Am fost în Brașov de nenumărate ori. Sunt născută și crescută în București, iar Brașov e aproape de noi și o evadare rapidă la munte, în afara stațiunilor de pe Valea Prahovei. O dată am venit cu Alex doar ca să mâncăm o pizza și să facem o plimbare. Întotdeauna m-am plimbat pe strada principală, strada Republicii, și nu m-am uitat în stânga și în dreapta. Am vizitat de mai multe ori castelul Bran, am fost o dată și la cetatea Râșnov, dar Brașov a rămas în plan secundar.
Și cum am început recent să ne vizităm țara cu ochi de turiști, am hotărât să facem la fel și cu Brașov! M-am documentat, am făcut o listă cu obiective de vizitat în Brașov, m-am inspirat de pe Instagram pentru imagini atractive. Și am pornit la drum într-o sâmbătă frumoasă de toamnă, însorită și cu cele mai calde culori.
Vizita în Brașov – organizare
Încep cu un mic detaliu organizatoric, găsești parcare în Brașov lângă Parcul Nicolae Titulescu, pe strada Nicolae Iorga sau pe bulevardul Eroilor. Este cu plată de luni până sâmbătă între 8:00 – 20:00 și poți plăti la parcomat (dar doar cu monezi) 1.5 ron pe oră, sau prin sms o oră cu 0.4€ sau o zi întreagă cu 2.6€ (la ambele valori se adaugă tva). Vei găsi instrucțiuni acolo, trebuie să trimiți sms cu numărul mașinii, e foarte simplu. Noi am plătit o zi întreagă.
De asemenea, dacă vrei să petreci mai multe zile în zonă, ceea ce merită căci sunt atât de multe de vizitat, de la castelele de pe Valea Prahovei, la Bran, Râșnov sau Lacul de Smarald de lângă vulcanul Racoș, am făcut o selecție de cazări centrale care arată foarte bine și au recenzii bune:
- Buget mic: Casa Corona, Casa Krone – Piața Sfatului, Comfy Central Apartment
- Buget mediu: Drachenhaus, Safrano Palace, Hotel Bella Muzica, Hotel Armatti
- Lux/Boutique: Hotel Aro Palace, Villa Prato
Sau pentru o experiență cu adevărat deosebită îți recomand Zabola Estate – Transylvania, este la 60 km de Brașov, o oază de liniște pe un domeniu privat de 500 hectare, cu pajiști și păduri, lacuri și iazuri pentru pescuit, trasee de drumeții și călărie, și camere cu aer de cabane vânătorești. Noi nu am reușit încă să ajungem, poate dăm o fugă în iarna asta sau la primăvară, dar e demult pe lista noastră.
Obiective de vizitat în Brașov
Hai să vedem pe rând ce obiective putem vizita în frumosul Brașov.
Strada Republicii și Piața Sfatului
Simt că Piața Sfatului este inima Brașovului și toate drumurile pornesc de aici. E o piață mare, are în centru Muzeul de Istorie (fosta primărie) care se poate vizita, și este locul unde se organizează tot felul de evenimente. O dată când am venit era în piață un târg de design și decorațiuni și ne-am plimbat entuziasmați printre toate standurile cu creații românești.
Iar Strada Republicii e o stradă pietonală largă, cu terase pe mijloc și tot felul de magazine pe margine, ce te îmbie mereu la o plimbare și cel puțin la o sesiune de window shopping. În epoca medievală era principala arteră a orașului și se numea Strada Porții.
Biserica Neagră
Biserica Neagră este poate cel mai cunoscut monument din oraș, imensă se ridică deasupra tuturor acoperișurilor și poate fi văzută din orice colțișor al Brașovului. A fost construită în stil gotic în secolele 14-15, este o biserică luterană și e considerată cea mai mare biserică din România. Când a fost finalizată a primit titlul de Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol.
În timpul unei invazii a turcilor în 1689 a fost incendiată și atunci zidurile sale s-au înnegrit, căpătându-și astfel porecla de Biserica Neagră, ce ulterior a devenit numele său oficial. Biserica se poate vizita pentru 10 lei, mai multe detalii și programul de vizitare aici.
Strada Sforii
Strada Sforii este a treia cea mai îngustă stradă din Europa, cu o lățime între 1.11 și 1.35 metri, și era inițial doar un coridor pentru trecerea pompierilor. Trebuie neapărat să o vezi când vii în Brașov și să îți pui imaginația la încercare pentru a născoci o fotografie creativă!
Telecabina Tâmpa
Telecabina te duce sus chiar aproape de semnul mare cu Brașov de pe muntele Tâmpa. În 2019 sistemul telecabinei a împlinit 50 de ani și cumva eu nu urcasem niciodată cu ea. Și culmea, nici Alex. Și nici părinții mei vreodată, căci am vorbit și cu ei! Deci nu știu dacă telecabina nu e foarte cunoscută, sau doar în bula mea nu e cunoscută, dar priveliștea de sus e deosebită și chiar îți recomand să urci!
Singura problemă este că poate deveni destul de aglomerată, am citit de cozi de 45 de minute. Urcarea e scurtă, durează câteva minute, dar telecabinele sunt micuțe și încap doar 20 de persoane într-una, cred că din acest motiv se fac cozi. Noi am avut noroc, ne-am dus la telecabină imediat cum am ajuns în Brașov, în jur de ora 10 jumătate, și nu am stat deloc la coadă.
Telecabina funcționează de marți până duminică între 9:30 – 17:00 și un drum dus-întors costă 18 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii între 6 și 12 ani. Poți cumpăra bilet doar pentru urcare sau doar pentru coborâre, costă 10 lei (6 lei pentru copii), căci este un traseu pe care îl poți parcurge pe jos.
Sus trebuie să mergi spre punctul de Belvedere, de lângă semnul cu Brașov, spre dreapta cum ajungi. Sunt indicatoare cu Belvedere.
Dar un punct și mai spectaculos de belvedere este un pic mai sus, de la mica răscruce ce duce la semnul cu Brașov trebuie să mergi mai departe și să urci puțin. Aici vei găsi două platforme din lemn construite în 2015 în urma unui workshop susținut de 12 tineri arhitecți din România, Spania, Olanda, Turcia și Italia, coordonați de un dulgher român. Citește mai mult despre proiect aici.
Conceptul a fost de mirador, un loc liniștit de unde să admiri Brașovul. Și e locul ideal pentru niște poze super spectaculoase!
Vei găsi telecabina aici, și pe strada de mai jos se află trei bastioane de pe zidurile vechi ale cetății, Bastionul Țesătorilor, care e un muzeu și se poate vizita, Bastionul Funarilor și Bastionul Postăvarilor.
Poarta Șchei și Poarta Ecaterinei
Poarta Șchei a fost construită la începutul secolului 19 pentru a fluidiza circulația și are o deschidere centrală pentru vehicule și două accese laterale pentru pietoni.
Poarta Ecaterinei este marea surpriză a Brașovului pentru mine, căci nu știam de ea, am aflat abia pe Instagram de minunăția cu aspect de castel medieval, parcă scoasă din povești! Ce a rămas astăzi este doar turnul porții, construit în 1559. Cele patru turnulețe simbolizează „Jus Gladii”, un privilegiu medieval ce oferea Brașovului dreptul de a aplica pedeapsa cu moartea. Am mai văzut astfel de turnulețe la bisericile din Sibiu, dar și la bisericile fortificate pe care le-am vizitat în zonă.
Prima Școală Românească și Biserica Sfântul Nicolae
Biserica Sfântul Nicolae domină Șcheii Brașovului, un fost cartier românesc al Brașovului vechi. A fost construită din piatră în 1495 inițial în stil gotic, apoi i-au fost aduse diverse transformări în stil baroc. Împreună cu Prima Școală Românească, construită foarte aproape de ea și unde s-au predat primele cursuri în limba română în 1583, au fost un important centru cultural și spiritual pentru românii din zonă. În plus, diaconul Coresi, editorul primelor cărți tipărite în limba română, a început să tipărească aici cărți bisericești în română.
Școala se poate vizita, biletul costă 10 lei pentru adulți și 5 pentru elevi/studenți, și mai au o taxă foto de 3 lei pe care nu o pot înțelege și nu o găsesc nicăieri în afara României… În fața bisericii se află Piața Unirii, o altă piață fermecătoare din Brașov, pe care am găsit-o destul de liniștită, fiind departe de atenția turistică.
Turnul Negru
Priveliștea mea preferată a Brașovului este de la Turnul Negru. Este unul dintre cele patru turnuri de observație ale cetății Brașovului, construit în afara zidurilor, și avea rolul de a împiedica apropierea dușmanilor de zidurile orașului.
Turnul Alb
De la Turnul Alb ai o altă priveliște splendidă asupra centrului vechi din Brașov, și poți ajunge aici de la Turnul Negru pe o potecă cochetă prin pădure.
Bastionul Graft și Strada După Ziduri
Bastionul Graft făcea legătura între sistemul de fortificații al orașului și Turnul Alb și este construit ca un pod fortificat peste pârâul Cheu. Împreună cu strada După Ziduri, ce merge de-a lungul zidurilor medievale ale orașului și a pârâului, formează o imagine foarte pitorească și parcă te ajută să simți puțin din atmosfera medievală.
Brașov – obiective de vizitat în bijuteria medievală din inima țării
Cam acestea sunt obiectivele pe care le-am vizitat noi în Brașov. Dacă îți dorești să te plimbi cu un localnic și să afli și mai multe informații, mergi la un tur ghidat, cele de la Walkabout Free Tour sunt gratuite și se țin zilnic la ora 15:00, sau poți arunca un ochi pe GetYourGuide, au tururi pe o mulțime de tematici, de exemplu un tur nocturn de arhitectură medievală, un tur cu bicicletele până în Râșnov sau un tur de observare a urșilor în mediul lor natural.
Sper că ți-a făcut plăcere să mă însoțești în acest tur virtual al Brașovului, și că te-am inspirat să îl vizitezi data viitoare dincolo de Piața Sfatului!
3 COMMENTS
Ella
5 ani agoAm fost cam în aceeași perioadă ca voi în urmă cu 2 ani și mi-a plăcut orașul mai mult ca oricând în varianta de toamnă. Am vizitat toate locurile astea și preferatele mele sunt tot cele care oferă priveliști de sus – Turnul Negru, Turnul Alb și Tâmpa. E oricum superb orașul în întregime, e chiar păcat să te limitezi doar la Piața Sfatului.
Diana
5 ani ago AUTHORAsa e, arata magnific toamna, de vis 🥰🥰
Butura Vasile
3 luni agoUn articol maraton, foarte multe amanunte, poze frumoase de claritate maxima!
Obiective Turistice Neamt