Search here...
TOP
Sicilia

13 obiective de vizitat în Palermo: bucură-te de autenticitatea siciliană

Ah Palermo, ce oraș controversat! Foarte aglomerat, cu trafic haotic, parcare imposibil de găsit, murdar până în pânzele albe (literalmente munți de gunoaie în stradă, bănuiesc că aveau o grevă sau ceva, dar și pe stradă, în general, gunoaie multe), clădiri neîngrijite, izuri de latrină peste tot… Chiar și Mara a fost impresionată, a zis că e urât! 😅

Când ajungi în buricul târgului, situația se îmbunătățește și începi să înțelegi de ce merită vizitat. Dar cum te îndepărtezi puțin, sunt zone cam dubioase, în care nu te simți în siguranță. Chiar și Alex, care e destul de relaxat în privința asta, a zis să ocolim o stradă pe unde ne spunea Maps să mergem. Și în niciun caz nu am ieșit pe întuneric din casă.

Pe unii îi sperie Palermo, altora le place. Cred că trebuie să ajungi personal acolo, ca să te convingi în care tabără te afli. 😄 Noi ne bucurăm că am fost aici, însă nu ne-am mai întoarce, chiar dacă nu am văzut tot ce ne propusesem.

Chiesa di San Domenico, Palermo
Chiesa di San Domenico, Palermo
Străzi in Palermo
Palermo în esență: aglomerație, lipsă de îngrijire, dar și frumusețe în același loc
Străzi in Palermo
Munți de gunoaie pe lângă Mercato di Ballaro

De câte zile am nevoie pentru a vizita Palermo?

E suficientă o zi pentru a vedea Palermo, în plimbare. Dar sunt multe lucruri de văzut și făcut în împrejurimile orașului, am detaliat toate opțiunile în articolul 10 excursii de o zi din Palermo – de la plaje idilie la sătuce ascunse. În caz că vrei să îți stabilești baza în Palermo, ai ce face în zonă de la 3-4 la 10 zile!

Cum ajungi în Palermo, plus transfer de la aeroport

Ryanair are zbor direct între București și Palermo.

Dacă nu vrei să închiriezi o mașină, deși e modalitatea optimă de a explora insula, cumpără de acasă transferurile de la și către aeroport:

  • transferul cu autocar între aeroport și centrul Palermo costă 6€. Cumperi biletul pentru o zi anume și te urci în autocarul pe care îl prinzi. Autocarele circulă la fiecare 30 de minute și fac aproximativ 45 de minute până la gară, Stazione Centrale (aici e stația autocarului). Dar are stație și în Piazza Castelnuovo (aici) și patru stații de-a lungul Via della Libertà. De ajutor dacă te cazezi în zona Politeama – Libertà, cum recomand mai jos.
  • transferul cu autocar de la aeroport în Trapani costă 9.60€
  • aeroportul din Palermo are și gară, așa că poți lua trenul de aici direct unde ai nevoie, inclusiv până în Palermo. Gara este înăuntru în aeroport, la nivelul -1.

Deși recomand închirierea unei mașini pentru flexibilitatea pe care ti-o oferă, dacă vrei să petreci doar 3-4 zile, cu baza în Palermo, nu ai nevoie de mașină neapărat. Mai ales că parcarea în oraș e dificilă și scumpă. Poți ajunge peste tot cu transportul în comun, sau foarte comod este să rezervi excursii de o zi.

Străzi in Palermo

Transport în comun

Noi nu am folosit transportul în comun, toate obiectivele din centru sunt ușor de atins pe jos. Am fost cazați cam la 2km de Catedrală, am fi putut lua un autobuz, dar am preferat să mergem pe jos.

Dar în caz că vrei să folosești rețeaua de autobuze, ia-ți aplicația PalerMobilita de pe Google Play sau App Store. Prin ea poți cumpăra bilete de autobuz sau tramvai în Palermo, poți plăti parcarea sau chiar poți cumpăra un permis ZTL pentru a intra cu mașina în Zona Traffico Limitato.

Pentru parcare în toată Sicilia noi am folosit aplicația EasyPark (Google Play / App Store), dar specific pentru Palermo o poți folosi pe aceasta.

Pentru trenuri folosește site-ul sau aplicația Trenitalia.com. După cum am scris în articolul Cum să îți organizezi vacanța în Sicilia: sfaturi utile și itinerar, există și o variantă de bilet cu călătorii nelimitate, Italia in Tour, pentru 3 zile la 29€ sau 5 zile la 49€.

Parcare

Parcarea e un capitol dureros, la fel ca tot traficul din orașul ăsta. E foarte aglomerat la orice oră, se conduce haotic, ca să nu uiți cumva că ești în Italia, cu precădere în sudul Italiei!

Noi plănuiam, când am plecat din oraș, să ne oprim la o patiserie gluten free, cam departe de centru. Nu ne-a trecut nici prin ruptul capului că nu vom găsi parcare! Ei bine, ne-am învârtit ceva în zonă până pur și simplu am renunțat. Chiar nu am avut unde să lăsăm mașina.

Regulile sunt aceleași ca în toată țara: pe dungile albe se parchează gratuit, pe dungile albastre este parcare cu plată, iar dungile galbene sunt pentru rezidenți și nu ai voie să parchezi aici. Există în centrul istoric zonă ZTL (Zona Traffico Limitato), unde nu ai voie să intri, iar amenzile sunt foarte mari dacă o faci.

Cum am scris și mai sus, recomand aplicația PalerMobilita (Google Play sau App Store). Prin ea poți plăti parcarea sau chiar poți cumpăra un permis ZTL pentru a intra cu mașina în Zona Traffico Limitato.

Nu recomand să intri în zona ZTL, traficul și-așa e haotic și nu cred că găsești loc de parcare. Dar dacă ai intrat cumva din greșeală, poți cumpăra permis ZTL pentru o zi din aplicație.

Ai grijă, în caz că mergi cu mașina în Palermo, să alegi o cazare cu parcare, care să nu fie în zona ZTL. Parcarea de la cazare s-ar putea să fie oricum cu plată, dar măcar ai unde să lași mașina.

Străzi in Palermo
Străzi în Palermo

Cazare în Palermo

Cazarea în Palermo e un subiect tare sensibil. Cu siguranță, alegerea greșită a cazării îți poate afecta întreaga experiență în Palermo. Localizarea hotelului poate face diferența între o poveste de călătorie minunată și un posibil coșmar! Asigură-te că alegerea cazării contribuie la amintiri frumoase și nu la regrete de călătorie.

E un oraș cam scump la acest capitol, dar unele zone sunt periculoase, zona portului de exemplu. O altă zonă unde găsisem o cazare decentă arăta ca o favela, și nu era departe de Palatul Normanzilor, deci aproximativ central, nu la periferie… Ai grijă să verifici străzile pe Google street view când îți alegi cazarea.

Noi am stat în zona Zisa, destul de ok pe timpul zilei, dar nu aș fi ieșit noaptea pe acolo. Am mers pe jos până în centru, cam 2km, iar străzile și clădirile de pe traseu lasă mult de dorit. Mizerie, mirosuri care mai de care, nu ne-am simțit 100% în siguranță.

Deși mi-a plăcut ce am vizitat, eu, personal, nu am rămas cu o impresie bună despre Palermo, și nu îmi doresc să revin aici. Și sunt sigură că diferența între mine și cei care se declară încântați de oraș este zona de cazare.

Cazare în Palermo în zona Politeama – Libertà

Ca să nu ai astfel de stres și să te bucuri de călătoria ta în Palermo, te sfătuiesc să te cazezi în zona Politeama – Libertà, de-a lungul Via della Libertà, până în Piazza Castelnuovo. Este centrul mai nou, mai afluent al orașului, o zonă curată și sigură, la distanță de mers pe jos de centrul istoric, unde sunt majoritatea obiectivelor. În plus, cartierul are transport în comun direct către aeroport, dar și către plaja din Mondello.

Zona Politeama este ideală pentru shopping, are multe restaurante, viața de noapte e activă, și ai unde să parchezi mașina. Chiar dacă este vorba de locuri cu plată, cel puțin există opțiuni, și nu întâlnești provocările din centrul istoric, unde este și zonă ZTL (Zona Traffico Limitato), în care poți intra cu mașina doar în anumite condiții.

Știu că sunt extrem de multe opțiuni, așa că am făcut pentru tine o selecție atentă de apartamente și hoteluri în zona Politeama – Libertà, toate cu recenzii foarte bune.

Buget mic

RECOMANDAREA MEA #1

Casa Ricasoli 41
RATING: 10 / 80+ recenzii
✔️Anulare gratuită
✔️ Parcare cu plată pe stradă

RECOMANDAREA MEA #2

Sammartino suite
RATING: 8.4 / 500+ recenzii
✔️Anulare gratuită
✔️ Parcare în apropiere, 25€ pe zi

Alte opțiuni bune într-un buget mic sunt B&B Le Porte Del Centro și Casa vacanze Monroe (apartament cu două dormitoare).

Buget mediu

RECOMANDAREA MEA #1

Mama Tita Rooms and Breakfast
RATING: 9.6 / 450+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️ Parcare în garaj, 20€ pe zi

RECOMANDAREA MEA #2

Tetide Home
RATING: 9.7 / 300+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Gazde extrem de primitoare
✔️ Parcare privată în garaj, 18€ pe zi

Alte opțiuni excelente pentru un budget mediu sunt Casa 3D’Oro Palermo, Family Affair Palermo și Politeama Apartments by Giorgio.

Lux/Boutique

RECOMANDAREA MEA #1

Grand Hotel Et Des Palmes
RATING: 9.0 / 930+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Clădire impresionantă
✔️Parcare privată cu valet, 30€ pe zi

RECOMANDAREA MEA #2

Politeama rooftop
RATING: 9.6 / 30+ recenzii
✔️Priveliște de top!
🚫 Fără parcare

O altă opțiune bună ar fi Fervore Luxury Rooms.

Cazarea noastră

Noi am stat două nopți la Zisa Home ai Cantieri Culturali, un apartament cu două dormitoare extrem de confortabil și curat, cu parcare gratuită pe stradă. A fost cam scump, 115€ pe noapte, dar dacă sunteți mai mulți, având în vedere că are două dormitoare, merită.

Un alt plus este că în bucătărie au orice, de la gustări, apă, sucuri, cafea, la paste și sosuri ca să îți gătești singur. Totul în regim de „minibar”, adică plătești ce consumi. Dacă nu ai timp sau dispoziție să mergi la supermarket, e ideal!

Cum spuneam, zona nu mi s-a părut grozavă și nu aș fi ieșit seara pe stradă pe aici. Dar e decentă, apartamentul chiar e grozav, și are parcare gratuită.

cazare palermo
Cazarea noastră la Zisa Home ai Cantieri Culturali
Străzi in Palermo
Pe drum spre centrul orașului
Străzi in Palermo
Pe drum spre centrul orașului

Excursii de o zi

E o idee bună să îți stabilești baza în Palermo și să pleci de aici prin zonă să explorezi. Sunt foarte multe locuri în apropiere unde poți ajunge atât cu mașina, dar și cu transportul în comun sau, pentru mai mult confort, cu o excursie organizată.

Locurile pe care trebuie neapărat să le vezi sunt plaja din Mondelo și orașul Cefalù. Dar am scris aici despre ce poți explora în jurul orașului Palermo, și chiar ceva mai departe: 10 excursii de o zi din Palermo – de la plaje idilie la sătuce ascunse.

Itinerar pentru o zi în Palermo

Voi presupune că mi-ai ascultat sfaturile și te-ai cazat în zona Politeama. 😁 Am creat un itinerar venind din această zonă: Teatro Massimo, Mercato del Capo, Palazzo dei Normanni, Cattedrale di Palermo, MEC Museum, Chiesa del Gesù di Casa Professa, Fontana Pretoria, Chiesa e Monastero di Santa Caterina d’Alessandria, Quattro Canti. Vezi aici pe google maps traseul.

Noi am urmat în mare acest traseu, doar că am mers la Mercato di Ballarò în loc de Mercato del Capo, și sincer nu recomand acea zonă, era extrem de murdară și nu prea ne-am simțit în siguranță.

Am intrat să vizităm cele două biserici menționate, însă nu am intrat în Catedrală sau Teatro Massimo, și nu am ajuns la Palatul Normanzilor. Am văzut totul în aproximativ jumătate de zi, căci pe după-masă a plouat și ne-am retras la cazare.

Pe lângă acestea merită să vezi și grădina botanica (Orto Botanico) cu Villa Giulia, Murale Falcone e Borsellino, Palazzo della Zisa, Villino Florio (aici am fost și noi), Villino Favaloro-Di Stefano. Și multitudinea de biserici, care mai de care mai frumoasă!

Am inclus în itinerar două biserici, pe care le-am vizitat și noi, Chiesa del Gesù di Casa Professa și Chiesa e Monastero di Santa Caterina d’Alessandria (din Piazza Pretoria). Dar am o listă consistentă cu alte biserici superbe în Palermo: Chiesa di San Domenico, Oratorio del SS. Rosario in Santa Cita, Chiesa di San Giovanni degli Eremiti, Chiesa del Carmine Maggiore, Chiesa del Santissimo Salvatore, Santa Maria dell’Ammiraglio (Martorana), Chiesa di San Giuseppe dei Padri Teatini, Santa Maria dello Spasimo.

Obiective de vizitat în Palermo

În ordinea în care le-am inclus în itinerar. ☺️

1. Tur ghidat Palermo: No Mafia

🤌 Pentru o experiență deosebită, îți recomand mult-lăudatul tur ghidat Palermo: NO Mafia Walking Tour

  • RATING: 4.7 / 5 – cu 700+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 3 ore
  • Descoperă trecutul, prezentul și viitorul mișcării anti-mafie și aprofundează-ți cunoștințele despre fenomenul mafiot dincolo de clișee și mituri.
  • Află despre Mafie și cum se răzvrătește orașul împotriva organizației într-un tur ghidat prin centrul pitoresc al Palermo

2. Teatro Massimo

Teatro Massimo este cel mai mare teatru de operă din Italia și este renumit pentru acustica sa perfectă. Când a fost inaugurat, în 1897, era al treilea cel mai mare din Europa, după Palais Garnier din Paris și K. K. Hof-Opernhaus din Viena.

Teatro Massimo, Palermo
Teatro Massimo, Palermo

E o clădire tare impresionantă și o atracție de top în Palermo, merită să o vizitezi (dacă nu ai un copil neastâmpărat cu tine 😅). Dacă nu plănuiești să mergi la un spectacol, vizitează Teatro Massimo cu un tur ghidat (nu se poate vizita pe cont propriu). Tururile durează 40 de minute, se țin zilnic între 9:30-17:30 și costă 12€.

Îți recomand să folosești GetYourGuide, e o platforma foarte prietenoasă, cu biletele pe telefon și anulare gratuită. Multe muzee au început să vândă direct bilete prin GetYourGuide, cum e și cazul Teatro Massimo, vei vedea că apare drept Acivity Provider.

Dacă ești pasionat de filme, vei aprecia că aici în Teatro Massimo s-au filmat ultimele scene din The Godfather – Part III (1990), sau scenele de la operă din sezonul 2 al The White Lotus (2021-2025).

3. Mercato del Capo

Piețele din Palermo sunt faimoase atât pentru atmosfera efervescentă, întreținută de vânzătorii care strigă tot felul de lucruri ca să își promoveze marfa, cât și pentru produsele proaspete și opțiunile de street food, printre cele mai bune din oraș!

Piețele sunt mereu pline ochi, atât cu turiști cât și cu localnici. Piețele istorice cele mai faimoase sunt Capo, Ballarò, Vucciria și Borgo Vecchio.

Noi ne-am aventurat să vedem Mercato di Ballarò și nu pot spune că ne-a încântat. De fapt lui Alex i-a plăcut atmosfera, dar pe mine agitația, gălăgia și aglomerația m-au umplut de anxietate. În plus, zona unde se află Ballarò e foarte murdară și, cel puțin așa am perceput-o noi, nesigură. Probabil că este prea turistică zona, în centrul istoric, ca să se întâmple ceva, dar nu aș mai merge a doua oară acolo.

Așa că recomand să mergi mai bine în Mercato del Capo, e o zonă mai ok, chiar lângă Teatro Massimo.

Mercato di Ballaro
Mercato di Ballaro
Mercato di Ballaro
Mercato di Ballaro
Mercato di Ballaro
Mercato di Ballaro
Mercato di Ballaro

4. Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni (Palatul Normanzilor), numit și Palatul Regal din Palermo, a fost sediul regilor Siciliei și este cea mai veche reședință regală din Europa.

Clădirea inițială a fost construită de arabi în secolul 9. După cucerirea Siciliei de către normanzi și stabilirea capitalei la Palermo, regele Roger (sau Ruggero) al II-lea a refăcut și a extins castelul, transformându-l în reședință regală. Tot acesta a hotărât și construirea faimoasei Capele Palatine, o biserică splendidă.

În secolul 16 guvernatorii spanioli au redescoperit palatul, realizând renovări importante. Apoi Bourbonii au construit săli de recepție suplimentare și au renovat Sala d’Ercole (Sala lui Hercule). Din 1946, palatul a devenit sediul Adunării Regionale Siciliene.

Palatul Normanzilor este deschis zilnic, însă duminica și de sărbători au program de vizitare doar dimineața. Biletul costă 14.50€ pentru tot complexul, sau 10€ dacă vrei să vizitezi Capela Palatină, grădinile și zona arheologică, fără apartamentele regale, adică interiorul palatului. Vezi mai multe detalii despre programul de vizitare, și eventual cumpără bilete pe site-ul lor.

5. Cattedrale di Palermo

Catedrala din Palermo este superbă, un mix arhitectural de stiluri diferite, datorită unei istorii lungi de adăugări, alterări și renovări, dintre care ultimele în secolul 18. Biserica a fost ridicată în 1185, iar multiplele popoare ce au stăpânit Sicilia și-au lăsat pe rând amprenta asupra ei, prezentând la exterior o combinație de stiluri: normand, maur, gotic, baroc sicilian, neoclasic.

Interiorul nu este la fel de spectaculos ca exteriorul, ba chiar este foarte puțin decorat. Dar ce merită o vizită, după părerea mea, este acoperișul catedralei, cu priveliștile minunate ce vin la pachet.

Catedrala se poate vizita gratuit, dar trebuie să plătești bilet pentru a vedea zona monunentală (Area Monumentale), ce cuprinde acoperișul, mormintele regale, cripta, absida și trezoreria. Sunt mai multe variante de bilet, în funcție de ce vrei să vizitezi. Cel mai ieftin bilet care include acoperișul este cel de 7 pentru acoperiș și mormintele regale. Vezi variantele de bilet pe site-ul lor.

Catedrala din Palermo
Catedrala din Palermo
catedrala, sicilia
Catedrala din Palermo
piata catedralei
Piața Catedralei

6. MEC Museum

Am pus MEC Museum pe listă pentru curtea sa interioară, care mi-a plăcut tare mult! Dar se poate vizita, este un muzeu dedicat lui Steve Jobs și creațiilor emblematice Apple, începând cu computerele din anii 1980. Este deschis de luni până sâmbătă, iar biletul costă 7.

muzeul MEC
Curtea interioară a Muzeului MEC

7. Chiesa del Gesù di Casa Professa

Poate cea mai frumoasă și bogat decorată biserică din Palermo, Chiesa del Gesù di Casa Professa e la o aruncătură de băț de strada principală, Via Vittorio Emanuele. În multitudinea de biserici superbe din oraș, aceasta se remarcă prin fresce și sculpturi în basorelief deosebite.

Costă 1 să vizitezi biserica. Noi am plătit 4€ ca să vizităm și muzeul, dar nu îl recomand, nu e deloc interesant. Biserica în schimb e superbă! La intrare a fost cam haotic, era un tip care se străduia să explice absolut tuturor, personal, variantele de bilet. Și ne-am lăsat păcăliți cumva să luăm bilet pentru muzeu, dar chiar nu e necesar.

Chiesa del Gesù di Casa Professa, Palermo
Chiesa del Gesù di Casa Professa, Palermo
Chiesa del Gesù di Casa Professa, Palermo
Chiesa del Gesù di Casa Professa, Palermo
Mara, casa professa

8. Santa Maria dell’Ammiraglio (Martorana)

Biserica Santa Maria dell’Ammiraglio, cunoscută și sub numele de Martorana, este o bijuterie arhitecturală în inima Palermo. Construită în secolul 12, reflectă amestecul armonios de stiluri bizantine, normande și maure.

Noi am admirat doar exteriorul, dar costă 2 dacă vrei să intri.

Santa Maria dell'Ammiraglio (Martorana), Palermo
Santa Maria dell’Ammiraglio (Martorana)

9. Fontana Pretoria

Fântâna Pretoria, pe lângă faptul că e tare frumoasă, are o istorie deosebită! Fântâna monumentală, care include 48 de statui, a fost construită în 1554 la Florența, pentru don Luigi de Toledo (fratele fostului vicerege al Siciliei, García de Toledo). Luigi însă a acumulat datorii mari, așa că a vândut fântâna primăriei din Palermo. Autoritățile din Palermo au cumpărat apoi clădirea din piață și au relocat aici sediul primăriei, numindu-l Palazzo Pretorio.

Fântâna a ajuns în Palermo în 1574, după ce a fost dezasamblată în 644 de bucăți! Dar unele sculpturi au ajuns sfărâmate, unele posibil să fi fost păstrate de Luigi de Toledo. Așa că au trebuit făcute diverse ajustări, și fântâna a fost gata abia în 1581.

În secolele 18-19 fântâna devenise un simbol al corupției din Palermo. Din această cauză, dar și datorită statuilor dezbrăcate (care oripilau măicuțele de la mănăstirea Santa Caterina, din piață, dar și populația în general, predominant catolică), piața a primit denumirea de „Piazza della Vergogna” (Piața Rușinii). Fântâna a fost restaurată între 1998-2003.

Poate fi admirată gratuit, desigur, în Piazza Pretoria. Dar o poți absorbi mai pe îndelete de la înălțime, dacă vizitezi una dintre clădirile din piață. Noi am intrat în Chiesa di Santa Caterina d’Alessandria, despre care povestesc mai departe.

Dar poate fi vizitat și Palazzo Pretorio (sediul primăriei, despre care acum citesc că se vizitează gratuit, deși nu este clar între ce ore; nu e cine știe ce, dar balconul spre piață are o priveliște superbă) sau Chiesa di San Giuseppe dei Padri Teatini, care are un interior fabulos.

Fontana Pretoria, Palermo, Sicilia
Fontana Pretoria, Palermo
Fontana Pretoria, Palermo, Sicilia
Fontana Pretoria, văzută din Biserica Biserica Santa Caterina d’Alessandria

10. Chiesa e Monastero di Santa Caterina d’Alessandria

Biserica Santa Caterina d’Alessandria mi-a plăcut enorm! Interiorul este bogat decorat cu fresce și sculpturi, are o curte minunată, cu o fântână în centru, și poți urca pe acoperiș pentru priveliști.

Un „secret” al acestei biserici, sau așa credeam eu că este un aspect mai puțin cunoscut, este că are o patiserie (destul de bună, se spune). Citisem pe un blog că musai trebuie să cumperi ceva bun de la patiserie, pe care să îl savurezi în grădina mănăstirii, în tihnă. Ori tihna… lipsea cu desăvârșire când am fost noi acolo!! Se pare că toată lumea aflase despre acest pont, și erau puhoaie de oameni, coadă la patiserie, grădina plină ochi de oameni!

Ce-i drept, intrarea spre patiserie plus grădină este gratuită, probabil acesta e motivul… La coadă la patiserie nu am vrut să stăm, mi se pare ușor ridicol, doar sunt patiserii în tot orașul.

Noi am plătit biletul de 7 pentru biserică și terasă, am vrut neapărat să vedem și acoperișul. Și nu ne-a dezamăgit, priveliștea de sus, în special spre Piazza Pretoria, e superbă!

Santa Caterina d'Alessandria
Chiesa Santa Caterina d’Alessandria
Mara in biserica Santa Caterina d'Alessandria
Chiesa Santa Caterina d’Alessandria
Santa Caterina d'Alessandria
Chiesa Santa Caterina d’Alessandria
Santa Caterina d'Alessandria
Chiesa Santa Caterina d’Alessandria – priveliște de pe acoperiș
Biserica Santa Caterina d'Alessandria - priveliste spre Fontana Pretoria
Chiesa Santa Caterina d’Alessandria – priveliște de pe acoperiș

11. Quattro Canti

„Quattro Canti” („Patru Colțuri”) este o piață octogonală, creată la intersecția a două dintre drumurile principale din Palermo: Via Vittorio și Via Maqueda. Cele patru colțuri sunt ornate cu sculpturi impresionante, fiecare reprezentând unul dintre cele patru cartiere istorice ale orașului (Albergheria, Capo, La Loggia, și Kalsa).

Piața e superbă și e cu siguranță de neratat în călătoria ta în Palermo. Acestea fiind spuse, eu am realizat abia scriind acest articol că noi nu am ajuns aici! Era în drumul nostru, evident, căci eram în Piazza Pretoria, cred de fapt că am trecut pe acolo. Dar mi-am amintit și că eram în mijlocul unui tantrum, și evident că nu mai vedeam și auzeam nimic. 😢

12. Murale Falcone e Borsellino

Giovanni Falcone și Paolo Borsellino au fost doi judecători anti-mafie curajoși și dedicați combaterii mafiei siciliene. Ambii au fost asasinați în 1992 într-un atac cu bombă comandat de Cosa Nostra, organizația criminală siciliană. Au devenit eroi naționali, iar sacrificiile lor au contribuit la consolidarea determinării autorităților de a eradica influența mafiei în societate.

Această pictură murală extraordinară este un omagiu pentru cei doi, și reprezintă reucnoștința pentru curajul și sacrificiul lor. Este la 1km de Quattro Canti, lângă port, aici pe google maps.

Murale Falcone e Borsellino, Palermo
Murale Falcone e Borsellino, Palermo
Portul din Palermo
Pictura murală se află în zona portului, destul de frumoasă

13. Villino Florio – arhitectură Art Nouveau în Palermo

Dacă te aventurezi prin cartierul Zisa, eventual să vizitezi Palazzo della Zisa, o clădire din secolul 12 care conține colecții de artă islamică și artefacte istorice locale, sau dacă pur și simplu ești pasionat de arhitectura Art Nouveau, nu rata Villino Florio!

Villino Florio este un splendid conac în stil Art Nouveau (care în Italia a fost adoptat sub numele de stilul Liberty), construit în 1899 de către familia Florio. Exteriorul e fascinant, iar interiorul nu e mai prejos, mi-a plăcut extrem de mult tavanul decorat. La fiecare etaj sunt ghizi care îți explică despre rolul fiecărei camere, sper că și în engleză, eu am vorbit cu ei în italiană.

Intrarea la Villino Florio este gratuită, dar au program de vizitare doar dimineața, de marți până duminică, între 9:30-13:00. Găsești conacul aici pe google maps.

Cartierul pare unul destul de sigur, deși nu cel mai curat. Noi aici am fost cazați și am mers pe jos până în centru, dar recunosc că nu aș fi ieșit pe stradă noaptea.

Villino Florio, Art Nouveau in Palermo
Villino Florio, conac în stil Art Nouveau în Palermo
Mara la Villino Florio, art nouveau in Palermo
Villino Florio, conac în stil Art Nouveau în Palermo
Villino Florio, Art Nouveau in Palermo
Tavan fabulos la Villino Florio
Villino Florio, Art Nouveau
Villino Florio
Villino Florio, Art Nouveau
Villino Florio
Villino Florio, Art Nouveau in Palermo

O altă splendidă clădire în stil Art Nouveau este Villino Favaloro-Di Stefano, la limita cartierului Politeama. Din păcate este încă în renovări, deși trebuia să se fi încheiat lucrările în 2020, dar o poți admira în exterior. Pentru și mai multe clădiri Art Nouveau/Liberty în Palermo, verifică postarea aceasta, mi se pare foarte bună.

13 obiective de vizitat în Palermo: bucură-te de autenticitatea siciliană

Așa se încheie călătoria noastră palermitană plină de culori, arome și istorie! Dacă te-am făcut curios și ți-am stârnit pofta de explorare, nu sta pe gânduri! Pregătește-ți pașaportul, adună-ți entuziasmul și pornește într-o călătorie memorabilă către Palermo.

Ca întotdeauna, sper să te ajute itinerarul și sfaturile mele, și îți doresc o vacanță minunată în Palermo! Andiamo! 🌍✈️

Citește și alte articole despre Sicilia:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro