Search here...
TOP
Cinque Terre Inspirație

Cinque Terre: cum să îţi organizezi vacanţa

Manarola, Cinque Terre

O să îţi dau câteva ponturi pentru organizarea unei vacanţe în Cinque Terre.

Cinque Terre reprezintă de fapt cinci sate: Monterosso (cel mai plat dintre toate, şi singurul care are o plajă generoasă), Vernazza, Corniglia (singurul care nu are deschidere la mare, fiind urcat pe stâncă, e accesibil doar dacă urci peste 300 de trepte), Manarola (cel care apare cel mai des la căutările pe Google), şi Riomaggiore.

Cum ajungi în Cinque Terre

Cele mai apropiate oraşe sunt Genova şi Pisa, nu avem zbor direct la Genova din Bucureşti, dar avem zboruri cu Wizz Air Bucureşti-Pisa.

Varianta Pisa

Poţi zbura cu Wizz Air din Bucureşti direct până în Pisa. Biletele sunt cam 50-70 de euro (preț doar cu bagaj de mână inclus, găsești aici bagaje de mână pentru Wizz Air). Din Pisa sunt 80 km până în La Spezia (un oraş la 10 minute de Cinque Terre), poţi lua un autocar Flixbus cu 5-7 euro, faci o oră şi un sfert pe drum. Dar ai grijă că sunt doar două curse pe zi din ce am văzut eu. Flixbus e o companie de autocare low cost care circulă prin toată Europa, au autocare noi, şi condiţii excelente de călătorie: toaletă, wifi, prize. Poți merge desigur și cu trenul.

E cea mai rapidă cale de a ajunge în Cinque Terre, dar în funcţie de costul avionului s-ar putea să fie cea mai scumpă.

Varianta Milano

Zbori până la Milano, de multe ori cu 20 de euro dus-întors. Apoi iei un Flixbus până în La Spezia. E direct, durează 3-4 ore, şi poţi găsi bilete la 9-15 euro.

Varianta Bologna

FlixbusO să îţi povestesc şi cum am făcut noi, poate vrei să mergi prin Bologna, să vizitezi şi acest oraş. Zborurile spre Bologna costă tot în jur de 20-25 de euro. De acolo poţi merge cu trenul până în La Spezia, doar că trebuie să îl schimbi în Parma, şi costă vreo 18 euro. Normal că pentru mine nu a fost în regulă să dăm 18×4=72 de euro pe tren dus-întors, din moment ce dădusem 50 pe avion.. Aşa că am căutat o variantă mai ieftină. Şi am găsit, ‘cause that’s what I do 😃.

Am luat trenul din Bologna spre Parma cu 7,3 euro, şi apoi Flixbus din Parma până în La Spezia cu 5 euro. În total 12,3 euro de persoană. Dar nu e foarte comod pentru că trebuie schimbat mijlocul de transport, iar Parma nu e grozav, cel puţin în zona gării nu prea m-am simţit în siguranţă.

Unde să te cazezi

Cel mai bine este să te cazezi în La Spezia. Hotelurile sunt mai ieftine decât în unul dintre cele cinque terre, mâncarea e mai ieftină, şi în plus ai pe unde să te plimbi seara, în sate nu prea e viaţă pe înserate. Recomandarea cu cazarea în La Spezia o găsisem peste tot, am urmat-o şi noi şi a fost foarte bine. E un oraş drăguţ, are o zonă pietonală cu multe magazine şi restaurante şi o faleză foaaarte frumoasă în port.
În schimb m-a impresionat traficul, italieni conduc ca… românii, ce să mai?! Deşi sunt obişnuită cu traficul din Bucureşti, acolo m-a bulversat, trebuia să fim foarte atenţi când traversam strada. Alex mi-a zis din prima zi că parcă sunt Sheep in the big city (mai ţii minte desenele?), şi aşa mi-a rămas porecla în vacanţa asta! 😂


Sugestii de cazare în La Spezia:


La Spezia - Cinque Terre

La Spezia, cea mai bună variantă de cazare pentru Cinque Terre

Când să mergi în Cinque Terre

Vara e foarte aglomerat, vin foaaarte mulţi turişti şi nu ai loc de ei. Cel mai bine e să mergi primăvara sau toamna, e mai răcoare, prețurile mai prietenoase şi nu sunt la fel de mulţi turişti, doar că rişti să prinzi ceva ploaie. Noi am fost la final de septembrie şi am prins o zi cu soare şi una cu nori şi ploaie (a plouat doar vreo 2 ore), dar a fost foarte bine în final.

Cinque terre - nori în Monterosso

O zi însorită în Monterosso, Cinque Terre

După părerea mea două zile sunt suficiente pentru a vedea cinque terre. De fapt e suficientă chiar şi una. Depinde foarte mult ce vrei să faci. Dacă te plimbi cu trenul sau cu vaporaşul dintr-un sat în altul şi vrei să vizitezi doar satele, e suficientă o zi. Satele sunt micuţe, le parcurgi rapid şi nu ai multe lucruri de făcut în ele.

Dacă însă vrei să mergi pe trasee, ceea ce recomand sincer, rezervă-ţi două zile. Noi am avut cam o zi şi jumătate la dispoziţie, şi am făcut două trasee, care ne-au impresionat enorm! Am văzut nişte peisaje bestiale, fără de care excursia asta nu ar fi fost la fel de savuroasă!

Cum te deplasezi

Încerc să fiu foarte cost-effective în vacanţe. De fapt în general, pentru că în felul ăsta ne putem permite mai multe vacanţe. În Cinque Terre chiar nu am putut, s-au aliniat planetele astfel încât să fie tot transportul scump. Cred că am stat o zi întreagă să caut pe site-uri, bloguri, informaţii despre o metodă mai ieftină de transport. Când în sfârşit găsisem varianta ideală, un abonament feroviar săptămânal cu 17 euro de persoană, citesc pe un blog că nu mai e valabil din primăvara 2016 decât pentru localnici. S-a introdus un tren rapid şi modern, ceva de genul acesta, au crescut tarifele la bilete şi au interzis turiştilor să folosească abonamentul. În fine, îţi voi arăta mai jos toate variantele de transport.

Tururi ghidate

Pentru cât mai puțină bătaie de cap îți recomand să iei un tur ghidat din La Spezia pe mare sau pe uscat (cu trenul). Te întâlnești cu ghidul în La Spezia și mergi toată ziua alături de el. E o variantă mai puțin economică, dar, zic eu, foarte relaxantă, și în plus te plimbi cu un localnic care îți poate povesti despre viața de zi cu zi din aceste locuri.

Tren

Trenul are orar de metrou, vine la 10-30 de minute, iar o călătorie costă 4 euro.

Din La Spezia până în primul sat, Riomaggiore, faci cam 8 minute, apoi din sat în sat câte 3-4 minute. E foarte eficient să mergi cu trenul, circulă des şi e foarte rapid, dar mi se pare foarte scump. Nu pot să nu compar cu cei 5 euro pe care i-am dat pe autocar Parma – La Spezia (125 km)..

Biletele le poţi cumpăra din gară şi trebuie neapărat să le validezi în staţie, la aparatele verzi! Acolo îţi imprimă data şi ora, practic ca la metrou. Iarăşi îţi zic, nu face ca mine, să te urci în tren fără bilet validat, că îţi iei amendă! 😅

Cinque Terre

Monterosso, Cinque Terre

Cinque Terre Card

Există varianta simplă de Cinque Terre Card, care include accesul la traseele de trekking, folosirea autobuzelor în interiorul satelor şi conexiune wifi (în anumite locuri), care costă 7,5 euro pe zi sau 14,50 euro pe două zile. Şi mai există Cinque Terre Card Train, care include cele de mai sus plus călătorii nelimitate cu trenul între toate cele cinci sate, dar şi La Spezia, şi costă 16 euro pe zi sau 29 euro pe două zile.

Cardul acesta e modul cel mai comod de a vizita Cinque Terre. Dar mi se pare destul de scump. Pentru două zile, cât am fost noi, ne-ar fi costat 60 de euro pe amândoi. Am menţionat că am dat 50 de euro pe avion, nu? 😬

Pro tip: majoritatea traseelor de trekking şi hiking care apar incluse în Cinque Terre Card sunt gratuite. Doar două porţiuni sunt contra cost, pe Sentiero Azzurro între Monterosso – Vernazza şi Vernazza – Corniglia. Ţine cont de asta când te organizezi.

Autobuz

Există autobuze între satele din Cinque Terre, din ce am citit costă 1,5 euro biletul dacă îl cumperi de la casa de bilete (care am senzaţia că e la info points), sau 2,5 euro dacă îl cumperi de la şofer. Noi nu le-am folosit, dar dacă te interesează cel mai bine întrebi de ele pe la info points, ca să afli exact unde sunt staţiile şi la ce interval vin. Există şi un autobuz din La Spezia către sate, care duce doar în Manarola, dar am fost sfătuiţi să nu îl luăm, pentru că face cam o oră, comparativ cu trenul care face 10 minute.

Maşină

Am tot citit că nu e recomandat să închiriezi maşină şi să te plimbi în zonă, pentru că oricum trebuie să o laşi la intrarea în sate, găseşti cu greu parcare chiar şi acolo, costă mult şi ai mult de mers până în centru. Pe când gara e chiar în centru în fiecare orăşel. Nu am verificat, eu doar transmit informaţia mai departe. 😜

Vapor

Poţi lua vaporul din La Spezia, opreşte în fiecare sat. Un bilet de o zi dus-întors cu opriri nelimitate costă 30 de euro. Recunosc că nu căutasem preţul pentru vaporaş, dar am luat informaţiile de la Mihai Jurcă, ce a călătorit chiar în aceeaşi perioadă cu noi.

Cum să te organizezi – pe bune!

Dacă e ceva ce am învăţat în vacanţa asta este să nu îmi mai fac atâtea planuri de acasă. E bine să te duci informat în vacanţă, dar am realizat că uneori e mai practic să te organizezi la faţa locului!

O să încep prin a-ţi spune că înainte de a pleca, printre zecile de articole citite despre Cinque Terre, am parcurs “The Italian S word every traveler should know”. Scioperro. Adică grevă. Se referă la greva trenurilor, care se întâmplă frecvent. Nu l-am băgat în seamă pe principiul “mergem acolo doar două zile, ce se poate întâmpla?!”. Ei uite că am prins grevă. 😆

Am ajuns în La Spezia vineri pe la 13:00 şi urma să plecăm duminică dimineaţă înapoi, deci aveam o zi şi jumătate la dispoziţie. Sâmbătă se anunţau ploi, aşa că ne bazam foarte mult pe vineri să facem ceva interesant. Am ajuns în gară şi am aflat că e grevă şi nu merg trenurile. Şoc şi groază, două zile de research pe internet şi planuri meticuloase duse pe apa sâmbetei!

În fine, nu a fost aşa de grav în final. Două dintre trenuri erau garantate şi l-am luat pe primul, care pleca pe la 3 şi jumătate. Atâta doar că am pierdut ceva timp.

Info point

Ce vreau să subliniez este că în gara din La Spezia există un Info point. Îi spui doamnei câte zile stai acolo, cam ce vrei să faci, dacă vrei să faci trasee, plajă, sau doar să te plimbi prin sate, şi ea îţi recomandă un itinerariu. Vorbeşte engleză, dar nu e aşa sigură pe ea, dacă îi vorbeşti în italiană va avea un debit mai mare şi îţi va da mai multe sfaturi. Cel puţin cea pe care am prins-o noi.

De asemenea, aici vei afla de la sursă sigură care trasee din Cinque Terre sunt închise. Există şi pe internet multe informaţii, dar e greu să le ţină la zi, pentru că traseele se pot închide peste noapte pentru mentenanţă sau dacă plouă.

Riomaggiore,, Cinque Terre

Riomaggiore, Cinque Terre – Via dell’amore închisă

Două porţiuni care sunt închise în permanenţă sunt pe Sentiero Azzurro, traseul care leagă toate cele cinque terre, între Riomaggiore-Manarola (închis până în mai 2023) şi Manarola-Corniglia (închis până în 2021). Erau cele mai uşoare porţiuni din traseu, practic doar o plimbare pe o promenadă construită în stâncă de-a lungul mării. Prima dintre porţiuni, între Riomaggiore şi Manarola, este faimoasa Via dell’Amore. Din cauza unor alunecări de teren în 2012, care au şi rănit câţiva turişti, traseele au fost avariate şi încă nu au fonduri să le repare.

Verifică informațiile la zi despre porțiunile din Sentiero Azzurro închise aici.

Există câte un info point în fiecare sat, cele mai concrete informaţii le găseşti aici, fie că vrei un autobuz, orarul trenurilor, sau vrei să afli cum ajungi în următorul oraş pe vreun traseu montan şi cât de dificil este.

Itinerariul nostru

Noi am făcut o combinaţie de trenuri şi trasee. În prima (jumătate de) zi am luat trenul până la Monterosso, cel mai îndepărtat sat. Şi am pornit pe jos pe Sentiero Azzurro până în Vernazza. Am cumpărat Cinque Terre Card, cel de 7,5 euro de persoană (fără tren), de pe traseu, nu îl poţi parcurge fără să plăteşti. Dacă l-ai cumpărat deja din altă parte (info point din La Spezia) aici doar îl verifică să fie valabil pentru ziua respectivă. Nu a fost foarte uşor traseul, dar nici dificil. Am fost recompensaţi din plin cu piesaje senzaţionale! A durat 2 ore, cu multe pauze pentru fotografii.

Cinque Terre

Cinque Terre

Cinque Terre

Vernazza, Cinque Terre

Vernazza, Cinque Terre

Ne-am fi dorit mult să facem şi următoarea porţiune de traseu, până în Corniglia, dar aceea dura o oră şi jumătate şi nu am mai avut timp, am ajuns în Vernazza cu o jumătate de oră înainte să apună soarele. Partea bună este că am prins Vernazza la golden hour, când soarele dă o lumină foarte caldă, aurie. 😍

Din Vernazza ne-am întors în La Spezia cu trenul. A doua zi ne-am dus cu trenul în Riomaggiore, primul dintre sate. Ne aşteptam să plouă şi traseele să fie închise, dar spre bucuria noastră era doar înnorat, aşa că am putut să mergem pe traseu până în satul următor, Manarola, care mie mi-a plăcut cel mai mult! Străduţe înguste, o super promenada pe lângă mare, de unde puteam vedea căsuţele colorate în toată splendoarea lor. Traseul ăsta a fost mult mai dificil, dar a meritat din plin! La un moment dat am ajuns într-un punct atât de sus încât vedeam toată coasta şi toate cele cinque terre!

Citește mai multe aici despre cele două trasee pe care le-am făcut: Trasee de hiking în Cinque Terre.

Cinque Terre

Riomaggiore, Cinque Terre

Cinque Terre

Privelişte spre Riomaggiore, Cinque Terre

Cinque Terre

Cinque Terre

Privelişte spre Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso

Am ajuns în Manarola extrem de obosiţi! Cel puţin eu. Nu am reuşit să mă revigorez de nicio culoare, aşa că ne-am plimbat un pic prin sat, am hotărât să zicem pas Cornigliei cu treptele ei, şi am luat trenul înapoi în La Spezia, chiar dacă ceasul era doar 3.. Până la urmă a fost decizia bună, pentru că nici nu am ajuns la hotel şi a început o ploaie care a durat vreo două ore.

Ce mâncăm

Pizzaaaaaa! Pentru că suntem în Italia! În ce priveşte provincia Liguria, unde se află Cinque Terre, cel mai specific aliment este pesto, sosul de busuioc. Trebuie neapărat să încerci nişte paste cu pesto făcut în casă, cum vei găsi la majoritatea restaurantelor. De asemenea şi farinata este specifică, e un fel de clătită din făină de năut. Noi nu am reuşit să o încercăm pentru că ne-am îndopat cu… focaccia!! Nu am mâncat nicăieri focaccia atât de bună ca în Liguria, este tot un preparat specific regiunii! Ce se găseşte pe la noi sunt nişte verişoare îndepărtate, care au în comun doar… făina.. Pentru un mic dejun nom-nom ia-ţi focaccia cu ierburile preferate şi un cappucino!

Cinque Terre

Focaccia în La Spezia

Cinque Terre

Gelato în Monterosso, Cinque Terre

Pizza napoletana, cinque terre

Pizza napoletana

Gnocchi cu pesto, cinque terre

Gnocchi cu pesto

Meniu in Monterosso, cinque terre

Meniu in Monterosso, Cinque Terre

E destul de ieftină mâncarea la restaurante, pizza e pe la 6-7 euro, o farfurie de paste la fel, aperitive şi fructe de mare pe la 10 euro. Recunosc că ne-am îndopat! Cu pizza, calzone, îngheţată… Ahhh am mai spus că m-aş muta în Italia pentru mâncare, nu?

Cheltuieli

Pentru întreaga vacanţă în Cinque Terre am cheltuit în total 460 euro (2.070 de lei) în două persoane. Avioane, cazare 3 nopţi, trenuri, autocare, mâncare muuuultă. Bugetul stabilit era de 420 de euro, dar până la urmă nu am ieşit chiar rău. Cea mai mare parte a bugetului s-a dus pe cazare, 154 de euro, apoi pe mâncare, 125 euro (2 zile întregi şi o dimineaţă). După aceea a mai fost transportul, care ne-a omorât la 106 euro. Nu mai stau să calculez cât ne-ar fi costat să închiriem o maşină, să nu încep să plâng pe aici. Avionul a fost doar 50 de euro, atracţiile de 15 euro reprezintă traseul Sentiero Azzurro, iar taxele sunt taxele de oraş pe care le-am plătit la hotel. Toate cheltuielile sunt pentru două persoane.

Screenshot-urile sunt din aplicaţia Trail Wallet, pe care o folosesc în vacanţă pentru a îmi organiza bugetul.

Monterosso, Cinque Terre

Fericiţi în Cinque Terre

Concluzia, cum o zice şi aplicaţia: Who needs money? We have memories! Cinque Terre is the best! 😉

Citeşte şi:

«

»

4 COMMENTS

  • Cora

    Buna! Foarte util articolul tau! Peste p saptamana urmeaza sa mergem in Cinque Terre cu zbor pe Bologna! Mergem cu baietelul nostru de 4 ani! As avea nevoie de mai multe info legate de transport Bologna-La Spezia(acolo vom avea cazare). Ma gandeam sa aleg vatianta ta cu tren pana in Parma plus Flixbus, insa spuneai ca nu e f safe. De unde se ia Flixbusul? Daca aleg doar varianta de tren cu schimbare in Parma nu ma voi lovi de aceeasi problema de not safe in gara din Parma? Mergem cu cel mic si as vrea sa fie totul ok fara emotii. Multumesc anticipat!

    • Diana
      AUTHOR

      Cora, îmi pare tare rău, dar nu am văzut mesajul tău la timp.. Am lipsit o vreme de pe blog pentru că am avut niște probleme, tocmai ce voi posta astăzi în legătură cu asta.. Sper că a fost totul în regulă și că ați avut o călătorie minunată în Cinque Terre! În Parma într-adevăr erau dubioși în zona gării, pe afară, dar chiar în gară era în regulă.

  • Gabriela Fanache

    Buna, noi vrem sa mergem in decembrie. Am luat cazare in Speria cu mic dejun inclus. Ce au inclus la micul dejun , stie cineva? Merci

    • Diana
      AUTHOR

      Gabriela, vezi pe Booking poate au poze cu micul dejun, sau cauta in recenzii sa vezi daca au fost comentarii legate de asta.
      Vacanta frumoasa!

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro

%d bloggers like this: