Search here...
TOP
Inspirație

Tu în câte ţări ai călătorit?

Tu în câte țări ai călătorit?

Tu în câte țări ai călătorit?

Inspirată de Simona de la Lipa-Lipa, am verificat şi eu în câte ţări am călătorit. Ca să îţi construieşti propria hartă du-te pe site-ul acesta.

Am descoperit aşadar, fiind prima dată când fac o listă şi număr, că am călătorit în 18 ţări, adică 7% din planetă. Am rămas un pic surprinsă, pentru că aveam impresia despre mine că sunt o călătoare avidă şi am vizitat foarte multe locuri. Apoi mi-a venit din nou în minte îndoiala pe care am avut-o când am început blogul: oare călătoresc suficient pentru a avea un blog de travel? Mai ales că toţi cei din comunitatea de travel par să fi călătorit în 30+ ţări.

Foarte repede am realizat însă că e tare superficial să numeri şi să enumeri ţările în care ai „călătorit”. Oare ce îţi oferă dreptul să marchezi o ţară pe hartă? Tranzitarea ei, petrecerea unei nopţi acolo, o escală mai lungă? Sau minim o săptămână de stat acolo? Vizitarea unui oraş sau a 10 oraşe? Un city break? O oprire într-o croazieră?

Trăim într-o epocă în care numerele ne definesc. Vârsta, greutatea, numărul de followers de pe Instagram. Alergăm după cifrele perfecte şi uităm să mai trăim. Apoi ne trezim că spunem veşnicele fraze: ce repede a trecut vara asta, nici nu am simţit weekendul, mai e atât de puţin până la Crăciun, parcă ieri era primăvară.

Am călătorit până acum în 18 ţări. Şi am ajuns la numărul ăsta pentru că am pe listă state mici, ca Vatican, Monaco sau Gibraltar, altfel ar fi fost şi mai mic. Mă uit pe hartă şi realizez că am bifat Canada întreagă, deşi am văzut doar Vancouver şi Whistler. Am bifat SUA, deşi am văzut doar coasta de vest. Realizez că nu am vizitat aproape deloc nordul Europei. Că am bifat Franţa, deşi am văzut doar Paris. Că în Italia am călătorit de nenumărate ori, am văzut Milano, Como, Verona, Veneţia, Genova, Cinque Terre, Roma, Napoli, Sardegna, dar pe lista asta se consideră tot 1.

Că în noiembrie mă voi duce într-o nouă aventură, voi explora noi locuri minunate, dar lista va rămâne aceeaşi, pentru că am Franţa şi Spania deja bifate. 18 ţări vizitate. 7% din lume.

Sunt competitivă şi îmi place să am rezultate bune. Dar în jocul ăsta cu număratul ţărilor nu am decât de pierdut. Ce sens are să alerg după noi locuri doar ca să le bifez pe hartă? Prefer să alerg după locuri care îmi produc o deosebită plăcere. De exemplu, vrem să declarăm anul viitor drept anul italian. Să călătorim extrem de mult prin Italia, să descoperim toate regiunile, de la nordul muntos cu privelişti fantastice, la sudul cald cu ape cristaline. Nu vom bifa nimic nou pe harta asta.

Vom rămâne doar cu nişte amintiri extraordinare, cu poze pe care să le răsfoim peste ani şi cu inima plină. Hai să lăsăm cifrele deoparte, sau cel puțin să vedem această enumerare drept un joc și să nu ne facem evaluarea personală în funcție de asta.

Update Aprilie 2020: 3 Continents – 20 Countries – 8% Visited! S-au mai adăugat Thailanda și Germania pe listă. Progresul este lent, dar amintirile sunt neprețuite! 💖

Nu se vede în aceste statistici, dar am mai vizitat Țara Bascilor, Bologna și Florența, am ajuns în sfârșit la Viena, am văzut locuri minunate din Belgia, am fost în Atena, în Dolomiți, pe Coasta Amalfi. Am văzut Zaragoza, am revăzut iubita noastră Barcelona, am ajuns în Madrid și Toscana. Numai enumerându-le îmi revin în minte clipe din fiecare călătorie și mi se umple inima!

Acestea fiind spuse, tu în câte țări ai călătorit? 😉

La cât mai multe experienţe şi călătorii minunate!


Citește și:

«

»

5 COMMENTS

 • Mimi Vanili

  Foarte interesantă inițiativa celor de la Lonely Planet. Cred că este un lucru bun și poate stimula oamenii să călătorească mai mult trezindu-le apetitul prin joc într-o primă etapă. Eu sper să urmeze și etapa în care întreabă și alte lucruri. Sunt total de acord cu tine că număratul țărilor este un pic (mai mult) superficial. În februarie anul acesta am scris și eu o postare cu referire la rezumatul călătoriilor mele: http://www.mimivanili.ro/2017/02/01/unde-am-fost/ Până la urmă cea mai bună socoteală pe care ne-o putem face este cu noi înșine: ce ne-a magnetizat în acel loc, ce ne-a schimbat, ce ne-a displăcut, ce ne-a transformat? Toate călătoriile acestea sunt de fapt călătorii despre noi înșine. Cum ne descoperim noi în acele spații și cum progresăm uman? Iată o întrebare la care nu poți răspunde în cifre. De fapt, pe măsură ce îți scriu aici îmi dau seama că nu răspunsul e problema, ci întrebarea ”În câte…”, dacă doar cu aceasta rămânem sau continuăm să aprofundăm cu altele.

  • Diana
   AUTHOR

   Ce frumos ai scris, Mimi! Si articolul tau e foarte frumos. Ai dreptate, cel mai mult conteaza cum ne schimbam, cum evoluam noi cu fiecare calatorie.

 • Cristian Cezar H

  Bun, se pare că tot lonely planet e sursa 🙂 Am crezut că sunt singurul care ataşează harta aceea pe blog. Mi se pare irelevant să spun în câte țări am fost (sunt 14) pentru că numărul nu prea atestă frecvența deplasărilor. Bineînțeles, dacă ar fi să ne raportăm la număratul țărilor, nu mi se pare în neregulă să spui că ai văzut n țări dacă sunt explorate toate cum trebuie.
  Spre ex, la mine sunt multe țări în care am stat o singură zi, precum Germania, Slovacia, Bosnia, Ungaria, Austria. Totuşi, în locurile în care am stat cu localnicii am experimentat lucruri extraordinare şi mi le amintesc cu drag, abia aştept să merg din nou, nu doar pentru locuri, ci şi pentru persoanele pe care acum îi am la prieteni (Grecia,Turcia:Istanbul, my love).
  Ca să nu te plictisesc, închei prin a-ți oferi o sugestie-încearcă aplicația ,,been,, , mi se pare chiar utilă şi seamănă izbitor chiar cu harta de la lonely planet.

  • Diana
   AUTHOR

   Da, Cristian, si eu cred la fel, ca mai mult conteaza experientele! Am folosit si eu Been, imi place mai ales ca poti marca statele din SUA pe care le-ai vizitat, e o tara prea mare ca sa o bifezi pe toata 🙂

 • Cristian Cezar H

  Asa e, totusi ar fi fost interesant sa marcheze si destinatiile, nu doar țările. Călătorii plăcute!

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro