Search here...
TOP
Cinque Terre

Cum să îți organizezi vacanța pe Riviera Italiană (+itinerar de 4 zile)

Camogli, Riviera Italiană
Camogli. Cum să îți organizezi vacanța pe Riviera Italiană

Riviera Italiană se întinde pe toată coasta Liguriei, între Franța și Toscana, în vestul Italiei, cu deschidere la Marea Ligurică (în ialiană Mar Ligure). Având în centru Genova, un oraș maritim important de-a lungul vremii, se bucură de peisaje spectaculoase de coastă și munte la un loc.

Presărate de-a lungul său găsim și o mulțime de sate și orașe. Unele mai modeste, de pescari, cum ar fi Portofino, altele cu o tradiție puternică de viticultură, precum satele Cinque Terre, și altele foste stațiuni de lux pentru bogătașii genovezi, precum Nervi.

Deci da, ai ce vizita pe Riviera Italiană. Îți povestesc pe larg în continuare ce și cum, și te ajut, ca de obicei, cu organizarea călătoriei în această regiune fascinantă.

Powered by GetYourGuide

Citește și:


Când e cel mai bine să mergi pe Riviera Italiană?

☀️Riviera Italiană are parte de vreme frumoasă între aprilie și octombrie, cu maxime de 17-24 de grade primăvara și toamna. Septembrie este, statistic, cea mai bună lună de vizitat, este încă soare și cald, plouă puțin, și apa mării probabil e ideală.

Nu recomand să mergi vara în Italia, de fapt nicăieri, este mult prea cald, aglomerat și scump, pur și simplu nu merită.

Noi am fost în zonă la sfârșitul lui mai, și deși ne-a cam speriat inițial prognoza ploioasă, până la urmă am avut parte de o vreme foarte bună. Ziua erau 19-20°C, ceva nori, iar în ultima zi, pentru că a fost însorită, chiar a fost vreme de plajă și bălăceală în mare.

Nervi, Riviera Italiană
Spiaggia Pubblica Capolungo, Nervi (Riviera Italiană)

De câte zile am nevoie pentru a vizita Riviera Italiană?

Recomand cel puțin 4 zile pentru Riviera Italiană, care să cuprindă și Portofino și Cinque Terre. Voi detalia un itinerar în continuare, dar 4 zile ar fi minimul.

Dar dacă vrei să stai mai mult în zonă, sunt tare multe lucruri de văzut și făcut, de la mai multe orășele pe coastă la trasee de drumeție în Cinque Terre. Ca să nu mai spun de partea coastei dinspre Franța, unde se află și Sanremo. Aici este o zonă muntoasă, cu sate rustice, autentice sus în munți, și vile elegante jos lângă mare.

Poți ajunge cu trenul până la Monaco, sau până la Nisa, de unde ai putea zbura înapoi. Zile de concediu să fie, că opțiuni avem! 😅

Manarola. Obiective turistice în Cinque Terre
Manarola, Cinque Terre

Cum ajungi pe Riviera Italiană

Există zboruri directe cu Ryanair din București până la Genova, care este cel mai mare oraș din regiunea Liguria.

  • De la aeroportul din Genova ajungi în 5 min cu un autobuz la gara din Sestri Ponente, iar de aici ai conexiuni cu trenul oriunde. Nu ai nevoie să închiriezi mașină pentru această regiune, căci este foarte bine conectată cu trenul. Ba chiar cred că te-ar încurca o mașină, parcările în orășelele mici de coastă sunt limitate și scumpe.

Dar poți zbura și în alte orașe apropiate și de acolo să iei trenul până la Genova: din Pisa sunt 2.5h, din Bologna sunt 3 – 4.5h, din Bergamo 2.5 – 3.5h, sau din Torino 2h.

Având în vedere multitudinea de zboruri, ai putea să le combini într-un circuit. Spre exemplu, să zbori dus la Genova și întors de la Pisa, după ce ai vizitat Cinque Terre (zonă care este la mijloc între Genova și Pisa).

Portofino, Riviera Italiană
Portofino, priveliște de la Castello Brown

Cazare pe Riviera Italiană

Noi ne-am cazat în Genova, căci am vrut să petrecem două zile în oraș, să îl vizităm încetișor cu Mara, să nu ne grăbim. Dar dacă aș reface vacanța, aș lua cazare în Camogli. Chiar dacă este mult prea turistic și agitat pentru gusturile noastre, cu siguranță seara, după ce pleacă turiștii de zi, se liniștește.

Ne-a plăcut enorm și Nervi, calmul și rafinatețea din acest oraș. De fapt când ne plimbam pe străduțele sale efectiv visam să ne retragem la pensie acolo, într-un hambar ceva, ce ne-om permite. 😅 Dar cred totuși că în Camogli sunt mai multe opțiuni de restaurante, gelaterii, brutării sau cafenele, și deci e mai potrivit ca bază. În plus, are și plajă (cu pietricele).

Camogli
Promenada din Camogli

Sau aș face o combinație de cazări între Genova și Camogli. Genova oferă o experiență urbană, dar în Camogli cu siguranță simți mai mult farmecul Rivierei Italiene.

Despre cazarea noastră în Genova și zona pe care o recomand în acest oraș am scris mai multe în articolul Obiective turistice în Genova: ce să vizitezi și sfaturi utile.

Cazare în Camogli

Am făcut o selecție de cazări cu multe recenzii, note și impresii foarte bune, și le-am împărțit în trei categorii de buget. Dacă mă urmărești, știi că îmi place să fac astfel de cercetări amănunțite pentru vacanțe, și mă bucur să le împărătșesc cu tine, pentru a-ți face alegerea mai ușoară. 😊

Buget Mic

RECOMANDAREA MEA #1 pentru Buget Mic

Albergo Augusta B&B  (Hotel 2⭐)
RATING: 8.8 / 460+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun inclus
✔️Localizare foarte bună, camere renovate și curate

Alte opțiuni foarte bune în buget mic:

  • UN TERRAZZINO SUL LUNGOMARE. Un apartament cu două camere modern și comfortabil, cu terasă și priveliște spre plaja din Camogli (9.0 / 60+ recenzii)
  • Via Garibaldi 75 – Attic sea view. O garsonieră renovată aflată în podul clădirii, chiar pe promenada din Camogli (9.3 / 130+ recenzii)
  • Portofino House. Apartament modern cu mic-dejun inclus, aflat într-o clădire sus pe munte (cu priveliști grozave), la 2km de Camogli, dar cu o stație de autobuz aproape. M-au impresionat recenziile extrem de pozitive! (9.5 / 190+ recenzii)

Buget Mediu

RECOMANDAREA MEA #1 pentru Buget Mediu

I Tre Merli Locanda (B&B)
RATING: 8.7 / 230+ recenzii
✔️Mic-dejun excepțional inclus
✔️Centru Wellness și Spa
✔️Localizare foarte bună, în portul Camogli

Alte opțiuni excelente în buget mediu:

Boutique/Lux

RECOMANDAREA MEA #1 Boutique/Lux

Hotel Cenobio Dei Dogi (Hotel 4⭐)
RATING: 9.2 / 1400+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Piscină exterioară
✔️Plajă privată

Alte opțiuni foarte bune în categoria Boutique/Lux:

Cum te deplasezi

Rețeaua feroviară leagă foarte bine toate orașele de pe coastă pe care ai vrea să le vizitezi, ajunge inclusiv în Cinque Terre.

Transfer de la aeroport

🚌 De la aeroportul din Genova faci 5 minute cu Airlink bus până la gara din Sestri Ponente, iar de acolo poți lua trenul spre Genova sau alt oraș de pe coastă.

Biletele pentru Airlink (2) plus tren (către orice destinație) le poți cumpăra de la automatele Trenitalia din aeroport. Aceste bilete, fiindcă au data și ora pe ele, nu trebuie validate înainte de folosire. Airlink circulă la fiecare 15 minute, mai multe detalii aici.

🚌 Alternativ, de la aeroport poți lua Volabus, un autobuz care pentru 10 te duce în centrul Genovei, ajungând atât la gara Principe, unde ai metrou, cât și la gara Brignole, spre estul orașului (zona pe care eu o recomand pentru cazare). Mai multe detalii despre Volabus aici.

Bilete de tren

Pentru tren poți cumpăra bilete din gară și de pe site-ul trenitalia.com. Există și aplicație Trenitalia, dar nu mă lasă să o descarc pentru că nu am număr italienesc probabil, am încercat și direct în Italia să o descarc și nu am reușit. Dacă ai vreun pont pentru asta, e binevenit. 😄

Noi am cumpărat mereu biletele de la automatele din gară (unde poți plăti cu cardul), cu dată și oră pe ele, deci nu a fost nevoie să le validăm. Altfel, dacă iei un bilet general de la ghișeu, pe ruta Genova – Nervi de exemplu, fără dată pe el, trebuie validat la aparatele din gară.

trenitalia tren italia
Automat de bilete în gară
Automat de bilete pentru trenuri în Italia

Copiii sub 4 ani nu plătesc bilet, dar nici nu beneficiază de loc, iar cei între 4-14 ani plătesc jumătate din preț.

Poți merge cu trenul până în Franța, circulă pe toată coasta și în acea direcție, ca să ajungi în Monaco sau Nisa. Dar dacă vrei să vizitezi sătucele rustice din munți, acolo chiar este nevoie de mașină închiriată.

⚠️Când cumperi bilete de tren de la automatele din gară trebuie să știi exact numele stației unde vrei să ajungi, au un sistem prost care nu recunoaște ce scrii dacă nu e la începutul numelui. De exemplu, gara din Santa Margherita Ligure se numeste în sistemul trenitalia „S. Margherita Ligure-Portofino”, și dacă nu scrii acolo „S. Margherita”, cu „S <punct>”, nu îți găsește stația. Te ajută să le cauți online dinainte, pe site poți scrie „Santa Margherita” și îți găsește stația.

Automat de bilete pentru trenuri în Italia

Unde poți să faci plajă pe Riviera Italiană?

Poate vrei să stai mai multe zile în zonă și să petreci câteva zile și la plajă. Nicio grijă, am recomandări și în această privință!

Noi personal am văzut plaja din Monterosso, plaja din Camogli și cea din San Fruttuoso, și am văzut din autobuz plaja din Baia di Paraggi. La San Fruttuoso apa e splendidă, și merită să vii aici să stai toată ziua pentru plajă, dar nu ai unde să te cazezi, deci e o destinație doar pentru excursii de o zi.

Toate plajele pe care le voi menționa sunt amenajate, adică nu sunt sălbatice, au baruri și restaurante pe/lângă plajă. Și în general au o zonă generoasă cu șezlonguri și umbrele, și o zonă mai mică pentru prosoape.

🏖️Așadar, cele mai frumoase plaje de pe Riviera Italiană, de la nord (Genova) la sud (Cinque Terre și mai jos) sunt:

  • Bocadasse – o mică plajă cu pietricele aflată în sătucul Boccadasse, foarte aproape de Genova.
  • Camogli – o plajă cu pietricele, parțial amenajată cu șezlonguri, dar există și zonă de prosoape.
  • San Fruttuoso – plajă cu pietricele, jumătate liberă și jumătate cu șezlonguri. Pe plajă e un bar și în jur sunt mai multe restaurante. Există și o a doua plajă, mult mai mică dar și mult mai liniștită. Poți ajunge aici doar pe mare sau parcurgând un traseu cam dificil din Portofino. Apa de aici e superbă, și chiar dacă erau maxim 20°C când am fost noi, era foarte cald și lumea făcea plajă și baie.
  • Plaja Paraggi în Portofino – o plajă superbă cu nisip, amenajată, cu șezlonguri, aproape de Portofino. Dacă iei autobuzul din Santa Margherita Ligure spre Portofino, are stație și aici la plajă.
  • Baia del Silenzio în Sestri Levante (între Portofino și Cinque Terre) – o fâșie îngustă de plajă cu nisip, iar apa are o culoare superbă aici. Sunt doar câteva șezlonguri, în rest plaja e liberă. Dar în sezon este destul de aglomerată.
  • Plaja Bonassola – o plajă superbă cu nisip în orășelul Bonassola, lângă Levanto (aproape de Cinque Terre, spre nord). Și în Levanto există o plajă destul de ok.
  • Plaja Monterosso în Cinque Terre – Monterosso este singurul sătuc din Cinque Terre care are plajă. Palaj este generoasă, un nisip amestecal cu pietricele, și are și șezlonguri.
  • Baia Blu în Lerici (lângă La Spezia) – o plajă mare cu nisip, amenajată, cu șezlonguri, și o mică parte pentru prosoape.

Dintre acestea, cea mai deosebită mi se pare plaja din Paraggi, lângă Portofino. Dar am citit că multă lume recomandă plaja din Bonassola sau cea din Monterosso ca opțiuni bune.

Baia di Paraggi, Portofino
Baia di Paraggi, Portofino
plaja din san fruttuoso, Riviera Italiană
Plaja din San Fruttuoso
Camogli
Plaja din Camogli
Monterosso al Mare
Plaja din Monterosso al Mare, Cinque Terre

Ce să vizitezi pe Riviera Italiană – propunere de itinerar

În baza experienței mele de la fața locului, dar și a documentării exhaustive pe care o fac pentru orice călătorie, îți propun un itinerar de 4 zile pentru Riviera Italiană, cu ceva opțiuni de zile extra în caz că vrei și poți să stai mai mult timp.

Acum când scriu articolul, Ryanair are zboruri spre Genova doar miercurea și duminica, zboruri matinale care te ajută să câștigi o zi întreagă la dus. Noi am călătorit de miercuri până duminică, și ajungând miercuri la 7 dimineața în Genova, am avut astfel 4 zile întregi la dispoziție. Nu am fost în Cinque Terre de data aceasta, căci fusesem cu câțiva ani în urmă. Mai așteptăm să crească Mara un pic și mergem cu ea acolo să facem trasee.

Acesta ar fi un itinerar minimal. Cu mențiunea că ar fi ideal să petreci două zile în Cinque Terre și două zile în Genova. Dar este fezabil să le vezi și într-o zi.

  • Ziua 1 – Camogli, Nervi, Bogliasco
  • Ziua 2 – Portofino, San Fruttuoso, Santa Margherita Ligure
  • Ziua 3 – Cinque Terre
  • Ziua 4 – Genova

Itinerar scurt

💡 În caz că nu ai foarte mult timp la dispoziție, vizitează punctele principale ale coastei într-o singură zi cu feribotul Golfo Paradiso din Genova. Oprește în Camogli, San Fruttuoso și Portofino.

Nu este foarte scump, 28€ în 2024 (acum când scriu articolul), și e o excursie de o zi extraordinară spre Portofino, care îți permite să vezi și Camogli și plaja grozavă de la San Fruttuoso.

Dacă și tu ești ca mine, și îți place să te organizezi cu toate de acasă, cumpără biletul online de pe Getyourguide, furnizorul este chiar Golfo Paradiso, deci nu există intermediari. Și vei avea biletele în aplicație, împreună cu alte bilete pe care le poți cumpăra de pe platformă.

Powered by GetYourGuide

Itinerar mai lung

💡 În caz că vrei să dedici mai multe zile acestei vacanțe, ai putea petrece timpul în felul următor:

  • 1 zi – petrece o zi în plus în Genova
  • 1 zi – mai mergi o zi în plus în Cinque Terre și petrece mai mult timp în satele colorate; ideal este să faci și un traseu de drumeție.
  • 1-2-3 zile – vizitează mai multe orășele de pe coastă: Pegli, Boccadasse, Recco, Rapallo, Zoagli, Chiavari, Sestri Levante (cu plaja sa Baia del Silenzio), Porto Venere, Lerici, Baia di Fiascherino.
  • 1 sau mai multe zile – vizitează orășelele de pe coasta dinspre Franța. Accesibile cu trenul: Savona, Verezzi, Imperia, Borgo Parasio, Ventimiglia. Accesibile cu mașina, sus pe munte: Zuccarello, Dolcedo, Laghetti Lecchiore, Triora, Bussana Vecchia, Seborga, Apricale, Dolceacqua.
  • 1 zi – Monaco. Trenul din Genova face 3 – 3.5h.
  • 1 zi – Nisa. Trenul din Genova face 4h.
  • 1 zi – Torino. Trenul din Genova face 2 – 3h.
La masă în Camogli

Obiective turistice de vizitat pe Riviera Italiană

Hai să îți povestesc un pic despre ce am vizitat noi, mai exact locurile pe care le-am inclus în itinerarul de 4 zile, nu în cel extins.

Genova

Genova este un oraș extraordinar, capitala foccaccei si a sosului pesto! Pastele specifice ale regiunii Liguria sunt trofie, niște paste scurte, subțiri și răsucite de mână. Majoritatea restaurantelor au pesto făcut în casă, așa că nu ezita să încerci măcar o dată sosul delicios de busuioc.

Am scris mai multe despre Genova și ce poți vizita aici în Obiective turistice în Genova: ce să vizitezi și sfaturi utile.

Piazza de Ferrari - Obiective turistice în Genova
Piazza de Ferrari, Genova
Belvedere Castelletto - Obiective turistice în Genova, Italia
Belvedere Castelletto, Genova
via xx settembre - obiective turistice în Genova
Via XX Settembre, Genova

Nervi

Nervi ne-a impresionat maxim! Pe vremuri, bogătașii din Genova își construiau aici vile luxoase de vacanță, la mare. Și se simte în continuare rafinatețea aceea aparte, căci sunt clădiri una și-una, multe devenite acum hoteluri.

Pe lângă eleganță, e și extrem de liniștit, prea puțin turistic. Am întâlnit în plimbarea noastră mai mult localnici, ieșiți în parc să facă yoga sau la plajă să prindă un pic de soare. Când vezi așa locuri frumoase și neaglomerate, îți e mai mare dragul!

Cum ziceam, deja începusem să ne gândim dacă ne permitem și noi o baracă, un garaj ceva, să ne retragem aici la pensie. 😅

Nervi
Străduțe în Nervi
Nervi, Riviera Italiană
Vile superbe în Nervi
Nervi
Vilă în Nervi
Nervi
Nervi

Nu are multe obiective turistice propriu-zise, cea mai impresionantă este de departe promenada construită de-a lungul coastei, Passeggiata Anita Garibaldi. Ce rivalizează serios cu Sentiero Azzurro din Cinque Terre! E o promenadă de 1.8km, uite-o aici pe hartă, gara Genova Nervi e cam în centrul său.

Passeggiata Anita Garibaldi, Nervi, Riviera Italiană
Passeggiata Anita Garibaldi, Nervi
Passeggiata Anita Garibaldi, Nervi, Riviera Italiană
Passeggiata Anita Garibaldi, Nervi
Passeggiata Anita Garibaldi, Nervi, Riviera Italiană
Passeggiata Anita Garibaldi, Nervi

Am coborât și la Spiaggia Pubblica Capolungo, unde localnicii stăteau la plajă, și Mara s-a bălăcit puțin cu picioarele în apă.

Nervi, Riviera Italiană
Spiaggia Pubblica Capolungo, Nervi
Spiaggia Pubblica Capolungo, Nervi

Și ne-am plimbat prin Parchi di Nervi, un parc public tare, tare frumos, cu alei liniștite, grădini îngrijite, câteva vile și un loc de joacă inedit (aici pe hartă), unde am petrecut vreo oră. Lângă locul de joacă e și un bar de unde ne-am luat o cafea și un croissant. (Menționez din nou că italienii spun bar la cafenele).

Parchi di Nervi
Parchi di Nervi
Parcul Nervi
Parchi di Nervi
Nervi, Riviera Italiană
Parchi di Nervi
Loc de joacă în Nervi
Loc de joacă în Parchi di Nervi

🗺️De la gară ne-am dus direct în parc, apoi am mers până la Spiaggia Pubblica Capolungo, și de aici am intrat pe Passeggiata Anita Garibaldi. Am mers pe promenadă până la gară înapoi. Una peste alta, am petrecut mai mult timp decât ne propusesem inițial în Nervi, dar ne-am simțit extraordinar!

Camogli

Am ajuns în Camogli pe la ora prânzului și l-am găsit tare gol. Ceea ce desigur că ne-a încântat, căci l-am putut admira liniștiți în toată splendoarea lui! E un orășel cu totul fermecător, dar sincer nu aș ști să spun exact care este motivul. E o combinație între promenada superbă, priveliștea aceea emblematică de carte poștală, cu castelul în fundal, soarele, marea, sentimentul de dolce far niente.

Camogli, Riviera Italiană
Camogli, printre cele mai frumoase orașe de pe Riviera Italiană
Mai nou, avem fotograf cu noi!
Camogli, Riviera Italiană

Muntele începe chiar de jos de lângă plajă, așa că orășelul este construit în trepte. Gara este un pic mai sus, trebuie să cobori un nivel ca să ajungi în dreptul plajei. Este și asta, desigur, parte din farmecul Camogli.

Camogli
Camogli, oraș construit în trepte
Camogli
Camogli, oraș construit în trepte

Nu ai ceva de văzut în mod special în Camogli, doar să te plimbi pe străduțe, pe faleză, să te bucuri de un gelato. Noi am mâncat extrem de bine la restaurantul CIVICO 32, în port. Ne-am dus acolo pentru că are opțiuni fără gluten, dar a fost o surpriză tare plăcută, chiar îl recomand!

Prânzul la Civico32

🛥️Din Camogli poți lua feribotul spre San Fruttuoso. Docul de îmbarcare este aici în port. Când am fost noi, la final de mai (2024), erau feriboturi din oră în oră între 9:00 și 16:00, iar o cursă dus-întors între Camogli și San Fruttuoso costa 16 pentru un adult (10€ pentru copiii între 4-12 ani).

Deși în itinerar am recomandat San Fruttuoso alături de Portofino în aceeași zi, dacă se intâmplă să nu poți ajunge pe acea rută (cu feribotul din Portofino), există și această opțiune, de a lua feribotul din Camogli.

Portul din Camogli
Portul din Camogli

Bogliasco

Am ajuns în Bogliasco la sfârșitul zilei, când lumea deja pleca de la plajă și noi eram obosiți. Dar voiam totuși să îl vedem, și nu ne-a dezamăgit. Ne-am plimbat doar de la gară până în Piazza Trento e Trieste, între două trenuri.

Dacă urmezi itinerarul pe care l-am propus, și faci într-o zi Bogliasco, Nervi și Camogli, vei avea cu siguranță mai mult timp să savurezi acest orășel. Noi a trebuit să înghesuim și San Fruttuoso în această zi.

Bogliasco, Riviera Italiană
Bogliasco, Riviera Italiană
Bogliasco, Riviera Italiană
Bogliasco
Bogliasco
Bogliasco
Bogliasco, Riviera Italiană
Bogliasco

Portofino

Portofino este probabil perla Rivierei Italiene, și deși e la bază un simplu sat de pescari, a devenit un etalon al eleganței. Dar nu trebuie să te scotocești adânc în buzunar ca să îl vizitezi, noi am petrecut aici doar câteva ore, fără să mâncăm sau să facem shopping.

Ce trebuie neapărat să faci când mergi în Portofino este să urci la Castello Brown, priveliștea spre Portofino e fantastică! Am scris mai multe despre micul orășel faimos aici: Obiective turistice în Portofino: farmecul Mediteranean al Italiei.

Obiective turistice în Portofino, Riviera Italiană
Portofino
Castello Brown. Obiective turistice în Portofino
Portofino. Priveliște de la Castello Brown
Portofino, Italia
Portofino

San Fruttuoso

San Fruttuoso e un mic golf situat între Camogli și Portofino, unde poți ajunge doar de pe mare sau pe un traseu de drumeție din Portofino (un traseu de 5km cam dificil din ce am citit). Aici se află abația San Fruttuoso, care se poate vizita, două plaje, restaurante și baruri.

Poți ajunge aici cu feribotul Traghetti Portofino pe Linia 1 din Santa Margherita, care merge atât în Portofino, cât și la San Fruttuoso. Sau cu feribotul Golfo Paradiso din Genova sau Camogli.

Ne-a plăcut mult și ne-a surprins să găsim aici o mulțime de oameni care făceau plajă și se bălăceau! Erau doar 18 grade (la sfârșit de mai), dar soarele strălucea puternic și nu știu cum, dar era foarte cald!

Pe drum spre San Fruttuoso
San Fruttuoso, Riviera Italiană
San Fruttuoso de pe mare
San Fruttuoso, Riviera Italiană
Plaja San Fruttuoso
San Fruttuoso
Plaja San Fruttuoso
San Fruttuoso, Riviera Italiană
A doua plajă de la San Fruttuoso, mult mai liniștită
San Fruttuoso, Riviera Italiană
A doua plajă de la San Fruttuoso, cu o apă atât de cristalină

Santa Margherita Ligure

Deși era doar un punct de plecare spre Portofino, ne-am plimbat puțin și în Santa Margherita Ligure, și bine am făcut! Am văzut portul și promenada ce îl acompaniază, am urcat la grădinile Villei Durazzo, care ne-au plăcut enorm, am stat și la un loc de joacă de la intrarea în parcul Villa Durazzo.

Și am mâncat niște paste dumnezeiești la restaurantul Kicks în Piazza Vittorio Veneto (aici pe hartă). Serios, este genul de masă pe care ni-l vom aminti peste ani! Mai exact, Calamarata gamberi e zucchine: paste (noi am primit fusili fără gluten) cu creveți, zucchini și un sos cu șofran și curry, o combinație cam neobișnuită pentru Italia, dar tare reușită!

E un oraș drăguț, merită să te oprești aici puțin, iar grădinile și priveliștea de la Villa Durazzo chiar sunt deosebite. Grădinile sunt gratuit de vizitat, iar pentru vilă se plătește 5.50€ intrarea. Noi nu am intrat în vilă, căci cineva dintre noi, nu dau nume, nu mai avea răbdarea necesară. 😅

Santa Margherita Ligure
Santa Margherita Ligure
Santa Margherita Ligure, Riviera Italiană
Parcul Villa Durrazzo
Santa Margherita Ligure, Riviera Italiană
Parcul Villa Durrazzo
Parcul Villa Durrazzo
Santa Margherita Ligure
Parcul Villa Durrazzo
Santa Margherita Ligure
Un prânz incredibil la restaurantul Kicks, în Santa Margherita Ligure

Cinque Terre

Cinque Terre sunt cinci mici sate colorate ce au fascinat o lume întreagă, și cred că se află pe bucketlist-ul oricui. Sunt bine conectate cu trenul, nu ai nevoie de mașină ca să ajungi aici, există gară în fiecare sătuc. Sunt chiar minunate, și eu spun mereu că trebuie luate la pas pe Sentiero Azzurro sau pe alte trasee pentru a le savura cu adevărat.

Dar au și mari probleme cu supraturismul. Motiv pentru care primăria a luat măsuri și a crescut destul de mult prețurile. Trenul din această regiune de exemplu, definită drept Parc Național, e foarte scump, un bilet dintr-un sat în altul a ajuns în 2024 la 8, pentru o stație de 1-2 minute. Iar abonamentul de tren de 1 zi costă între 19.50€ și 32.50€, în funcție de sezon.

Am scris pe larg despre Cinque Terre aici Obiective turistice în Cinque Terre: ce să vizitezi (+itinerar de 2 zile).

Vernazza, Obiective turistice în Cinque Terre
Vernazza, Cinque Terre
Manarola. Obiective turistice în Cinque Terre
Manarola, Cinque Terre
Monterosso al Mare
Monterosso al Mare, Cinque Terre
Sentiero Azzuro. Obiective turistice în Cinque Terre
Sentiero Azzurro

Cum să îți organizezi vacanța pe Riviera Italiană: concluzii

Riviera Italiană e cu adevărat de văzut o dată în viață. Sunt niște locuri unice, cu o atmosferă aparte, vreme blândă, mâncare delicioasă și cafea grozavă.

Powered by GetYourGuide

Poate știi deja despre noi că iubim Italia din toți porii, și ne place să o explorăm iar și iar. Găsesc fascinant cum diverse regiuni sunt atât de diferite, toate sub umbrela frumosului, dar câte un frumos diferit. Cu relief diferit, cu paste și produse tipice diferite, dar cu aceleași zâmbete primitoare.

Buon viaggio și vacanță frumoasă în Italia!

Cazare în Camogli

RECOMANDAREA MEA #1 pentru Buget Mic

Albergo Augusta B&B  (Hotel 2⭐)
RATING: 8.8 / 460+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun inclus
✔️Localizare foarte bună, camere renovate și curate

RECOMANDAREA MEA #1 pentru Buget Mediu

I Tre Merli Locanda (B&B)
RATING: 8.7 / 230+ recenzii
✔️Mic-dejun excepțional inclus
✔️Centru Wellness și Spa
✔️Localizare foarte bună, în portul Camogli

RECOMANDAREA MEA #1 Boutique/Lux

Hotel Cenobio Dei Dogi (Hotel 4⭐)
RATING: 9.2 / 1400+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Piscină exterioară
✔️Plajă privată

Citește și:

TAGS:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro