Search here...
TOP
Valencia

Obiective turistice în Valencia, inclusiv 6 locuri mai puțin cunoscute

Ahh Valencia! Înțesată de palmieri, portocali, clădiri fascinante și îngrijite, oameni veseli, mâncare delicioasă, cafe con leche! Cu o plajă generoasă și vreme însorită, arhitectură clasică din plin dar și o doză serioasă de arhitectură contemporană, cu spații verzi atât de îmbietoare. Am zis de palmieri? E plin orașul de palmieri! În plus, sunt așa multe obiective turistice în Valencia, orașul ne-a cucerit pentru totdeauna!

Orașul Artelor și Științelor - Obiective turistice in Valencia
Orașul Artelor și Științelor – Obiective turistice in Valencia

Când i-am zis lui Alex că am luat bilete de avion și mergem 4 zile în Valencia mi-a spus îngrijorat, el care a mai fost acolo, că e prea mult timp pentru acest oraș. Dar uite că nu am reușit să vedem tot ce ne-am propus în cele 4 zile!

Powered by GetYourGuide

O să dau vina pe vreme, am prins în martie două zile cu un soare splendid (când în România erau sub 5 grade) și două cu vânt puternic, care a fost tare stresant, mai ales în ultima zi.

A fost a treia vacanță cu Mara, când ea avea 1 an și 7 luni. Așa că ritmul a fost mai lent, la prânz ne întorceam la cazare ca să doarmă în pat, deci ne odihneam și noi. Dar tot am fi putut umple cele 4 zile! Nici măcar nu am ajuns la plajă. Am fi avut timp să mergem, dar vântul era tare puternic și ne-am imaginat că pe faleză ar fi și mai și.

Menționez și că am nimerit întâmplător în timpul festivalului Las Fallas, despre care vorbesc în ultimul capitol. A fost o experiență drăguță, dar din acest motiv unele locuri pe care am fi vrut să le vedem erau închise.

Așa că hai să îți spun ce poți vedea în Valencia, inclusiv câteva locuri despre care (sper că) nu ai auzit, și de ce merită să îi acorzi mai mult de 1-2 zile.

Clădiri și palmieri în Valencia

Transfer de la aeroport

Dintre liniile low-cost doar Wizz zboară acum spre Valencia, și din păcate are niște ore de zbor cam dificile în unele zile, mai ales pentru o familie cu copii mici.

De la aeroport cel mai simplu este să iei metroul spre oraș, în 20 de minute ajungi la stația Àngel Guimerà, în vestul centrului vechi al Valenciei. Sau la stația Xàtiva, stația următoare, lângă Estació del Nord (Gara de Nord), chiar în sudul centrului vechi al Valenciei.

Dacă ai cazare mai spre centrul orașului, însă, nu mai ai legături cu metroul, va trebui să iei un autobuz sau să mergi pe jos. Din acest motiv vei vedea că îți voi recomanda cazare lângă metrou.

🎫 Călătoria cu metroul de la aeroport costă 4.80. Metroul circulă între 04:00 – 23:00 în timpul săptămânii și între 05:00 – 00:30 în weekend. Copiii sub 5 ani călătoresc gratuit cu transportul în comun în Valencia.

💡 Totuși, fiindcă aeroportul este foarte aproape de oraș (la 9 km de centru), un Uber sau taxi este foarte accesibil, în jur de 20 sau chiar mai puțin.

💡 Ține cont că Wizz mai zboară și la aeroportul Castellón, la 100 km de Valencia. Poate îți convine să combini zborurile Valencia/Castellón, deși din ce văd se ajunge cam greu cu transportul în comun la Castellón.

valencia

Transportul în comun în Valencia

Trebuie să îți cumeri un card fizic de 1€ pe care apoi să încarci călătorii. O călătorie costă 1.50 (în afară de cea spre aeroport care costă 4.80€), și poți schimba mijloacele de transport (metrou, autobuze, tramvaie) pe aceeași călătorie.

Dar dacă nu vrei bătăi de cap, poți lua Valencia Tourist Card, un card de transport cu călătorii nelimitate, care are și intrări gratuite la unele muzee și discount-uri de 10% la câteva obiective turistice în Valencia destul de căutate, cum ar fi Orașul Științelor. Există variante de 24h la 15€, 48h la 20€ sau 72h la 25€.

Aceste carduri au incluse și călătoria spre aeroport.

Powered by GetYourGuide

Cazare în Valencia

Noi ne-am cazat în zona El Carmen, nordul Ciutat Vella (orașul vechi) al Valenciei. Ne-a plăcut zona, întreg centrul vechi e superb și primitor. Ne-a plăcut și cazarea, am stat la Bet Apartments – Tramontana Apartments, un apartament mai de buget, dar destul de confortabil. Era foarte aproape de Casa cu Pisici.

Căsuța cu pisici

Dar pentru că e mai dificil să ajungi aici cu bagajele după tine de la aeroport, îți voi recomanda să te cazezi tot în centrul vechi, dar aproape de o stație de metrou.

Liniile de metrou îmbrățișează sudul centrului, deci am cercetat cu atenție această parte a centrului, și am ales câteva apartamente și hoteluri cu note extrem de bune. Ce-i drept, tocmai am căutat pentru cumnata mea cazare, căci pleacă în curând în Valencia, deci împărtășesc rezultatele și cu tine. 😅

Buget mic

RECOMANDAREA MEA #1

Venecia Plaza Centro (Hotel 2⭐)
RATING: 8.9 / 10,100+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos
✔️Localizare foarte bună, în Plaza del Ayuntamiento

RECOMANDAREA MEA #2

Total Valencia Elegance (Apartament)
RATING: 8.1 / 300+ recenzii
✔️Apartamente cu 2 sau 3 camere
✔️Foarte aproape de metrou Colón

Alte opțiuni foarte bune în buget mic: Soho Valencia, Moontels Plaza de Vannes, A Casa Martínez B&B, Valencia Town Center New Apartments.

Buget mediu

RECOMANDAREA MEA #1

Soho Boutique Turia (Hotel 4⭐)
RATING: 8.9 / 1200+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun
✔️Estetică în note Art-Deco

RECOMANDAREA MEA #2

Macflats Ayuntamiento (Apartamente)
RATING: 9.0 / 2350+ recenzii
✔️Localizare bună, lângă Plaza del Ayuntamiento

RECOMANDAREA MEA #3

One Shot Palacio Reina Victoria 04 (Hotel 4⭐)
RATING: 8.2 / 3200+ recenzii
✔️Mic-dejun foare bun
✔️Clădire istorică superbă

Alte opțiuni excelente în buget mediu: One Shot Colón 46, Austria 4, Hotel Mediterraneo Valencia, Casa Clarita, L’Esplai Valencia, NALU Valencia Boutique Rooms, Flatsforyou San Vicente.

Lux/Boutique

RECOMANDAREA MEA #1

Only YOU Hotel Valencia (Hotel 5⭐)
RATING: 9.2 / 5300+ recenzii
✔️Mic-dejun superb
✔️Două restaurante

RECOMANDAREA MEA #2

Palacio Santa Clara, Autograph Collection (Hotel 4⭐)
RATING: 9.1 / 540+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos
✔️Piscină exterioară, două restaurante

Alte opțiuni foarte bune în categoria Boutique/Lux: Mon Suites Benlliure, Helen Berger Boutique Hotel, Cosmo Hotel Boutique, MYR Plaza Mercado & Spa.

Sugestie de itinerar pentru 4 zile în Valencia

În urma planului nostru inițial și a experienței și ritmului de la fața locului, îți propun următorul itinerar pentru 4 zile în Valencia:

 • Ziua 1: Centrul Vechi (Ciutat Vella) – îți trebuie o zi întreagă, dacă nu chiar un pic mai mult pentru a vedea tot Centrul Vechi al Valenciei.
 • Ziua 2: Zona Art Nouveau a orașului (la sud de Ciutat Vella) și cartierul Russafa.
 • Ziua 3: Orașul Artelor și Științelor
 • Ziua 4: Bioparc și plaja Malva-rosa. Opțional, dacă ai timp: Port Saplaya, un mic orășel un pic la nord de Valencia.

Îți voi prezenta mai departe ce poți vizita în fiecare zonă și ce interioare (sper eu, surpriză) poți accesa.

Obiective turistice în Valencia: ce să vizitezi

Ciutat Vella – Obiective turistice în Valencia

Centrul vechi din Valencia vibrează de oameni voioși și clădiri frumoase! O să îți povestesc ce poți vedea în Ciutat Vella de la sud către nord.

Încearcă un tur ghidat cu un localnic prin centrul Valenciei pentru o experiență autentică și acces exclusiv într-o clădire monument din inima centrului, cu cel mai apreciat tur pietonal al orașului (are 5 stele din 5)!

 • RATING: 5 / 5 – cu 850+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 4 ore
  • Include o plimbare de o oră alături de un ghid prin centrul istoric al orașului, plus acces exclusiv într-un monument istoric din secolul 11. De asemenea, te vei bucura de un meniu complet de degustare cu tapas, paella și desert, și o selecție de vinuri regionale.
Powered by GetYourGuide

Plaza del’Ayuntamiento

Plaza del’Ayuntamiento este Piața Primăriei, inima centrului istoric. Este o piață imensă, împrejmuită de clădiri deosebite cum numai în Spania găsești, și aici are loc Mascletà, spectacolul pirotehnic din timpul festivalului Las Fallas.

Plaza del’Ayuntamiento
Plaza del’Ayuntamiento
Plaza del’Ayuntamiento
Plaza del’Ayuntamiento

În piață se află, desigur, și primăria, construită în secolul 18 în stil eclectic, cu elemente baroce pe fațadă și un ceas cu turn în mijloc. Poate nu știai, dar clădirea primăriei se poate vizita gratuit, de luni până vineri între 10:00 – 13:30, iar interiorul e fabulos! Noi am avut ghinion din păcate.. nu era deschisă pentru vizite în timpul Las Fallas.

Clădirea primăriei din Valencia
Clădirea primăriei din Valencia

Edificio de Correos y Telegrafos

Vis-a-vis de primărie se află clădirea Poștei, mai exact Edificio de Correos y Telegrafos, proiectată de Miguel Angel Navarro și construită în 1922 în stil eclectic, stilul dominant la acea vreme.

Partea minunată este că poți vedea interiorul fascinant și aici! Din câte înțeleg, nu este o vizită oficială, ci pur și simplu intri în clădire ca și cum ai vrea să trimiți o carte poștală. Este deschisă de luni până vineri între 8:30 – 20:30. Vorbesc așa din auzite pentru că am avut ghinion și aici (ca în multe alte locuri în Valencia 😅) și era închisă, probabil tot din cauza Fallas.

Edificio de Correos y Telegrafos - Obiective turistice in Valencia
Edificio de Correos y Telegrafos – Obiective turistice in Valencia

Ateneu Mercantil de Valencia

Ateneu Mercantil de Valencia e un alt loc pe care ți-l recomand în Plaza del’Ayuntamiento. Ai o priveliște grozavă spre piață de sus, de pe terasă, de la Mirador del Ateneo. Mirador (punct de belvedere) este deschis zilnic între 10:00 – 22:00 (ultimul lift e la 21:00) și urcarea costă 3, sau 2.5€ pentru copiii între 11 și 16 ani, gratuit pentru copiii sub 10 ani. Nu am putut urca nici aici, căci am nimerit într-o zi în care bătea vântul extrem de tare și au spus că e închisă terasa din motive de siguranță…

Mai multe detalii despre mirador aici. Sus pe terasă este și un restaurant, Atenea Sky Rooftop, deschis până mai târziu. Dar poți urca doar pentru mirador.

Edificio del Banco de València

Clădirea impresionantă Banco de Valencia a fost terminată în 1942, după ce a trecut prin mâna mai multor arhitecți și printr-un război civil. A fost construită drept sediu pentru Banca Valenciei, iar din 2017 a devenit sediul CaixaBank. O găsești aici pe maps.

Edificio del Banco de València

Mercado Central

Mercado Central e o piață superbă din centrul Valenciei și e una dintre operele principale de Modernism Valencian, mișcarea Art Nouveau care s-a desfășurat în Comunitatea Valenciană în artă și literatură. A fost construită în 1928, iar interiorul este incredibil, cu cupole superbe, diferențe de nivel ale tavanului, și un amestec fascinant de fier, sticlă, lemn și ceramică.

E o piață cu produse, poți cumpăra diverse fructe sau legume la kg, dar majoritatea tarabelor au pregătite și mici gustări de luat la drum: pahare cu căpșuni sau alte fructe, jamon sau brânzeturi. Noi am luat căpșuni, cu gândul la căpșunile delicioase pe care le mai încercasem în Spania (în special în Malaga), însă nu au fost cine știe ce, probabil ține și de noroc.

Mercado Central - obiective turistice în Valencia
Mercado Central – obiective turistice în Valencia
Mercado Central
Mercado Central
Mercado Central
Mercado Central

Lonja de la Seda

Lonja de la Seda se traduce în Bursa de Mătase și este chiar peste stradă de Mercado Central. Trebuie neapărat să ajungi aici, e un loc splendid, cu arhitectură gotică impresionantă, o grădină cu portocali și unul dintre locurile instagramabile poate mai puțin cunoscute din Valencia! A fost construită între 1482-1533. Sala principală e imensă și e susținută de niște coloane răsucite care vor să aducă a palmieri ce se înalță până la cer. Am citit că pe vremuri chiar erau pictate stele pe tavan. Se numea Sala Contractelor, căci era locul în care negustorii încheiau contracte.

În Sala Coloanelor încearcă să faci o poză în dreptul uneia dintre ferestrele atât de frumos decorate, efectul wow este garantat!

Grădina cu Portocali e și ea atât de frumoasă, chiar dacă nu am găsit un unghi grozav din care să o fotografiez. Dar mi-a amintit Alex că alergam după copil, așa că aia e. 😅 Lonja de la Seda a intrat în Patrimoniul UNESCO în 1996.

Biletul costă 2€ iar duminica și de sărbători intrarea este gratuită. De marți până sâmbătă este deschisă între 10:00 – 19:00, duminica între 10:00 – 14:00, iar lunea este închisă.

Am impresia că Lonja de la Seda nu se numără printre cele mai populare obiective turistice din Valencia, dar eu zic că e de neratat! Costul atât de mic, și poziția sa, chiar lângă Mercado Central, o fac teribil de atractivă.

Lonja de la Seda - obiective turistice in Valencia
Lonja de la Seda – obiective turistice in Valencia
Lonja de la Seda - obiective turistice in Valencia
Lonja de la Seda – obiective turistice in Valencia
Lonja de la Seda
Lonja de la Seda - Grădina cu portocali - obiective turistice in Valencia
Lonja de la Seda – Grădina cu portocali
Lonja de la Seda – Grădina cu portocali
Lonja de la Seda - obiective turistice in Valencia
Lonja de la Seda – obiective turistice in Valencia

Biserica Santa Catalina

Biserica Santa Catalina este o biserică romano-catolică construită în stil gotic în secolul 13, pe locul unei foste moschei, cu un turn cu clopot superb! Turnul, pe vremuri un minaret, cu o bază hexagonală (la fel ca Miguelete) și cinci niveluri, a fost reconstruit în secolul 17 în stil baroc. Intrarea în biserică este gratuită, iar ca să urci în turn trebuie să plătești 2€.

Aș fi vrut tare mult să urcăm în turn, însă nu știu câtă răbdare ar fi avut Mara pe scările în spirală, așa că nu am riscat. Priveliștea e tare frumoasă, acoperișurile valenciene strălucesc sub soare, se vede și turnul El Miguelete de aici. Dar cel mai mult îmi doream să văd Plaça Redona de sus, mi se pare fascinant cum au proiectat clădirile să formeze acest cerc în interior!

De asemenea îți recomand să fotografiezi turnul Santa Catalina de pe strada Carrer de la Pau (aici pe maps), e atât de frumos, o imagine emblematică pentru Valencia!

Biserica Santa Catalina - Obiective turistice in Valencia
Biserica Santa Catalina – Obiective turistice in Valencia
Biserica Santa Catalina - Obiective turistice in Valencia
Biserica Santa Catalina

Plaça Redona – obiective turistice în Valencia

Plaça Redona, sau Piața Rotundă, arată fantastic, mai ales de sus, cum spuneam, din Turnul Santa Catalina. Dar fă o plimbare și în piață, e grozavă pentru poze, cu o fântână în centru. În plus, te poți opri aici la o cafea sau tapas.

Plaça Redona – obiective turistice in Valencia
Plaça Redona – obiective turistice in Valencia

Plaça de la Reina

Plaça de la Reina e o piață cochetă mărginită de cafenele și restaurante, aflată între Biserica Santa Catalina și Catedrala Valenciei. Noi am prins-o în plin șantier.

Turnul Miguelete al Catedralei
Turnul Miguelete al Catedralei. În dreapta este Plaça de la Reina, închisă pentru șantier

Catedrala Valenciei

Catedrala Valenciei, sau La Seu de València, sau Catedrala Santa Maria, a fost construită între secolele 13-15, stilul gotic fiind cel principal. Se spune că aici, într-una dintre capele, ar fi Sfântul Graal. Biletul pentru vizită costă 8€ și este deschisă de luni până sâmbătă între 10:00-18:30, iar duminica între 14:00-18:30. Noi nu am vizitat-o, căci nu știu câtă răbdare ar fi avut Mara, însă am admirat de afară Poarta cu Lei, care se află chiar lângă turnul El Micalet/Miguelete.

Turnul Miguelete se poate vizita separat, am înțeles că priveliștea de sus e deosebită. Urcarea costă 2€ și este deschis în principiu între 10:00 – 19:00, dar verifică programul exact aici.

Catedrala Valenciei
Catedrala Valenciei
Catedrala Valenciei - Obiective turistice in Valencia
Catedrala Valenciei – Obiective turistice in Valencia

Plaça de la Mare de Déu

Plaça de la Mare de Déu (sau Plaza de la Virgen) e o piață mare, superbă, mărginită de clădiri istorice și cafenele.

Aici în timpul Las Fallas se ridică o statuetă imensă a Fecioarei Maria, pe care noi am văzut-o goală, dar am aflat de la o cititoare care locuiește în Valencia că ulterior statueta este îmbrăcată într-o mantie de flori aduse ca ofrandă de fallere. Ce tradiții frumoase de Fallas!

Plaça de la Mare de Déu - obiective turistice in Valencia
Plaça de la Mare de Déu
Plaça de la Mare de Déu - obiective turistice in Valencia
Plaça de la Mare de Déu – obiective turistice in Valencia

Torres de Serranos – obiective turistice în Valencia

Torres de Serranos este o poartă medievală dintre cele câteva rămase intacte în jurul Ciutat Vella din Valencia, pe aici fiind pe vremuri intrarea principală în oraș. Poți vizita și urca în turnuri pentru 2€ de luni până sâmbătă între 10.00 – 19:00 (cu pauză de prânz între 14:00-15:00), iar duminica și de sărbători intrarea este gratuită (când programul de vizitare este între 10:00 – 14:00).

Torres de Serranos - Obiective turistice in Valencia
Torres de Serranos – Obiective turistice in Valencia

Grădinile Turia – obiective turistice în Valencia

Sunt atât de multe spații verzi, m-a impresionat teribil orașul ăsta! Centrul vechi este împrejmuit de Grădinile Turia, un adevărat fenomen!

Turia este un râu ce se varsă în Mediterană chiar pe lângă Valencia. Pe vremuri râul trecea prin mijlocul orașului și provoca frecvent inundații, iar în 1957 a inundat masiv orașul, cu pagube foarte mari, așa că s-a luat decizia să îl devieze.

Fosta albie a râului a devenit un parc imens, un adevărat plămân verde pentru oraș, cu alei infinite pe care să te plimbi sau să alergi, cu terenuri de fotbal și, desigur, cu muuuulți palmieri.

gradinile turia, valencia
Gradinile Turia, Valencia
gradinile turia, valencia
Gradinile Turia, Valencia

Zona Art Nouveau (Modernistă) din Valencia – La sud de Ciutat Vella

Îți voi povesti pe scurt ce este de văzut în această zonă, cuprinsă între Estació del Nord (Gara de Nord) și Grădinile Túria. Nu sunt printre cele mai cunoscute obiective turistice din Valencia, dar vei găsi aici clădiri tare desoebite.

Să începem cu Estació del Nord. A fost construită în 1917 în stil modernist, inspirat după Secessionul vienez (versiunea de Art Nouveau ce s-a dezvoltat în Austria). Interiorul de la intrare este splendid, îmi pare rău acum că nu am intrat să îl studiem, îți recomand să o faci!

Estació del Nord - obiective turistice in Valencia
Estació del Nord

Plaça de Bous de València este arena de tauri din Valencia, o clădire maiestuoasă de secol 19. Încă se țin coride aici… Era un astfel de “spectacol” chiar când am trecut noi pe lângă ea…

Sunt fără cuvinte, sincer, că în secolul 21 există astfel de manifestări prin care animalele sunt tratate cu atâta cruzime. Fățiș. Căci sunt atâtea alte atracții prin care animalele suferă (spectacole cu delfini, plimbări pe elefanți, poze cu tigri) și nu e atât de evident. Dacă nu te informezi. Chiar nu îmi pasă de tradiții, și luptele cu gladiatori erau o tradiție și uite că drepturile omului nu mai permit așa ceva.

Plaça de Bous de València

Mercado de Colón (Piața lui Columb) e a doua piață modernistă din Valencia, după Mercado Central. De fapt e o fostă piață, acum aici sunt magazine și restaurante. E superbă și atât de frumos decorată!

Mercado de Colón
Mercado de Colón
Mercado de Colón
Mercado de Colón

Străzile Gran Via del Marqués del Túria (aici pe maps) și Carrer de Cirilo Amorós (aici pe maps), paralele, sunt pline de bijuterii moderniste, o plimbare pe aici e mai mult decât bine-venită.

Se remarcă aici Cases Chapa, Casa Ortega, sau Casa Judía (casa evreiască). Aceasta din urmă este un exemplu superb de stil art deco valencian și a fost supranumită așa datorită stelei lui David, încorporată în fațata cu elemente arhitecturale arabe, egiptene, hindu și evreiești.

Casa Judía - arhitectură Art Nouveau (modernistă) în Valencia
Casa Judía – arhitectură Art Nouveau (modernistă) în Valencia
Clădire modernistă în Valencia

Cartierul Ruzafa

Cartierul Ruzafa este zona trendy a Valenciei, plin de tineri, artiști și baruri, după cum mi l-a descris Maria de la valenciana.ro când i-am cerut câteva informații 😊. E un cartier hip, înțesat cu cafenele, brutării în stil american, baruri și cluburi, mici galerii de artă și restaurante cu specific american, turcesc sau marocan.

Noi aveam de gând să ne plimbăm prin Ruzafa, însă vremea neprietenoasă ne-a cam dat planurile peste cap și nu am apucat să facem tot ce ne-am propus. Este la sud de Estació del Nord, de fapt cartierul cuprinde gara și arena de coridă.

Plaja din Valencia – Obiective turistice în Valencia

Plaja Malvarrosa este probabil plaja principală din oraș, o plajă lată mărginită de o faleză pe care să te tot plimbi! Nu am ajuns nici aici, dar din poze îmi amintește de plaja Barceloneta. Poți ajunge aici foarte ușor cu metroul.

Port Saplaya e un mic orășel fermecător la nord de Valencia, cu un canal supranumit Veneția valenciană. De fapt întreg orășelul se desfășoară de-a lungul micului canal. Poți ajunge aici cu un autobuz din oraș, dar ajungi și pe jos, de pe plaja Malvarossa. Dacă o iei la pas spre nord și tot mergi și mergi vreo 3 km pe plajă, ajungi în Port Saplaya.

Parcul Gulliver – obiective turistice în Valencia pentru copii

Parcul Gulliver e o atracție grozavă pentru copii, e un spațiu cu tobogane de tot felul, trepte și plase de cățărat, construite pe un Gulliver uriaș. Este în apropierea Orașului Artelor și Științelor și intrarea este gratuită. E un parc pentru copii, Gulliver este înconjurat de nisip, au bănci, mese de picnic și toalete publice.

Programul de deschidere variază în funcție de sezon, în principiu parcul este deschis între 10:00 – 19:00 / 20:00, dar vara este închis la ora prânzului, și iarna este deschis până la 17:30. E închis în prima marți din fiecare lună și în caz de vreme rea. Înainte să mergi, verifică programul pe google maps sau pe site-ul lor.

Orașul Artelor și Științelor

Orașul Artelor și Științelor, sau Ciudad de las Artes y las Ciencias, e un complex arhitectural de excepție, ce pare desprins dintr-un vis futuristic! Chiar a fost folosit drept loc de filmare pentru filme plasate în viitor, precum Westworld (2016-2022) sau Tomorrowland (2015).

Orașul Științelor, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Valencia, a fost proiectat de arhitectul spaniol Santiago Calatrava, acesta fiind cel mai cunoscut proiect al său. Clădirile au fost inaugurate pe rând, între 1998 și 2009. Fiecare sunt diferite, cu linii fluide neașteptate, ce par să sfideze gravitația și orice altă regulă a construcțiilor.

Ca orice alt proiect grandios adorat de turiști, Orașul Științelor este oarecum disprețuit de localnici, din cauza costurilor uriașe ce au împovărat foarte mult întreaga regiune. Bugetul inițial de 300 milioane de euro a ajuns în final la 1.2 miliarde de euro.

Orașul Artelor și Științelor - Obiective turistice in Valencia
Orașul Artelor și Științelor – Obiective turistice in Valencia
Orașul Artelor și Științelor - Obiective turistice in Valencia
Orașul Artelor și Științelor – Obiective turistice in Valencia

Clădirile din Orașul Artelor și Științelor

L’Hemisfèric – cinema IMAX și planetariu. Are forma unui ochi uriaș, și când se reflectă în piscina cu apă ce îl înconjoară, capără forma unui ochi complet.

The City of Arts and Sciences in Valencia
Hemisfèric în prim plan
Orașul Artelor și Științelor din Valencia
Hemisfèric – interior
Orașul Artelor și Științelor din Valencia
Fotografie de pe Wikimedia Commons

Muzeul Științelor Principe Felipe – un muzeu interactiv de științe. Forma sa aduce a un schelet de balenă.

Orașul Artelor și Științelor din Valencia
Muzeul Științelor Principe Felipe
Orașul Artelor și Științelor din Valencia
Muzeul Științelor Principe Felipe
Orașul Artelor și Științelor din Valencia
Muzeul Științelor Principe Felipe – interior

Umbracle (sau umbrarul) – o altă structură splendidă, plină de o geometrie psihedelică.

Orașul Artelor și Științelor din Valencia
Umbracle

Palatul Artelor Regina Sofia – o clădire cu mai multe săli pentru operă, teatru și alte arte.

Orașul Artelor și Științelor din Valencia
Palatul Artelor Regina Sofia
Orașul Artelor și Științelor din Valencia
Palatul Artelor Regina Sofia și Hemisfèric

Agora – un spațiu acoperit pentru concerte, expoziții sau evenimente sportive.

Orașul Artelor și Științelor din Valencia
Agora

L’Oceanogràfic – un acvariu oceanografic, parțial în aer liber.

Orașul Artelor și Științelor din Valencia
Oceanografic

Vizita la Orașul Artelor și Științelor

Accesul în complex este gratuit, poți veni aici doar în plimbare, dacă preferi, pentru a admira clădirile în exterior. Iar prin Umbracle te poți plimba fără costuri. Trebuie să plătești doar pentru a intra într-una sau mai multe clădiri.

Îți sugerez să îți rezervi o zi întreagă pentru acest loc și să vizitezi Hemisfèric și Muzeul de Științe.

🎫 Biletul combinat pentru acestea două costă 13.30. Copiii sub 3 ani au intrare gratuită, iar între 4-12 ani plătesc bilet redus (10.20€). Cumpără online biletul combo.

Powered by GetYourGuide

Noi am fost cu Mara să vedem Muzeul Științelor. Nu a fost extrem de captivant pentru ea, există o zonă de copii de 3+ ani, s-a întreținut un pic acolo, dar în zonele cu expoziții s-a plictisit repede așa că nu am zăbovit prea mult. Am apreciat și admirat clădirea în schimb, noi deseori de asta vizităm muzeele. 😅

La Hemisfèric nu am fost, căci acolo au un ecran IMAX pe care rulează diverse filme. Pentru această experiență îți recomand să mergi de fapt, dar Mara încă nu avea pe atunci voie la ecrane.

🎫 La Oceanogràfic biletul pentru adulți este 37.10, iar pentru copiii între 4-12 ani costă 27.30€. Cumpără și aici biletul online, căci este printre cele mai populare obiective turistice din Valencia, și poate deveni destul de aglomerat.

Powered by GetYourGuide

Am fost și noi cu Mara la Oceanografic, din dorința de a îi face cunoștință cu diverse animale. Pot spune doar că este un acvariu ca toate celelalte, nu mi s-a părut că are nimic deosebit, adică are spații foarte mici pentru animale foarte mari, cum ar fi balenele beluga sau delfinii.

Și din păcate au și spectacole cu delfini. Într-un moment în care mai toate acvariile din lume au început să interzică spectacolele și ținutul în captivitate a acestor animale minunate. În UK, de exemplu, nu mai există delfini în captivitate din 1990.

obiective turistice în Valencia
Muzeul Științelor
Muzeul Științelor - obiective turistice in Valencia
Muzeul Științelor
Oceanogràfic - obiective turistice în Valencia
Oceanogràfic – obiective turistice în Valencia
Oceanogràfic
Oceanogràfic - obiective turistice în Valencia
Oceanogràfic – obiective turistice în Valencia
Somnul de prânz printre peștișori

Bioparc

Pentru Bioparc am călătorit noi de fapt până în Valencia! Pentru că voiam să îi arătăm Marei animalele pe care începuse să le cunoască din cărticele, și la zoo am promis că nu călcăm.

 • Uitându-mă acum în urmă, căci scriu articolul abia în 2024, la doi ani după vizită, și văzând că Mara nu își aduce aminte absolut nimic, îmi cam pare rău. Mai mult mi-ar fi plăcut să mergem acum, când ea percepe și știe atât de multe. Atunci nu prea a înțeles mare lucru, cu siguranță nu a apreciat nimic și nici nu avea starea necesară să vadă așa de multe lucruri noi.

Sincer vorbind, Bioparc e tot un fel de zoo, în ideea de spațiu îngrădit din care animalele sălbatice nu sunt libere să plece. Însă acest spațiu a fost foarte atent creat ca să se asemene habitatului natural al animalelor. Nu există cuști, nu există nici măcar garduri în mare parte. Pentru a separa spațiul animalelor s-au folosit tot felul de artificii naturale, diferențe de nivel sau șanțuri mari.

La Bioparc este recreată natura sălbatică a continentului african, și se află aici animale din această parte a lumii: elefanți, girafe, lei, zebre, antilope, maimuțe. Este chiar deosebit și te lasă cu gura căscată fiecare colț.

Vizita la Bioparc

Bioparc Valencia este deschis între 10:00 și 20:00 vara, și până la 18:00 iarna.

🎫 Biletele costă 28.90€-30.90€ pentru adulți, 22.60€-24.20€ pentru copiii între 4 și 12 ani și intrarea este gratuită pentru copii sub 4 ani. Costurile variază în funcție de sărbători sau vacanțele școlare.

Sunt mai multe activități în fiecare zi, verifică aici agenda pentru ziua în care vrei să vizitezi.

Poți ajunge cu transportul în comun la parc, găsești aici toate opțiunile. Dacă mergi cu mașina, parcarea este cu plată, maxim 7€ pentru 10 ore, vei plăti suma la Bioparc. Noi am fost cu autobuzul, e o stație chiar peste stradă, iar cea mai apropiată stație de metrou este Nou d’Octubre, la 850m de intrare. Poți petrece cam jumătate de zi aici, nu e atât de mare parcul.

Bioparc este cu siguranță unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Valencia. Nu risca să petreci o grămadă de timp la coadă, și cumpără biletul online!

Powered by GetYourGuide
Bioparc - obiective turistice in Valencia
Bioparc – obiective turistice in Valencia
Bioparc - Obiective turistice in Valencia
Bioparc – Obiective turistice in Valencia
Bioparc
Bioparc
Bioparc
Bioparc
Bioparc
Bioparc
Bioparc
Bioparc - Obiective turistice in Valencia
Bioparc – Obiective turistice in Valencia
Bioparc
Bioparc
Bioparc
Bioparc

Spectacol de Flamenco – obiective turistice în Valencia

Flamenco este un dans tradițional folcoric ce provine din sudul Spaniei, dar te poți bucura de spectacole deosebite în întreaga țară. Eu am fost la un spectacol în Barcelona, și am văzut show-uri deosebite în stradă prin Andaluzia.

Dacă vrei să petreci o seară inedită, chiar îți recomand să te bucuri de o experiență autentic spaniolă și să vezi un spectacol de flamenco!

🎫 Palosanto Tablao Flamenco este de departe cel mai apreciat din oraș, iar biletul costă doar 18€. Dacă vrei un spectacol dar și cină, mergi la La Bulería. Ambele sunt extrem de bine cotate și apreciate, citește recenzii pe GetYourGuide.

Powered by GetYourGuide
Powered by GetYourGuide

6 locuri mai puțin cunoscute în Valencia

Nouă ne place să ne plimbăm în călătorii și pe cărări mai puțin umblate, și să vizităm locuri deosebite, care sunt mai degrabă secrete locale. Îți arăt mai departe ce am vizitat noi dincolo de cele mai cunoscute obiective turistice din Valencia.

1. Jardins de Montfort – obiective turistice în Valencia

Grădinile Montfort sunt splendide! Construite în secolul 19 în stil neoclasic, cu statui, fântâni și alei deosebit de elegante, sunt cu siguranță printre cele mai frumoase din Valencia. Intrarea este gratuită. Le găsești aici pe maps, sunt ușor în afara centrului, trebuie să treci de grădinile Turia.

Jardins de Montfort - obiective turistice in Valencia
Jardins de Montfort – obiective turistice in Valencia
Jardins de Montfort - obiective turistice in Valencia
Jardins de Montfort
Jardins de Montfort
Jardins de Montfort
Jardins de Montfort
Jardins de Montfort - obiective turistice in Valencia
Jardins de Montfort – obiective turistice in Valencia
Jardins de Montfort - obiective turistice in Valencia
Jardins de Montfort
Jardins de Montfort - obiective turistice in Valencia
Jardins de Montfort

2. Palacio de la Exposición

Palatul Expoziției, opera arhitectului Francisco Mora Berenguer, a fost construit ca sediu pentru Expoziția Regională din 1909 și Expoziția Națională din 1910, fiind un loc pentru evenimente și recepții. Construit în doar șaptezeci de zile, clădirea în stil modernist încearcă să evoce într-un stil neogotic aparte perioada glorioasă a Valenciei medievale. Îl găsești aici pe maps.

Palatul e cu totul minunat și elementele mele preferate sunt ferestrele cu vitralii. Iar partea cea mai bună este că se poate vizita parțial interiorul, în mod gratuit! Programul de vizitare este de luni până vineri între 08:45-14:45 și 16:15-19:45. Se vizitează doar sala cu ferestre vitrate și practic drumul până acolo, care cuprinde și o scară interioară tare frumoasă.

Trebuie să mergi la intrare și să spui că vrei să vizitezi, omul de acolo care pare să fie de la pază încuie totul și te însoțește plictisit până sus. Se vede că nu primește prea mulți vizitatori. Cel puțin, aceasta a fost experiența noastră. 😅

Palacio de la Exposición - obiective turistice in Valencia mai puțin cunoscute
Palacio de la Exposición – obiective turistice in Valencia mai puțin cunoscute
Palacio de la Exposición
Palacio de la Exposición, Valencia
Palacio de la Exposición
Palacio de la Exposición
Palacio de la Exposición - obiective turistice in Valencia mai puțin cunoscute
Palacio de la Exposición – obiective turistice in Valencia mai puțin cunoscute

3. Podul și stația de metrou Alameda

Foarte aproape de Palatul Expoziției se află Podul și stația de metrou Alameda, construite în 1991-1995 de faimosul architect Santiago Calatrava, autorul Orașului Științelor. Noi am luat metroul de aici ca să revenim în centru, după ce am vizitat Grădinile Montfort și Palatul Expoziției.

Stația de metrou Alameda
Stația de metrou Alameda
Podul Alameda
Podul Alameda

4. Cea mai îngustă clădire din Europa

Are doar 107 cm lățime și 5 etaje, fiind cea mai îngustă clădire din Europa și a doua din lume, după o clădire din Brazilia de 100 cm lățime. A fost construită așa din cauza taxelor, care se plăteau la metru de fațadă. Am înțeles că dacă o femeie voia să își pună o rochie mai voluminoasă, trebuia să iasă din clădire, căci înăuntru nu avea loc!

O găsești în Pl. de Lope de Vega 6, lângă Plaça Redona (pe google maps o găsești drept La Finca más Estrecha de España, aici).

Cea mai îngustă clădire din Europa
Cea mai îngustă clădire din Europa

5. Biserica Sant Nicolau de Bari i Sant Pere Màrtir

Biserica San Nicolas (sau Sant Nicolau de Bari i Sant Pere Màrtir) are un interior baroc fabulos, fiind supra-numită Capela Sixtină valenciană. Biserica a fost ridicată în 1242 și remodelată în stil gotic în secolul 15 la inițiativa familiei Borgia. Mai târziu, în 1690, interiorul a fost refăcut cu decorațiuni în stil baroc și picturi cu scene din viața lui San Nicolás de Bari (Sfântul Nicolas din Bari) and San Pedro Mártir (Sfântul Petru Martir/din Verona).

🎫 Costă 7€ vizita și cuprinde un ghid audio. Poți vizita biserica între anumite ore, verifică aici programul, iar intrarea se face prin Calle Caballeros 35, ai grijă că e un pic ascunsă. Poți cumpăra biletul online aici, împreună cu intrarea la Muzeul Mătăsii și Biserica Santos Juanes.

Noi am fi vrut mult să vedem interiorul, e de-a dreptul spectaculos, am ajuns acolo, însă nu știu din ce motiv nu mai primeau vizite în acel moment.

6. Băile Amiralului – Obiective turistice în Valencia

Banys de l’Almirall sunt niște foste băi arabe, construite în secolul 14 cu caracteristicile unui hammam islamic autentic. Noi găsim fascinante aceste accente arhitecturale maure, pe care le întâlnim des în Spania.

Nu am reușit să le prindem deschise ca să le vizităm, și acum apar ca Închise Permanent. Dar le las pe listă, cine știe, poate se deschid la un moment dat. Se află pe strada Baños del Almirante 3-5 (aici pe hartă) și intrarea era gratuită.

Băile Amiralului

Las Fallas de Valencia – obiective turistice în Valencia

Festivalul Fallas de Valencia e ceva aparte, are loc în fiecare an între 1-19 martie (cu apogeul între 15-19 martie) și a devenit recent Patrimoniu UNESCO. În tot orașul răsar figurine imense numite ninots, superbe toate și atât de minuțios făcute, care la finalul festivalului sunt incendiate.

În fiecare zi la ora 14:00 are loc în Plaza del’Ayuntamiento (Piața Primăriei) un spectacol pirotehnic numit mascletà, și uneori sunt și spectacole de artificii noaptea. Citește mai multe despre festival aici.

Am apreciat foarte mult atmosfera de sărbătoare din oraș, dar mai puțin pocnitorile extrem de gălăgioase. Căci este legal să dai cu pocnitori de tot felul în oraș în această perioadă. Ne-a și încurcat pe alocuri, căci diverse clădiri nu erau deschise spre vizitare pe perioada Festivalului.

Noi am nimerit întâmplător pe durata festivalului, de fapt pe durata pregătirilor, înainte de 15 martie, și ne-a plăcut mult să vedem figurinele ridicate și asamblate în tot orașul, sunt foarte detaliate și creativ construite.

Las Fallas de Valencia
Las Fallas de Valencia
Las Fallas de Valencia
Las Fallas de Valencia

Excursii de o zi din Valencia

Dacă vrei să ieși din Valencia și să faci câteva excursii de o zi, poți ajunge cu transportul în comun (autocarele Alsa) în împrejurimi: în Benidorm, Alicante, Murcia, Cartagena sau Castellón de la Plana.

Dar dacă vrei să vizitezi rapid și fără bătăi de cap cu transportul în comun, ai o listă de excursii (inclusiv preț și recenzii) aici pe GetYourGuide.

Folosesc mereu GetYourGuide când vreau să descopăr lucruri inedite de făcut în vacanță. Platforma e foarte ușor de folosit, rezervările le ai pe telefon, le poți anula gratuit și ai Suport 24/7. Și, cel mai important, are recenzii pentru fiecare excursie, deci știi de acasă care sunt cele mai bune opțiuni. Uite câteva dintre cele mai apreciate excursii:

 • RATING: 4.4 / 5 – cu 480+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 8.5 ore
  • Explorezi paradisul natural din Montanejos, la o oră de Valencia, și faci o drumeție alături de ghid prin munți, de-a lungul râului Mijares, până la Chorro și piscine. Include transportul până la locație și timp liber la Fuente de los Baños.
Powered by GetYourGuide
 • RATING: 4 / 5 – cu 2090+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 1.5 ore
  • O plimbare cu catamaranul pe Mediterană, pentru a te bucura de Coasta Valenciei într-un mod diferit, poți admira Orașul Artelor și Științelor sau turnul Miguelete de pe mare. Dacă alegi opțiunea de apus, ai inclus și un pahar de cava (vin spumant), iar miercurea este un DJ care pune muzică relaxantă.
Powered by GetYourGuide
 • RATING: 4.4 / 5 – cu 480+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 8.5 ore
  • Explorezi paradisul natural din Montanejos, la o oră de Valencia, și faci o drumeție alături de ghid prin munți, de-a lungul râului Mijares, până la Chorro și piscine. Include transportul până la locație și timp liber la Fuente de los Baños.
Powered by GetYourGuide

Obiective turistice în Valencia, inclusiv 6 locuri mai puțin cunoscute

Sper că îți e de ajutor ghidul meu pentru obiectivele turistice din Valencia! Îți doresc să te bucuri cât mai mult de acest oraș poate subestimat și să ai vreme fantastică! Cum de altfel este în general, e atât de cald chiar și iarna, doar când am fost noi am nimerit un vânt nemaipomenit, și ulterior după ce am plecat a fost cea mai ploioasă perioadă de când se înregistrează datele meteo!

Să ai mai mult noroc decât noi și să vizitezi tot ce ți-ai propus 😁! Noi oricum ne-am simțit foarte bine și cu siguranță vom reveni cândva în viitor.

Powered by GetYourGuide

Cazare în Valencia

RECOMANDAREA MEA pentru Buget Mic

Venecia Plaza Centro (Hotel 2⭐)
RATING: 8.9 / 10,100+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos
✔️Localizare foarte bună, în Plaza del Ayuntamiento

RECOMANDAREA MEA pentru Buget Mediu

Soho Boutique Turia (Hotel 4⭐)
RATING: 8.9 / 1200+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun
✔️Estetică în note Art-Deco

RECOMANDAREA MEA Boutique/Lux

Only YOU Hotel Valencia (Hotel 5⭐)
RATING: 9.2 / 5300+ recenzii
✔️Mic-dejun superb
✔️Două restaurante


Citește și:

«

2 COMMENTS

 • Mihai

  Frumos scris ! Si am mai aflat lucruri noi.
  Noi am stat 7 zile in Valencia la sfarsit de ianuarie si am avut doar o iesire de o zi asa ca sunt destule de vizitat. Am prins portocalii in plin sezon.
  As mai adauga ca excursie de o zi cea facuta de noi in Xativa. Este tren direct care face aproximativ o ora, Castelul (de fapt sunt 2 castele) este principala atractie a orasului. Aici s-a nascut 2 viitori papi din familia Borja (unul fiind celebrul Alexandru al VI lea Borgia). Pana la castel se poate lua un trenulet turistic sau poti chema un taxi (pe noi ne-au ajutat cei de la punctul de informatii). Coborarea se poate face print-o plimbare de la castel pana in orasel. Oraselul este si el foarte frumos si excelent intretinut.
  La partea de mancare locala as mentiona doua dintre ele:
  – horchata (introdusa de arabi) – exista si horchaterii
  – paella – regiunea valenciana este locul de nastere al paellei (cea initiala fiind cu iepure, apoi aparand puiul si fructele de mare).

  Astept in continuare povestirile tale atat de atent documentate !

  • Diana
   AUTHOR

   Merci mult de completare, Mihai! De mancare intr-adevar nu am mentionat nimic, e un subiect tare vast si nu simt ca l-as putea acoperi, noi nefiind asa gurmanzi 😄

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro