Search here...
TOP
Barcelona

Transportul public în Barcelona în 6 pași simpli

MNAC - Obiective turistice în Barcelona
Transportul public in Barcelona în 6 pași simpli – Muzeul MNAC

Din păcate noi nu am mai fost în Barcelona din 2019, dar am updatat articolul acesta, după o documentare atentă, cu practicile valabile în 2024. Transportul public în Barcelona s-a îmbunătățit, nu mai au bilete cu bandă magnetică, ci un sistem de bilete contactless. În plus, poți plăti direct cu cardul de debit la validatoare. Iar fosta cartelă T10, o cartelă eficientă de 10 călătorii, a primit o nouă denumire, cartela T-casual.

💡Copiii sub 4 ani pot circula gratuit cu transportul public în Barcelona, dar dacă au depășit 4 ani, trebuie să plătească bilet.

🏆Alegerea noastră de top pentru transportul public în Barcelona fără bătaie de cap: cardul Hola Barcelona. Are călătorii nelimitate și include transferul la aeroport cu metroul. E disponibil în variante de 2, 3, 4 sau 5 zile.

Citește și:

1. Transportul public în Barcelona – mijloace de transport

Autobuzele nu au o frecvență prea mare și se mișcă greoi din cauza traficului. În schimb, metroul, funicularul și FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, o rețea de trenuri urbane), sunt foarte eficiente și au o frecvență mai mare decât autobuzele.

Toate acestea, inclusiv tramvaiele (pe care nu le vei găsi în zona turistică), sunt incluse în sistemul de tarife integrat. Adică pe o singură călătorie, valabilă 75 de minute, poți schimba mijloacele de transport. Deci dacă iei un autobuz, apoi metroul, apoi funicularul spre Montjuic vei consuma o singură călătorie (dacă te încadrezi în 75 minute).

Orașul este împărțit în mai multe zone, dar ca turist te interesează exclusiv zona 1, aici se găsesc toate obiectivele turistice, și chiar și aeroportul.

Metrou

Barcelona are 8 linii de metrou care deservesc cea mai mare parte a orașului. Linia L9 (portocalie) a metroului ajunge la aeroport, are stație la ambele terminale.

Vezi harta metroului aici.

Orar: Metroul circulă de luni până joi între ora 05:00 și miezul nopții, vinerea între 05:00 și 02:00, sâmbăta circulă non-stop, iar duminica toată ziua până la miezul nopții. Programul diferă în zilele de sărbătoare. Mai multe detalii aici.

Funicularul Montjuïc

Funicularul Montjuic conectează orașul cu Parcul Montjuic de la stația de metrou Paral-lel (pe liniile L2 și L3). Face doar 2 minute până sus pe munte, iar călătoria este inclusă în sistemul de tarife integrat.

FGC

Ferrocarils, trenurile urbane, extind liniile de metrou existente. Există trei linii FGC: L6, L7 și L8.

Ține cont că au intrări separate față de metrou. De exemplu, ca să ajungi la Tibidabo trebuie să iei trenul L7 din Plaça Catalunya, și trebuie să cauți stația de Ferrocaril (aici pe google maps). Are un semn portocaliu și este diferită față de intrările la metrou.

Orar: au în principiu același orar cu metroul.

Tibidabo: cea mai frumoasă priveliște din Barcelona
Stația FGC din Plaça Catalunya
Transportul public in Barcelona
Bandă separată de autobuz pe Passeig de Gracia

2. Cardul T-Mobilitat

Cardul T-Mobilitat este un smart card contactless, reîncărcabil, care a înlocuit recent biletele clasice de transport. Poți încărca pe el mai multe tipuri de bilet, atât de la aparatele de bilete de la metrou, cât și prin aplicația TMB.

Îl poți folosi în autobuze, tramvaie, metrou, ferrocarils sau funicular. Trebuie VALIDAT în fiecare mijloc de transport (foarte important!), iar o călătorie este valabilă 75 de minute între prima și ultima validare.

Cardul T-Mobilitat este anonim, nu este personalizat (adică există o versiune personalizată, dar e utilă pentru localnici) și îl cumperi direct de la aparatele de bilete de la metrou sau din gara aeroportului, costă 0.5€. Se poate reîncărca, deci nu îl arunca.

Cardul anonim este din hârtie, dar este reîncărcabil contactless. Când ți se termină titlurile de călătorie trebuie să mergi la aparatele de bilete, să apropii cardul de semnul specific contactless, să alegi și plătești un nou bilet.

Transportul public Barcelona - Cardul t-mobilitat
Cardul T-mobilitat
Cartela T10 şi transportul public in Barcelona
Staţie de autobuz lângă Parc Guell

3. Tipuri de bilete

Sunt mai nulte tipuri de bilete, dar ți le prezint pe cele de interes pentru un turist. Pe T-casual, T-familiar și T-dia le poți încărca pe cardul T-Mobilitat.

T-casual

Este un bilet individual de 10 călătorii și costă 12.15. Nu îl poți împărți cu alte persoane, fiecare trebuie să aibă cardul său. O călătorie ajunge la 1.21€.

Nu este valabil pentru călătoriile cu metroul spre aeroport.

T-familiar

Este un bilet care poate fi împărțit cu mai multe persoane, are 8 călătorii și costă 10.70. O călătorie ajunge la 1.33€. Cele 8 călătorii pot fi folosite în 30 de zile de la prima validare.

Nu este valabil pentru călătoriile cu metroul spre aeroport.

Bilet de o călătorie

Costă 2.55 și îl poți folosi pentru o călătorie cu metroul (dar nu la aeroport), autobuzul sau funicularul Montjuic. Nu poți schimba mijloacele de transport cu acest bilet, doar linia de metrou, în caz că ai intrat la metrou.

Bilet de metrou pentru aeroport

O călătorie cu metroul de la și până la aeroport costă 5.50. Biletul se numește Bitllet aeroport, sau Airport ticket.

T-dia

Este un bilet individual de o zi cu un număr nelimitat de călătorii și costă 11.20€. Se folosește pe toate mijloacele de transport și e valabil 24h de la prima validare.

Este valabil și pentru călătoriile cu metroul spre aeroport.

Hola Barcelona

Este un bilet individual cu număr nelimitat de călătorii disponibil în 4 variante: 2 zile la 17.50€, 3 zile la 25.50€, 4 zile la 33.30€ sau 5 zile la 40.80€. Valabilitatea biletului (48h, 72h, etc) începe de la prima validare.

Este valabil și pentru călătoriile cu metroul spre aeroport.

Hola Barcelona e un card foarte apreciat de turiști, și costul este mai bun decât al biletului T-dia, iar faptul că include și călătoria spre aeroport este încă un avantaj. Călătoriile nelimitate elimină cu siguranță bătaia de cap cu alte carduri de transport, pentru care trebuie să ții evidența călătoriilor consumate și care trebuie reîncărcate.

Poți cumpăra cardurile Hola Barcelona de la automatele de bilete din stațiile de metrou sau din gara RENFE de la aeroport. Sau dacă ești ca mine, și îți place să ai totul planificat de acasă, cumpără cardurile online.

În caz că le-ai achitat online, trebuie să ridici cardurile fizice de la automatele de bilete, introducând codul voucher-ului.

Powered by GetYourGuide

4. De unde cumperi biletele pentru transportul public în Barcelona

🎫Poți cumpăra biletele/cadurile de transport de la automatele de bilete pe care le găsești în orice stație de metrou sau în gara RENFE din terminalul T2 al aeroportului.

Când alegi tipul de bilet pe care vrei să îl cumperi (T-casual sau T-familiar), ți-l va pune automat pe un card reîncărcabil T-mobilitat, care costă 0.5.

Ține cont că nu poți face plata contactless la aceste aparate, ai nevoie de cardul de debit fizic sau de cash.

📱Dar poți folosi și aplicația TMB, valabilă atât pe Android cât și pe iOS, pentru a încărca bilete pe cardul T-mobilitat, dar trebuie să ai deja cardul fizic. Alegi din aplicație tipul de bilet pe care vrei să îl încarci și apropii cardul de telefon.

Din câte înțeleg, însă, trebuie să îți faci cont pe aplicație pentru a o folosi. Dar dacă nu te deranjează acest aspect, aplicația e utilă, poți vedea timpii de așteptare în timp real, îți poți planifica rute de călătorie sau poți verifica numărul de călătorii rămase pe card.

Dacă totuși nu vrei să te complici cu aplicația, folosește aparatele de bilete din stațiile de metrou, sunt foarte la îndemână.

💳Mai poți plăti călătorii individuale și cu cardul tău de debit/credit contactless, sau cu telefonul. Este o metodă mai comodă, dacă nu vrei să te complici cu cardurile de transport. Atâta doar că vei plăti costul unei călătorii individuale, de 2.55€. Îți rcomand să folosești cardul Revolut în acest caz, ca să nu se acumuleze pierderile din urma cursul slab de conversie.

Cartela T10 şi transportul în Barcelona
Cu autobuzul pe o zi ploioasă în Barcelona

5. Opțiuni de transfer de la aeroport în Barcelona

Aeroportul din Barcelona, El Prat, se află la doar 12 km de oraș și are două terminale, T1 şi T2, între care există un shuttle gratuit. Avioanele low-cost de la Bucureşti ajung la T2.

Există mai multe modalităţi de transport de la aeroport spre centrul oraşului. În funcție de zona unde ai ales cazarea, de buget, de orele de zbor și de comoditatea personală, alege cea mai bună opțiune pentru tine.

Metrou (transportul public în Barcelona)

Poţi lua metroul de la aeroport pe linia L9, şi apoi trebuie să schimbi o dată linia pentru a ajunge în centru (vezi aici harta metroului). Biletul este unul special care se numeşte „Billete Aeroporto” sau „Airport Ticket” şi o călătorie costă 5.50€. Există staţii de metrou atât la terminalul T1 cât şi la terminalul T2.

Cum spuneam mai sus, nu poți folosi biletele T-casual sau T-familiar pentru a merge cu metroul la aeroport, trebuie să cumperi biletul special, sau un bilet, cum este Hola Barcelona, care are această călătorie inclusă.

Orar: Metroul circulă în principiu între ora 5:00 și miezul nopții, cu program mai lung în weekend. Verifică programul aici.

Aerobus

Aerobus-ul este un autobuz express care circulă la fiecare 10 minute şi are staţii în Plaça d’Espanya şi Plaça de Catalunya. Are locuri speciale pentru aşezat valizele şi costă 7.25€ o călătorie, sau 12.50€ dus-întors. Poţi cumpăra biletul direct de la şofer (dar îți dă un rest maxim de 20€) sau online.

Există două aerobus-uri, A1 ajunge la terminalul T1 şi A2 ajunge la T2, aşa ai grijă să te urci în cel corect la întoarcere. Călătoria între aeroport și Plaça de Catalunya durează aproximativ 35 de minute şi autobuzul oferă wifi gratuit.

În Plaça de Catalunya stația pentru A1 este aici și pentru A2 aici. În Plaça d’Espanya stația pentru ambele este aici.

Orar: Aerobus-ul funcționează non-stop, 24/7 în fiecare zi din an.

Powered by GetYourGuide

Autobuzul TMB 46 (transportul public în Barcelona)

Autobuzul 46 are staţie la ambele terminale, şi poţi folosi pentru el cartela T-casual, astfel călătoria costă doar 1.2€. Autobuzul 46 merge până în Plaça d’Espanya, cu câteva opriri pe drum. În funcţie de trafic, face între 25-40 de minute de la terminalul T2 până în Plaça d’Espanya. De aici poți lua mai departe metroul pe linia roșie L1, sau linia verde L3.

Dezavantajele ar fi că circulă o dată la 17 de minute, nu are spațiu dedicat de bagaje, cum are Aerobus-ul, și are mai multe stații.

Orar: Autobuzul 46 circulă între orele 04:50 – 23:50. Pe timpul nopții, este înlocuit de autobuzele N17 (ajunge la T1) și N18 (ajunge atât la T1 cât și la T2), care circulă între 21:55-04:45.

Trenul RENFE (transportul public în Barcelona)

Gara RENFE este la terminalul T2, ca să o găseşti urmăreşte indicatoarele pe care scrie RENFE. În caz că ai aterizat la T1, poți ajunge la T2 cu shuttle-ul gratuit dintre terminale.

Linia de tren R2 Nord te va duce în oraș la stațiile Barcelona Sants, Passeig de Gràcia sau Clot, care au toate legătură cu metroul. Staţia Passeig de Gracia este chiar vis-a-vis de Casa Batllo, la 10 minute de mers pe jos de Plaça de Catalunya, și faci cam 25 minute cu trenul de la aeroport până aici.

Trenurile circulă o dată la fiecare 30 de minute.

Trenul acesta face parte din sistemul de tarife integrat, iar aeroportul este în Zona 1. Pentru a merge cu el spre oraș poți folosi biletele T-familiar/T-casual. Altfel, o călătorie costă 4.90€.

Poți cumpăra biletele de la automatele de bilete din gară. Dacă alegi T-familiar/T-casual, cu călătorii valabile 75 de minute, înseamnă că după tren poți lua un metrou/autobuz pentru a ajunge la cazare în aceeași călătorie. Valabilitatea de 75 minute se calculează între prima și ultima validare. Reține că trebuie să validezi cardul în fiecare mijloc de transport.

💡 La întoarcere, ai grijă să iei trenul R2 Nord, care merge la aeroport. Trenul simplu R2 nu are stație la aeroport.

Orar: Trenul circulă aproximativ între orele 05:00 – 23:00. Primele/ultimele trenuri pleacă la diverse ore în funcție de gară.

Cartela T10 şi transportul public in Barcelona
Indicatoare în aeroport către gară (Renfe)
Cartela T10 şi transportul în Barcelona
Harta trenurilor aeroport – oraş

6. Care este cea mai eficientă variantă de transport?

În funcție de planurile tale și câte zile petreci în Barcelona, pot fi eficiente diverse variante.

⭐Varianta cea mai simplă și fără bătăi de cap este cardul Hola Barcelona, are călătorii nelimitate cu orice mijloc de transport public din Barcelona, inclusiv călătoria cu metroul de la aeroport.

Altfel, fă-ți un itinerar pe zile și vezi care sunt nevoile tale. Poți merge mult pe jos prin Barcelona, dar există atracții în zone mai îndepărtate, pentru care ai nevoie de metrou sau autobuz.

Dacă urmezi itinerarul meu de 6-7 zile, pe care l-am detaliat în articolul Vacanță în Barcelona: itinerarul ideal și 10 ponturi importante, cam acestea sunt nevoile de transport dacă te cazezi în zona Rambla, așa cum am sugerat.

La cele de mai jos se adaugă două călătorii spre aeroport, una la sosire și una la plecare.

 • Ziua 1: Plaça de Catalunya, Palau de la Música Catalana, La Rambla, Barri Gotic, Palau Güell, Monument a Colom, Rambla del Mar
  • de parcurs exclusiv pe jos, 0 călătorii
 • Ziua 2: Park Güell, Casa Vicens
  • 2 călătorii (dimineața dus, seara întors). Între Parc Guell și Casa Vicens sunt 2km, îi poți parcurge pe jos sau cu autobuzul, caz în care ai avea o călătorie în plus.
 • Ziua 3: Sagrada Familia, Recinte Modernista de Sant Pau
  • 2 călătorii (dimineața dus, seara întors). Între Sagrada și Sant Pau sunt 10 minute de mers pe jos
 • Ziua 4: Arc de Triomf, Parc de la Ciutadella, Plaja Barceloneta, Montjuic, MNAC – Font Magica
  • 2 călătorii (Montjuic – MNAC cu autobuzul și Plaça d’Espanya – cazare cu metroul seara)
  • În rest trebuie să iei două telecabine pentru Montjuic, pentru care plătești separat, nu sunt incluse pe cardurile de transport
 • Ziua 5: Plimbare Art Nouveau în Eixample, Casa Batlló, La Pedrera
  • de parcurs exclusiv pe jos, 0 călătorii
 • Ziua 6: Torre Bellesguard, CosmoCaixa, Tibidabo
  • 2 călătorii (dimineața dus, seara întors). Pentru a urca pe Tibidabo trebuie să plătești funicularul, care este separat de transportul public în Barcelona.
 • Ziua 7: Camp Nou / PortAventura World
  • 2 călătorii (dus-întors) cu metroul pentru Camp Nou. Dacă vrei să mergi la PortAventura trebuie să alegi un tren sau autobuz extra-urban.
 • Excursii de o zi: Montserrat, Girona, Andorra.
  • Pentru acestea trebuie să plătești separat transportul.

Așadar, dacă ai parcurge de exemplu traseul de 6 zile (voi presupune că nu toată lumea vrea să viziteze Camp Nou), vei avea nevoie în total de 10 călătorii de persoană (8 călătorii prin oraș + 2 călătorii la aeroport). Deci biletul T-casual cu 10 călătorii, care este individual și nu poate fi împărțit, este perfect.

Dacă sunteți mai multe persoane și stați în jur de o săptămână, aș alege câte un bilet T-casual pentru fiecare, iar dacă s-ar termina cele 10 călătorii, aș mai lua un bilet T-familiar cu 8 călătorii, care poate fi împărțit.

Dacă plănuiești să mergi mai puțin pe jos și să folosești mai multe călătorii de transport public pe zi, și mai ales dacă stai mai puține zile în Barcelona, mai bine alege cardul Hola Barcelona. Prețul e bun, 17€ pentru două zile sau 25€ pentru 3 zile, având în vedere că are călătorii nelimitate și are inclus și transferul la aeroport cu metroul.

Cartela T10 şi transportul public în Barcelona
Transportul public în Barcelona – Staţie de metrou în Plaça de Catalunya

Transport public în Barcelona – Ce bilete am ales noi

Noi am folosit mereu trenul pentru a ajunge în oraş de la aeroport, e foarte comod, nu depinde de trafic, şi ne lasă la Passeig De Gracia, care e foarte aproape de centru. Ne-am cazat de fiecare dată în zona Rambla, aşa că ne-a fost utilă varianta asta.

Autobuzul 46 ne-ar fi lăsat prea departe la Plaça d’Espanya, de acolo ar fi trebuit să mai luăm încă un mijloc de transport. Și am preferat să nu folosim metroul, deoarece costa mai mult.

Pentru deplasarea prin oraş am folosit cel mai mult.. propriile picioare. Ne place foarte mult să ne deplasăm pe jos când suntem în vacanţă.

Dar când am avut distanţe mai lungi de parcurs am folosit fosta cartelă T10 de fiecare dată (acum cartela de 10 călătorii se numește T-casual și nu mai poate fi împărțită, este individuală). De exemplu spre Parc Guell sunt cam 5km din centru, trebuie să iei un autobuz. Ca să nu mai spun că ne-a fost foarte util când ploua să luăm autobuzul din Satul Olimpic înapoi spre Rambla.

Cartela T10 şi transportul în Barcelona
Fosta cartelă T10

Transportul public în Barcelona în 6 pași simpli

Sper că am reușit să sumarizez eficient diversele variante, mijloace și bilete de transport și că ți-ai conturat deja în minte un plan de bătaie pentru a vizita Barcelona.

🏆Alegerea noastră de top pentru transportul public în Barcelona fără bătaie de cap: cardul Hola Barcelona. Are călătorii nelimitate și include transferul la aeroport cu metroul. E disponibil în variante de 2, 3, 4 sau 5 zile.

Powered by GetYourGuide

Cazare în Barcelona

RECOMANDAREA MEA pentru Buget Mic

Hostal Girona (B&B)
RATING: 8.7 / 2000+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos inclus

RECOMANDAREA MEA pentru Buget Mediu

Eco Boutique Hostal Grau (Hotel⭐⭐)
RATING: 8.9 / 1300+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos

RECOMANDAREA MEA Boutique/Lux

ME Barcelona
(Hotel⭐⭐⭐⭐⭐)
RATING: 9.2 / 1500+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun
✔️Spa și centru wellness
✔️Piscină în aer liber


Citește și:

«

»

2 COMMENTS

 • Paula

  Buna. Foarte ajutator articolul. Am o intrebare, ziceai ca mai sunt si alte tipuri de bilete, dar ca le prezinti pe cele relevante pentru turisti. Ce alte bilete mai sunt/ai recomanda pentru cineva care sta 1 luna sau mai mult, pana la 3 luni? Ceva ce permite deplasarea in tot orasul. Au un abonament lunar cu numar nelimitat de calatorii? Multumesc.

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro