Search here...
TOP
Bucureşti

Tihnă în hamac și mâncare cu gust la Athanor în Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Chef Florin Cojocariu servește porții de supă în grădină, la Athanor

Vreau să îți povestesc astăzi despre o experiență inedită pe care o poți avea foarte aproape de București, în comuna Gurbănești din județul Călărași. Imaginează-ți gospodăria bunicii de la țară, liniștea și tihna satului, o grădină de legume și o alta cu 300 de soiuri de trandafiri, un atelier de olărit în spate și multe hamace răspândite peste tot, ce te îmbie la moțăială. Adaugă la toate acestea un cuptor la care ți se pregătește lent ceva foarte bun și vei avea un rezultat de poveste: Athanor la Cupteur!

Povestea și conceptul Athanor

Aici Chef Florin Cojocariu pregătește lent și cu multă pasiune mâncare bună. Nu are un meniu fix, ci folosește, în funcție de sezon, ce are disponibil în grădină sau ce ingrediente bune găsește la fermele locale. Conceptul se numește farm-to-table și nu am mai auzit pe la noi despre asta, cel puțin nu în jurul Bucureștiului, dar se concentrează pe consumul produselor locale de calitate, crescute natural.

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Am spus că pregătește mâncare bună. Și nu exagerez! Se concentrează foarte mult pe gust, are feluri tradiționale, cu inspirație din bucătăria italiană sau franțuzească, dar centrul atenției este gustul, și mai puțin plating-ul, sau aranjarea somptuoasă pe farfurie a două boabe de mâncare. Țelul Athanor este să îți încânte simțurile, apoi să te surprindă cu simplitatea ingredientelor.

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Secretul aici este cuptorul! Au construit în curte un cuptor pe lemne unde Florin gătește majoritatea preparatelor foarte lent, la temperaturi mici. Rezultatul este pură magie! De exemplu broccoli ușor rumenit, dar totuși foarte moale, cu un gust absolut incredibil deși pregătit doar cu sare. Ne-a explicat Florin că nu are cum să ne iasă așa acasă, căci cuptoarele normale ar usca broccoli dacă l-ai lăsa foarte mult înăuntru. Însă cuptorul lui păstrează umiditatea și nu usucă preparatele.

Meniul pe care îl pregătește doar pentru rezervări este flexibil, în funcție de ce are la dispoziție, și e cuprins din 4-5 feluri de mâncare, inclusiv desert. Adică poți petrece câteva ore bune aici cu prietenii sau familia, iar între mese poți să te plimbi în grădina cu trandafiri, să citești o carte la umbră sau să tragi un pui de somn în hamac, bucurându-te de liniștea locului. Reîncărcarea bateriilor este garantată!

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Cuptorul

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Felurile delicioase de mâncare sunt servite în farfurii superbe, care mai de care mai deosebite, care îți inspiră constelații, spumă de mare ori vreo lume microscopică fascinantă. Toate vasele sunt create manual din lut de soția lui Florin, Victoria, în atelierul din spatele grădinii. Noi am fost să vedem atelierul ei și Victoria ne-a povestit cu drag cum pregătește lutul, cum modelează manual fiecare vas, cum le coace în cuptor și apoi le glazurează cu culoare.

Athanor la Cupteur, Gurbănești

În ceea ce privește numele Athanor, aș vrea să citez de pe site-ul lor, e foarte frumos explicat:

Credem sincer că gătitul e o alchimie, mult mai mult decât simple reacții moleculare și proporții științifice. De asta bistroul nostru se numește”Athanor”, pentru că athanorul e cuptorul alchimiștilor. În același timp credem mult în simplitate și autenticitate, în revenirea la rădăcini, fără însă a ignora tradiția culinară clasică. Credem într-o estetică simplă și privim cu din ce în ce mai mult amuzament excesele estetice ale epocii. De asta sloganul nostru e într-o franceză inventată, ușor auto-ironică: „la coupteur”. Pentru că deși producem mâncare de calitate fine-dining, suntem totuși într-o comună din Călărași.

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Grădina cu flori toamna. Trebuie să revenim la primăvară să vedem trandafirii înfloriți!

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Lavandă pusă la uscat

Cum decurge o zi la Athanor

Pregătește-te de o zi specială! Da, o zi întreagă, căci la Athanor lucrurile se întâmplă lent, iar lenevitul în hamac între mese e parte din experiență. Pornești la drum pe la prânz, după ce dimineață ai mâncat foarte puțin, doar știi că te așteaptă o mulțime de feluri de mâncare delicioase.

Ajungi în Gurbănești după vreo oră de mers cu mașina și Florin îți iese în cale binevoitor, poftindu-te în curte. Totul e rustic aici, “doar suntem la țară” după cum spune Florin, dar e confortabil, are în mijlocul grădinii două mese cu băncuțe, umbrele și o baie perfect funcțională. Ba chiar și un mic iaz cu broscuțe!

Dar iată că te-ai luat cu vorba plimbându-te în grădina cu trandafiri și a și venit primul fel de mâncare. O supă cremă de morcovi cu ghimbir și portocale absolut incredibilă, cea mai gustoasă pe care ai încercat-o vreodată! Atât de cremoasă încât pare făcută din smântână.

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

După ce servește fiecare porție, Florin zăbovește puțin cu voi la masă și vă povestește despre preparat. Dacă sunteți interesați chiar vă detaliază ceva mai mult. Nouă ne-a povestit că o supă cremă se face de fapt cu legumele călite, nu fierte, așa este rețeta franțuzească. Și că un secret foarte important este să pui multă ceapă, jumătate din cantitatea de legume trebuie să fie formată din ceapă. Am aflat astfel că dulceața supei vine mai degrabă de la ceapă și nu de la morcovi.

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Continuă apoi să vină următoarele feluri, fiecare mai surprinzător decât ultimul. Și începi să realizezi cât este de deosebită experiența, adevărat fine dining dar la țară, înconjurat de natură. Toate se servesc afară în grădină, Florin vine cu tăvile și tigăile la masa de servit și trebuie să mergi cu propria farfurie ca să ți-o umple.

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Mâncăruri deosebite

Eu am fost de două ori la Athanor până acum și am mâncat porc copt lent în lapte (eu nu mănânc porc de obicei, dar acesta era absolut delicios!), rață cu mere coapte, pui gătit între două pietre din fontă (incredibil!), salată din chard, mămăligă din germeni de porumb, quiche lorraine. Iar la desert pregătește niște tarte incredibile cu maia, am avut o dată tartă cu piersici sălbatice și o dată cu mere.

Mătușa mea, care urmărește tot felul de bucătari pe Instagram și e la curent cu toate noutățile în materie de fine-dining, l-a întrebat pe Florin de când are maiaua pregătită și el i-a spus că de prin aprilie (noi fiind acolo în octombrie), și s-a oferit să ne arate mai târziu maiaua. Din păcate când am plecat a pornit o ploaie serioasă și am uitat cu toții de maia, dar data viitoare îl voi întreba. Eu nici nu știam că maiaua trebuie pregătită din timp și se ține pentru mai multe luni.

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Rață la cuptor cu mere coapte și salată de chard

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Porc în lapte, mămăligă de germeni de porumb și chard

Inspirație la desert

La desert Florin se așează cu tine la masă și dacă îl întrebi îți spune povestea vieții sale, sau cum a ajuns să deschidă Athanor. Glumește că ar trebui să pună totul într-o broșură, căci povestește același lucru de fiecare dată. Pe scurt, a studiat fizică și a lucrat în corporații, dar și-a dat seama că pasiunea lui cea mai mare este gătitul. Eu am reținut un lucru esențial: la 50 de ani a realizat că el nu știe ce îl face fericit și a început să caute, până și-a dat seama că gătitul îi produce o imensă plăcere!

Este foarte inspirațional pentru mine, căci cred cu adevărat că e bine să căutăm în adâncul nostru ce ne face fericiți, și e perfect normal să ne schimbăm cariera, chiar de mai multe ori, de-a lungul vieții. Să nu rămânem blocați să profesăm în domeniul pe care l-am studiat, gândindu-ne că e păcat de cei 4-5-6 ani de facultate. Cred că e mai păcat de cei 40 de ani de muncă, dacă faci ceva ce nu îți face plăcere!

Eu una realizez tot mai mult că ce îmi place cu adevărat să fac este să călătoresc și să scriu despre asta, să ajut oamenii să își organizeze călătoriile. Îmi vine să sar în sus de bucurie când cineva îmi lasă câte un comentariu spunându-mi cât de utile și complete sunt informațiile mele! Și mă gândesc tot mai serios că ar trebui să renunț la corporație și să fac ceea ce mă face fericită!

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Florin ne povestește despre noua rețetă de tartă cu piersici sălbatice, pe care am avut plăcerea să o testăm pentru prima dată

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Tartă delicioasă cu mere

Atelierul Victoriei

La final Florin te întreabă dacă ai vrea să vizitezi atelierul de ceramică al Victoriei, soția sa. Și desigur că vrei, când ai văzut ultima dată un atelier de ceramică? Victoria te primește cu drag și îți povestește foarte pasionată fiecare pas din pregătirea vaselor fabuloase. O ajută trei fete din sat și are foarte multe comenzi, în general pentru restaurante, fără un plan de vânzare exact, ci din vorbă în vorbă, care de fapt este cea mai bună formă de marketing.

Nu are încă site, căci se teme de prea multe comenzi pe care nu le va putea onora. Dar o găsești pe Facebook și Instagram.

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Atelierul de ceramică al Victoriei

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Odihnă și mâncare bună la Athanor la Cupteur

Experiența la Athanor chiar e deosebită, pleci de acolo cu o stare de bine, cu simțurile alintate, papilele recunoscătoare și o pace interioară pe care e greu să o găsești la oraș.

Costul este de 150 de lei de persoană, este un cost fix pentru care vei primi 4-5 feluri de mâncare, inclusiv desert, apă și cafea, și nu în ultimul rând tihnă și povești. Îți poți aduce alte băuturi de acasă.

Poate inițial ți se pare mult, așa mi s-a părut și mie, dar dacă te gândești la fiecare fel de mâncare în parte și cât te-ar costa la un restaurant de fine dining din București, realizezi că nu e mult deloc. Mai pui la socoteală și ieșirea în natură, calmul locului și conectarea cu prietenii sau cu grupul cu care mergi, și rezultă o experiență completă, o zi aparte de care îți vei aminti cu drag (și cu poftă!).

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Athanor la Cupteur, Gurbănești

Dacă îl anunți dinainte Florin poate acomoda și vegetarieni, când am fost cu familia a pregătit ceva legume în plus pentru sora mea, care e vegetariană. Iar prima dată am fost cu Alex, i-am spus despre intoleranța sa la gluten, și în afară de desert a pregătit toate felurile fără făină (spre deosebire de a doua oară, când am avut ca gustare clătite cu pui).

Iar Florin și Victoria sunt doi oameni foarte frumoși, te primesc călduros la ei acasă și îți este mai mare dragul să îi auzi vorbind despre pasiunile lor. Citește mai mult despre Athanor pe site, Facebook sau Instagram, îi găsești în Gurbănești (la 60 km de București), la Strada Principală nr 27, chiar lângă semnul în formă de spic de grâu cu numele localității (poți pune direct Athanor la Cupteur în google maps sau waze).

Chiar îți recomand să vorbești cu grupul tău de prieteni și să faci o rezervare, îți promit că te vei întoarce de acolo cu o impresie diferită despre ceea ce înseamnă mâncare bună și gust!

«

»

2 COMMENTS

  • Raluca

    Minunat prezentat! Urmaresc pagina de FB de putina vreme si m-am bucurat acum sa citesc articolul atat de frumos ilustrat. De fiecare data, de ziua mea aleg o locatie pe suflet, iar pentru urmatoarea aniversare m-ai convins ca acesta este locul ideal. Multumesc mult!

    • Diana
      AUTHOR

      Uaaau ce dragut, Raluca! Iti multumesc mult si ma bucur ca ti-a placut prezentarea mea si ca vrei sa mergi la Athanor ☺️♥️

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro