Poate că ai auzit de unele locuri din Madrid pe care le voi descrie mai jos, dar pe majoritatea nu le-am găsit trecute în mare parte dintre ghidurile pe care le-am citit, ci mai degrabă pe Instagram sau în ghiduri făcute de localnici. Noi am ajuns să apreciem mai mult astfel de comori ascunse, unde întâlnești mai mult oameni de-ai locului și nu hoarde de turiști.
Asta nu înseamnă că nu trebuie văzute și obiectivele principale din fiecare oraș. Am citit o vorbă recent și sunt cu totul de acord: locurile populare nu au devenit populare degeaba! E ceva deosebit acolo și merită văzute chiar dacă poate sunt aglomerate. Dar noi în Madrid ne-am organizat un pic cam prost și am ratat câteva locuri destul de importante (ca Parque del Retiro sau Templo de Debod!), plus că am văzut Gran Via pe ploaie și eu zic că nu se pune 😄, în schimb obiectivele acestea de mai jos le-am vizitat ca la carte (pe cât a fost posibil).
Sincer nu regret, îmi place latura Madridului pe care am descoperit-o, dar simt totuși că mai avem de văzut din oraș, și mai ales îmi doresc să îl vedem mai însorit! În plus, am descoperit acolo tare multe localuri gluten free, cu produse absolut delicioase, așa că s-ar putea să revenim chiar și numai ca să luăm prânzul 😊.
Hai să îți povestesc în continuare despre 11 locuri mai puțin cunoscute în Madrid!
Casa Palazuelo
Să începem cu splendida Casa Palazuelo, am făcut ceva furori cu aceste poze în social media și multă lume m-a întrebat unde se află clădirea. Minunata Casa Palazuelo este chiar pe Calle Mayor (la numărul 4, aici pe google maps), dar se pare că prea puțină lume știe despre ea. În timp ce pe Calle Mayor era o aglomerație de nedescris, când am intrat în clădire am găsit-o aproape goală, mai era doar un cuplu care făcea poze.
Cred că este o clădire privată, dar poți intra să vizitezi fabuloasa scară interioară. Vei observa repede clădirea, are coloane elegante și ferestre imense cu rame metalice, iar intrarea se face în stânga magazinul Jaleo. Ușa este deschisă, înăuntru este un paznic, noi l-am întrebat dacă putem intra și ne-a confirmat că putem. Nu trebuie să plătești nimic.
Interiorul te dă pe spate imediat cum intri! Holul principal este în întregime alb, lumina pătrunde prin luminatorul de pe tavan, iar balustrada unduiește grațioasă la fiecare etaj, provocându-te să o surprinzi în fotografii cât mai creative. Când ajungi la lift ești iarăși dat pe spate! Este un lift tare vechi din lemn, foarte elegant, te face să te simți într-un film de Wes Anderson, sau poate pe Titanic.
Cele mai impresionante fotografii se fac de la ultimul etaj, dar pune-ți creativitatea la încercare și la celelalte etaje, eventual ia liftul până sus și coboară pe scări (deși vei mai dori să încerci o tură cu liftul acesta!).
Cartierul Lavapiés
Lavapiés este cartierul artei urbane, plin de graffiti splendide cu mesaje sociale, de toleranță, sau pur și simplu drept reclame pentru diverse magazine. Se află mai jos de Calle Mayor, mai exact între Calle de la Magdalena (cu stațiile de metrou Anton Martin și Tirso de Molina), stația Embajadores și gara Atocha.
În Lavapies merită pur și simplu să te plimbi pe străduțe și să admiri graffiti-urile la tot pasul. Strada principală cu graffiti este Calle de Embajadores, deci nu o rata. Găsești aici o hartă cu toate graffiti-urile notabile și povestea lor, sau dacă preferi poți rezerva un tur ghidat de street art.
Mi-a plăcut mult acest teatru vechi cu fațada foarte decorată, un precursor al artei stradale moderne.
Iar opera de mai jos este probabil cea mai cunoscută din Lavapiés, artiștii Okuda și Bordalo și-au unit forțele și cele două stiluri foarte diferite și au creat o piesă unică! O găsești aici pe google maps.
Cine Doré
Tot în Lavapiés se află Cine Doré, un cinematograf foarte interesant. O cinematecă de epocă înființată cu 50 de ani în urmă, ce își păstrează întregul farmec de demult atât prin aspect cât și prin filmele pe care le difuzează: filme din Arhiva Națională a Spaniei dar și filme din întreaga lume, producții clasice sau experimentale, chiar și filme mute, acompaniate uneori de o orchestră live. Vara se deschide și cinema-ul în aer liber de pe acoperiș și desigur că este foarte popular!
Nu știu dacă este neapărat o activitate turistică, e un cinema preferat de localnici, dar am citit multe recenzii extraordinare și dacă aș avea mai mult timp în Madrid data viitoare cred că aș merge să văd un film aici. Filmele străine sunt difuzate în limba originală și subtitrate în spaniolă, deci nu sunt dificil de înțeles.
Un bilet costă doar 2.50 – 3 euro, clădirea e un adevărat spectacol, și difuzează filme clasice, mi se pare rețeta perfectă pentru a petrece câteva ore plăcute într-o seară. Poți verifica programul cinematografului aici.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Cartierul Malasaña
Despre Malasaña am auzit numai lucruri extraordinare, un cartier foarte frumos și liniștit, „hipster alternativ” cu o atmosferă locală, plin de cafenele vintage și frecventat foarte mult de tineri. Am citit poveștile lui Lauren, o americancă ce a locuit în Madrid o perioadă, și nu înceta să ridice în slăvi Malasaña, cartierul ei preferat! Iar cum entuziasmul este contagios, nu am putut rezista și l-am preluat și eu!
Nu ne-a dezamăgit deloc, chiar dacă vremea nu a fost prea prietenoasă și librăria Libros para un Mundo Mejor, posibil cel mai instagramabil loc din Madrid, era închisă!
View this post on Instagram
Malasaña se află la nord de Gran Via, până în Calle de Alberto Aguilera, dar cele mai drăguțe locuri sunt în jurul Plaza del Dos de Mayo și Calle de Fuencarral.
Ți-aș recomanda să mergi să vezi:
- Plaza del Dos de Mayo
- Plaza de San Ildefonso
- Libros para un Mundo Mejor
- Magazinul Tompai (graffiti-ul cu ochi de la intrare este foarte popular pe Instagram)
- La Pecera (o gelaterie care are conuri de înghețată sub formă de pește, iarăși foarte populare pe Instagram, noi am găsit-o închisă dar oricum era prea frig pentru înghețată)
- Calle de Fuencarral numai bună pentru shopping
- Museo de Historia de Madrid (noi nu l-am vizitat, doar i-am admirat intrarea maiestuoasă)
Palatul Longoria
La câteva străduțe de cartierul Malasaña se află una dintre puținele clădiri Art Nouveau din Madrid, Palatul Longoria. E absolut splendid și merită să îl vezi chiar și doar la exterior. Numai că eu mi-aș fi dorit enorm să îl vizităm și în interior, am văzut ceva fotografii și sunt extraordinare! Dar pentru că este sediul privat al unei societăți de arte nu este posibil.
Am citit totuși că în unele ocazii este permisă vizitarea, de exemplu în 2019 a fost o întreagă serie de evenimente „Bienvenidos a palacio”, în cadrul cărora au fost deschise publicului mai multe clădiri. Ne-am suprapus cu vizita noastră, dar nu cu programul lor. Palatul Longoria a fost deschis publicului între 13 septembrie și 13 decembrie, dar doar vinerea de la 16:00 și 17:00, ori noi am fost în oraș sâmbătă și duminică.
Astfel de evenimente sunt organizate mai degrabă pentru localnici, însă dacă te interesează merită să cauți pentru perioada în care mergi în Madrid. Atât doar că trebuie să răscolești un pic internetul, musai în spaniolă 😅.
Museo ABC
Tot în preajma cartierului Malasaña, dar în partea stângă, este Museo ABC. Un muzeu mai puțin cunoscut ce nu face parte din triada de aur a muzeelor madrilene, dar cu toate acestea e foarte interesant. Noi am fost să îl vedem pentru arhitectura exterioară, are o fațadă contemporană extraordinară, numai bună pentru Instagram (dar și pentru simțurile noastre estetice). Și am și intrat, mai ales că nu este scump, intrarea se face pe bază de donație.
Museo ABC este un muzeu al ilustrațiilor, este organizat pe mai multe etaje unde poți admira diverse tipuri de ilustrații, de la povești clasice din cărți pentru copii la benzi desenate. Dar ce ne-a fascinat pe noi teribil a fost etajul dedicat metroului din Madrid!
Aici se află istoria metroului, cu poze de demult și machete fabuloase ale trenurilor vechi, tare elegante, sau ale stațiilor de metrou. Madridul are un metrou extrem de bine dezvoltat, cu multe linii, și ne-a plăcut să vedem începuturile sale, cum arătau trenurile pe atunci, și să ne imaginăm viața cochetă a madrilenilor la începutul secolului trecut.
Estación de Chamberí
Cam la 1 km nord de Malasaña vei găsi un alt muzeu fascinant: Estación de Chamberí. Este o fostă stație de metrou, a fost construită în 1919 și s-a scos din circuit în 1966. Are toate decorurile originale și acum a devenit muzeu.
Noi am găsit asta teribil de interesant și am vrut tare mult să o vedem, dar nu s-au aliniat planetele. Ne-am dus la stație, unde am găsit o coadă mică la intrare, eram siguri că nu vom aștepta mult. Însă după vreo 45 de minute în care am avansat doar 2 metri ne-am dat bătuți și am plecat, părându-ne rău și de timpul pierdut. Hai să îți spun cum funcționează vizitele, ca să te organizezi mai bine decât noi.
Intrarea este gratuită și stația este deschisă doar de joi până duminică. Joi între 10:00 – 14:00, vineri și sâmbătă între 10:00 – 19:00, iar duminică între 10:00 – 15:00. În fiecare zi sunt vizite ghidate la ore fixe sau la și jumătate, las programul mai jos.
Ultimul acces se face cu 30 de minute înainte de închidere și lasă doar câte 56 de persoane înăuntru. Din câte am citit poți intra pe cont propriu, fără vizită ghidată (care oricum e în spaniolă), dar nu trebuie depășită limita de 56 de persoane.
Am realizat spre final ce se întâmpla la noi, de ce nu avansa coada. Pe măsură ce ieșeau persoane mai lăsau să intre altele, adică ieșeau două, intrau două persoane. Și pentru că cei dinăuntru nu aveau simțul timpului probabil, stăteau cu orele și nu mai puteau intra alții. Am citit în recenzii că stația se poate vizita chiar și în 10 minute, sunt ceva panouri informative (cred că doar în spaniolă), dar altfel nu ai ce face acolo.
Așa că nu înțeleg de ce unii aleg să petreacă ore înăuntru… Dar am înțeles că se întâmplă frecvent să fie coadă și să intri cu greutate. Cel mai bine este să te prezinți acolo chiar la începutul programului, la 10 dimineața, s-ar putea să intri imediat. Noi așa plănuisem, dar nu am reușit să ne trezim prea devreme și am stat și mult la micul dejun. În orice caz, cred că merită văzută, mi se pare o experiență inedită!
View this post on Instagram
Corte Ingles de pe Gran Via
‚Hmm de ce îmi recomandă să mă duc la un magazin universal?’ poate îți trece acum prin minte. Ei bine, pentru că de la Corte Ingles de pe Gran Via (cel de lângă stația de metrou Callao) ai o priveliște fantastică de la ultimul etaj, iar accesul este gratuit! Noi am urcat doar pentru priveliște, dar ce am găsit sus la etajul 9 ne-a depășit așteptările!
O zonă foarte urbană de mâncare, cu restaurante fel și fel, cu tipic internațional și arome incredibil la tot pasul! Nu știu exact de ce, dar ne-a dat pe spate. Este mult peste tipicul food court pe care îl găsești în magazine. Pur și simplu atmosfera este extravagantă, cu o efervescență new york-eză, iar restaurantele sunt foarte variate și totul părea delicios! Nu ne-am oprit să mâncăm aici, dar dacă ai ceva timp cred că o să îți placă.
Iar priveliștea despre care îți spuneam este spre Gran Via și clădirea Carrion (cea cu semnul Schweppes), mi se pare fantastică și probabil fără ploaia mocănească arată și mai bine!
Círculo de Bellas Artes
Mai departe pe Gran Via vei găsi Círculo de Bellas Artes, chiar vis-a-vis de clădirea Metropolis. Ce te interesează aici mai exact este terasa de pe acoperiș, cu priveliștea absolut emblematică a Madridului, clădirea Metropolis și Gran Via în spatele său. Este imaginea de carte poștală a Madridului, prima care îți apare în căutări și, da, de pe această terasă o poți admira și tu!
View this post on Instagram
Accesul pe terasă costă 5 euro și intrarea se face pe o străduță laterală (aici pe google maps). Cred că merită banii, și în plus poți să te oprești acolo să bei ceva, au un rooftop bar foarte drăguț.
Ce nu ne-a ieșit nouă la socoteală în toată povestea asta au fost schelele de pe fațada clădirii… Am ajuns sus și am constatat șocați că nu vedem absolut nimic din priveliștea promisă! Din cauza schelelor! Desigur că atunci când am plătit biletele să urcăm au avut grijă să ne spună că plouă și terasa este descoperită, nici o problemă am zis, doar veneam uzi de afară și știam că plouă. Nu s-au obosit însă să ne spună că nu vedem nimic…
Asta este, clar Madridul se cere revizitat 🙂.
Palatul Cibeles
Desigur că știi despre Plaza de Cibeles și Palacio de Cibeles, sunt printre cele mai importante obiective din Madrid. Dar poate nu știai, eu nu am găsit informația asta pe toate site-urile pe care le-am vizitat, că poți intra în Palacio de Cibeles, ba mai mult, poți urca pe acoperiș pentru o super priveliște!
Palatul se vizitează gratuit, sunt niște expoziții înăuntru, dar e foarte deosebită arhitectura, pe noi asta ne-a încântat. Arhitectura și faptul că ne puteam adăposti de ploaie câteva minute 😁.
Pentru a urca sus pe Observation Deck există un anumit program: de marți până duminică între 10:30 – 14:00 / 16:00 – 19:30, cu intrare la fiecare jumătate de oră. Biletul costă 3€ de persoană și se cumpără pentru o anumită oră. Dacă te prezinți la fața locului, mai ales în sezon, s-ar putea să fie coadă sau să găsești bilete pentru mai târziu. Dar poți să le cumperi și online aici, costă 0.50€ în plus taxa de rezervare online.
Priveliștea de sus e minunată, probabil cu atât mai minunată când e soare, și te poți plimba pe terasă 360 de grade pentru a vedea tot Madridul. Mai multe detalii despre Observation Deck aici.
Caixaforum și grădinile verticale
Caixaforum este un alt muzeu mai puțin cunoscut, iar ce ne-a atras pe noi inițial a fost desigur arhitectura clădirii. Este o fostă centrală electrică, construită în 1899, pe care Fundația Caixa a cumpărat-o și transformat-o într-un muzeu în 2001. Cărămizile expuse de la exterior amintesc de era industrială timpurie din Madrid, iar arhitecții care au renovat clădirea au hotărât să o ridice de la sol, parcă sfidând legile gravitației.
Atracția principală de la exterior sunt cu siguranță grădinile verticale, arată tare frumos și este un loc perfect pentru fotografii. Iar cum muzeul se află chiar pe traseul turistic, pe Passeo del Prado un pic mai jos de muzeul Prado (spre gara Atocha), nu ai cum să îl ratezi.
Muzeul Caixaforum este deschis zilnic între 10:00 – 20:00 iar biletul de intrare e 6€ de persoană. Interiorul e superb, mai ales scara metalică de la intrare, și are câteva expoziții tare interesante. La primul etaj expoziția are ca tematică luxul, cu diverse obiecte de lux din antichitate. La final au o zonă interactivă în care te provoacă să te gândești la ce înseamnă luxul în ziua de astăzi, dacă obiectele de lux sunt esențiale, și chiar și dacă luxul înseamnă numai obiecte materiale.
La un alt etaj au o expoziție de artă contemporană, ce se încheie de asemenea cu o zonă interactivă.
11 locuri mai puțin cunoscute în Madrid
Ce părere ai despre aceste 11 locuri mai puțin cunoscute din Madrid? Despre câte știai deja? Sper să te fi convins că unele dintre ele merită vizitate, și poate dacă ai timp suficient explorezi un pic Madridul dincolo de clasicele trasee turistice. Vei găsi liniște, mulți localnici și o atmosferă diferită.
Orice vei alege să vizitezi, îți doresc o vacanță minunată în Madrid!
Citește și:
- Madrid: ponturi pentru organizarea unei vacanțe reușite
- Obiective din Madrid: ce să vizitezi și sfaturi utile
5 COMMENTS
Jurnal de calatorii
5 ani agoDiana ,
multumim pentru informatiile si superbele imagini din articol.
Am fost o singura data in Madrid, cam pe fuga pentru ca am vizitat si Toledo + El Escorial.
In cateva locuri descrise de tine am ajuns si eu.
Vreau sa revizitez Madridul.
Desi am citit pe bloguri multe pareri contradictorii, mie mi-a placut orasul si vreau sa il vad si pe soare (am fost in noiembrie si am prins o vreme cam inchisa).
Diana
5 ani ago AUTHORCe frumos ca ai fost si in Toledo!! 😄 Si mie mi-a placut tare mult Madridul, e diferit de restul Spaniei, are o atmosfera aparte, dar e mai cosmopolit, foarte interesant 🥰
Adriana Statie
2 ani agoFoarte utile informatiile, am tinut cont de ele, am stat 6 zile in Madrid (mai precis 4, una am fost in Toledo, iar alta in Segovia), am reusit sa vedem destul de multe, chiar si la Prado am alocat vreo 6- 7 h, am apreciat recomandarile, dar mai ales cele „mai putin cunoscute”. Din pacate, Casa Palazuela nu se mai poate vizita, era si un anunt la intrare. Am avut o vacanta pe cinste si multumesc pentru recomandari.
Diana
2 ani ago AUTHORCe grozav ca ati stat 6 zile acolo, cred ca e ideal ca sa aveti un ritm relaxant! Ma bucur mult ca v-au ajutat recomandarile mele 🤗. Ce rau imi pare ca nu se mai viziteaza Casa Palazuela… voi actualiza articolul 🙁
Gabriela
2 ani agoUrmeaza sa plecam in Madrid, un articol foarte until. felicitari!