Search here...
TOP
Thailanda

Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București

Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București

Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București

Înainte de a pleca în vacanță, am fost și mi-am luat viza de Thailanda din București. Mă încadram la VOA, dar din pură curiozitate (și probabil prea mult timp liber), căci auzisem că sunt oarece dificultăți, am vrut să încerc să îmi iau viza de la ambasada Thailandei din București.

Am luat-o destul de ușor, în 30 de secunde documentele mi-au fost verificate și verdictul dat: de mâine într-o săptămână vii să îți ridici pașaportul cu viza. Extrem de simplu. Dar asta pentru că am fost pregătită. Da, așteptând acolo la coadă am aflat că (prea) mulți oameni vin complet nepregătiți (și apoi se plâng pe internet că sunt ridicoli cei de la ambasadă). Așa că citește mai departe, ca să te pregătești și tu cum trebuie.


Sugestii de cazare în Thailanda:


Citește și:


Viza de Thailanda

Există trei tipuri de vize pentru Thailanda, plus cea online:

  • VOA (Visa On Arrival)aici link-ul de la ambasadă, cu mai multe detalii
    • O primești pe loc când intri în Thailanda, în anumite orașe mari (lista de orașe se găsește la link-ul menționat)
    • Îți oferă o singură intrare, și posibilitatea de a sta în țară 15 zile; dacă vrei să călătorești în afara Thailandei și să te întorci (de exemplu, o scurtă vizită în Cambodgia sau Singapore), trebuie să îți iei din nou VOA (sau să aplici pentru re-entry permit)
    • Nu ai nevoie de multe documente: pașaport cu validitate de minim 6 luni, biletul de avion de întoarcere, formularul de cerere cu poză, și dovada că ai la tine 10.000 baht (250 euro) de persoană sau 20.000 baht (500 euro) de familie.
    • Costă 2000 baht (50 euro)
  • E-visa (VOA)
    • Din februarie 2019 poți lua VOA (de 15 zile) online de aici: Thailand e-visa.
    • Sunt admise doar pașapoartele normale, nu cele temporare
    • Trebuie să uploadezi pe site fotografii cu pașaportul, biletele de avion, rezervarea de hotel și o fotografie cu tine
    • O poți folosi doar dacă intri în Thailanda prin Chiang Mai, Phuket sau Bangkok
    • Costul vizei este 0 baht până la 31 octombrie 2019 (detalii la zi aici), iar costul de procesare este 600 baht
  • Tourist Visa Single Entryaici link-ul de la ambasadă
    • Trebuie să mergi la ambasada din București să depui actele, și dacă le ai pe toate în regulă, primești pașaportul cu viza într-o săptămână
    • Îți oferă o singură intrare, și posibilitatea de a sta 3 luni; dacă ieși din țară și intri înapoi trebuie să îți iei VOA
    • Trebuie să intri în Thailanda în următoarele 3 luni, deci nu îți lua viza cu 6 luni înainte de vacanță, că nu rezolvi nimic
    • Îți trebuie mai multe acte, le voi discuta pe fiecare în parte
    • Costă 30 euro
  • Tourist Visa Multiple Entry
    • Îți oferă mai multe intrări în țară timp de 6 luni
    • Pe lângă celelalte documente, trebuie să dovedești că ai minim 6000 euro în cont
    • Costă 150 euro

Multiple Entry Visa mi se pare prea scumpă și pretențioasă (6000 euro în cont..), dar în funcție de nevoile tale trebuie să te gândești dacă merită. VOA a fost acoperită pe îndelete de Brad Florescu de la tedoo.ro, te invit să citești aici articolul lui. Eu îți voi povesti despre Single Entry Visa, de ce merită să o iei în loc de VOA, documentele necesare și experiența mea de la ambasadă.


Rezervă online transferul de la aeroport, ca să nu fii nevoit să schimbi baht imediat cum ajungi. Opțiuni pentru aeroporturile Suvarnabhumi din Bangkok, Phuket, Krabi, Chiang Mai.

De asemenea, dacă ajungi în Thailanda pe aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok, poți cumpăra online un card SIM thailandez, pe care doar să îl ridici de la aeroport.


De reținut

  • Programul ambasadei pentru vize este: de luni până vineri, 9:30 – 12:00, 13:30 – 15:30. Detalii aici. Doar să fii atent să nu fie sărbătoare națională (română sau thailandeză), căci vei găsi închis. Vezi în meniul din stânga Embassy’s Holidays.
  • Adresa ambasadei este strada Vasile Conta nr 12, sector 2. Este foarte aproape de metroul de la Universitate
  • Nu îți trebuie programare la ambasadă nici pentru a depune actele, nici pentru a le ridica
  • Dacă îți iei viză de la ambasadă, trebuie să intri în Thailanda în următoarele 3 luni, deci nu îți lua viza cu 6 luni înainte de vacanță, că nu rezolvi nimic
  • Ai grijă să ai toate documentele la tine și formularul completat integral, cu poza lipită pe el

Merită să îți iei viza de Thailanda de la ambasadă în loc de VOA?

Mulți sunt de părere că e prea mare bătaie de cap să alergi cu documentele înainte și înapoi la ambasadă, mai ales dacă nu sunt din București, și preferă varianta VOA. Eu și Alex ne-am luat amândoi viza de Thailanda de la București, am preferat așa și pentru că este mai ieftină (30 euro în loc de 50 euro), dar și pentru a evita să așteptăm la cozi când ajungem în Thailanda.

Am citit despre variante fericite, care și-au luat VOA în 15 minute, dar am citit și despre cozi de două ore. În special în Bangkok. Noi urma să aterizăm direct în Chiang Mai, probabil nu e la fel de aglomerat acolo la VOA, dar nu am vrut să riscăm. Am preferat să pierdem niște timp în București, decât timp din vacanță.

Dar depinde de fiecare, de programul lui, dacă poate pleca de la serviciu o oră – două, dacă locuiește în alt oraș și îi e dificil să se deplaseze în București.


Dacă ai nevoie de bagaje de mână sau bagaje de cală, sau orice alte accesorii pentru zbor, citește articolul:

Travelkit: destinația ideală pentru bagaje și accesorii de călătorie


Regulile Ambasadei Thailandei

Voi începe prin a îți garanta că nu are rost să te împotrivești regulilor. Poate să ți se pară exagerat că îți cer prea multe documente, că trebuie să te prezinți personal, că îți trebuie rezervare la hotel pentru fiecare persoană din grupul tău de 10 prieteni, chiar dacă mergeți împreună și a făcut unul rezervarea pentru toți. Ține-ți părerile pentru tine, astea sunt regulile statului thailandez. Dacă le respecți, primești viză pentru a le călca teritoriul, dacă nu, nu. Îți iei VOA și gata.

Nu sunt reguli impuse de vestita doamna Nina, așa că nu are rost să te cerți cu ea, sau să încerci să le negociezi. Plus că, drept angajat al ambasadei, are dreptul de a îți refuza viza dacă ea consideră că are un motiv temeinic. Și mai ales dacă nu ai toate actele necesare.

Cum zicea și Brad, cine se plânge de regulile de viză pentru Thailanda, nu a fost să își ia viza de SUA. Păi pentru SUA trebuie să completezi un formular online timp de vreo două ore, îți cer și arborele genealogic, trebuie să o suni pe mama că nu mai ții minte numele de fată al străbunicii, și după toate astea trebuie să te prezinți personal la interviu. Interviu înseamnă că ți se pun câteva întrebări, și în funcție de ce răspunzi (și probabil nivelul de anxietate), ți se acordă viza sau nu. E decizia angajatului ambasadei, chiar dacă ai toate actele în ordine. Și pentru Canada erau foarte multe reguli (în trecut, când aveai nevoie de viză), plus că la intrare te puneau să îți lași telefonul mobil, nu aveai voie să intri deloc cu el în ambasadă.

Experiența mea la ambasada Thailandei

Eu am avut o experiență extrem de bună la ambasada Thailandei. Nu știam la ce să mă aștept, având în vedere tot ce citisem pe internet. Să îți spun ce am găsit acolo: extrem de mulți oameni nepregătiți, cu documente lipsă, și mai ales cu formularul de cerere viză incomplet (adică nu aveau completate data de naștere sau starea civilă..), și pe doamna Nina care îi repeta fiecăruia cu răbdare ce îi lipsește. Și spunea că are cel puțin 100 de cereri pe zi.

Repet. Cu răbdare. Se purta foarte frumos. Dar mai erau și unii care o luau peste picior: haideți, doamnă, că sunteți ridicolă! Atunci se enerva și le vorbea urât, și unora le cerea și niște acte în plus. Acum sincer, și pe mine m-ar scoate din minți, iar eu sunt o persoană foarte calmă. Chiar dacă ai venit cu toate documentele, și ai aflat că îți lipsește ceva, fii totuși respectuos, că nu ești la piață.

Eu am ajuns la ambasadă la 9:50, m-am așezat la coadă afară la poartă și am avut 11 oameni în față. Unii dintre ei așteptau să își ridice pașaportul, așa că pe ei i-a lăsat să intre mai repede. la 10:05 mi-a venit rândul și am intrat în ambasadă, cu un grup de oameni. În jumătate de oră am și ieșit, dar asta pentru că am așteptat să termine cei din fața mea. Doar că ei nu aveau formularul completat, îl completau acolo pe loc, și până m-am prins eu că mă pot băga în față fără să deranjez pe cineva a durat.

Am avut tot ce mi-a trebuit, am mai completat câteva câmpuri din formular la fața locului, căci era afișat acolo un formular completat corect (îți arăt mai jos un model), și cum spuneam, în 30 de secunde a fost totul gata. Ce-i drept, am avut probabil și un salariu „corect” pe adeverința de la serviciu, în funcție de nivelul salarial îți cere sau nu dovada altor fonduri (am auzit că dacă ai sub 3000 de lei net trebuie să ai și un extras bancar, dar nu e nimic oficial). Și doamna Nina a fost extrem de drăguță cu mine, și pentru că aveam toate documentele în regulă, dar și pentru că i-am zâmbit. M-a întrebat dacă e prima dată când vin, așa era de surprinsă că aveam tot ce era necesar.

După o săptămână am fost să ridic pașaportul. Se poate să fie ridicat și de altcineva, dar doar dacă mergeți împreună să depuneți actele, și îi menționați doamnei Nina că doar unul dintre voi va veni să le ridice. Ea va nota pe formularul de cerere numele persoanei care vine să ridice celelalte pașapoarte.

Alex și-a luat și el viza de Thailanda de la ambasada din București, separat de mine pentru că nu ne-a coincis programul, și a avut de asemenea o experiență pozitivă.

Documente necesare pentru viza de Thailanda

Lista cu documentele necesare pentru viza de Thailanda se găsește aici. Dar hai să le discutăm pe rând.

  • Pașaport cu validitate de minim 6 luni și o copie după pașaport

Am scris un articol dedicat pentru actele necesare pentru pașaport. Pașaportul cu siguranță trebuie să aibă minim 6 luni de la data intrării în țară. Am înțeles că nu ar fi o problemă să mergi cu un pașaport temporar, dar trebuie să ai grijă la valabilitate.

  • Formularul de aplicație pentru viză

Formularul îl poți descărca de aici. Am pregătit un formular completat, pentru că nu există așa ceva pe net și unele câmpuri nu sunt deloc intuitive. De exemplu, la Traveling By trebuie să treci compania aeriană cu care zbori în Thailanda. Sau la Name and Address of Local Guarantor trebuie să treci o persoană din familie pe care să o contacteze ei în caz de nevoie/urgență. Și trebuie să completezi Marital Status și în formularul copiilor, nu uita. Sper să îți fie de folos. Descară-l de aici: Formular pentru viza de Thailanda completat

  • Fotografie 3.5 x 4.5 – să o lipești pe formular cu lipici, să nu o prinzi cu capse
  • Bilete de avion

Aici am văzut că sunt ceva probleme. Trebuie să aduci biletele reale de avion, nu rezervări, nu turul de la agenție. Noi ne-am cumpărat zborul direct de pe site-ul Qatar Airways, și am primite biletele instant. Scrie E-TICKET pe ele si am un număr de bilet (TICKET NUMBER) din 13 cifre.

Ai grijă atunci când cumperi printr-o agenție online, că e posibil să îți trimită mai târziu biletele. Nu te duce la ambasadă doar cu rezervarea de la agenție.

Documente pentru viza de Thailanda - bilete de avion

Documente pentru viza de Thailanda – bilete de avion

  • Rezervări hotel

Este nevoie de rezervări la hotel pentru întreaga perioadă, pentru fiecare persoană! Chiar dacă sunteți un grup mai mare, sau chiar și două persoane, e nevoie ca fiecare persoană să aibă în propriul dosar o rezervare pe numele său. Cred că se acceptă o singură rezervare pentru o familie, cu condiția să aibă toți membri același nume și să vină să lase actele împreună.

Nu știam până acum, dar am citit că dacă le scrii celor de la booking.com (și probabil și altor site-uri de rezervări), îți pot emite câte o rezervare pentru fiecare nume înregistrat (dacă rezervi o cameră pentru două persoane de exemplu, îți pot trimite rezevarea pe ambele nume).

Cel mai bine este să dai rezervările reale. Așa cum zicea doamna Nina, ei au nevoie să știe unde să te caute în caz de vreo calamitate, și ne povestea cum au sunat la toate hotelurile să caute turiștii români după tsunami-ul din 2004…

Dar este posibil să nu ai încă rezervările făcute. Sau dacă ești ca noi, să ai rezervare la 5 hoteluri diferite, și să ți se pară prea complicat să le dai pe toate (nici nu ai suficient spațiu să le completezi în formular). Nicio problemă. Îți faci o rezervare aleatorie pe booking cu anulare gratuită, o printezi, și după ce o lași la ambasadă o anulezi. Nimic mai simplu. Erau oameni la coadă pentru viză care nu aveau rezervare, căci încă nu se hotărâseră la hotel.. Repet, regulile sunt reguli și te conformezi.

  • Adeverință de la angajator și extras de cont

Ăsta e subiectul sensibil al zilei. Îți trebuie o adeverință de la serviciu, în engleză sau românăneapărat cu salariul pe ea! Ideea este să demonstrezi că ai suficienți bani cât să te poți întreține în vacanță.

Dacă ești salariat full time și ai un salariu bunicel (cum spuneam, se vehiculează suma de minim 3000 de lei net.. sau poate brut..), nu vei avea nicio problemă și nici nu îți trebuie extras de cont. Nu o să insist că are sens, eu pot să am salariu de 3000 de lei și rate de 2500, deci nu aș avea bani pentru concediu.

Dacă ești salariat și ai un salariu mai mic, atunci va trebui să aduci un extras de cont ștampilat pe care să se vadă ce sume ai în cont. Am înțeles că este de preferat un cont de economii.

Dacă nu ești salariat și ai un pfa sau o firmă, atunci se complică lucrurile.. Am citit pe grupul de facebook din experiențele oamenilor că ai nevoie de un extras de cont pe ultimele 6 luni plus luna în curs, ștampilat, pe care să se vadă intrări regulate de bani. Mai multe detalii nu am, ți-aș sugera să intri pe grup și să cauți acolo dacă mai ai nevoie de informații. Sunt direct de la sursă, de la oameni care au trecut prin asta.

  • Buletin plus copie (asta nu era în noiembrie, când am fost eu)
  • 30 euro – nu se acceptă altă valută, mergi cu suma fixă de 30 de euro la tine.

Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București

După părerea mea, nu e greu deloc. Cel puțin nu mai greu decât la alte ambasade. Dar trebuie să fii meticulos când pregătești actele, să completez formularul în întregime, și să te duci acolo cu zâmbetul pe buze. Răbdare îți trebuie doar ca să treci de toți cei din fața ta care nu au dosarul complet. Dacă tu ai totul în ordine, rândul tău o să dureze foarte puțin.

Dacă e ceva ce nu am acoperit, sau nu a fost clar, te rog să îmi lași o întrebare, dacă voi ști să răspund o voi face cu drag. 😁

Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București

Happy Travels!


Citește și:

TAGS:

«

»

56 COMMENTS

  • Cristina

    Fair enough, o fi super greu de obținut viza de SUA, dar există și motive rezonabile pentru asta, multă lume vrea să rămână în SUA. Comparația dintre viza de Thailanda și cea de SUA e forțată, între cele două țări e o diferență de la cer la pământ. Nu văd niciun motiv pentru a fi atât de dificil a obține o viză pentru o țară din lumea a doua. Da, locuiesc în Thailanda de vreo 4 ani și prin „o țară de lumea a doua” nu intenționez a jigni pe nimeni, însă dincolo de zgârie-nori și de autostrăzi, este considerată o țară în curs de dezvoltare. Și atunci ce atâta tura-vura cu adeverința de salariu? Cui îi pasă dacă ai bani suficienți să stai la 5 stele ori ți s-a pus ție pata să mergi în Thailanda, dar mănânci doar Som Tam la 30 de baht timp de două săptămâni? Îmi place Thailanda tocmai pentru că e o țară foarte relaxată din multe puncte de vedere, dar la birocrație și reguli alambicate îs printre primii.
    Iar doamna Nina este chiar o măgăriță: am sunat o dată acum niște ani la ambasadă pentru o informație și nici nu am apucat a spune mai mult de „bună ziua” că mi s-a spus doar „pauză de masă, sunați mai târziu” și mi-a închis telefonul în nas. Poate primi și 1000 de cereri de viză pe zi, nu 100, dacă nu e în stare a se comporta decent cu oamenii, indiferent dacă vin cu documentele pregătite sau nu, înseamnă că degeaba e acolo și nu a învățat nimic lucrând pentru ambasada The Land of Smiles.

    • Diana
      AUTHOR

      Of, da, Cristina, cred ca ai dreptate intr-un fel, si eu urasc birocratia si simt ca imi pune piedici. Dar lasa asta, zici ca locuiesti in Thailanda de 4 ani? Mi se pare fantastic! 😀 Sunt tare curioasa cum e viata de zi cu zi acolo.

      • Cristina

        Să știi că viața de zi cu zi e cât se poate de decentă după ce depășești niscai chestii cu care noi suntem obișnuiți: la început e super enervant că tipul de la internet a zis că vine azi între 1 și 3 și de fapt vine mâine ori că la orice întâlnire e acceptabil să întârzii ori că toată lumea în orice magazin e super înceată. Apoi, dacă reușești să te relaxezi e de-a dreptul adictiv și nu-ți mai vine a pleca :))
        Nu este o țară atât de ieftină pe cât se vorbește, mai ales dacă vrei să mănânci european și mai ieși și prin oraș (restaurantele europene bune și băutura, mai ales vinul, sunt scumpe), dar raportul dintre cheltuieli și ce primești pentru asta e foarte bun. Se trăiește bine, relaxat, cu piscină și sală gratis la parter, se mănâncă bine, shopping, vreme bună, călătorii. Problema e corupția, e o adevărată epidemie, dar atâta vreme cât nu te lovești foarte mult de asta, chiar e o viață foarte bună. Evident, e mai mult de povestit, atât părți bune cât și părți mai puțin bune, dar ce să zic, dacă mi-ar fi displăcut, nu aș fi stat atât aici 🙂

        • Diana
          AUTHOR

          Ce frumos zici, Cristina, ma bucur ca iti place atat de mult. Am vazut si noi ca nu e o tara ieftina, da. E cu bune si cu rele, ca peste tot. 🙂

        • Victor

          Buna, Cristina. Felicitari pentru faptul ca ai reusit sa te stabilesti acolo. Si mie mi se pare o tara foarte interesanta. Am o intrebare totusi. Cum reusesti sa te intretii acolo. In ce domeniu lucrezi? Ti-ai gasit job acolo sau lucrezi in domeniul online?

  • Simona Ursu

    Buna. Poti sa mai pui inca o data link-ul cu formularul pentru viza single entry ? Nu il pot accesa pe cel din articol. Tnx 🙂

  • Mihaela Rizan

    Buna Diana,
    Pe 5 aprilie plec impreuna cu sotul meu, pentru prima data, in Thailanda (Krabi). Si noi am obtinut viza de la ambasada la fel de usor ca si tine. Este adevarat ca totul tine de atitudinea pozitiva si corectitudine. Noua ne-a spus ca ne asteapta si la anul. I-am raspuns ca daca va fi bine , vor reveni. D-na Nina ne-a asigurat ca ne va placea cu siguranta. 🙂
    Rugamintea mea este daca ne poti ajuta cu un sfat!
    Cum este mai convenabil? Sa plecam cu chash (tbh) la noi, cu dolari sau putem scoate direct de la bancomatele de acolo?
    Sincera sa fiu, nu sunt atat de curajoasa ca sa plec cu banii in buzunar. Am vizitat toata Europa doar cu cardul… Dar aici pare sa fie altfel..
    Multumesc anticipat!

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Mihaela! Și pentru noi a fost prima dată în Thailanda :). Puteți pleca de aici cu cash, cel mai bine e să aveți la voi dolari (nu aveți de unde cumpăra baht în Europa). Dar puteți și să scoateți bani de acolo de la bancomate dacă așa preferați. Doar că va trebui să plătiți la fiecare retragere 220 baht (cam 26 de lei) și nu sunt sigură de cursul de schimb. Dar dacă așa preferați așa faceți, am citit că mulți români scot direct de la bancomat în Thailanda. Doar să aveți grijă, ca în orice alt loc, să fie un bacnomat legitim, fără tastaturi false sau altfel de escrocherii. Altfel nu sunt probleme, sunt destul de dezvoltați. Vacanță minunată să aveți! 🙂

  • Mihaela Rizan

    Am gasit bath la trei case de schimb valutar, in Bucuresti. Azi nu mai aveau, dar au promis ca pana vineri sigur primesc. Am inteles ca fac comanda si primesc din afara…
    Daca este asa cum spui, cred ca vom cumpara de aici baht (cca 500$) doar ca sa avem marunt de buzunar, iar in rest vom lua de la bancomat sau vom plati cu cardul unde se poate.
    Multumesc tare mult pentru sfat! 🙂

    • Diana
      AUTHOR

      Am inteles, eu nici nu am incercat la casele de schimb, citisem peste tot ca nu se gasesc. Bine de stiut 🙂

      • Mihaela Rizan

        In Centrul Vechi, pe Calea Victoriei nr.1 este o casa de schimb care are orice valuta din lume. Cel putin asa ne-a spus Andrei, tipul de acolo. Si are multe sfaturi pt cine doreste sa asculte…:-)
        Noua ne-a facut rost de bahti, cca echivalentul la 1000$. A fost foarte amabil si este bine de tinut minte pt alte ocazii.
        Joi plecam si astept sa vad cu ce ne vom intalni acolo. 🙂
        O zi buna iti doresc!

        • Diana
          AUTHOR

          Super! Vacanta placuta si distractie maxima! 🙂

  • edi

    Daca nu sunt salariat dar am cam 6000 de lei in cont merge?

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Edi, nu sunt sigura si din pacate nu exista reguli clare.. S-ar putea sa iti ceara ceva mai mult, un extras de cont pe ultimile 6 luni.

      • Liviu

        In primul rand, scrie clar pe siteul consulatului ca e nevoie sa ai la tine de 350usd/persoana pentru a demonstra ca te poti sustine 15zile maxim. Nu scrie ABSOLUT nicaieri de nicio adeverinta sau extras de cont! Ce scrie aici ori e outdated ori e gresit.

  • Mircea

    Hello,

    Stie cineva daca e nevoie de vreun document autentificat/tradus pentru viza de turist pentru mama si tata -necasatoriti- care vor sa calatoreasca in Thailanda cu copilul lor, minor? (i.e. ceritifcat de nastere, etc). Multumesc

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Mircea. Nu am auzit sa fie nevoie de vreun document tradus, dar cred ca cel mai sigur intrebi la ambasada.

  • Alberta Forgiarini

    Diana, multumesc pentru indicatiile pretioase! A durat foarte putin sa depunem actele, doamna a fost foarte amabila si samptamana viitoare ridicam pasapoartele. Din pacate trebuie sa luam acolo re entry visa, pentru ca vom merge si in Bali, iar la intoarcere, desi e doar escala, schimbam aeroportul si atunci e nevoie de re entry :)) asta e! Dar pentru ce a tinut de viza obtinuta de aici, experienta a fost foarte ok, deci lumea poate merge cu incredere daca isi pregateste actele, nu panicata de unele povesti 🙂

    • Diana
      AUTHOR

      Merci ca ne-ai impartasit experienta ta, Alberta, ma bucur ca a mers totul bine. Intr-adevar, daca ai actele pregatite merge totul repede. Succes cu viza de re-entry si vacanta minunata sa aveti! 🙂

  • Cucu eliza

    Buna,
    Dacă sunt in concediu de creștere copil pt 2 ani, ar fi de ajuns decizia de acordare pe care scrie și suma lunară încasată, depășește 3000 de lei?

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Eliza, din păcate nu știu aceste detalii. Cred că cel mai bine suni la ambasadă, și dacă nu te lămuresc, dă o fugă până acolo și întreabă. Succes!

  • Ionita Adrian

    Prima poza se lipește pe formular…dar cea dea 2 a?

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Adrian. Ai nevoie de o singură fotografie pentru viza Single-entry pe care o iei de la ambasada din București. Și se lipește pe formular într-adevăr. Pentru VOA nu știu sigur dacă e nevoie de mai multe fotografii, dar poate e bine să le ai la tine în caz de nevoie.

  • Vladia

    Buna,
    Adeverinta trebuie in romana sau engleza?

    Multumesc

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Vladia, adeverința trebuie să fie în engleză, voi adăuga precizarea și în articol, merci!

      • Vladia

        Buna, am fost ieri si desi eu am avut avut adeverinta in engleza am intrebat pt prietenii mei daca e ok si in romana si au zis ca da. 😉

        • Diana
          AUTHOR

          Aaa, super, merci de info 🙂

  • Alexandra Matei

    Salut, eu sunt foarte sigura care este Flight Number, am acelasi tip de bilete cum ai avut si tu. E cel cu J…? Mersi

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Alexandra, numarul zborului la Qatar incepe cu QR si e urmat de trei cifre. Numarul zborului in general incepe cu un cod al companiei aeriene.

  • Adi

    buna.spune-mi te rog de unde se poate obtine acea fotografie necesara obtinerii vizei.multumim pentru sfaturi!

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Adi, sunt tonomate care fac poze la minut. Nu as sti sa iti spun pe unde sunt exact, noi am fost la unul din Bucuresti in Promenada la subsol.

    • Vladia

      Hei, exista un chiosc (cu xerox si alte servicii) foarte aproape langa fosta ambasada a Americii pe str. Batistei, in spatele hotelului Intercontinental. 20 lei 4 poze gata in 5 minute.

  • Raluca

    Buna Diana,

    As avea o intrebare referitoare la Adeverinta de la angajator.
    Am obtinut o adeverinta in engleza in care e specificat de cand sunt angajata si la ce e folositoare (viza pentru Thailanda). E ok daca pe langa aceasta adeverinta aduc un extras de cont cu salariul din luna curenta? Mentionez ca in adeverinta nu e trecut salariul (doar data de cand sunt angajata, pozitia, departamentul si la ce e utila).

    Crezi ca ar fi o problema daca m-as prezenta la ambasada cu aceste documente?

    Multumesc,
    Raluca

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Raluca. Eu cred că este în regulă dacă duci și extrasul de cont, eventual pe ultimile 6 luni, ca să se vadă că îți intră în mod curent salariul. Dacă ai un cont de economii cu atât mai mult te va ajuta. Dar nu aș vrea să te ghidez greșit și să mergi acolo degeaba.. Poate ar fi mai bine să ceri o nouă adeverință. Sau să mergi cu aceasta și cu toate actele, și să întrebi la ambasadă exact dacă e în regulă.
      Mult succes! 🙂

  • Victor

    Buna Diana. Am si eu o intrebare in legatura cu cazarea. Eu planuiesc sa stau acolo la o cunostinta, si nu la un hotel/hostel. Cum procedez in cazul acesta?

  • Daniela

    Buna Diana,

    Foarte util articolul, multumim! Am o intrebare: pe site-ul Ambasadei sunt mentionate, ca si documente necesare : „Employment certificate and bank statement.”
    Am deja adeverinta de salariu (suma este suficienta), esti sigura ca nu este nevoie si de extrasul de cont? Daca da, pe ce perioada trebuie sa fie extrasul?

    Merci!

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Daniela, merci, ma bucur ca iti sunt utile informatiile! Eu am avut si extrasul de cont la mine, pentru orice eventualitate, dar nu mi l-a cerut, avand in vedere ca suma de pe adeverinta era suficienta.

  • Octav

    Buna Diana; am o interbare, daca suntem o familie compusa din doi copii minori si doi adulti, trebuie cate o cerere pt fiecare sau doar adultii depun? si sunt necesare si poze pt. copii? Multumesc!

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Octav, nu sunt sigură, dar probabil că trebuie completată o cerere pentru fiecare. Dacă au și copiii pașaport sigur le trebuie viză, deci trebuie cerere cu poză și tot ce e necesar. Am citit în schimb că poate să meargă doar unul dintre părinți să lase dosarul pentru toată familia, nu trebuie să mergeți toți dacă aveți cu toții același nume. Succes!

  • Octav

    Mulțumesc pentru promptitudine!

  • Bogdan

    Buna.Daca rezerv pe Airbnb ce dovada duc, ca cei de acolo dau doar un e-mail pe numele meu pentru vila rezervata?

    • Diana
      AUTHOR

      Bună Bogdan, cred că ai putea să mergi cu mail-ul de rezervare, da, e important să fie pe numele tău. Dacă sunteți mai multe persoane, trebuie să aibă fiecare rezervare pe numele lui (în afară de soți, care au același nume, și se permite rezervarea doar în numele unuia dintre ei). Altfel poți face o rezervare cu anulare gratuită pe booking, o printezi și apoi o anulezi.
      Știu că nu are sens, și nu e de ajutor pentru nimeni (ei vor să știe unde te cazezi ca să te poată găsi în caz de vreo calamitate, sau dacă ești dat dispărut). Dar dacă astea sunt regulile.. Ar trebui să le actualizeze sau să fie mai flexibili, dar momentan nu e cazul..
      O zi frumoasă!

  • HOREA

    Am o intrebare,
    Daca vreau sa obtin mai multe VOA direct pe aeroporturile din Tailanda,(vrand sa vizitez mai multe tari din zona) si intrand inTailanda de mai multe ori,este posibil sa mi se acorde VOA de cate ori reintru si daca da,dupa ce perioada de la ultima iesire din Tailanda pot reintra din nou ?

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Horea, din cate stiu poti aplica de fiecare data pentru VOA si nu cred ca e vreo limita de perioada dupa care sa poti intra din nou. Singurul risc este ca e posibil sa nu iti acorde VOA a doua oara. De ce, nu stiu… Posibil sa se rezolve cu o mica spaga, habar nu am.
      Ti-as sugera sa intri pe grupul de facebook Thailanda te iubesc (https://www.facebook.com/groups/TedooThailanda/) si sa dai acolo o cautare despre viza/voa, s-a scris enorm pe subiectul acesta, si poate mai sunt oameni in aceeasi situatie cu tine.
      Calatorie frumoasa!

    • Moris

      HOREA
      Uite ceva gasit pe: https://bangkok.mae.ro/node/177

      Cred ca varianta ok ca sa fii sigur este sa soliciti viza cu intrari multiple chiar daca costa mai mult.

      Atenţie
      Pentru a combate practica larg răspândită numită „visa run”, prin care străini care au intrat în Thailanda pe o perioadă scurtă şi cu scop turistic, trec frontiera la intervale regulate pentru a-şi reînnoi valabilitatea / legalitatea şederii, metodă prin care este de fapt urmărită de eludarea legislaţiei în materie de vize, autorităţile thailandeze au implementat măsuri care să nu mai permită reîntoarcerea pe teritoriul lor a străinilor care au mai multe vize turistice consecutive. Pentru a evita situaţia în care unor cetăţeni români li s-ar interzice la punctul de frontieră dreptul de revenire chiar şi dacă posedă o viză valabilă, datorită circumstanţelor menţionate, recomandăm solicitarea, la misiunile diplomatice şi consulare ale Regatului Thailandei, a tipului de viză corespunzător scopului şi duratei şederii preconizate. Detalii asupra acestor măsuri au fost publicate în mass media: The Nation, Bangkok Post, Phuket Wan.

  • Oana

    Buna Diana! E a doua oara cand citesc articolul asta, foarte bine documentat, multumesc! Eu am avut doua experiente cu doamna Nina, ambele pozitive. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca ai actele in regula, atat de simplu! Pe mine chiar m-a ajutat foarte mult acum un an, nu am fost atenta la data de expirare a pasaportului unuia dintre copii si pentru ca nu m-a gasit la telefon l-a sunat pe tata! Daca nu era ea, nu mai plecam …

    Intrebarea mea este daca pot solicita doua vize de intrare – nu pot plati multiple visa ca suntem trei si imi da peste cap tot bugetul! Aterizam in Bangkok, stam doua zile, plecam in Bali si ne intoarcem in Bangkok peste 16 zile – tot pentru doua zile. Ma intreb pe optiuni sunt? Multumesc mult!

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Oana, merci mult! Uau, mi se pare fantastic ca l-a sunat pe tatal tau! 🙂
      Din pacate nici eu nu stiu ce solutii sunt, in afara de multiple entry, care e foarte scumpa.. Nu cred ca poti cere doua vize de la Bucuresti.. Doar sa aplicati cand reintrati in Thailanda pentru o VOA. Sau chiar sa aplicati online pt VOA cand sunteti in Bali.
      Incearca sa cauti informatii pe grupul de facebook Thailanda te iubesc, sunt sigura ca sunt multi oameni acolo in aceeasi situatie.
      Vacanta frumoasa, ce minunat ca mergeti in Bali 🥰

  • Mariana

    Buna, o sa profit de amabilitatea ta si am si eu doua intrebari: in cazul respingerii dosarului se retine taxa de 30E? adeverinta de la serviciu ce ar trebui sa contina mai exact? salariul din contractul de munca sau ultimele 3…6…n salarii incasate? multumesc frumos

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Mariana. Nu am idee daca se retine taxa in cazul respingerii dosarului, dar cred ca da. Adeverinta de la munca de obicei contine salariul din contractul de munca, nici nu trebuie sa le ceri asta in mod special, ca asta trec ei in mod obisnuit.
      Mult succes la ambasada! 🙂

  • Alexandru Manea

    Eu aș vrea să merg în Pattaya… Au aeroport acolo? Sau dacă găsesc curse mai ieftine pe alte aeroporturi, mă costă mult să ajung în Pattaya din Pucket, Bangkok sau alt oraș?

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Alexandru. Nu am idee, incearca sa cauti pe un agregator ca momondo sau kiwi, sa vezi ce optiuni de zboruri sunt. Sau pe rome2rio.com faci ruta Bangkok – Pattaya (Bangkok e cel mai apropiat oras) si iti da optiuni de transport, inclusiv costuri.

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro