Search here...
TOP
Thailanda

10 temple din Chiang Mai pe care nu trebuie să le ratezi

Poate te vei pierde printre sutele de temple din Chiang Mai, o să le găsești la tot pasul când te plimbi prin centru. Dar câteva dintre ele sunt must-see, și nu trebuie să le ratezi! Noi am ajuns doar la primele șase din listă, dar îți voi povesti puțin despre toate.

Ține minte că sunt reguli stricte în vizitarea templelor budiste. Trebuie să te îmbraci decent, adică să îți acoperi umerii și genunchii. Să nu îți îndrepți picioarele către imaginea lui Buddha. Să nu manifești afecțiune față de partener, și desigur să nu fumezi și să nu bei.

În temple și în jurul lor vei găsi în general multă liniște, și călugări budiști care se învârt de colo colo. E de bun simț să faci și tu liniște și să respecți cultura lor.

Wat Phra That Doi Suthep

Sau simplu, Doi Suthep. Este cel mai faimos templu din Chiang Mai. Și din cauza asta.. și cel mai aglomerat. Nouă nu ne-a plăcut deloc. Înțesat de turiști din toată lumea, care urlau unii spre alții, băteau clopotele pe care scria să nu le atingi, și efectiv împingeau oamenii de lângă ei ca să iasă singuri în poză. Fotografi cu dslr-uri mari umblau de colo colo încercând să îți facă, printeze și vândă poza cu pagoda mare și aurită. Și printre ei, pierduți, oameni credincioși care se rugau și dădeau înconjurul templului spunând rugăciuni.

Construcția în sine e frumoasă, cele 300 de trepte splendide. Iar priveliștea de sus asupra orașului e fantastică. Dar nu merită după părerea mea. Dacă nu suporți aglomerația mai rău o să te enervezi. Iar pe treptele acelea erau niște fetițe îmbrăcate în haine tradiționale, cu care turiștii își făceau poze, le luau în brațe și chiar le pupau. Contra unei sume, evident. Îmi pare abuz de minori.. E totul foarte comercial.

Intrarea la Doi Suthep e 30 thb de persoană (3.6 ron). Dacă nu vrei să urci treptele, există un lift cu taxă separată.

Doi Suthep - Temple din Chiang Mai

Doi Suthep – Temple din Chiang Mai

Doi Suthep - Temple din Chiang Mai

Doi Suthep – Temple din Chiang Mai

Doi Suthep - Temple din Chiang Mai

Doi Suthep - Temple din Chiang Mai

Cele 300 de trepte care urcă la Doi Suthep

Doi Suthep - Temple din Chiang Mai

Priveliște asupra Chiang Mai

Wat Pha Lat

La Wat Pha Lat în schimb e cu totul altă poveste. Templul acesta este în top 3 experiențe thailandeze pentru noi! Un templu înghițit de junglă, ce pare desprins dintr-o poveste cu Indiana Jones. La fiecare pas te așteptai să calci pe o dală care acționează o ușă secretă, sau să găsești un pergament prăfuit cu vreun indiciu!

Acum lăsând la o parte filmele din capul nostru, e un loc cu totul special. În mijlocul junglei, cu un pârâiaș peste care trece un mic pod, cu statuete decorative foarte impresionante. Și multă liniște. Erau foarte puțini oameni acolo când am fost noi, să fi fost vreo 20 în total. Pentru că nu este deloc turistic. Încă.

Sunt două moduri de a ajunge la Wat Pha Lat. Poți merge pe Monk Trail, un traseu de vreo 30 de minute prin junglă care începe aici în Chiang Mai. Sau mai simplu, în drum spre Doi Suthep, oprește-te la un moment dat pe stânga, de acolo mai ai 50 de metri și ajungi la Wat Pha Lat, pe care îl vei găsi pe hartă aici. Iar intrarea este gratuită.

Wat Pha Lat - Temple din Chiang Mai

Wat Pha Lat – Temple din Chiang Mai

Wat Pha Lat - Temple din Chiang Mai

Wat Pha Lat – Temple din Chiang Mai

Wat Pha Lat - Temple din Chiang Mai

Wat Pha Lat - Temple din Chiang Mai

Wat Pha Lat - Temple din Chiang Mai

Wat Chedi Luang

Este unul dintre cele mai vechi temple din Chiang Mai, iar în spatele său vei găsi ruinele unui chedi vechi din 1441. Arată impresionant, cu decorațiuni atât de diferite de ce obișnuim să vedem prin Europa. Intrarea costă 40 thb de persoană (4.8 ron).

Wat Chedi Luang - Temple din Chiang Mai

Wat Chedi Luang – Temple din Chiang Mai

Wat Chedi Luang - Temple din Chiang Mai

Ruinele vechiului chedi

Wat Chedi Luang - Temple din Chiang Mai

Wat Chedi Luang - Temple din Chiang Mai

Wat Phan Tao

Un templu construit în întregime din lemn de tec. Arată foarte frumos. Este foarte aproape de Chedi Luang, iar intrarea e gratuită.

Wat Phan Tao - Temple din Chiang Mai

Wat Phan Tao – Temple din Chiang Mai

Wat Phra Singh

Cel mai mare templu din Chiang Mai. Intrarea costă 20 baht de persoană (2.4 ron).

Wat Phra Singh - Temple din Chiang Mai

Wat Phra Singh – Temple din Chiang Mai

Wat Phra Singh - Temple din Chiang Mai

Wat Phra Singh – Temple din Chiang Mai

Wat Suan Dok

Acest templu este în afara zidului interior, pe Suthep Road, și intrarea este liberă. Legenda spune că un călugăr a adus o relicvă de-a lui Buddha în Chiang Mai în secolul 14. Dar la sosirea lui relicva s-a spart în două. Regele a ordonat ca Wat San Dok să fie construit pentru a păstra bucata mai mică, iar relicva mare a urcat-o în spatele unui elefant alb și i-a dat drumul. Elefantul a urcat muntele Doi Suthep, și când a ajuns în vârf a murit. Aici a fost construit apoi templul Doi Suthep în 1383. Intrarea e gratuită.

Wat Suan Dok - Temple din Chiang Mai

Wat Suan Dok – Temple din Chiang Mai

Wat Suan Dok - Temple din Chiang Mai

Wat Suan Dok

Următoarele temple nu le-am văzut personal, din lipsă de timp, dar știu sigur că merită să fie în top.

Wat Chiang Man

Cel mai vechi templu al Chiang Mai, construit de fondatorul orașului în 1296. Îl vei recunoaște după chedi-ul decorat cu elefanți din piatră. Intrarea este gratuită.

Wat Lok Moli

Templul se află în nordul Chiang Mai, foarte aproape de poarta Chang Puak și datează cel mai probabil din ecolul 14. Intrarea este gratuită.

View this post on Instagram

A post shared by I M Silvia (@porombo)

Wat Umong

Wat Umong este la marginea orașului spre vest, și este îndeosebi cunoscut pentru tunelurile sale. Intrarea e gratuită.

Wat Ched Yot

Templul a fost construit în secolul 15 după asemănarea templului Mahabodhi din India. ‘Jed Yod’ înseamnă șapte vârfuri și se referă la cele șapte chedi-uri construite. E ceva mai departe de centru, în nordul Chiang Mai, iar intrarea este gratuită.

10 temple din Chiang Mai pe care nu trebuie să le ratezi

Acestea sunt, după părerea noastră, cele zece temple din Chiang Mai pe care nu trebuie să le ratezi. Șase dintre ele sunt foarte centrale, în timp ce pentru celelalte ai nevoie de transport. Noi am avut de petrecut doar 4 zile în Chiang Mai, dintre care două în afara orașului (la Elephant Nature Park și pe Doi Inthanon), și în una am cam dormit, ca să ne revenim după drum. Cu siguranță merită să stai mai mult timp în regiune, ca să poți explora pe îndelete atât Chiang Mai cât și împrejurimile sale.

Happy Travels!


Citește și:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro