Search here...
TOP
Transilvania

Cele mai frumoase locuri din Apuseni și peisaje magice de toamnă

Drumuri prin Apuseni

Peisaje magice de toamnă în Apuseni

Am ajuns în sfârșit în Apuseni! Și am rămas cu totul fermecată de acest tărâm magic, în special îmbrăcat în culorile arămii tomnatice! Sunt niște locuri care au ceva aparte, o frumusețe seculară și un farmec rustic ce te îmbie la conectare cu natura dar și cu rădăcinile poporului nostru. Nu am văzut decât o părticică din această regiune și deja mi-a inspirat atâtea sentimente! Așteaptă să vezi fotografiile pe care le-am surprins, ca să te convingi la rându-ți!

Am descoperit în Apuseni că nu numai obiectivele sunt incredibile, ci și drumul până la ele. Fie că vorbim de o plimbare până la o cascadă, de un traseu mai anevoios pe munte sau pur și simplu de drumul simplu, cu o singură bandă, pe care l-am parcurs cu mașina, simțurile ne-au fost încântate intens!

Din păcate am petrecut o singură zi în regiune, pe drumul de la Cluj spre Oradea, și am văzut ce am putut. Îți voi povesti în orice caz despre mai multe locuri extraordinare pe care ar trebui să le vezi, chiar dacă noi nu le-am apucat. Merită să petreci aici câteva zile bune și să le vizitezi pe toate fără grabă. Alex îmi povestea că el a stat vreo 4 zile în Apuseni când a fost mai demult, și chiar așa este ideal. Pentru și mai multă inspirație și locuri fascinante, urmărește paginile de Instagram @descoparapusenii și @descopera.muntii.apuseni, nu vei fi dezamăgit!

Opțiuni de cazare sunt o mulțime, cabane care mai de care mai rustice, că parcă asta e atmosfera pe care o cauți aici, în inima munților. Am făcut o selecție de cazări în mijlocul naturii care mi-au inspirat liniște, bun gust și farmec rustic:

Drumuri prin Apuseni

Drumuri prin Apuseni

Cele mai frumoase locuri din Apuseni

Hai să trecem la lucruri serioase și să îți povestesc despre ce poți vizita în munții Apuseni. Pregătește-te pentru o imersiune serioasă în natură! Îți voi povesti despre satul Rimetea, poate cel mai frumos din România, Groapa Ruginoasă, Peștera Urșilor și Peștera Meziad, Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci, toate obiective deosebite din țara noastră!

Satul Rimetea

Se zvonește despre satul Rimetea că ar fi cel mai frumos sat din România! Văzusem niște fotografii drăguțe, nimic de zis, dar o dată ajunși acolo am rămas cu gura căscată! Nu am văzut eu toată România, dar satul ăsta e chiar superb! Se află într-o depresiune înconjurat de munți, cu masivul Piatra Secuiului ce veghează neîncetat asupra lui, lucru ce îi oferă priveliști splendide la tot pasul. Toate străduțele sunt teribil de pitorești, iar culorile calde ale frunzelor și soarele tomnatic îi sporesc farmecul.

Căsuțele albe au o poveste tare frumoasă! Locuitorii de aici au știut să își aprecieze patrimoniul cultural, în special casele construite în secolele 17-19, și au dorit tare mult să le păstreze și renoveze. Cu eforturi atât din partea localnicilor cât și ale ONG-urilor implicate au reușit acest lucru, iar în 1999 satul Rimetea a primit premiul Europa Nostra de la Comisia Europeană pentru conservarea patrimoniului cultural! O realizare incredibilă!

În sat cam 90% din populație vorbește maghiară. Ai ce face aici fără probleme, sunt restaurante, magazine cu suveniruri și produse tradiționale, sunt multe pensiuni la care poți înnopta (Casa Demeter de exemplu), poți face un traseu foarte drăguț pe Piatra Secuiului sau poți merge un pic mai jos, la Cetatea Trascăului, lângă localitatea Colțești.

Și drumul spre Rimetea ne-a încântat, am venit dinspre Cluj Napoca și cum am intrat în munții Apuseni am fost inundați de peisaje de toamnă! Ah, și locuitorii se laudă că în Rimetea soarele răsare de două ori. Și chiar așa se întâmplă, căci dimineața soarele apare de după munte, apoi dispare după un vârf, și mai apare o dată!

Satul Rimetea, Transilvania, Romania

Cele mai frumoase locuri din Apuseni – Satul Rimetea

Satul Rimetea, Transilvania, Romania

Casele restaurate din Rimetea

Satul Rimetea, Transilvania, Romania

Satul Rimetea, Transilvania, Romania

Satul Rimetea, Transilvania, Romania

Satul Rimetea, Transilvania, Romania

Satul Rimetea, Apuseni

Satul Rimetea, Transilvania, Romania

Satele Sălciua și Dumești din Apuseni

Pentru că am început ziua cu Rimetea ne-am continuat drumul pe DN75, pe care am parcurs 90km în aproape două ore. E un drum sinuos cu o singură bandă, dar știi cât e de frumos? Te plimbi cu mașina prin păduri și munți în mijlocul unor peisaje de vis! De aceea am considerat și acest drum ca parte din traseul nostru și nu ne-am supărat că am făcut atât de mult. Chiar dacă timpul nu era de partea noastră, căci la final de octombrie zilele sunt scurte și peșterile unde voiam să ajungem închid devreme.

Drumuri prin Apuseni

Drumuri prin Apuseni

Drumuri prin Apuseni

Drumuri prin Apuseni

Mai departe pe acest drum sunt o mulțime de sate rustice în care te poți opri. O prietenă bună de-a mea a vizitat Sălciua și Dumești, niște sate din Apuseni uitate de vreme așa cum mi le-a prezentat, și a făcut câteva poze extraordinare acolo. Noi nu am avut timp să ne oprim, dar dacă ai ceva răgaz ți le recomand.

Ulterior am descoperit că Dumești este un adevărat rai al fotografilor, poți căuta pe instagram #dumesti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristina Itul (@cristinaitul.13) on

Roșia Montană

Nici la Roșia nu ne-am oprit în excursia noastră de o zi prin Apuseni. Dar sunt sigură că merită o vizită. Sunt aici peste 100km de galerii din epoca romană și cea medievală, și poți vizita una dintre mine la Muzeul Mineritului. Este deschis zilnic de la 8:00 la 14:00 și costă 15 lei de persoană. Dar se intră cu ghid și trebuie să aștepți ora la care intră turul următor.

Dar citesc în recenzii că deși locul arată fantastic și e încărcat cu o istorie impresionantă, ghidul care lucrează acolo e foarte neprofesionist și atitudinea lui lasă de dorit. Majoritatea au lăsat note proaste din cauza ghidului. Plus că au fost și străini aici și nu li s-a oferit nicio informație în limba engleză. Mai sunt și unele recenzii răzlețe care spun că ghidul e excelent și pasionat, deci nu îmi e clar dacă lucrează mai mulți ghizi, dacă ai fost acolo chiar te rog să îmi povestești despre experiența ta în comentarii.

Cascada Pișoaia

Pentru a ajunge la cascada Pișoaia trebuie să lași mașina undeva la drum, lângă Dealul cu Melci, căci nu ai loc de parcare mai departe, și să mergi vreo 450m pe jos, iar vizita este gratuită. Cascada e frumoasă, deși nu avea debit prea mare când am văzut-o noi, dar e înconjurată de mușchi și curge chiar pe o pătură de mușchi, la fel ca faimoasa Bigăr.

Cascada Pișoaia, Apuseni, România

Cele mai frumoase locuri din Apuseni – Cascada Pișoaia

Cascada Pișoaia, Apuseni, România

Cele mai frumoase locuri din Apuseni – Cascada Pișoaia

Dar poate mai mult decât cascada mi-a plăcut scurtul drum până la aceasta! Natură pură și aer rural pe străduțele neasfaltate, pe care ne plimbam noi și niște văcuțe, iar singurele zgomote erau susurul râului și clopotele de la gâtul vacilor. Mi-a plăcut tare mult și cum arătau cele două căbănuțe sub formă de butoi de la Pensiunea Dealul cu Melci, dar nu am înțeles dacă te poți caza în ele sau sunt doar de decor.

Cascada Pișoaia, Apuseni, România

Cascada Pișoaia, Apuseni, România

Cascada Pișoaia, Apuseni, România

Dealul cu Melci

Dealul cu Melci este foarte aproape de cascada Pișoaia și este absolut extraordinar! A fost declarat rezervație paleontologică și este un unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani. Uau, cred că mintea noastră nici nu poate să conceapă așa ceva! În “deal” sunt încrustate 35 de specii de moluște. Fosilele întăresc concluzia că în urmă cu 50-80 milioane de ani pe aceste locuri se găsea o mare!

Fosilele de moluște se disting pe alocuri extraordinar de bine în piatră și m-a fascinat complet să le văd! Să concep că aici era o mare cu atâtea milioane de ani în urmă. Dacă nici asta nu ne face să ne simțim mici, atunci nu știu ce altceva. 🙂

Dealul cu Melci

Dealul cu melci, Apuseni

Dealul cu Melci

Dealul cu Melci

Dealul cu Melci

Fosile de moluște

Peștera Poarta lui Ionele

Pentru peștera Poarta lui Ionele parchezi la drum chiar lângă cabina de intrare, și nu trebuie decât să urci pe platforma construită până la intrarea în pesteră. Vizitele se fac de marți până duminică între 10:00 – 16:00 și costă 13 lei pentru adulți și 10 lei pentru elevi și studenți. Înainte să urci primești câteva informații despre peșteră, noi le-am primit pe un ton monoton și grăbit care ne-a surprins și nici nu am reținut nimic.

Dar se întâmplă un fenomen tare interesant aici, ascultă cu atenție poveștile. Peștera e superbă, are un portal imens, și nu e foarte adâncă. Se merge doar pe platforma metalică și se intră câțiva zeci de metri.

Peștera Poarta lui Ionele

Cele mai frumoase locuri din Apuseni – Peștera Poarta lui Ionele

Peștera Poarta lui Ionele

Peștera Poarta lui Ionele

Peştera Gheţarul de la Scărişoara

De la Poarta lui Ionele la Scărișoara sunt cam 5.5km, vreo 20 de minute cu mașina. Dar cumva pe noi ne-a băgat gps-ul pe un drum ocolit, prin satele Munună și Hănășești. Nu știu de ce, dar bine a făcut, căci e un drum tare pitoresc, în urcare dar foarte frumos!

Drumuri prin Apuseni

Drumul spre Peștera Scărișoara

Drumuri prin Apuseni

Drumuri prin Apuseni

Și ce bine ne-a prins acest drum, măcar că nu am venit degeaba până aici, căci peștera era închisă toată luna octombrie pentru lucrări la modernizarea accesului. Ne-a părut rău că nu am prins-o, dar știu că e frumoasă și merită o vizită.

Trebuie să parchezi lângă Muzeul Etnografic Scărișoara și de acolo mai mergi cam 10 minute pe jos până la peșteră, așa scria pe indicatoarele de acolo. Din câte am înțeles este deschisă zilnic între 9:00 – 17:00 iar tariful de intrare e 15 lei. Scărișoara este o peșteră destul de importantă din Apuseni, așa că merită să o vizitezi!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrada Coci (@andrada.coci) on

Poiana Călineasa

Poiana Călineasa este mai sus de Scărișoara, cam la 20 km, și pare un tărâm feeric! Eu abia recent am aflat despre acest loc și l-am inclus în articol, dar abia aștept să îl văd cu ochii mei când mai ajungem prin zonă. Aici, la cota 1400, se retrag vara ciobanii cu oile, dar și localnicii care locuiesc în vale. A devenit recent o destinație turistică deoarece s-a asfaltat drumul până acolo, așa că e foarte ușor să ajungi cu mașina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Muntii Apuseni (@descopera.muntii.apuseni) on

Peștera Ghețarul de la Vârtop

Peștera Ghețarul de la Vârtop este o altă peșteră superbă din zonă, însă noi nu am reușit să ajungem nici aici. E deschisă zilnic între 10:00 – 18:00 și intrarea costă în jur de 15 lei de persoană.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel Deplin (@danieldeplin) on

Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa e o formațiune incredibilă din Apuseni! O vale cu versanți abrupți și margini tăioase, care s-a format prin ravinare (torenți de ape ce au săpat în rocă) și are culoarea roșiatică datorită straturilor de cuartițe, fresii și argile roșii. Groapa, care deja are peste 600m în diametru și 100m adâncime, continuă să se extindă și în ziua de astăzi. A fost declarată arie protejată de interes național drept rezervație naturală de tip geologic datorită unicității peisajului.

Groapa Ruginoasa, Apuseni, România

Cele mai frumoase locuri din Apuseni – Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa, Apuseni, România

Groapa Ruginoasa, Apuseni, România

Eu o văzusem în fotografii dar când mi-a ieșit în fața ochilor, după un urcuș susținut pe munte, mi s-au înmuiat picioarele! Și din cauza fricii de înălțime, dar mai ales pentru că e absolut extraordinară! Pentru a ajunge aici trebuie să urci pe un traseu nu neapărat dificil, dar constant în urcare. Poate mai dificil din punct de vedere al efortului dacă nu ești în formă, dar cu mici pauze e fezabil. Când am început traseul am trecut pe lângă o familie cu copii, ne-am salutat și una dintre fetițe nu s-a putut abține și mi-a exclamat entuziasmată “urcați până sus că merităăăă!”

Traseul începe aici, poți lăsa mașina pe marginea drumului. E un urcuș constant prin pădure, doar pe alocuri accidentat, până sus unde ieși într-o poiană. La capătul poianei se întinde splendida Groapă Ruginoasă la picioarele tale. Traseul este marcat ca fiind de 50 de minute și am mai citit că ar fi 40 de minute, dar noi l-am parcurs în 25 de minute la dus și 25 la întors. Și nu am mers repede, chiar am făcut și scurte pauze să ne tragem răsuflarea. Dar cum mi-a spus acea fetiță îți spun și eu mai departe: merită din plin!

Groapa Ruginoasa - traseu

Traseu spre Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa - traseu

Groapa Ruginoasa - traseu

Groapa Ruginoasa - traseu

Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa, Apuseni – poiana de la capătul urcușului

Peștera Urșilor

Peștera Urșilor este tare tare impresionantă, probabil cea mai vizitată peșteră din România, și în niciun caz nu trebuie să lipsească din itinerariul tău prin Apuseni! Să încep cu câteva detalii practice. Vei găsi o parcare mare (gratuită) pe marginea drumului la 250 de metri de treptele care duc la peșteră. Mergi printre tarabele cu suveniruri și produse locale și la cotitura drumului vei găsi niște trepte care te duc fix la intrarea în peșteră, sau mai degrabă la muzeul organizat aici.

Intrarea costă 20 de lei de persoană și au și o taxă foto de 15 lei per aparat foto/telefon, altfel nu ai voie deloc să faci poze înăuntru, nici cu telefonul. Noi am plătit taxa, dar cred că depinde de bunăvoința ghidului dacă îți permite să faci fotografii. Se intră în peșteră doar cu tur ghidat la fiecare jumătate de oră, la și 15 și la și 45, iar tururile sunt doar în română.

Poți vizita peștera de marți până duminică între orele 10:00 – 17:00, sau cel puțin așa scrie pe site-ul lor. Unde de asemenea scrie că biletele sunt 30 de lei, dar de fapt costă 20 de lei de persoană.

Peștera Urșilor are o vechime de 4 milioane de ani și a căpătat această denumire pentru că au fost găsite aici scheletele a mai mulți urși de peșteră (o specie preistorică), s-au numărat 141 de cranii. Se pare că acum 17.000 de ani urșii veniseră în peșteră la hibernat, a avut loc o alunecare de teren și au rămas blocați înăuntru.

Un lucru absolut extraordinar este că s-a recuperat un schelet integral al unui urs de peșteră, singurul din țară și al șaselea din lume găsit integral! Ursul cântărea până la 600kg și scheletul său este expus în peșteră.

Peștera Urșilor

Schelet integral al unui urs de peșteră expus în Peștera Urșilor

Peștera e deosebit de frumoasă, cu stalactite și stalagmite dintre cele mai interesante, de culoare albă de îți dau impresia că sunt din gheață sau chiar ceară topită. Una dintre galerii chiar se numește Galeria Lumânărilor. Și menționez că nu sunt deloc lilieci aici, poate pentru unii (ok, pentru mine) e important. 😄

Peștera Urșilor

Cele mai frumoase locuri din Apuseni – Peștera Urșilor

Tur ghidat foarte interesant

Turul durează cam 45 de minute și te plimbă pe pasarele metalice. Mi se pare cu totul fascinant că această peșteră a fost descoperită recent, în anii 70! Întâmplător, în timpul unei acțiuni de minerit, îți va povesti ghidul mai multe. Noi tocmai venisem de la peștera Meziad, care a fost explorată în anii 1920 de Emil Racoviță, fondatorul primului institut de biospeologie din lume, și mi s-a părut tare deosebit că abia recent s-a aflat despre Peștera Urșilor.

La plecare am schimbat două vorbe cu ghidul care mai rău m-au întristat… L-am întrebat dacă se țin tururi și în engleză aici și a pufnit în râs, a zis că nu vine nimeni să ghideze în engleză acolo pentru salariul minim și 6-7 zile de lucru pe săptămână. Ne povestea că vara lucrează zilnic, și cui nu îi convine e liber să plece.

Mi s-a rupt sufletul.. și pentru dânsul dar și pentru turismul din România. Am făcut un calcul rapid.. biletele costă 20 de lei și sunt sigură că e plin toată ziua, doar e o atracție atât de cunoscută, intră grupuri la fiecare 30 de minute și în grupul nostru cred că erau vreo 40-50 de persoane. Nu înțeleg unde se duc toți banii și de ce nu are nimeni grijă de angajați.. doar sunt și ei parte din experiența vizitatorului.

Peștera Urșilor

Peștera Urșilor

Peștera Urșilor

Cele mai frumoase locuri din Apuseni – Peștera Urșilor

Peștera Urșilor

Cetățile Ponorului

Cetățile Ponorului e o peșteră tare deosebită, cu un portal masiv de 70m înălțime, despre care Alex îmi povestește demult, dar cum traseul e destul de dificil până acolo nu ne-am dus să o vedem. Este de fapt un complex carstic, care a fost numit Everestul României și a căpătat denumirea de “cetăți” datorită stâncilor impresionante de aici.

Pentru a ajunge aici trebuie să urmezi un traseu de vreo două ore din Padiș, dar cum spuneam, este un traseu dificil, dedicat munțomanilor experimentați. Totuși am citit că urcarea până la un punct de observație e ușoară, și abia de acolo devine dificilă coborârea până la Cetățile Ponorului. Dacă ai fost pe traseu și știi mai multe despre asta nu ezita să îmi scrii în comentarii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by bilegan ana (@anabilegan) on

Peștera Meziad

Peștera Meziad e un alt loc superb din Apuseni!! Și cu totul imensă, are 6km în total, dintre care se pot vizita 1.5km, fiind astfel cel mai lung traseu vizitabil dintr-o peșteră din România!

Încep din nou cu câteva detalii practice. Poți lăsa mașina la Cabana Meziad (aici pe google maps), sau poți merge un pic mai departe pe drumul spre peșteră, e o parcare organizată ceva mai în față. Noi nu am știut și am lăsat mașina la cabană, dar ambele parcări sunt gratuite. De la cabană până la peșteră sunt vreo 850m pe un drum lin prin pădure, ai de urcat doar la final câteva trepte până la intrarea în peșteră.

Intrarea la Peștera Meziad costă 20 de lei de persoană și se vizitează în baza unui anumit program, cel mai bine verifică pe site-ul lor. Se intră doar cu un tur ghidat din oră în oră, la oră fixă, și este nevoie să se formeze un grup minim de 10 persoane, altfel trebuie să aștepți următoarea intrare. Tururile se țin în mai multe limbi dacă este nevoie.

Turul durează 45 de minute iar temperatura în interiorul peșterii este de 12-14 grade.

Noi ne-am dus la prima oră (în octombrie se deschide la 11:00) și cum nu am văzut nicio altă mașină în parcarea de la cabană am crezut că vom fi singurii, și ne pregătisem să așteptăm o oră până se formează un grup. Dar pe drum spre peșteră am găsit parcarea despre care îți spuneam, unde erau 4-5 mașini, și ne-am bucurat tare mult, am intrat chiar atunci la 11:00.

Peștera Meziad, Apuseni - Stejarul secular

Pe drumul spre Peștera Meziad se află Stejarul Secular din Remetea, are o vechime de 400 de ani

Peștera Meziad

Cele mai frumoase locuri din Apuseni – Peștera Meziad

Peștera Meziad

Cele mai frumoase locuri din Apuseni – Peștera Meziad

Un tur incredibil la Peștera Meziad

Mi-a plăcut turul ghidat la nebunie! Ne-a condus prin peșteră o fată tânără tare simpatică, ce parcă s-a născut ca să fie ghid! Ne-a vorbit atât de calm în molcomul grai ardelenesc, și ne-a povestit atât de multe lucruri interesante. În plus, erau și două familii de unguri în grup, și le-a povestit și lor în maghiară ce ne spunea nouă mai întâi în română. La final am întrebat-o dacă vin mulți turiști străini la Meziad și mi-a spus că vin, și când e nevoie ține turul în română, maghiară și engleză.

Portalul (intrarea în peșteră) este masiv, are 16m înălțime și 10m lățime, și cel mai înalt punct al peșterii are 35m, cât o clădire cu 9 etaje. Traseul prin peșteră are 1.5km și e un traseu circular, și în plus nu te plimbi pe pasarele ci direct prin peșteră, exact ca oamenii preistorici cu mii de ani în urmă! Da, există urme care sugerează că oamenii din neolitic au locuit temporar în această peșteră, s-au descoperit resturi de ceramică de la comunitățile de păstori care urcau cu turmele în zona pășunilor din preajmă și se adăposteau în peștera foarte spațioasă.

Pentru că explorările speologice continuă și astăzi, la fel ca și la Peștera Urșilor, în primăvara lui 2019 au găsit și aici la Meziad schelete de urs de peșteră! Ursul de peșteră a apărut acum 1.6 milioane de ani și a dispărut acum 22.000 de ani din cauza schimbărilor climatice și a apariției omului modern. Avea dimensiuni foarte mari, putând ajunge până la 1000 kg.

Din multiplele schelete pe care le-au găsit au reconstituit unul întreg și l-au expus recent în peșteră, ghidul ne-a spus că suntem printre primii care îl văd! Și l-au numit Vlăduț. 😊

Peștera Meziad, Apuseni, România

Vlăduț, la Peștera Meziad

Peștera Meziad, Apuseni, România

Peștera Meziad, Apuseni

Peștera Meziad, Apuseni, România

Peștera Meziad, Apuseni

Peștera Meziad, Apuseni

Cele mai frumoase locuri din Apuseni și peisaje magice de toamnă

Sper că te-ai lămurit care sunt cele mai frumoase locuri din Apuseni! Cum spuneam, merită să stai câteva zile bune în zonă și să le explorezi pe toate fără grabă. Noi am avut o singură zi și am văzut satul Rimetea, cascada Pișoaia și Dealul cu Melci, peștera Poarta lui Ionele și Groapa Ruginoasa. Pentru că am mers acolo toamna și ziua era atât de scurtă nu am avut timp să vedem altceva.

Apoi ne-am dus în Oradea pentru o zi, dar pe drumul înapoi spre București ne-am oprit să vedem Peștera Meziad și Peștera Urșilor, cu totul fascinante amândouă! În plus, văzând toate aceste peisaje îmbrăcate în straie de toamnă a fost tare special, am rămas mult timp după aceea vrăjită! Chiar și acum mă uit pe fotografii și nu îi vine să cred cât sunt de frumoase locurile astea!

Tu ai fost în Apuseni? Ce ți-a plăcut cel mai mult în această regiune de vis a României?


Citește și:

«

»

2 COMMENTS

  • Ella

    Amân de mult timp o mini vacanță în zona asta a României, dar nu ne-am organizat în direcția aia încă, pentru anul viitor e însă o prioritate.
    Uitându-mă la pozele voastre mă întreb dacă nu e cel mai bine să mergem și noi toamna, sunt minunate peisajele în perioada asta! Ca peste tot la munte, de altfel…

    • Diana
      AUTHOR

      Vai da, eu cu ocazia asta am descoperit cat de minunat e sa calatoresti toamna, asa prin octombrie. Cred ca e un pic riscant cu vremea, dar anul asta am avut un octombrie foarte insorit 😀

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro