Search here...
TOP
Thailanda

O zi la Elephant Nature Park în Chiang Mai

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

O zi la Elephant Nature Park în Chiang Mai

Ziua petrecută la Elephant Nature Park din Chiang Mai a venit la pachet cu o cascadă de emoții. Admirație, milă, iubire, neputință, furie. Toate au curs din mine întreaga zi, încă le simt și acum și îmi e greu să mă adun și să mă duc din nou în acele momente ca să vă povestesc totul. Dar vreau să o fac, e ceva important pentru mine, face parte din misiunea mea de a educa oamenii cu privire la animalele sălbatice.

O să vorbesc într-un articol separat despre industria turismului și chinurile la care sunt supuse animalele sălbatice pentru amuzamentul nostru. Am mai scris aici și voi mai scrie: De ce să eviţi atracţiile cu animale. Acum aș vrea doar să vă spun despre experiența noastră la un adăpost „etic”, sau un „sanctuar” cum este numit în engleză.

Elephant Nature Park

Elephant Nature Park din Chiang Mai (de fapt este la 60 km de Chiang Mai) este printre cele mai cunoscute adăposturi unde elefanții sunt tratați cum trebuie, sunt îngrijiți și iubiți. E un proiect privat, întreținut exclusiv din banii de pe biletele de intrare, și mulți voluntari care ajută cu treburile zilnice. Au 75 de elefanți în grijă, inclusiv câțiva pui născuți acolo. Ei nu ar vrea pui, pentru că sunt guri în plus de hrănit, dar nu au cum să oprească elefanții din a se reproduce.

Pe lângă elefanți, au și vreo 500 de căței (mulți salvați în urma unor inundații, după ce stăpânii i-au abandonat, salvându-se doar pe ei), multe pisici, și chiar bivoli.

Biletele sunt destul de piperate, este cea mai scumpă atracție la care am fost în Thailanda. Turul de o zi costă 2500 baht de persoană (65 euro sau 300 de lei). M-am gândit că este o super afacere și că fac o mulțime de bani, dar în realitate nu este chiar așa. Ne-a spus ghidul nostru, o thailandeză foarte drăguță, că aproape toți banii se duc pe mâncare pentru elefanți. Trebuie să comande zilnic 3 tone de mâncare! Uneori, când au bani suficienți, cumpără elefanți de la circuri sau alte atracții. Pe lângă asta, trebuie plătiți oamenii care muncesc acolo, ghizii și îngrijitorii elefanților.

Desigur că nu suport să văd animale sălbatice închise. De asta nu mai vizitez grădini zoologice. Dar în acest tip de adăposturi sunt ținute animale care nu mai pot fi reintegrate în libertate. Care au suferit atât de mult, ori fizic ori psihic, încât nu se mai pot descurca singure și au nevoie de îngrijire și de un mediu iubitor. De asta e bine întotdeauna să vizităm astfel de adăposturi, pentru că îi ajutăm, cu banii noștri, să îngrijească animalele, sau chiar cu o poză pe social media, să creștem gradul de conștientizare asupra cauzei.

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

O zi la Elephant Nature Park

Cum îți organizezi vizita la Elephant Nature Park din Chiang Mai

Cel mai bine este să îți pregătești vizita înainte de a pleca în Thailanda. Trebuie să faci o rezervare pe site-ul lor, și cel mai probabil nu vei găsi locuri de pe o zi pe alta. Verifică aici pe site-ul lor ce tipuri de tururi au și fă-ți rezervare cât mai curând.

Pentru Elephant Nature Park poți opta între trei tipuri de tururi:

  • Short Park Visit – de la 9:00 la 15:30, 2500 baht; o variantă mai scurtă a Single Day Visit, fără intrarea în râu cu elefanții; include hrănirea elefanțior, plimbare prin campus și o masă
  • Single Day Visit – de la 8:00 la 17:30, 2500 baht; include hrănirea elefanțior, plimbare prin campus, baia cu elefanții și o masă
  • Overnight – două zile și o noapte, 5800 baht; programul nu e foarte strict, te încurajează să observi în voie elefanții și comportamentul lor

În afară de acestea, mai sunt câteva tururi în colaborare cu alte adăposturi din jurul Chiang Mai, în care te plimbi cu elefanții prin junglă în grupuri mai mici, și petreci ceva mai mult timp cu ei. Nu știu dacă tururile astea sunt etice, dar dacă au amprenta Elephant Nature Park, tind să cred că sunt în regulă.

Noi am ales Single Day Visit, și când am făcut rezervarea online a trebuit să plătim un avans de 1000 baht de persoană, se poate plăti cu cardul în lei. La fața locului am plătit restul de 3000 baht, cash. Când faci rezervarea e important să le dai numele și adresa hotelului unde stai, pentru că în ziua respectivă vin ei dimineața și te iau de la hotel. Dacă nu ai rezervat încă hotelul, le poți transmite adresa mai târziu.

E bine să îți faci rezervare din timp. Am verificat acum (30 ianuarie 2018) și luna februarie e ocupată în întregime pentru Single Day Visit, iar martie pe jumătate.

Pe site vei găsi mai multe informații despre cum se desfășoară vizita (de exemplu aici pentru Single Day Visit). În preț este inclus transportul într-un mini van cu aer condiționat (te iau de la hotel și te lasă la hotel), și o masă vegetariană. Trebuie să iei la tine cremă de soare (noi am prins un soare foarte puternic), eventual o pălărie, spray de țânțari (deși nu am văzut urmă de țânțar în timpul zilei), papuci, prosop și schimburi în caz că te uzi când faci baie cu elefanții.

Noi am avut costumele de baie pe noi, dar nu te lasă să îți dai jos pantalonii și tricoul (nu am idee de ce..), așa că am avut grijă să nu ne udăm prea rău. În orice caz, am intrat în apă doar până sub genunchi, și doar am stropit elefănțelul cu găleata. Nu ne-am udat deloc, și nu am avut nevoie nici de schimburi, nici de prosop.

Cum decurge o zi la Elephant Nature Park

Suntem preluați dimineață de la hotel, și facem cam o oră până ajungem Elephant Nature Park, iar pe drum ne pun un clip îngrozitor despre cum sunt chinuiți elefanții ca să fie obedienți, să poarte oameni în spinare și să facă toate giumbușlucurile pentru amuzamentul oamenilor. Știam că se întâmplă asta, am citit, dar nu am avut niciodată curaj să mă uit la un clip.. Ei bine, am văzut acum. Și am plâns. Și mai plâng și acum.

Puii sunt luați de lângă mamele lor, care sunt tranchilizate, căci altfel își apără puii cu prețul vieții. Și timp de 7 zile puii sunt ținuți captivi în loc, în picioare, legați cu lanțuri și sfori. Sunt bătuți cu bețe cu cuie, iar rănile sunt tratate cu petrol, ca să nu se infecteze. Spiritul le este zdrobit, și astfel acceptă dominația mahout-ului și acceptă ca oamenii să îi călărească. Mahout-ul trebuie să stea alături de pui tot acest timp, ca nu cumva puiul să își calce singur pe trompă și să se sinucidă..

Ajungem în final în parc, și începem să vedem elefanți. Mă unge pe suflet gândul că aceste creaturi magnifice au o viață liniștită în sfârșit, și că sunt liberi să meargă pe unde vor ei, după câte au suferit. Suntem tot timpul cu ghidul nostru, Aeh, o thailandeză micuță și blândă, care e tare fluentă în engleză, dar nu pronunță corect toate consoanele, și ne e greu uneori să o înțelegem.

Prima activitate: hrănirea unui elefănțel dulce! Îi dăm pepeni tăiați bucăți. E absolut fantastic, mă îndrăgostesc pe dată de el!

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

O zi la Elephant Nature Park

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

O zi la Elephant Nature Park

Apoi mergem la doi elefanți care mănâncă niște bambus, să facem poze cu ei. M-am apropiat cu grijă de unul dintre ei, și mi s-a părut incredibil că pot pune mâna pe el, e un animal mare care m-ar putea strivi fără efort. Îl respect și îi transmit multă multă iubire!

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Mergem după aceea prin campus, și admirăm puii care s-au strâns undeva la umbră. suntem atenționați că nu avem voie să punem mâna pe pui. Observăm că toți copacii sunt împrejmuiți de garduri, și o întrebăm pe Aeh de ce. Ne spune că unul dintre elefanții mari se urca pe copaci și îi dobora, și i-a învățat și pe cei mici să facă la fel.

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

La prânz mâncăm, e un bufet de unde îți iei ce vrei, au multe legume, tăiței de toate felurile, și chiar și cartofi prăjiți. Au și bidoane mari de apă, ia-ți o sticlă la tine și o poți umple. Există un bar de unde îți poți cumpăra băuturi răcoritoare dacă preferi.

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Urmează baia! Vine un elefant care primește o ladă întreagă de banane ca să stea locului, și cei din grupul nostru, pe rând, aruncăm pe el, și uneori și unii pe alții, găleți cu apă. E foarte cald, sunt sigură că elefănțelul apreciează. După baie, se duce și își aruncă noroi pe spate. Aoleu, acum trebuie să îi facem baie din nou? glumește Alex.

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

După baie ne mai plimbăm prin campus, și Aeh ne povestește despre elefanții pe care îi vedem.

Povești despre elefanți

Ne povestește cum unul dintre pui se crede mare și tare, și se ia la harță cu elefanții mai mari. Aceștia îl lasă, căci știu că altfel vine mama puiului și nu le va fi bine. Dar el e foarte independent, nu vrea ca mama lui să aibă grijă de el, se plimbă singur prin campus, își face de lucru.

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Elefănțelul independent

Ne îndreptăm spre un elefant care își aruncă noroi pe spate cu trompa. Aflăm că este orb, fostul stăpân l-a orbit l-a ambii ochi cu bețe cu cuie, într-un acces de furie. Vedem cum pipăie cu trompa terenul înainte de a înainta. E destul de dependent de îngrijitorul său, dar măcar acum este într-un mediu sigur și liniștit.

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Elefantul orb

Aeh ne povestește că un alt elefănțel începe să danseze dacă aude muzică. Ne spune că probabil vine de la un circ, unde a fost învățat să facă asta.

Ajungem în dreptul unui grup de elefanți care stau la umbră și mănâncă. Unul are piciorul deformat și de culoare mov. Aflăm că a călcat pe o mină, și doctorii de aici l-au tratat, dar nu pot face mai multe pentru el.Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Mergem mai departe la țarcuri, unde stau elefanții care încă nu se pot integra cu ceilalți. Unul dintre ei, adus în adăpost de o lună, stă pe loc și se dă cu capul de gard. Nu cât să se lovească, dar clar e foarte stresat. Mi se rupe inima să îl văd..

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Elefantul stresat….

O elefănțică stă într-un țarc pentru că nu are voie să facă prea multă mișcare. E nou venită și ea în adăpost. Când a fost liberă a început să alerge frenetic și s-a lovit de un par, care i s-a înfipt în picior. Acum e sub tratament, e pansată. O voluntară (sigur era voluntară, pentru că era străină) îi dă să bea apă cu un furtun, pe care elefănțica îl ia și și-l pune singură în gură. Noi ne minunăm cât e de deșteaptă. Voluntara ne spulberă visurile, spunându-ne că vine de la circ și de asta știe trucul ăsta cu furtunul.Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Călătorește responsabil

În final, primim o jumătate de oră pentru magazinul de suveniruri, dar nu găsim nimic să ne placă, deși aș fi vrut o amintire de la Elephant Nature Park. Apoi pornim înapoi spre Chiang Mai, gândindu-mă neîncetat ce aș putea face eu pentru cauza elefanților din Thailanda. Mă simt tare neputincioasă. Voi începe momentan prin a le spune povestea, care sper să ajungă la cât mai mulți oameni.

Călătorește cu responsabilitate și nu lăsa vraja unui animal sălbatic să te orbească de la chinurile la care el este supus ca tu să poți sta lângă el, pe el, sau să îl poți mângâia. Animalele trebuie să stea în sălbăticie, și ca să le vedem trebuie să fim noi cei în cușcă, într-un safari pe teritoriul lor. Singura excepție sunt aceste adăposturi pentru animale chinuite. Nu grădini zoo, și nu biopark-uri.

Dă mesajul mai departe, împreună putem face o schimbare, sunt convinsă de asta!

p.s. urmărește Elephant Nature Park pe Facebook și Instagram. Poate nu chiar acum, căci ultimele postări anunță că a murit Zuki, un pui de elefant care avea probleme cu digestia, dar în sfârșit părea că își revine, crescuse în greutate și începuse să se joace vesel cu ceilalți elefanți…

Happy and Responsible Travels!

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

O zi la Elephant Nature Park

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Elefantul acesta e orb la un ochi…

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

O zi la Elephant Nature Park

Elephant Nature Park , Chiang Mai, Thailanda

O zi la Elephant Nature Park

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro