Search here...
TOP
Inspirație

Astăzi vizităm Bucureştiul. Prima oprire cu peronul pe partea dreaptă: Guvernul României!

Iarăşi îmi împroşc blogul meu frumos cu lucruri urâte. Am mai făcut-o în decembrie, când chemam lumea la vot. Uite ce se întâmplă acum pentru că nu s-a ieşit la vot..

Da, trebuie să vorbim şi de lucrurile urâte. Nu le putem ignora, pentru că ne afectează viaţa până în măduva oaselor! Cred că au ajuns toţi la concluzia asta până acum. Şi sincer nu mă pot concentra să scriu altfel de articol.

Nu voi face o pledoarie pentru ieşirea la protest. Cred că trebuie să găseşti singur resurse în tine pentru asta. Să realizezi singur importanţa propriei implicări.

Nu o să îţi îndrug despre cât de esenţial e să preiei ştirile din surse sigure şi obiective.

Nu îţi voi spune că avem înainte perspectiva unei dictaturi, şi singura speranţă este rezistenţa noastră în stradă.

Nu îţi voi zice că umblă zvonuri că DNA şi DIICOT vor fi desfiinţate şi penalii le vor contopi într-o singură instituţie.

Nu mai scriu nici despre criticile grave aduse de şase ţări, dar şi de Comisia Europeană, Guvernului României, acuzându-l că anulează peste 10 ani de progrese împotriva corupţiei!

Şi nici despre mâna de huligani care au fost plătiţi să deturneze protestul paşnic, şi să îi dea o notă violentă.

În ultimul rând, nu voi vorbi despre cât sunt de nesimţiţi cei din PSD-ALDE şi despre limbajul lor golănesc!

Vreau să îţi povestesc despre lucrurile frumoase ce se întâmplă la aceste proteste.

Românii sunt uniţi

Mobilizarea oamenilor e extraordinară, mi se umple sufletul când aud de hosteluri care oferă cazare gratuită celor din provincie care vin în Bucureşti la proteste. Când aud că restaurante şi cafenele din Piaţa Victoriei oferă protestatarilor gratuit ceai şi cafea. Când aflu că în pauza de prânz oamenii pleacă de la birou şi se duc la protestatarii care stau încă de dimineaţă în faţa Guvernului, împărţindu-le pungi întregi de la supermarketuri cu băuturi şi gustări. Sau alţii vin de acasă şi le aduc cafea caldă şi covrigi.

E ceva minunat! Românii simt că se întâmplă lucruri grave şi importante, şi se unesc în faţa adversităţii. Îi admir teribil pentru asta! Aseară la protest Alex mă întreba de ce zâmbesc oamenii, de ce sunt fericiţi, ar trebui să fie furioşi. Am realizat că de asta sunt fericiţi, că nu sunt singuri în toată grozăvia care se întâmplă! Că piaţa s-a umplut până la refuz. Că ne-am strâns peste 100.000 de oameni în frig, se vorbeşte chiar de 150.000, ca să strigăm într-un singur glas că nu suntem de acord cu ce se întâmplă! Că #neamsaturat!

De-o parte şi de alta a baricadei

Un alt aspect ce m-a impresionat sunt jandarmii. Am auzit dimineaţă la radio un jandarm în direct, spunea că ei au făcut un jurământ, şi indiferent de opinia personală ei au datoria şi obligaţia să apere ceea ce e de apărat. În situaţia noastră clădirea Guvernului. Chiar dacă în realitate ei ar vrea să se alăture protestatarilor! Sunt şi ei oameni, au familie şi copii, suferă pentru că se întâmplă o nedreptate cruntă, dar nu au ce face. Nu trebuie să le purtăm pică, şi nici să facem ceva împotriva lor, ei doar urmează ordinele primite, de la care nu au voie cu niciun chip să se abată.

Ba chiar la Cluj jandarmii au început să cânte imnul României alături de cei 25.000 de protestatari! Mi se face pielea găină şi mă topesc şi acum când mă gândesc. Tot la radio am auzit pe cineva, parcă tot din Cluj, povestind că s-a dus în piaţă să ducă ceai cald protestatarilor, dar cum se dusese prea devreme şi încă nu erau protestatari, a oferit ceaiul jandarmilor, care erau pe poziţii. Români frumoşi!

Atmosfera la protest

Numai oameni frumoşi la proteste, părinţi cu copii, tineri, bătrâni, toţi în număr foarte mare. Întotdeauna e un vibe incredibil, multă pozitivitate, oameni care vor schimbare, oameni care fac mai mult decât să se plângă pe facebook. Asta găseşti la proteste!

Nu voi face o pledoarie pentru ieşirea la protest. Îţi las doar un mic îndrumar, ca să ştii cum să te pregăteşti. Astăzi vizităm Bucureştiul. Prima oprire cu peronul pe partea dreaptă: Guvernul României!

Scurt îndrumar de protest, născocit din proprie experiență: – pulover ‘acoperă mamă șalele alea, că răcești la spate’ – termos ‘ia cu ceai, să nu-ngheți’ – șosete de lână ‘degețele la cuptor’ – două căciuli, una pentru prietena aia care se fudulește și vine despuiată la protest – pastile ‘ne facem noi bine’ – mănuși ‘bag mâna-n foc că iar ne iau de proști’ – portofelaș cu pisici, ca talisman de bun augur, în care se ascunde buletinul – încărcător ‘dăm live pe Facebook’ – helancă pentru altă prietenă friguroasă și fashionable – ghiozdan cu ceea ce par a fi buline, dar sunt de fapt multe puncte pe i Ne vedem diseară în Piața Victoriei. #nefura #artofprotest #joscoruptii #laprotest #bucharest #protestgear #indignados #josguvernul #corruptionkills

A photo posted by Laura Ionescu (@luluts) on

«

»

2 COMMENTS

 • Mirela

  Nu mi se pare că sunt lucruri urâte, Diana,este un articol care arată exact ce se întâmplă, într-un spirit frumos, al tinerilor cre vor o țară cât de cât civilizată. Nu vrem luna de pe cer, dar măcar să avem un viitor

  • Diana
   AUTHOR

   Da Mirela, asa e, pana la urma nu sunt lucruri urate, ci realitati.

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro