pentru mai multe detalii citește aici FAQ.
Întrebările/indiciile sunt de genul „Fereastră către cer”, „Fereastră octogonală”, „Număr de bloc vechi, interbelic, pe care scrie 49”, „O intrare Art Deco pe strada X”, „Balcoane cu păuni pe strada Y”, „Trei dragoni”. Pentru unele indicii locația este clar menționată (strada X), pe altele trebuie să le cauți în tot cartierul! Cum le găsești, le fotografiezi și treci pe fișă în dreptul lor numărul fotografiei.
Vânători arhitecturale în toată țara – cum participăm?
Vânătorile nu se organizează doar în București, ci de curând în mai multe orașe din țară: Câmpulung Muscel, Constanța, Sinaia, Sibiu, Brașov, Oradea, iar lista se va extinde. De câteva ori pe an organizează chiar și vânători pentru copii! Am văzut o probă pentru copii care suna așa: “dacă ai găsit turnul, închipuie-ți ce fel de dragon l-ar păzi și desenează-l!” Foarte mișto! 😄
Vânătorile au un calendar fix, pe care îl poți consulta aici (încă nu au updatat calendarul pentru 2019, cel mai probabil urmează să o facă). Poți să dai subscribe pe site ca să te anunțe pe mail, sau poți să îi urmărești pe Facebook (cu opțiunea See First), ca să vezi acolo notificările cu noile vânători. Costă 35-40 de lei de persoană participarea și trebuie să te înscrii și să plătești online în prealabil.
Am participat la trei vănâtori până acum
A fost extrem de amuzant de fiecare dată! Prima oară am fost cu prietena mea Carmen și o altă prietenă de-a ei parcă prin 2013, în cartierul din jurul bulevardului Lascăr Catargiu. A fost primul meu contact cu ce înseamnă arhitectura și am rămas de-a dreptul fascinată! Am învățat atunci despre cariatide (coloane sub formă de statui reprezentând femei), mascaroni (elemente decorative sub formă de capete de om sau animal) sau că arcele sunt de diferite feluri. Am învățat să observ mai îndeaproape clădirile și elementele de pe ele.
Am fost destul de varză la acea primă ieșire, și pentru că ploua destul de tare. Ne plimbam cu pelerinele pe noi, la un moment dat ne-am oprit în Pasaj la Victoriei să mâncăm ceva, numai să mai treacă ploaia, deci am și pierdut din timp. Am avut un punctaj foarte mic îmi amintesc. Ah, am uitat să îți mai spun un element incitant al vânătorii: trebuie să alegi un nume pentru echipă! Noi ne-am numit Prăjiturelele!
A doua oară am fost tot cu Carmen, dar și cu Alex, căci deja începusem să ieșim împreună, și încă doi amici de-ai lui Carmen. Ce crezi? Eu și Carmen am făcut înscrierile, și am ales tot Prăjiturelele ca nume ale echipei 😂! Am explorat atunci cartierul Cotroceni, mi-a plăcut enorm! Știu că a trebuit să găsim cel mai vechi copac, un turn al prințesei (pentru care noi am fotografiat un stâlp cu antene tv sau ceva de genul ăsta, și am primit un premiu “special” din cauza asta 😂), și multe elemente Art Deco și Neoromânești.
Anul trecut am fost din nou cu Alex la o vânătoare, doar noi doi, în cartierul Dorobanți, mai exact pe străduțele cu nume de capitale. A fost mai greu doar în doi, căci aveam vreo 4 fișe de completat și le urmăream cam greu. Dar ne-a plăcut la nebunie și ne-am ambiționat să rezolvăm cât mai multe puncte! Din câte îmi amintesc am reușit, cred că am terminat în top 3. Și am ales ca nume al echipei Designed to Travel!
De la primele vânători nu mai am poze, așa că îți las câteva de la vânătoarea din Dorobanți.
De ce să mergi și tu la o Vânătoare arhitecturală?
Te-aș sfătui să încerci măcar o dată un astfel de joc! E super interesant să explorezi cartierele vechi și teribil de frumoase ale Bucureștiului, și în același timp să și înveți câteva noțiuni simple de arhitectură. Și să știi că e chiar o provocare să rezolvi toate indiciile în doar 3 ore, multe sunt ușoare dar unele sună misterios și trebuie efectiv să iei străduțele la rând, să fii foarte atent în jurul tău și să încerci să îți dai seama „ce a vrut să spună poetul”.
De asemenea mi se pare foarte util pentru copii! Vânătorile pentru copii sunt făcute pentru cei sub 14 ani și sunt super distractive.
Pe scurt, e o activitate tare inedită, întocmai pe sufletul nostru și în ideea noastră de explorare urbană și de atenție la detaliile de pe clădiri! Dacă ai încercat și tu în trecut spune-mi în comentarii. Și poate ne vedem la o nouă vânătoare în 2019!
Happy exploring!
Citește și:
- Cronicari Digitali – sau cum să facem viral patrimoniul cultural
- Tururi ghidate în București – povești din orașul contrastelor
- La pas pe Calea Victoriei – obiective în București I
4 COMMENTS
Angela Călătorește
6 ani agoCe fain! Uite, iar mi-e ciudă că stau în provincie! 🙁 Faine tare pozele, bravo!
Diana
6 ani ago AUTHORMerciii! Intr-adevar in Bucuresti se intampla o multime de evenimente. Dar au inceput sa organizeze vanatoarea si in alte orase 😀
Mihaela
6 ani agoSuperbe case! Imi vine sa plang cand vad unele din aceste bijuterii intr-o stare deplorabila! Chiar nu se poate face nimic sa le salvam? Chiar sa se duca in neuitare toata identitatea noastra romaneasca?
Diana
6 ani ago AUTHORSi mie mi se rupe sufletul, Mihaela.. Sincer nu stiu ce putem face, mai ales ca multe sunt proprietate privata, si chiar si cele care apartin statului se ruineaza de la un an la altul. Poate doar sa votam niste oameni carora sa le pese..
Uite, cei de la ARCEN au inceput un proiect: http://arcen.info/prez/Catalog_Bucuresti.pdf