Search here...
TOP
Bucureşti

Tururi în București – povești din orașul contrastelor

Tururi în București – povești din orașul contrastelor

Tururi în București – povești din orașul contrastelor

Tururi în București, ce idee bună, nu? În orașul meu natal, în care trăiesc de 36 de ani, și pe care mi-am dat seama că mi-aș dori să îl cunosc dincolo de bulevardele mari, blocurile gri (sau mai nou pastelate), traficul amețitor sau mall-urile la tot pasul!

Tururile pietonale sunt cea mai bună metodă de a face asta! De a cunoaște poveștile orașului, presărate și cu glume și cu amintiri triste. Am participat în noiembrie la ediția a patra a Experience Bucharest și mi-a plăcut nespus să mă plimb în câteva tururi prin centrul orașului și să aflu povești despre care nu aveam habar.

Așa că m-am hotărât să fac o listă cu tururile ghidate din București. Majoritatea sunt în engleză, căci sunt construite mai degrabă pentru turiștii străini, dar există și câteva în română. În orice caz, nu te feri de cele în engleză, sunt foarte bine structurate și în plus îți oferă ocazia să cunoști oameni noi și să îți mai exersezi puțin engleza.

Walkabout Free Tours 

Au zilnic tururi în București în engleză pe două teme: The Story of Bucharest și The Royal Century. Sunt gratuite, dar este politicos ca la finalul turului să le oferi o donație.

Eu am participat la The Royal Century în cadrul #experiencebucharest și a fost extraordinar! Ca bucureșteancă ce chiar citește despre istoria orașului, tot am aflat o mulțime de informații interesante, organizate în jurul celor patru regi ai României, dar mergând și mai departe cu povești din comunism și de la Revoluție. Am povestit despre experiența noastră aici: #ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni.

 • The Story of Bucharest se ține zilnic la 10:30 și 15:00 și locul de întâlnire este în parcul de la Piața Unirii, la ceasul de lângă fântâni (pe google maps aici). De asemenea se ține și în spaniolă vineri, sâmbătă și duminică la 15:00.
 • The Royal Century se ține zilnic la 10:30 și locul de întâlnire este la Cercul Militar Național, în fața steagului (pe google maps aici).
 • Tururile durează cam 2.5 ore și nu e nevoie de rezervare, doar te prezinți la fața locului.

Mai multe detalii pe site-ul lor: Walkabout Free Tours.

Tururi în București – povești din orașul contrastelor

În turul Walkabout cu Tina, unul dintre ghizi / Tururi în București

BTrip Free Walking Tours

Cei de la BTrip au tot tururi gratuite în engleză, cu donație la final: Monarchy vs Communism și Old Town Legends and Stories.

 • Monarchy vs Communism se ține zilnic la 10:30 cu locul de întâlnire la Ateneu în fața coloanelor (pe google maps aici).
 • Old Town Legends and Stories se ține în fiecare vineri, sâmbătă și duminică la 15:00 cu locul de întâlnire la Hanul lui Manuc (pe google maps aici).
 • Tururile durează 2 – 2.5 ore și nu e nevoie de rezervare, doar te prezinți la fața locului.

Mai multe detalii pe site-ul lor: BTrip Free Walking Tours.

Good Living

Cei de la Good Living organizează 3 tururi în București în engleză, iar fiecare costă 10€ – 19€ de persoană. Sunt tare bine documentate și ghizii sunt oameni pasionați de București și istoria sa tumultuoasă. Noi am fost cu  #experiencebucharest la turul Jewish Trail și am fost teribil de impresionați, am povestit mai pe larg aici: #ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni.

 • Communist Tour se ține în fiecare marți, joi și sâmbătă la 14:30 iar locul de întâlnire este la Catedrala Patriarhală, aproape de Piața Unirii (pe google maps aici). Mai multe despre tur pe site-ul lor: Tour of Communism. De asemenea pe site vei găsi câteva detalii despre cum comunismul este responsabil pentru numărul mare de mașini și graffiti din București, pentru aspectul în ruină al orașului dar și pentru personalizarea balcoanelor din blocurile vechi.
 • Jewish Tour se ține în fiecare miercuri, vineri și duminică la 10:00 cu locul de întâlnire lângă magazinul Cocor, în Piața Timpului, dedicată starurilor românești de cinema (pe google maps aici). Turul te va purta prin cartierul evreiesc și îți va dezvălui atât povești vesele cât și triste despre viața evreilor din București și din România și vei descoperi una dintre cele mai frumoase clădiri din București, sinagoga Templul Coral, pe care e foarte posibil să nu o fi știut până acum. Citește mai multe pe site-ul lor: Jewish Trail sau pe Trip Advisor: Jewish Tour of Bucharest.
 • How Bucharest became Little Paris se ține în fiecare miercuri, vineri și duminică la 10:00 cu locul de întâlnire la Catedrala Patriarhală, aproape de Piața Unirii (pe google maps aici). Povești fascinante despre cum Bucureștiul s-a transformat dintr-un sat mai mare de la marginea Imperiului Otoman în orașul splendid și decadent cunoscut sub numele de “Micul Paris”. Vei cunoaște “Vaticanul român”, pitorescul parc Carol și bijuterii arhitecturale de inspirație franțuzească.
 • Cele trei tururi durează câte 3 ore și trebuie să cumperi bilete dinainte de aici. Turul cu Micul Paris costă 10€ iar celelalte două 19€.
Tururi în București

Templul Coral – cea mai activă sinagogă din București / Tururi în București

Open Doors

Cei de la Open Doors au o mulțime de opțiuni de tururi prin București, care mai de care mai variate. Sunt în engleză, durează cam 2.5 ore și costă 19€ (85 lei).

 • Alternative Tour se ține zilnic la 15:00, durează 2.5 ore și locul de întâlnire este la Piața Universității, lângă statuia lui Mihai Viteazul (pe google maps aici). Turul prezintă locuri alternative, street art și graffiti, experimente politice și culturale, mituri urbane. Practic o față reală a Bucureștiului, din perspectiva unui localnic. Mai multe aici.
 • Rroma Heritage Tour se ține zilnic la 15:00, durează 3.5 ore iar locul de întâlnire este la Piața Universității, lângă statuia lui Mihai Viteazul (pe google maps aici). Turul îți oferă ocazia să vezi un București nevăzut de turiști! Plimbări cu tramvaiul prin cartierul Rahova, vizitarea unei piețe de flori, cunoașterea îndeaproape a țiganilor, a culturii lor și a modului în care ne văd ei pe noi! Mai multe detalii aici.
 • Communist Tour se ține zilnic la 10:00, durează 2.5 ore și locul de întâlnire este în parcul din Piața Unirii, la ceasul de lângă fântâni (pe google maps aici). Află cum comunismul a modelat societatea românească și Bucureștiul dar și povești triste din acea vreme sau glume amuzante despre liderii comuniști. Detalii aici.
 • Tururile trebuie rezervate la link-urile menționate pentru fiecare.

Și mai multe tururi ghidate în București și detalii găsești pe site-ul lor: Open Doors Travel.

Interesting Times Bureau

Cei de la Interesting Times Bureau colaborează cu Urban Adventures și au creat niște tururi private tare interesante, precum Bucharest Hidden Gems Tour, Bohemian Bucharest, Beautiful Decay sau The Dark Side of Bucharest. Sună palpitant, nu? Prețurile pornesc de la 39€ de persoană și includ gustări, cafele sau suveniruri. Trebuie să faci rezervare pe site pentru a participa. Mai multe detalii pe site-ul lor.

When in Bucharest

When in Bucharest oferă câteva opțiuni simpatice de tururi private: Hidden Bucharest, Wine Tasting Tour, Bucharest Day Tour și altele. Prețurile sunt cam 75€ pentru o persoană, 90€ două persoane și 120€ pentru trei-patru persoane. Citește mai mult pe site-ul lor.

Bucharest Food Tours

Dacă ești în căutare de un tur culinar cu delicatese românești, cei de la Bucharest Food Tours tocmai asta oferă! Au tururi precum On the back streets, Hungry for history sau City lights, history and food. Prețurile încep de la 55€ de persoană și sunt incluse mese și băuturi. Tururile durează în jur de 4 ore, au un maxim de 10 participanți și e nevoie de o rezervare în prealabil. Citește mai multe pe site-ul lor.

Bucharest Step by Step

Cei de la Bucharest Step by Step oferă tururi pietonale private la cerere, în engleză. Poți rezerva un tur pe site-ul lor, au teme precum: Street Food ‘n’ Culture Tour, Bucharest Architecture Tour, Belle Epoque Palaces Tour. Am aflat de ei de la doi vloggeri americani pe care îi urmărim, când au venit în București anul trecut au făcut un tur culinar cu Bucharest Step by Step și mi s-a părut tare interesant. Prețurile încep de la 35 – 40€ de persoană.

Holiday Boutique

Ți-am povestit că am o prietenă care și-a deschis o agenție de turism? Alexandra este de fapt prietena celei mai bune prietene ale mele, e plină de energie și mereu zâmbitoare, și un ghid excelent! Are o poveste din aceea minunată, cu demisia din corporație pentru a își urmări visurile, și pentru că iubește călătoriile și-a deschis propria agenție de turism, Holiday Boutique.

Iar pentru că e tare pasionată de București, a organizat seria București, merită să-l iubești, sunt excursii de o zi prin oraș cu diferite tematici. Costă 70 de lei de persoană și durează o zi întreagă. Verifică aici ce opțiuni de tururi există.

ARCEN

Poate ai mai auzit de echipa minunată de la ARCEN, ei țin tururi în București „cu baston și joben”, cu povești și obiceiuri din secolele trecute. Am povestit despre unul dintre tururile la care am participat aici: Traseu prin București cu familia.

Tururile ARCEN nu se țin regulat, așa că trebuie să îi urmărești pe site sau pe Facebook și să vezi exact când se anunță următoarele. În principiu vor fi în sezoanele cu vreme prietenoasă, în weekend. Să te aștepți la plimbări boeme prin cartiere vechi ale Bucureștiului, cu teme precum: Călătorie în timp și spațiu prin Mahalaua Icoanei, Povești din Bucureștii de demult, Povestea Mahalalei Flămânda sau Povestea Mahalalei Mătăsari. Sunt absolut fascinante, ți le recomand din toată inima!

Tururile ARCEN sunt în română și sunt gratuite, pe bază de donație la final.

Tururi în București – povești din orașul contrastelor

În tur cu ARCEN – Tururi în București

Tururi în București – povești din orașul contrastelor

În tur cu ARCEN – Tururi în București

Case de Epocă

Îmi doresc demult să merg într-un tur cu Valentin Mandache de la Case de Epocă! El este un istoric de arhitectură care a creat pe siteul Case de Epocă un ghid cuprinzător despre diverse stiluri arhitecturale, elemente definitorii ale acestora, și desigur povești despre bucureșteni și clădiri bucureștene.

El ține din când în când tururi arhitecturale prin București, precum: Apogeul stilului neoromânesc, Bucureștiul Art Nouveau, Tur în Cotroceni, Tur în zona Dacia, Tur în zona Moșilor.

Trebuie să îl urmărești pe site sau pe Facebook pentru a vedea exact când anunță tururile (eu am dat subscribe pe site și îmi vin notificări pe mail). Le ține în weekend, costă 70 de lei de persoană și trebuie să faci o rezervare prin e-mail.

Questo

Questo e o aplicație care îți permite să faci tururi în București (și alte câteva orașe, atât în România cât și în Europa) pe cont propriu! Este ca o vânătoare, îți dă punctul de plecare, iar apoi trebuie să rezolvi indicii ca să mergi mai departe! Pe parcurs afli o mulțime de povești despre locurile și clădirile pe care le vizitezi.

E cu totul fascinant, eu am făcut trei tururi de-ale lor și mi-au plăcut tare mult! Partea cea mai bună este că nu depinzi decât de programul tău și poți face tururile oricând și cu oricine. Au variante în română și engleză, iar pentru București au tururi precum Plimbare prin Bucureștiul liniștit, Descoperă comoara din Bucureștiul vechi, Glumele vieții de apoi din Cimitirul Bellu, Bucureștiul bântuit sau chiar Tiranic: absurdul comunismului în București.

Vezi aici toate tururile Questo prin București și folosește codul d2travel pentru un discount de 10%!

Noi am urmat mai multe tururi, și cel mai mult îmi place Plimbare prin Bucureștiul liniștit, te poartă pe străduțele din zona Parcul Icoanei, o zonă centrală dar surprinzător de liniștită.

Cu prima ocazie încearcă un tur! În afară de București mai au tururi/vânători pe diverse teme pentru Sibiu, Cluj, Timișoara, Brașov, Sighișoara, dar și Budapesta, Paris, Rotterdam, și mult mai multe!

Tururi în București – povești din orașul contrastelor

Într-o vânătoare Questo – Tururi în București

Tururi în București – povești din orașul contrastelor

Într-o vânătoare Questo – Tururi în București

Tururi pietonale în București

După cum vezi, avem o mulțime de opțiuni de tururi în București, să ne tot plimbăm pe străduțe și să îi aflăm poveștile! Chiar dacă suntem localnici, sau poate mai ales pentru că suntem localnici, cred că e interesant să cunoaștem mai mult decât rutele casă-serviciu-supermarket, și să aflăm secretele din spatele clădirilor din centrul vechi, cum a afectat comunismul arhitectura din București, sau unde se află ascunsă cea mai activă (și frumoasă!) sinagogă din oraș.

Multă lume urăște Bucureștiul, dar eu cred că îi datorăm prezumția de nevinovăție. Dacă e un oraș urât, cum de a ajuns atât de urât? De ce se numea micul Paris la începutul secolului trecut? Mai are vreo urmă de șarm franțuzesc sau e doar un oraș gri? Hai să îl descoperim mai pe îndelete, ce zici?

p.s. dacă mai știi și alte tururi în București chiar te rog să îmi spui în comentarii!

Am participat la câteva dintre tururile menționate ca invitați ai #ExperienceBucharest, dar ca întotdeauna toate opiniile sunt ale mele.

«

»

2 COMMENTS

 • Soca Iulian

  Bună! 🙂
  Avem și noi, cei de la Soca Tour, mai multe tururi ghidate în București, în special pentru cei mici. Dar nu numai:)
  Se pot accesa pe http://www.socatour.ro/ro în secțiunea București.
  Sunt f apreciate de profesori și elevi:).
  Așteptăm părerea ta,
  Pe curând!

  • Diana
   AUTHOR

   Uau, aveti niste tururi tare interesante la Soca, felicitari! 😀

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro