Search here...
TOP
Inspirație

Călătoreşte doar cu bagaj de mână

Călătoreşte doar cu bagaj de mână

Fotografie de Shena Tschofen / CC BY-NC-ND 2.0 – Călătoreşte doar cu bagaj de mână

Companiile low cost au făcut atât de accesibil călătoritul, biletele pornesc chiar de la 5 euro pe segment. Cu 10 euro poţi zbura dus-întors până la Milano, Berlin, Bruxelles, şi nu numai. Ca să fii şi mai eficient, ia-ţi doar bagaj de mână!

Beneficiile călătoritului cu bagaj de mână

La low cost, dar mai nou şi la multe companii de linie, se plăteşte bagajul de cală, aşa că dacă mergi doar cu bagaj de mână scuteşti nişte costuri, uneori considerabile. La Wizz Air bagajul de cală costă între 15-48€ pe segment, la BlueAir între 12-40€, la Lufthansa 30€. Un exemplu care îmi place mult este zborul Cebu Pacific Dubai – Manila (Filipine), pe care îl găseşti frecvent la 150€. Dacă vrei să adaugi şi bagaj de cală te mai costă 50€ în plus! Adică 30% din valoarea biletului!

Cu doar bagaj de mână eşti mult mai flexibil! Ajungi la aeroport, ai deja check-in-ul făcut online, nu ai nici un bagaj de lăsat la cală, aşa că te duci direct la controlul de securitate. La sosire cobori din avion şi nu mai trebuie să aştepţi nimic, ieşi din aeroport şi dai fuga la obiective. Dacă mai ai şi de călătorit cu un tren sau autobuz cu atât mai mult îţi va fi mai uşor, nu va trebui să cari după tine valize mari şi grele.

Deseori împachetăm degeaba o mie de lucruri pe care nici nu apucăm să le purtăm. Obişnuiam să fiu campioană la aşa ceva. În timp am realizat asta, şi am început să îmi iau mult mai puţine lucruri la mine. Îmi amintesc că am fost în team building la un moment dat în Albena şi cred că mi-am luat două tricouri la mine, atât. Am exagerat, mi-ar mai fi trebuit măcar unul! Dar încet încet m-am calibrat.

Şi acum călătoresc prin Europa numai cu bagaj de mână. Cel mai mare succes a fost vacanţa de 5 zile la Roma, în care am avut doar un rucsac la mine! Zburând cu Wizzair, am avut inclus în preţ doar un bagaj de mână mic. Ne-am conformat şi eu şi Alex şi ne-am luat fiecare câte un rucsac. A fost suficient, dacă împachetezi cu grijă vei vedea că nu ai nevoie de foarte multe lucruri.

Politicile low cost pentru bagajul de mână (actualizate la 1 noiembrie 2018)

Blueair: Ai dreptul la un singur bagaj de mână care nu poate depăşi 10 Kg şi dimensiunile 55x40x20 cm. Poşeta/borseta şi aparatura electronică (aparat foto, laptop, ipad, etc.) trebuie introduse in acest bagaj. Mai nou, Blueair se mândrește (pe bună dreptate) că a rămas singura companie care permite un troller gratuit ca bagaj de mână. Au făcut chiar și un clip amuzant despre asta, vezi aici!

Wizzair: Ai inclus doar un bagaj de mână mic, care să nu depășească dimensiunile de 40×30×20 cm și să încapă sub scaunul din fața ta, deci un rucsac. Dacă achiziționezi Wizz Priority poți lua la bord un troller suplimentar cu dimensiunea maximă de 55×40×23 cm. Aici sunt costurile pentru bagajele de cală, preţurile sunt în funcţie de traseul parcurs şi de sezon. O dată cu schimbarea politicii de la 1 noiembrie 2018 au introdus bagajul de cală de 10 kg, care costă între 7-12€.

Ryanair: Poţi transporta doar un bagaj de mână mic, de maxim 40x20x25 cm, deci un rucsac. Dar ai opțiunea să îți cumperi îmbarcare prioritară, care costă 6€ per zbor în momentul rezervării (și 8€ ulterior), și să iei cu tine în avion două bagaje de mână (unul mic și un troller de maxim 10 kg). O alternativă este să cumperi un bagaj de cală de 10 kg care costă 8€ în momentul în care rezervi zborul, sau 10€ ulterior. Ai grijă că dacă te prezinți la poarta de îmbarcare cu un troller și nu ai achiziționat niciuna dintre variantele de mai sus (îmbarcare prioritară sau bagaj de cală de 10kg) vei fi taxat cu 50€!

Atenție! E foarte important să cumperi bagajele online, o dată cu biletul sau și după aceea, căci la aeroport taxele pentru bagaje sunt mult mai mari.

Atenție 2! Bagajul de mână este cel pe care îl poți lua cu tine în avion. Bagajul de cală, chiar și trollerul mic de 10 kg, trebuie predat la biroul de check-in, înainte de a trece de controlul de securitate. Deci chiar dacă ai check-in-ul făcut online, du-te la birou ca să lași bagajele de cală!

Împachetează eficient

Ştii mitul cu împachetatul hainelor în rulouri? Ei bine, cred că e o idee bună. La mine nu a funcţionat niciodată foarte bine. De fapt ca soluţie salvatoare de spaţiu e eficientă. Dar cred că nu le rulez eu cum trebuie, pentru că se şifonează.

De obicei punem în bagaj prea multe lucruri, de care nu avem nevoie cu adevărat. Gândeşte ţinutele astfel încât să le poţi combina. Poartă ţinuta din timpul zilei şi seara, dacă schimbi pantofii sport cu nişte pantofi mai eleganţi. Sau pune-ţi rochiţa aia cu teneşii cu care pleci încălţată de acasă.

Mirela de la ExTraViTa este expertă la împachetatul eficient, aruncă o privire aici şi ţine minte sfaturile ei.

Cum poţi transporta lichide

Lichidele trebuie să fie în recipiente de maxim 100 ml, puse într-o pungă resigilabilă, de tip zip-lock (găseşti sigur la Ikea, dar și în supermarket-uri, sub titlul de pungi alimentare, la rafturile unde au hârtie de copt, folie de aluminiu etc.). Ai grijă să le aşezi ultimele în bagaj, pentru că deseori ţi se cere la controlul de securitate să le pui separat în tavă pentru scanare.


Citeşte şi: Cum să împachetezi lichidele în bagajul de mână


Ai voie să transporţi maxim 1 litru de lichide.

Nu trebuie să te ingrijoreze acest aspect, e bine doar să te organizezi din timp. Se găsesc acum la supermarket-uri cosmetice „travel-size”, cum zic americanii. Pastă de dinţi, şampon, balsam, spumă de păr, aftershave, fixativ, se găsesc toate în recipiente mici. Sau mostre din cosmeticele preferate.

În cazul deodorantului optează pentru varianta stick solid. Iar în loc de demachiant ia la tine şerveţele demachiante, sunt foarte comode în călătorii.

Ce faci când te întorci cu mai multe kg decât ai plecat?

Vorbesc despre bagaj, desigur. De fapt, când călătoreşti în Italia sau Spania ai toate şansele să te întorci cu mai multe kg şi pe cântar, dar ce să-i faci? Mâncare bună, dolce vita, soare, nu ai cum să nu mănânci de toate acolo.

Ok, ţi-ai calculat exact ce iei la tine în vacanţă, ai împachetat totul în bagajul de mână, şi nu mai încape un ac de gămălie acolo. Dar în timpul vacanţei găseşti una-alta la promoţie prin magazine, cumperi cadouri pentru cei de acasă (pentru că îţi place atât de mult să faci cadouri!), şi nu mai ai loc să le pui în valiză!

Da, ai putea să pui pe tine 3 perechi de pantaloni, 2 tricouri şi 3 paltoane în avion. Dar ce îţi recomand, dacă într-adevăr eşti la limită cu spaţiul în valiză, este să faci cumpărăturile în duty-free la plecare. Fiecare pasager are voie, la majoritatea companiilor aeriene, cu o pungă de duty-free pe lângă acel bagaj de mână deja inclus!

Dacă nu ai şi nu ai spaţiu, e o soluţie foarte bună. Dar ţine cont că produsele pe care le găseşti în duty-free nu sunt neapărat mai ieftine decât în alte părţi.

Tu ce ponturi ai pentru călătoriile cu bagaj de mână?


Citeşte şi:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro