Search here...
TOP
Sicilia

Cum închiriezi o mașină în Sicilia simplu și rapid

Cauți să închiriezi o mașină în Sicilia? Ai ajuns în locul potrivit, pentru că experiențele mele proaspete în Sicilia și cercetarea amănunțită pe care o fac pentru orice călătorie îți vor oferi toate informațiile de care ai nevoie.

Este ideal să închiriezi o mașină în Sicilia pentru a explora ca la carte insula. Sunt atâtea locuri de văzut, încât te-ar încetini considerabil transportul în comun.

🏆Alegerea noastră de top pentru închirierea unei mașini în Sicilia: DiscoverCars.com

Citește mai departe pentru recomandări, costuri, reguli de circulație și de parcare, aplicații utile, dar și despre experiența noastră.

De unde închiriezi o mașină în Sicilia?

Din România există zboruri directe spre Palermo, în vestul insulei, și Catania, în est. Cel mai simplu este să închiriezi o mașină direct din aeroport.

Două firme de închiriere low cost pe care noi le folosim frecvent în Italia sunt Centauro și Goldcar, mai ales cu Centauro am avut numai experiențe bune.

Cum închiriezi o mașină în Sicilia - drumuri siciliene
Cum închiriezi o mașină în Sicilia – drumuri siciliene

E util să cauți oferte de la mai multe firme de închiriere, pe platforme agregatoare precum DiscoverCars.com. Ai grijă doar să alegi o firmă cu rating-uri bune, ca să nu ai experiențe neplăcute.

Avantajul cel mai mare la companiile acestea agregatoare este că îți oferă asigurarea la un preț mult mai bun. De exemplu, am făcut o simulare și dacă închiriez o mașină de la Goldcar prin DiscoverCars.com, am asigurare Full la 5.60€ pe zi. Dacă o închiriez direct de la Goldcar, asigurarea la ei costă 26.4€ pe zi.

Pentru că sunt o companie mai mare, au puterea de a negocia un preț mult mai bun pentru asigurare. Cum funcționează însă asta pentru tine? Tu mergi la Goldcar și închiriezi mașina, le spui că nu vrei asigurare (ai asigurarea de la DiscoverCars), ei îți opresc franșiză, etc. Dacă îi faci vreo zgârietură, ei te vor pune să plătești. Tu plătești, apoi trimiți la DiscoverCars factura și detaliile contului tău și ei îți dau banii înapoi.

Noi am avut experiența asta cu RentalCars și a mers totul impecabil, am primit banii înapoi foarte repede. Acum însă am început să rezervăm prin DiscoverCars.com pentru că au prețuri mai bune.

Cum să închiriezi o mașină în Sicilia – experiența noastră

Pentru că aveam un zbor de întoarcere devreme dimineața, nu am putut închiria de la Goldcar sau Centauro. Pentru că nu permiteau returnarea mașinii în afara programului lor.

Am închiriat astfel de la o companie locală, Bruccola Rent, și am avut o experiență foarte bună cu ei. Deși sunt mai lenți în comunicare (poate nu au oameni suficienți), a mers totul impecabil. I-am găsit pe google, disperați de prețurile uriașe ale companiilor mari, și ne-a impresionat numărul de recenzii pozitive. Au nota 4.9 din 102 recenzii acum când verific!

Pe site îi contactezi pentru a îți face o ofertă de preț pe whatsapp. Ei au sediul în Palermo, dar îți aduc mașina oriunde pe insulă, și o poți preda oriunde.

Giovanni, cel care ne-a predat mașina, era foarte prietenos și relaxat. Ne-a zis că nu e problemă dacă zgâriem mașina, că are asigurare casco. Ba chiar ne-a spus că nu o să avem nicio problemă cu poliția pe insulă, să nu ne facem griji. Pe bune, a insistat că dacă ne opresc totuși polițiștii și le vorbim în engleză, ne trimit la plimbare! 🤣 Italienii și engleza nu se înțeleg, se știe!

Am avut zborul de întoarcere dimineața la 8, așa că a trebuit să predăm mașina la 6 dimineața. Giovanni mi-a spus să o lăsăm într-un anumit sector de parcare (cel pe termen lung), și să lăsăm cheia și biletul de parcare într-un loc convenit.

A fost totul pe un ton foarte prietenos, și am mers pe încredere unii în alții. ☺️

Cât costă să închiriezi o mașină în Sicilia

Cum închiriezi o mașină în Sicilia - parcare în Ragusa
Cum închiriezi o mașină în Sicilia – micul Panda parcat în Ragusa

Am plătit 350€ pentru un Fiat Panda cu asigurare Full, pentru 7 zile la sfârșit de septembrie. Am primit de la Bruccola următoarea ofertă:

  • Mașină din grupul A (Peugeot 108, C1, WW Up, Ypsilon, Panda sau similară) la 280€ cu asigurare de bază (și franșize de 1000-1500€) sau 350€ cu asigurare Casco Full fără alte sume oprite.
  • Mașină din grupul B (500x, 500L, Captur sau similar) pentru o diferență de 100€

Apropos, nu te aventura să mergi fără asigurare, se conduce ca în codru aici!

Am plătit un avans, și apoi restul cu cardul de debit la predare, la aeroportul din Catania (a venit Giovanni cu un POS portabil), nu am avut nevoie de card de credit și nu mi-a oprit nicio sumă drept garanție. Avea rezervorul plin și a trebuit să o predăm cu el plin.

În afară de închiriere, am mai plătit 17.5 pe parcări, 5.3 taxe de autostradă (am mers mult pe autostradă, dar taxele sunt foarte mici) și 118 pe beznină. Benzina a costat între 1.90€/L și 2.14€/L (cel mai scump a fost lângă aeroport, la predare).

Costul total pentru mașină a fost așadar 490 pentru 7 zile și 1140 km parcurși.

Dar caut acum pe DiscoverCars și văd că o mașină pentru o săptămână în septembrie e 189€, plus asigurare full 58€.

Ai nevoie de card de credit?

Este posibil să ai nevoie de un card de credit pentru a închiria o mașină în Sicilia. Am văzut că multă lume se blochează în chestia asta și caută neapărat o companie care acceptă card de debit, în detrimentul unei oferte mai bune. Noi la Bruccola într-adevăr am plătit cu cardul de debit, dar nu am ținut cont de asta când i-am ales.

Trebuie să citești cu atenție termenii companiei de închirieri pe care o alegi. Majoritatea cer card de credit, chiar dacă sunt și unele excepții.

Este destul de ușor să îți faci un card de credit. Noi nu avem nevoie în general de unul, dar l-am făcut special pentru călătorii, pentru a nu fi restricționați la închirierea mașinii. Costul de administrare e mic, parcă 30 ron pe an.

Și dacă returnezi toți banii pe card la timp (fiecare bancă are o anumită perioadă de grație), nu ți se percepe niciun fel de dobândă.

Așa că sfatul meu este să nu te ferești de un card de credit. Nu are costuri exagerate și te poate ajuta să găsești oferte mai bune. Merită chiar dacă îl folosești de 1-2-3 ori pe an, când călătorești.

Cum se conduce în Sicilia

Sicilia are autostrăzi excelente, construite pe un relief nu tocmai ușor, dar are și drumuri simple care se parcurg foarte lent, cu limita de 50 km/h. În principiu, drumurile sunt bune.

Cum închiriezi o mașină în Sicilia - drumuri siciliene
Cum închiriezi o mașină în Sicilia – drumuri siciliene

În orașe însă, e haotic rău. Străduțe înguste, șoferi bezmetici, restricții tip ZTL (Zona Traffico Limitato – în anumite intervale orare nu ai voie să intri cu mașina în aceste zone).

Trebuie să ai grijă cu zonele ZTL, sunt marcate la începutul zonei și sunt de regulă în centrul istoric al unui oraș. Amenzile sunt foarte mari și se aplică la fiecare cameră care te surprinde în zona respectivă.

Noi de exemplu am nimerit în Ragusa o zonă ZTL impusă pe ore. Noaptea, între orele 20:00 – 07:00, nu aveai voie să intri. Sunt marcaje evidente și luminoase cu Zona ZTL, nu ai cum să le ratezi, când am ajuns în dreptul lor era verde și scria că putem trece. Apoi am întrebat gazda și ne-a explicat că e ok că am intrat (pe la ora 18:00), dar să nu mai plecăm cu mașina, că nu avem voie să intrăm la loc).

Cum închiriezi o mașină în Sicilia - zona ZTL în Ragusa
Cum închiriezi o mașină în Sicilia – zona ZTL în Ragusa
Cum închiriezi o mașină în Sicilia - zona ZTL
Cum închiriezi o mașină în Sicilia – Zona ZTL

Parcare

Locurile de parcare sunt mici de tot, Panda al nostru a fost numai bun! 😅

Parcările sunt de 3 tipuri:

  • dungi albe: parcare publică gratuită
  • dungi albastre: parcare publică cu plată
  • dungi galbene: pentru riverani, nu ai voie să parchezi aici

Parcările au costat între 1-3€/h (spre exemplu, 1€/h în San Vito Lo Capo, 1.5€/h în Siracusa, 2€/h în Erice, 3€/h în Taormina). Am ales cazări cu parcare inclusă, ca să nu trebuiască să plătim parcarea peste noapte.

Parcare în Erice
Cum închiriezi o mașină în Sicilia – Parcare cu plată în Erice (dungi albastre)
parcare Siracusa
Cum închiriezi o mașină în Sicilia – Plată parcare în Siracusa

Parcările în Italia se plătesc de obicei în avans la un automat care acceptă numai monezi. Însă pentru prima dată am folosit aplicația EasyPark, extrem de comodă. Oare abia recent au început să o folosească italienii? Căci nu auzisem de ea până acum.

Nu a fost valabilă în toate orașele, dar extrem de utilă unde am putut să o folosim. Pentru că, în caz că ai estimat gresit și expiră timpul pe care l-ai plătit, poți adăuga timp prin aplicație. Nu e nevoie să fugi până la mașină ca să mai plătești o oră (cum a făcut săracul Alex prin Varenna, pe Lacul Como).

În orice caz, descarcă deja aplicația, e gratuită (link Google Play și Apple), și salvează-ți un card în ea încă de acasă.

În mod special pentru Palermo, ia-ți aplicația PalerMobilita de pe Google Play sau App Store. Prin ea poți să plătești parcarea, dar poți cumpăra și bilete de autobuz sau tramvai, sau chiar poți cumpăra un permis ZTL pentru a intra cu mașina în Zona Traffico Limitato.

Nu recomand să intri în zona ZTL. Dar în caz că ai intrat accidental, poți cumpăra ulterior un permis ZTL din aplicație.

Am notat pentru fiecare loc pe care l-am vizitat unde am parcat, și ce alte opțiuni de parcare ai, cât costă. Și am scris despre parcări gratuite, pe unde le-am găsit. Frunzărește articolele mele despre Sicilia:

Cum închiriezi o mașină în Sicilia simplu și rapid

Sper să îți fie de ajutor relatările mele. Fie că vrei să închiriezi o mașină prin Bruccola Rent, sau vrei să cauți o ofertă mai bună prin DiscoverCars, ai acum toate informațiile necesare pentru a lua decizia ideală pentru vacanța ta.

🏆Alegerea noastră de top pentru închirierea unei mașini în Sicilia: DiscoverCars.com

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro