Search here...
TOP
Londra

Transportul în Londra în 5 paşi simpli

Transportul în Londra

Transportul în Londra în 5 paşi simpli

Ai ajuns în Londra! Poate ai venit cu Ryanair pe Stansted sau poate ai zburat cu Blue Air la Luton. Cert e că ai ajuns și acum… te găsești în mijlocul unuia dintre cele mai aglomerate orașe din Europa. Încotro o apuci și mai ales cu ce mijloc de transport?

Că tot am adus vorba de zboruri, în caz că ai nevoie de bagaje încearcă Travelkit, au categorii în funcție de liniile aeriene: bagaje de mână pentru Ryanair, bagaje de mână pentru Blue Air sau bagaje de mână pentru Wizz Air.

E foarte important să te documentezi despre transportul în Londra înainte de a merge în capitala Marii Britanii. Au un sistem destul de complicat, şi pentru a te deplasa prin oraş eficient şi avantajos trebuie să ştii câteva lucruri, pentru a lua decizii în cunoştinţă de cauză.

Trebuie să îţi menţionez de pe acum că pentru copiii sub 11 ani transportul în Londra este gratuit. Pentru copiii între 11-15 ani poți încărca un Young Visitor Discount pe un card Oyster normal și vor beneficia de 50% discount pentru orice călătorie sau price cap. Citește mai multe detalii aici.


Citește și: Transfer aeroport Londra – cum ajungi în oraș din principalele aeroporturi


Sugestii de cazare în Londra. Am făcut o selecție de câteva hoteluri sau aparthoteluri centrale cu recenzii foarte bune (note 8+). Întotdeauna e o idee bună să te cazezi în centru, altfel riști să pierzi ceva timp (și bani) pe transportul în comun. Dar cum Londra e recunoscută pentru prețurile destul de piperate, chiar în centru poate fi prea scump. Noi am găsit o variantă de compromis în zona King’s Cross, destul de aproape de centru și cu stația de metrou King’s Cross la îndemână, unde se întâlnesc șase linii de Underground.

Există opțiuni și mai de buget cu note între 7 și 8 (nu aș recomanda o cazare sub nota 7), la prețuri în jur de 100€ sau mai puțin pe noapte: Keystone House, OYO Apollo Hotel, Studios2Let. Sau dacă te simți aventuros stai cu 20-25€ pe noapte la un hostel, aș recomanda Generator London, e un lanț de hosteluri care arată excelent (are 3 stele), au și camere duble cu baie privată, și în general hostelurile sunt mult mai noi și arată mult mai bine decât multe hoteluri de 2-3 stele.


Şi acum să începem. Uită-te întâi la filmuleţul de mai jos, unde este explicat foarte simpatic cum funcţionează tot sistemul lor. Şi mai departe îţi voi explica fiecare pas.

1. Transportul în Londra pe zone

În Londra există mai multe reţele de transport: Underground (denumit şi The Tube, este metroul londonez), Overground, London buses (da, da, autobuzele cu două niveluri 😀), DLR (Docklands Light Railway), Emirates Air Line (o telegondolă peste Tamisa), transport pe apă (Thames Clipper Bus). Oraşul e împărţit în 9 zone de transport. Majoritatea obiectivelor de vizitat sunt în centrul oraşului, în zonele 1-2. Stadioanele Wembley şi Wimbledon sunt în zonele 3-4. Aproape întreaga Londra se află în zonele 1-6, inclusiv aeroportul Heathrow, iar zonele 6-9 sunt la periferie.

Transportul în Londra - harta metorului

Transportul în Londra – harta metroului şi cele 9 zone de transport

Preţul biletelor variază în funcţie de tipul de transport pe care îl foloseşti, zona în care călătoreşti, ziua şi ora la care călătoreşti.

Ziua şi ora contează pentru că în orele de vârf (peak hours) preţurile sunt mai mari. Orele de vârf sunt de luni până vineri de la 6:30 la 9:30 şi de la 16:30 la 19:00.

Sunt mai multe variante de a plăti transportul în Londra: Oyster Card, Contactless Card, Visitor Oyster Card, Travelcard. Acestea îţi oferă acces la toate reţelele pe care le-am menţionat mai sus.


Rezervă online bilete la cele mai interesante experiențe din Londra:


2. Oyster card

Ce este acest Oyster Card? E un smartcard de tip Pay as you go, adică îl încarci cu câţi bani vrei, şi banii ţi se retrag pentru fiecare călătorie în parte. Avantajul principal al cardului este preţul mai mic pentru transport. O călătorie cu metroul în Londra Centrală costă 2,40 lire cu Oyster card, şi 4,90 lire dacă plăteşti cash.

De unde îl cumperi?

Îl poţi cumpăra în Londra din gări sau de la Oyster Ticket Stops, care sunt în sute de magazine prin oraş. Noi l-am cumpărat de la un magazin în care intrasem să luăm o sticlă de apă.

Trebuie să plăteşti 5 lire depozit atunci când îl cumperi, şi să încarci bani pe el: 20 de lire pentru 1-2 zile, 30 de lire pentru 3-4 zile (orientativ). Poţi încărca bani chiar la magazinul de unde l-ai cumpărat, sau la automatele din staţiile de metrou.

La final îţi recuperezi cele 5 lire, plus ce mai era pe card şi nu ai cheltuit (până în 10 lire), tot la automatele de la metrou. Dar asta anulează cardul, dacă plănuieşti să revii în Londra şi vrei să îl mai foloseşti, nu retrage depozitul de 5 lire.

Cardul este personal, dacă sunteţi mai mulţi trebuie să aveţi fiecare cardul propriu.

Transportul în Londra

Transportul în Londra cu autobuzele cu etaj

Preţul călătoriilor cu Oyster Card

Preţul unei călătorii este în funcţie de zonele în care călătoreşti. Dacă circuli în zona 1, adică în Londra Centrală, tariful pentru o călătorie cu metroul este 2,40 lire, şi pentru peak şi pentru off-peak hours. Dacă circuli din zona 1 în zona 3 sau invers o călătorie costă 3,30 lire în peak hours şi 2,80 lire în off-peak.

O călătorie cu autobuzul costă 1,50 lire indiferent de zona în care circuli. Cel mai probabil te vei limita la zonele 1-2, acolo sunt majoritatea obiectivelor de vizitat din Londra.

Transportul în Londra - Oyster Card

Transportul în Londra – Oyster card

În tabelul acesta vei găsi toate tarifele pe călătorie.

Un alt avantaj enorm al Oyster card-ului este aşa numitul price cap, adică un plafon de preţ zilnic. După cum poţi vedea în tabelul indicat, în zona 1 există un price cap de 6,60 lire. Asta înseamnă că dacă ai făcut câteva călătorii şi ai atins suma de 6,60 lire, mai mult de atât nu ţi se retrage de pe card, şi poţi călători în continuare gratuit în ziua respectivă.

Validare

Validarea cardului Oyster se face la cititoarele galbene de carduri. La metrou este foarte important să validezi Oyster-ul şi când intri şi când ieşi, deoarece aşa se calculează tariful din tabelul de mai sus. Dacă nu îl validezi când ieşi, vei fi taxat cu tariful maxim. În autobuz e suficient să îl validezi doar la urcare.

3. Contactless Card

Dacă ai un card contactless îl poți folosi exact ca pe un Oyster card. Îl validezi la cititoarele galbene, ai același price cap pe zi, și în plus, la plățile contactless ai și un price cap de £36.10 pe săptămână (o săptămână se consideră de luni până duminică)! Poți folosi atât cardul fizic cât și Apple Pay, Google Pay și alte sisteme, atâta timp cât folosești același dispozitiv (ori card, ori telefon) pentu a valida fiecare călătorie (pentru calcularea corectă a price cap).

Pe cardul contcatless vei fi taxat prețul unei călătorii pentru adult și nu îl poți valida pentru mai multe persoane. Citește mai multe detalii despre plățile contactless aici.

Ia în considerare totuși că nu toate cardurile emise în afara UK funcționează, și în plus s-ar putea ca pentru fiecare tranzacție banca să îți aplice taxe în plus, sau în cazul în care cardul e în lei cu siguranță rata de coversie nu va fi foarte bună. Dacă folosești Revolut probabil nu vei avea astfel de probleme, și din câte am citit ar funcționa la cititoarele de carduri. Dacă nu este așa, chiar te rog să îmi scrii în comentarii!

 4. Visitor Oyster Card

Visitor Oyster Card este destinat vizitatorilor care nu locuiesc în Marea Britanie. Diferenţa faţă de Oyster Card nu este foarte mare. Preţurile pe călătorie sunt aceleaşi, se foloseşte şi se încarcă la fel. Doar că ai în plus ceva discount-uri turistice pentru restaurante şi muzee.

Ca să obţii un Visitor Oyster Card trebuie să îl comanzi online şi îţi va fi expediat acasă, nu îl poţi cumpăra din Londra. Cardul în sine costă 3 lire, bani pe care nu îi recuperezi pentru că acest card nu expiră niciodată, îl poţi refolosi de câte ori revii în Londra.

Transportul în Londra

Transportul în Londra – vedere din autobuzul etajat 🙂

Mie mi s-a părut prea mare bătaie de cap să îl comand acasă, şi în plus nu mă interesează discount-urile pe care le oferă. Aşa că noi am mers pe varianta Oyster Card clasic, l-am cumpărat când am ajuns în Londra, şi ne-am recuperat şi depozitul iniţial de 5 lire.

5. Travelcard

Travelcard-ul este un bilet de hârtie cu călătorii nelimitate, care se găseşte în 3 variante: Day Anytime (o zi la orice oră), Day Off-Peak (o zi în afara orelor de vârf: îl poţi folosi doar după ora 9:30 dimineaţa) sau 7 Day (de şapte zile).

Travelcard-ul pentru o zi nu prea îl găsesc avantajos, din cauza acelor plafoane existente la Oyster Card. De exemplu, plafonul zilnic pentru zonele 1-2 este de 6,60 lire, în timp ce travelcard-ul Day Anytime pentru aceleaşi zone este 13,10 lire.

Avantajul apare la travelcard-ul pentru 7 zile. Pentru zonele 1-2 costă 32,40 lire. Folosind călătoriile cu plafon de 6,60 lire pe zi timp de şapte zile, ar costa 46,20 lire.

Ţine cont că acesta este un bilet de hârtie, şi pentru a îl valida trebuie introdus în fanta de sub cititorul galben de carduri! 😀

Poţi cumpăra travelcard-ul online înainte de a ajunge în Londra, şi îţi va fi expediat acasă. Sau îl poţi cumpăra şi în Londra, cu menţiunea că cel de 7 zile nu îl vei putea obţine ca bilet de hârtie, ci va fi încărcat pe un card Oyster. Deci va trebui să plăteşti şi depozitul de 5 lire pentru Oyster Card.

Ce fel de bilet alegi pentru transportul în Londra?

Cea mai eficientă metodă de a plăti transportul în Londra va trebui să o alegi tu, în funcţie de câte zile vei sta, cât de des vei folosi metroul sau autobuzele, şi între ce zone vei călători.

Dacă plănuieşti să stai 2-3 zile şi să foloseşti 2-4 călătorii pe zi atunci alege un Oyster Card sau plătește cu cardul contactless (deși nu aș recomanda dacă este în lei).

Dacă stai în Londra cel puţin 5 zile şi foloseşti zilnic măcar 4 călătorii, atunci un 7 Day Travelcard este mai avantajos.

Noi am stat în Londra 3 zile, am vizitat numai centrul, în afară de o seară în care am fost pe Wembley să îi vedem pe Coldplay în concert 😍, şi am reuşit să cheltuim doar 17 lire de persoană cu Oyster Cards. Dar am mers foarte mult pe jos, nouă asta ne place să facem 😊. Deşi nu recomand neapărat atâta mers pe jos în Londra, e un oraş foarte mare.

Bonus!

Dacă eşti mai aventuros poţi închiria o bicicletă cu care să te plimbi prin oraş. Santander Cycles pune la dispoziţie sute de staţii de biciclete în tot oraşul. Sistemul e automat şi plata se face cu cardul, trebuie doar să mergi la staţia unei biciclete, să apeşi pe touch screen şi să urmăreşti instrucţiunile. Plăteşti iniţial 2 lire pe 24 de ore pentru a avea acces la biciclete, apoi prima jumătate de oră e gratuită. După aceea costă 2 lire la 30 de minute, şi trebuie să o returnezi la o altă staţie de biciclete. Găseşti aici harta staţiilor.

Transportul în Londra - Santander Cycles

Transportul în Londra cu bicicleta

Dacă vrei chiar şi mai multe informaţii, intră pe site-ul oficial legat de transportul în Londra.

Am zis că explic tot sistemul în cinci paşi simpli. Or fi, n-or fi simpli, eu am încercat, şi sper că te-am şi ajutat.😉


Citeşte şi:

«

»

30 COMMENTS

 • Vlad

  Un mic truc pentru diminuarea costului de calatorie daca aceasta implica tranzitarea Zonei 1, centrale https://goo.gl/XjfJKt

  • Diana
   AUTHOR

   Uau, bun pont, nu stiam 😀

 • balbarau

  Foarte documentat articolul, imi pare rau ca l-am descoperit dupa ce am fost la Londra :).

  • Diana
   AUTHOR

   Mersi! Poate mai ajungi la Londra 🙂

 • Laurentiu

  Thanks a lot! Very helpful!

 • Ciprian

  Salut! De m-am decis ca vreau sa fac o calatorie pana in Londra. Voi sta doar o singura zi, ceea ce inseamna ca dimineata voi pleca din Bucuresti si seara ma voi intoarce inapoi! Stiu ca este putin dar cam atat pot sa stau deocamdata. Ma voi reintoarce cu siguranta si voi sta mai multe zile. Imi place mult Londra si de mic vroiam sa merg sa vizitez aceast oras super fain pentru ca vazusem filmele in special, Harry Potter sau James Bond.
  Cand voi ajunge in Londra, pentru ca voi veni de la Stansted cu acel tren care se numeste Stansted Express pana la Liverpool Street Station, de acolo as dori pentru anumite obiective sa ajung mai repede, pentru ca voi avea doar o singura zi la dispozitie si sa acopar anumite obiective voi folosi Underground. Imi poti spune te rog frumos varianta cea mai simpla. Eu ma gandeam sa cumpar acel Oyster card si sa il incarc, dar acum dilema mea este cu cat sa il incarc!? Pot folosi acea optiune cu plafonul de 6.50 lire? Pentru ca voi calatori doar intr-o singura zona, zona 1 adica centrul Londrei. Voi merge sambata si probabil nu voi fi in rush hour. Multumesc!
  P.S:Foarte tare articolul!

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Ciprian, merci! Da, te-ai documentat foarte bine, e corect tot ce ai spus. Liverpool Station este chiar in zona 1, asa ca se va aplica price cap-ul de zona 1, care acum vad ca s-a ridicat la 6.60 lire, voi updata articolul. Deci trebuie sa platesti 5 lire pentru Oyster Card și apoi sa il incarci cu 7 lire si sa te plimbi toata ziua. Underground-ul ar trebui sa circule destul de bine, dar nu te sfii sa incerci si autobuzele supraetajate daca nu e foarte mult trafic, se incadreaza si ele pe Oyster card.
   Mi se pare o idee foarte buna sa faci o calatorie de o singura zi, costurile se reduc enorm si apuci totusi sa faci o plimbare serioasa, macar sa iei pulsul unui oras. De cand vorbim sa ne aruncam si noi in asa o aventura :D! Mult succes si distractie placuta la Londra!

 • vasi

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare: exista Oyster Card si pentru copii? Am un baietel de 11 ani si as vrea sa stiu daca pot sa-i cumpar si lui acest card.
  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Vasi. Am căutat acum și se pare că pentru copiii între 11-15 ani există un Young Visitor Discount (există și un Zip Oyster photocard, dar din cate înțeleg este pentru englezi). Poți cere să îți încarce un Young Visitor Discount pe un Oyster card normal la orice stație de metrou (nu îmi e clar dacă poți face asta și la magazinele obișnuite), și presupune un discount de 50% pentru orice călătorie și price cap. Citește mai multe aici: https://tfl.gov.uk/fares/free-and-discounted-travel/11-15-zip-oyster-photocard. Distracție plăcută la Londra! 🙂

 • Busoi Lucian Ioan

  Bună Diana, dacă vrei să mă ajuți cu niște sfaturi,eu ajung la Londra pe 21 februarie la ora 16,40 pe Stansted și pe 22 februarie la ora 14,20 plec de pe Gatwich airport.. practic am 20 de ore intre zboruri și vroiam sa vizitez centrul Londrei, între zboruri..nu am mai fost niciodată,ce mă sfătuiești să fac?

  • Diana
   AUTHOR

   Bună Lucian! Nu uita să ții cont și de transferul la și de la aeroport. Stansted e destul de departe și o sa faci destul de mult până în oraș. În locul tău aș căuta o cazare cât mai centrală și m-aș plimba în zona Tamisei. Aici poți vedea Tower Bridge, apoi pe malul sudic poți merge la Borough Market, e o super piață cu feluri internaționale de mâncare, mai departe e Tate Modern (un muzeu de artă contemporană daca te pasionează) cu intrare gratuită, în fața lui este Millenium Bridge. Dacă treci acest pod ajungi la Catedrala Saint Paul. Apoi tot pe malul sudic mai departe vei ajunge la London eye, Westminster Bridge, si Palatul Westminster cu al sau Big Ben. Nu departe, dacă mai ai timp, sau poate a doua zi, poți ajunge la Palatul Buckingham, și un pic la nord de acesta sunt Trafalgar Square și Piccadilly Circus. Dacă încă mai ai timp merită să dai o fugă pe la Covent Garden și British Museum (intrarea este gratuită și aici).
   Nu este imposibil sa mergi pe jos între toate acestea, dar cred că ai nevoie de ceva antrenament. Altfel dacă ai nevoie ia metroul sau autobuzul. Folosește Oyster card ca să nu plătești prea mult pe călătorii. Eventual folosește un Oyster card doar în prima zi, și profită de plafonul de 6.60 lire, este maximul pe care îl poți plăti într-o zi în zona 1 și te poți plimba cât vrei cu mijloacele de transport în comun. Iar a doua zi vizitează obiectivele mai apropiate între ele (Trafalgar, Piccadilly si British Museum) și mergi pe jos între ele.
   Succes și distracție plăcută! 🙂

   • Busoi Lucian Ioan

    multumesc inca o data pentru raspunsul tau,rugamintea mea este daca poti sa imi spui cu ce pot ajunge de la aeroport Stansted,in centru si daca este metrou in zona aeroportului,daca pot lua oyster card de acolo…si apoi din zona 1 centru,cu ce merg catre al doilea aeroport Gatwich si daca am posibilitatea de transport noaptea si cu ce..ma gandesc ca inyarzii prin centrul Londrei… multumesc mult si iti doresc numai bine!!!

    • Diana
     AUTHOR

     Buna Lucian. Nu există metrou către aceste aeroporturi, doar la Heathrow e metrou, dar companiile low cost nu aterizează acolo. Sunt mai multe variante pentru fiecare aeroport, ori mai scumpe și rapide (cu trenul), ori mai ieftine și lente (cu autobuzul). Caută pe site-ul fiecărui aeroport și vezi exact ce variantă îți convine. Stai cu google maps deschis ca să vezi unde te lasă fiecare tren/autobuz atunci când cauți. Nu știu sigur dacă poți lua Oyster card de la aeroport, cel mai bine verifici acolo. Dacă nu, când ajungi în Londra. Succes 🙂

     • Busoi Lucian Ioan

      multumesc mult,sunt pe teren minat..

     • Busoi Lucian Ioan

      mai tac o intrebare daca imi permiti,exista transport de noapte din centrul Londrei catre Aeroporturi… in aeroport pot afla informatii despre transport ,multumesc din nou..

 • Madalina

  Buna! Nu ai mentionat nimic de London Pass + Travel. Ce stii despre ele? Mergem la Londra intre 21 si 26 febr. , aterizam pe Heathrow si ne-am cazat undeva prin estul Londrei (zona3). Avem o dilema cum sa facem sa vedem si cat mai multe muzee, sa nu ne coste nici f. mult si sa putem si circula peste tot. Am citit despre London Pass ca iti ofera intrare gratuita la peste 80 atractii si ar parea ca merita. Ce ne sfatuiesti? Mergem si cu copilul ( are 9 ani) .

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Madalina. Nu am menționat despre London Pass într-adevăr, pentru că aceste city passes sunt un serviciu exclusiv pentru turiști, iar în articol am vorbit despre transportul public în comun. Noi nu am găsit vreodată un city pass avantajos, așa că nu le folosim (de fapt doar în Salzburg l-am găsit foarte avantajos). De obicei costă extrem de mult și nu au atracțiile principale incluse.
   Acesta de la Londra văd că e 90 de lire pentru o zi pentru un adult, sau 145 pentru trei zile. Mi se pare extraordinar de scump, și părerea mea e că nu merită. Cele mai interesante muzee din Londra sunt gratuite (British Museum, Natural History Museum, Tate Modern, Victoria and Albert Museum). Atracțiile cu plată care merită văzute și sunt incluse pe London Pass ar fi Tower of London, Westminster Abbey, Catedrala Saint Paul și Madame Tussauds, care însumează cam 105 lire.
   Dacă vreți totuși London Pass luați-l pe o singură zi și vizitați tot ce vă doriți de pe lista de atracții incluse. În rest circulați cu Oyster card și vizitați muzeele gratuite, piețele și podurile Londrei. Plafonul de preț (price cap) pentru Oyster pentru zonele 1-3 este 7,70 lire pe zi pentru un adult, copiii între 11-15 ani plătesc jumătate din această sumă, iar copiii sub 11 ani circulă gratuit. Deci puteți circula cu oricâte mijloace de transport, veți plăti ca adult maxim 7,70 lire pe zi cu Oyster card.
   Vacanță frumoasă la Londra 🙂

 • Madalina

  Multumesc frumos pt raspuns! O sa tin seama de sfaturile tale!

  • Diana
   AUTHOR

   Cu mare placere, succes si distractie placuta! 🙂

 • Nicolae Posta

  Buna ziua. Multumim de informatii, se pare ca vor fi utile (plecam in martie). Ceva „facilitati” pentru Seniori la transport sau la obiective / muzee?

 • Andrei

  Trebuie precizat ca pot fi folosite si cardurile contactless (dezavantajul fiind ca unele carduri emise in afara UK sunt suportate iar altele nu, deci trebuie testate in prealabil), acestea avand aceleasi beneficii pe care le au cardurile Oyster (limite zilnice si pret scazut), plus beneficiul suplimentar al unei limite saptamanale (calculate de luni pana duminica). Verificati insa in prealabil eventualele taxe pe tranzactie valutara pe care le impune banca, daca aveti un card emis in afara UK, desi o banca serioasa nu ar mai trebui sa impuna taxe suplimentare.

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Andrei, asa este, auzisem intr-adevar ca se pot folosi cardurile contactless. Cred ca nu taxele pe tranzactie sunt problema, cat cursul de schimb, daca e un card in lei. Dar un card Revolut, daca e acceptat, probabil e o idee buna. O sa mai citesc un pic si updatez articolul.

 • Monica

  Buna,
  Nu s a mentionat (cel putin nu am sesizat eu) daca aceste Oyster Cards (indiferent daca cele pentru vizitatori sau britanici) sunt unipersonale sau un singur card poate fi folosit de mai multe persoane? 😀 Multumesc frumos Ș)

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Monica, am scris undeva prin articol insa am mutat fraza, caci era dub o fotografie si nu prea iesea in evidenta. Cardul este personal, un card pentru fiecare persoana 🙂

 • Mihaela

  Buna ziua. Planuim si noi un city-break la Londra in martie. Avem avion direct Suceava – Luton care din pacate aterizeaza la ora 22.00. Dorim sa ne cazam in zona Hammersmith. Intrebarea este cum putem ajunge de la Luton la Hummersmith la ora aceea din noapte, si daca nu ar fi mai bine sa ne orientam catre un zbor din Iasi care ajunge la o ora mai rezonabila. Aceeasi problema o vom avea si la intoarcere, deoarece avionul decoleaza de pe Luton undeva la ora 6.00 dimineata, deci trebuie sa ne pornim cu noaptea in cap catre aeroport. A doua intrebare este cum pot afla inainte de plecare ce autobuz, sau ce mijloc de transport avem de la Luton la Hammersmith. Multumim pentru informatii si multumim anticipat pentru raspuns.

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Mihaela. Surprinzator, chiar pregateam urmatorul articol despre transferurile de la aeroporturile din Londra spre oras! Mai am ceva de documentat si sper sa il public cat de curand.
   De la aeroportul din Luton sunt autobuze 24/7, deci ajungi cu siguranta in oras, la statia Victoria station. De acolo poti verifica exact pe google maps ce optiuni de transport ai pana in Hammersmith. Ii dai sa iti faca traseul de la Victoria Station la hotelul tau, cu mijloace de transport in comun, si ora de plecare candva noaptea, ca sa iti dea autobuzele de noapte. De exemplu vad ca autobuzul N11 este potrivit.
   https://www.google.com/maps/dir/Victoria+Station,+Victoria+Street,+London/Hammersmith,+London/@51.4921491,-0.2022983,14z/data=!4m18!4m17!1m5!1m1!1s0x48760521aaebdc4d:0x5d364f36086cfd15!2m2!1d-0.1438979!2d51.4952103!1m5!1m1!1s0x48760fb49cf5881d:0xbaa0b2f34e5c12a8!2m2!1d-0.223731!2d51.491187!2m3!6e0!7e2!8j1575509400!3e3

   Iti las mai jos bucata din articol (inca nepublicat) referitoare la autobuzele de la Luton.
   National Express este una dintre companiile care oferă transfer între aeroportul Luton și Londra. Are două linii, A1 care pleacă din Victoria Station (aproape de Buckingham Palace) și A2 care pleacă din Paddington Station (unde este și stația de metrou Paddington Station). Liniile au stații în puncte cheie ale Londrei, precum Marble Arch sau Baker Street.
   Serviciul este valabil 24/7, autobuzele circulă la 15 minute pe orele de vârf și la 30 minute în afara lor și poți aduce cu tine două valize a câte 20kg și un bagaj de mână. O călătorie durează 75-90 de minute, dar în funcție de trafic se poate prelungi.
   Costul biletelor variază în funcție de momentul în care le cumperi, sunt între 7-11£ de persoană dus, sau 14-18£ dus-întors, plus taxe de rezervare online. Totuși ține cont că biletele cu National Express nu sunt flexibile, îți cumperi bilet la o anumită oră care îți garantează un anumit loc în autobuz. Dacă întârzii pierzi biletul, dar poți cumpăra un bilet flexibil pentru o taxă în plus. Poți cumpăra biletul de aici (direct bilet flexibil) sau aici.
   Terravision e al doilea serviciu de autobuze cu care poți ajunge de la aeroporul din Luton în Londra. Oferă aproape aceleași servicii cu National Express, diferă doar ultima stație înainte de aeroport. Circulă de asemenea 24/7.
   Costul pentru un drum dus cu Terravision este 11£, iar dus-întors costă 17£. Poți cumpăra biletele de aici. Biletele sunt flexibile, te poți urca în orice autobuz, în funcție de cum ajungi la aeroport.

   • dean

    la terravision imi cere pt rezervare online ora de plecare autobuz. se poate mereg si cu altul indiferent de ora la care l-ai rezervat?

    • Diana
     AUTHOR

     Buna, din cate stiu biletele de la Terravision sunt flexibile, poti lua urmatorul autobuz daca il pierzi pe cel rezervat.

 • Slabu ionel

  Buna am implinit 60 ani si tot incerc sa aplic gratis si cum se aplica,ce pasi fac,locuiesc in zona 6 multumesc

  • Diana
   AUTHOR

   Buna ziua, din pacare nu am nicio informatie despre asta, nu ati gasit nimic pe internet?

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro