Search here...
TOP
Arhitectură în călătorii Belgia

Tur Art Nouveau în Bruxelles, orașul în care a început totul!

Cum să ajungem în Bruxelles și să nu facem un tur Art Nouveau? Doar suntem acasă la el, aici unde a început totul, unde a luat naștere Art Nouveau în arhitectură, o dată cu Hotel Tassel, proiectat de arhitectul Victor Horta în 1894!

Art Nouveau este un stil complet ce s-a manifestat atât în arhitectură cât și în pictură, arte grafice, design interior, bijuterii, lucrări în ceramică sau metal. A fost extrem de popular între 1890 – 1910 și avea ca inspirație structuri și forme naturale, în special liniile organice și fluide ale plantelor și florilor. Este stilul de la care a pornit Antoni Gaudi, dar el a mers mult mai departe și și-a creat propria estetică, unică și fascinantă și în ziua de astăzi.

Deja în 1910 Art Nouveau nu mai era la modă, a fost înlocuit întâi de Art Deco, și mai apoi de Modernism. Dar cei 20 de ani în care s-a desfășurat au fost suficienți cât să ne dea câteva capodopere arhitecturale încântătoare.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Ne-am plimbat în Bruxelles în căutarea celor mai frumoase clădiri în stil Art Nouveau. Și nu am fost deloc dezamăgiți! Nu am reușit însă să le vedem chiar pe toate, așa că am inclus în articol poze de pe Instagram pentru cel care ne lipsesc.

Spuneam că Bruxelles este orașul în care a luat naștere stilul arhitectural pentru că aici este prima clădire declarată oficial Art Nouveau: Hotel Tassel, construit în 1894 de Victor Horta, unul dintre cei mai mari arhitecți belgieni! Horta a folosit numeroase tehnici inovatoare atât ca redefinire a spațiului cât și ca decorațiuni. Arhitectul francez Hector Guimard, vizitând clădirea lui Horta, s-a inspirat pentru a crea celebrele stații Art Nouveau pentru metroul parizian.

Art Nouveau în Ixelles

Să revenim în Bruxelles, mai exact în splendidul cartier Ixelles. Care nu e deloc turistic, e un cartier extrem de liniștit, cu case înșiruite superbe, și nu are niciun obiectiv principal de bifat pentru turistul avid de bife și liste. Dar pentru noi, avizi și mari iubitori de arhitectură, a fost o bijuterie!

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Cartierul Ixelles din Bruxelles

Aici în Ixelles este Hotel Tassel, de unde a început totul! Dacă dai o căutare pe google cu art nouveau architecture, printre primele imagini îți va apărea scara interioară a hotelului Tassel, incredibil de elegantă!

Hotel Tassel, Brussels

By Henry Townsend – Self-photographed, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3846745

Dar pe lângă Hotel Tassel sunt multe alte capodopere Art Nouveau în Ixelles. Hai să mergem împreună în plimbare să vedem ce descoperim. În cartierul Ixelles poți ajunge pe jos, sunt cam 2.5 km din Grand Place, sau poți lua tramvaiul 93 de lângă Palatul Regal pentru 6 stații până la stația Defacqz. Mai jos este traseul pe care ți-l propun.

 

Hotel Tassel

Hai să începem cu emblematicul Hotel Tassel (link google maps), o casă în stil înșiruit proiectată de Victor Horta, părintele Art Nouveau, pentru omul de știință belgian Emile Tassel în 1894. Este considerată prima clădire Art Nouveau datorită planului avangardist și materialelor și decorațiunilor inovatoare. Se află în Bruxelles pe strada Rue Paul Emile Janson nr. 6.

Prima casă construită de Victor Horta a fost Maison Autrique, care se încadrează în stilul Art Nouveau în ce privește decorațiunile, însă planul său interior este clasic. Dar pentru Hotel Tassel Horta a rupt orice barieră tradițională și a creat ceva cu totul nou, două clădiri separate din cărămidă și piatră naturală, una în față și alta în spate spre grădină, conectate printr-o structură metalică acoperită cu sticlă. De asemenea, a proiectat în detaliu fiecare mâner, fereastră, podea și piesă de mobilier.

Toate astea mă duc cu gândul la Casa Batllo a lui Gaudi, care la fel avea o curte interioară micuță, și mânerele ușilor proiectate personal de Gaudi cât mai organice.

Interioarele Hotelului Tassel sunt absolut glorioase, dar nu am reușit cu niciun chip să înțeleg cum se poate vizita. Am citit doar că e posibil să vezi interiorul în timpul festivalului BANAD (Brussels Art Nouveau și Art Deco), care se desfășoară în fiecare an în luna în martie. Mai multe detalii pe site-ul lor.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Hotel Tassel, Bruxelles

Alte construcții Art Nouveau în Ixelles

Mergem mai departe pe Rue Defacqz nr 48 la casa Albert Ciamberlani (link google maps), ce a fost construită în 1897 de arhitectul Paul Hankar pentru artistul Albert Ciamberlani. Studioul artistului de la etajul 1 este inundat cu lumină naturală grație celor două ferestre rotunde imense. Mare parte din fațadă este acoperită cu sgraffito, o tehnică decorativă ce a fost redescoperită de artiștii Art Nouveau.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Casa Albert Ciamberlani

Mai departe pe aceeași stradă, la numărul 71 găsim chiar casa lui Paul Hankar (link google maps), construită în 1893. Decorațiile din fier forjat sunt în prim plan pe fațadă, înfrumusețată de asemenea de picturi și sculpturi.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Casa lui Paul Hankar

Pe Rue Faider nr 83 (link google maps) descoperim o altă frumusețe de casă, construită în 1900 de arhitectul Albert Roosenboom.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Rue Faider 83

Mai mergem un pic și ne oprim pe Rue Africaine nr 92 (link google maps) să ne frecăm bine la ochi, căci ia uite ce casă frumoasă, cu o splendidă fereastră rotundă la etajul 2, și o intrare atât de elegantă. Observăm și răzătoarea de noroi metalică de lângă ușă, folosită pe vremuri pentru a curăța noroiul de pe încălțări. Aceste răzători sunt prezente la aproape toate casele din Ixelles, și pe lângă rolul practic, aveau și unul deocrativ: un detaliu în plus pe fațadă pentru a pune la încercare creativitatea achitecților. Casa a fost proiectată de arhitectul Benjamin de Lestré-De și construită în 1905.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Rue Africaine nr 92

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Rue Africaine nr 92

Muzeul Horta (link google maps) se găsește pe Rue Américaine nr 25. Este organizat în casa pe care a construit-o în 1898 și în care a trăit Victor Horta, Maison & Atelier Horta. Pe lângă interioarele superbe, în muzeu sunt expuse piese de mobilier, ustensile și diverse obiecte proiectate de Horta. Muzeul este deschis de marți până duminică între orele 14:00 – 17:30, iar intrarea costă 10€. Mai multe detalii aici.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Muzeul Horta

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Hotel Hannon (link google maps) este pe Avenue de la Jonction nr 1. Construită în 1902, este singura clădire în stil Art Nouveau a arhitectului Jules Brunfaut. Este o clădire de colț superbă, cu o fațadă curbată bogat decorată cu linii convexe și concave.

https://www.instagram.com/p/BZPKqhRnIQN/

Ne întoarcem spre bulevardul mare Avenue Louise și ajungem la Hotel Solvay (link google maps). Este o altă casă construită de Victor Horta, pentru Armand Solvay, fiul lui Ernest Solvay, un chimist belgian foarte bogat. Pentru că banii nu erau o problemă, Horta a folosit cele mai prețioase materiale, precum marmură, onix, bronz, lemn de la tropice, și de asemenea a proiectat fiecare detaliu: mobilă, covoare, lămpi și chiar soneria. Din păcate splendida construcție nu se poate vizita, fiind proprietate privată.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Hotel Solvay

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Hotel Solvay

Mergem mai departe și ajungem într-o zonă superbă pe malul lacului Etang d’Ixelles, ne minunăm de splendorile de case, înconjurate de verdeață, și ne spunem că aici trebuie să fie un fel de Beverly Hills al Bruxelles-ului! Pe strada Rue du Lac la numărul 6 (link google maps) ne oprim un pic să admirăm fațada minunată a unei case ce pare că a început să se degradeze. A fost construită în 1904 de arhitectul Ernest Delune.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Rue du Lac 6

Intrăm pe Rue de la Vallée (link google maps), unde aproape toate casele de pe partea stângă sunt semnate de același Ernest Delune. Of, vrem să ne mutăm aici, cum poate fi totul atât de frumos?!

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Rue de la Vallée

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Rue de la Vallée

Ne plimbăm în continuare pe strada paralelă, Avenue du Général de Gaulle, și la numărul 38 (link google maps) ni se taie un pic răsuflarea când vedem gardul și balustrada atât de sinuoase și atent lucrate! Construcția a fost realizată în 1904 și este semnată de arhitectul Ernest Blérot.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Avenue du Général de Gaulle 38

Tot Ernest Blérot a semnat și minunata casă de pe Rue Vilain XIIII nr 9 (link google maps). Semnat la propriu, căci arhitecții obișnuiau pe vremuri să își lase numele pe clădirile proiectate!

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Rue Vilain XIIII 9

Tur Art Nouveau în Bruxelles

La Maison Cauchie

Părăsim melancolici cartierul Ixelles și explorăm mai departe Bruxelles. Prima pe listă este Maison Cauchie (link google maps), care se află chiar lângă Parc du Cinquantenaire. A fost construită în 1905 de pictorul și arhitectul Art Nouveau Paul Cauchie, și se distinge prin fațada deosebită, plină de sgraffito alegoric. Cauchie s-a specializat în crearea de sgraffito pentru arhitectură, o tehnică decorativă pentru pereți.

Și-a cunoscut viitoare soție la Academia de Arte Frumoase, ea de asemenea o artistă, care preda în privat lecții de pictură. Au gândit împreună fațada viitoarei lor case ca pe o reclamă a capacității și talentului lor: sgraffito pentru el și lecții de artă pentru ea. Casa Cauchie se poate vizita în primul weekend din fiecare lună, intrarea este 7€. Mai multe detalii aici.

https://www.instagram.com/p/BkxrDB_j930/?taken-at=605188525

Maison Saint Cyr

Ajungem în Ambiorix Square numărul 11 și ne întâmpină o minunăție de casă, Maison Saint Cyr (link google maps)! Cred că este casa mea preferată din întreaga lume, nu am văzut alta mai frumoasă, sunt atât de îndrăgostită și nu am șanse să îmi revin!

Splendoarea a fost proiectată de arhitectul Art Nouveau Gustave Strauven, care a lucrat în biroul lui Victor Horta timp de câțiva ani, și l-a ajutat la unele proiecte, Hôtel van Eetvelde de exemplu.

Maison Saint-Cyr este cu siguranță cea mai importantă lucrare a lui Strauven, și a fost construită în 1903 pentru pictorul George de Saint-Cyr. Are doar 4 metri lățime și e decorată cu superbe motive geometrice și balustrade ornamentale din fier forjat ce imită vegetația. Când am fost să o vedem era în plină restaurare, și am înțeles că acum este la vânzare și nu se poate vizita.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Maison Saint Cyr

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Maison Saint Cyr

Hotel Van Eetvelde

Nu departe, pe Avenue Palmerston, descoperim Hotel Van Eetvelde (link google maps), o altă lucrare magnifică semnată de Victor Horta. A fost construită în 1895, având o fațadă foarte îndrăzneață, cu structura metalică la vedere. Din 1950 în clădire este sediul Federației Industriale a Gazului, așa că nu ne rămâne decât să o admirăm la exterior.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Hotel Van Eetvelde

Maison Autrique

Maison Autrique (link google maps) a fost construită de Victor Horta în 1893 pentru prietenul său Eugène Autrique, și este considerată prima verigă în nașterea stilului arhitectural Art Nouveau. Cum spuneam, are elemente decorative caracteristice: coloane din metal pe fațadă, vitralii, mozaicuri, sgraffito, multă lumină naturală și elemente decorative cu inspirație florală.

Maison Autrique este pe Chaussée de Haecht nr. 266 în cartierul Schaerbeek, și este deschisă publicului, se poate vizita de miercuri până duminică de la 12:00 la 18:00, intrarea fiind 7€. Mai multe detalii pe site-ul Maison Autrique.

Muzeul Instrumentelor muzicale

Muzeul Instrumentelor muzicale, sau MIM, (link google maps) e o clădire incredibilă, concepută parcă pe portativ în loc de hârtie milimetrică pentru schițe! Se află pe strada Hofberg nr 2, foarte aproape de Palatul Regal. Clădirea, care acum găzduiește MIM, a fost construită în 1899 drept magazinul universal Old England, și a fost proiectată de arhitectul belgian Paul Saintenoy, sub puternica influență a operelor lui Victor Horta.

Structura metalică vizibilă și ferestrele foarte mari erau până atunci metode folosite în construcțiile industriale, însă au fost înglobate în stilul ce lua naștere la acea vreme, Art Nouveau. Ferestrele imense nu numai că inundau camerele cu lumină naturală, dar de asemenea încurajau window shopping, așa că folosirea lor a devenit o practică preferată pentru construciția marilor magazine.

Tur Art Nouveau în Bruxelles

MIM

Tur Art Nouveau în Bruxelles

Aici se încheie turul nostru Art Nouveau prin capitala belgiană. Sper că ți-a făcut plăcere să te plimbi alături de mine, și că ți-am deschis un pic apetitul, sau măcar o ușoară curiozitate, față de arhitectură. Eu sunt complet fascinată de Art Nouveau, iar clădirile din Bruxelles m-au fermecat pe veci. Barcelona este în continuare orașul meu preferat, dar Bruxelles a urcat și el ușurel, pe nesimțite, în top. În special cartierul Ixelles și ale sale clădiri din povești.

Happy Travels!

«

»

7 COMMENTS

  • Cristina

    Cât de fain! Eu, lipsită fiind de orice cunoștințe legate de arhitectură, mă bucur tare mult să citesc așa ceva. Și da, cu asta ați reușit să mă faceți curioasă să mai merg în Bruxelles, nu aveam nicio intenție căci mi se păruse cel mai plictisitor oraș văzut de mine vreodată.

    • Diana
      AUTHOR

      Vaaaai Cristina, nici nu știi cât de mult m-au bucurat cuvintele tale :D! E cel mai minunat sentiment când reușești să transmiți o pasiune și să inspiri și pe altcineva! Mi-ai făcut ziua mai frumoasă, îți mulțumesc! 🙂

  • Mihaela Udroiu

    N-am alocat foarte mult timp pentru Bruxelles, la o primă vizită în Belgia ne-au interesat mai mult orășelele din Flandra, dar data viitoare vreau musai să ajungem și aici. Ai făcut o prezentare foarte frumoasă, știam de zonă, dar nu văzusem foarte multe poze. M-ai convins! 😀

    • Diana
      AUTHOR

      Mă bucur mult, Mihaela! Și noi trebuie să revenim să vedem mai multe orășele 🙂

  • Mihaela Negrea

    Si eu prefer Barcelona. Am aflat de sgraffito si asa am ajuns sa citesc despre Bruxelles. Va multumesc pentru informatii si fotografii. Sigur voi ajunge in Bruxelles, Art Nouveau e un stil fascinant!

    • Diana
      AUTHOR

      Cu placere, Mihaela! Si noi am vrea sa revenim in timpul festivalului BANAD, ca sa prindem unele case deschise 😀

  • Dan Reus

    Stiluil Regilor Unirii, Ferdinand si Maria, pentru noi un stil national. A se vedea interiorul Pelisorului din Sinaia.

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro