Search here...
TOP
Bucureşti

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

Adică prin ochii noștri! Am fost extrem de bucuroși să participăm în noiembrie la #experiencebucharest, un proiect fantastic de promovare a Bucureștiului, care a adunat la un loc 40 bloggeri și influenceri de travel din întreaga lume pentru a le prezenta ce are Bucureștiul mai interesant de oferit și pentru ca ei să prezinte informațiile mai departe cititorilor lor. Am cunoscut bloggeri din Italia, Germania, Suedia, Brazilia, Singapore, SUA și m-am bucurat ca un copil să le văd entuziasmul în timp ce ne plimbam împreună pe Calea Victoriei sau făceam poze pe Arcul de Triumf!

Despre #experiencebucharest

Auzisem demult despre proiect, este deja la a patra ediție, și s-a dezvoltat mai departe și în #experienceromania, care anul acesta a avut loc în mai. Atunci bloggerii s-au plimbat prin Brașov, Sighișoara, Făgăraș, au mers cu mocănița și pe Transfăgărășan, au vizitat Peleșul și Castelul de Lut al Zânelor. Experiențe autentice românești, extrem de apreciate de străini.

Experience Bucharest este cel mai mare proiect de promovare a turismului în București în social media. E un proiect privat inițiat de un cuplu minunat, care cu drag de România au strâns sponsori, au organizat tururi și experiențe și au primit multe premii pentru activitatea lor, inclusiv premiul de Super Erou în Turism, și pentru doi ani la rând locul 3 la eTravel Awards pentru Cea mai bună campanie de promovare a unei destinații.

Organizează activități foarte diverse, care arată spiritul atât de eclectic al orașului: plimbări boeme prin cartierele vechi, tururi alternative, experiențe culinare, dar și bogata viață de noapte care a devenit faimoasă și atrage tot mai mulți turiști în ultima vreme. Dacă ești curios verifică programul aici.

Prin ochii noștri de bucureșteni

Poate ai crede că nu avem ce căuta ca bucureșteni la un asemenea eveniment. Și totuși, cred că nu este doar cazul nostru, ca turiști tindem să lăsăm orașul natal pe ultimul loc. Ne facem treburile cotidiene, în weekend ieșim în centrul vechi, știm cele mai importante obiective din oraș, dar de multe ori nu știm amănunte, povești captivante, nu știm unde să căutăm arta urbană sau nu știm povestea Pasajului Englez, care acum e în degradare.

Noi suntem puși pe explorarea Bucureștiului de ceva vreme, dar am pornit timid din cauza lipsei de timp. Am scris deja despre poveștile clădirilor de pe Calea Victoriei în articolul La pas pe Calea Victoriei – obiective în București. Dar mai sunt multe alte experiențe inedite pe care le-am documentat și despre care vreau să scriu.

Așa că am primit extrem de încântați participarea la #experiencebucharest! Am aflat lucruri interesante, ne-am amuzat dar ne-am și întristat, ne-am simțit mândri și rușinați, melancolici și indignați, totul în decurs de câteva zile.

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

#ExperienceBucharest

#experiencebucharest – experiențe bucureștene

O să îți povestesc câteva dintre experiențele pe care le-am trăit, în speranța că îți voi deschide apetitul pentru explorarea Bucureștiului. Avem extrem de multe opțiuni de tururi prin oraș, unele gratuite altele nu, dar teribil de interesante! Le voi detalia într-un articol separat, acum îți voi povesti doar impresiile mele despre câteva dintre ele.

Toamnă pe Arcul de Triumf

M-am bucurat enorm că am avut acces să urcăm pe Arcul de Triumf, care s-a deschis special pentru noi! Deși sunt născută și crescută în București, nu apucasem până acum să urc, deși știu că a fost deschis cu câteva ocazii. Ei bine, vin cu vești bune! Am aflat că de la 1 ianuarie 2019 Arcul de Triumf va fi permanent deschis publicului pentru vizitare!

Mă bucur nespus, e un obiectiv fascinant pentru orașul nostru și e o super ocazie și pentru noi și pentru turiști să urcăm sus și să vedem o super priveliște! Apropos, culorile de toamnă din parcul Herăstrău sunt incredibile!

Am postat despre Arcul de Triumf pe Instagram și am observat și acolo, dar și în grupul nostru de bloggeri, aceeași reacție: străinii nu au habar că avem un Arc de Triumf în București, extrem de asemănător cu cel din Paris, doar mai mic. Așa că bucuria mea că pot promova micile frumuseți bucureștene este pe culmi!

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

#ExperienceBucharest – priveliște de pe Arcul de Triumf

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

Un secol regal

Am parcurs cu simpatica Tina de la Walkabout Free Tours o plimbare plină de povești din ultimul secol, sub denumirea The Royal Century. Am pornit din Piața Amzei, despre care Tina ne-a povestit că este un centru al experiențelor culinare internaționale, având o patiserie armeniană, un stand unguresc de kurtos kalacs, un magazin rusesc, kebap turcesc și o patiserie franțuzească.

Ne-am plimbat apoi pe Calea Victoriei și ne-a povestit un pic despre mixul de arhitectură din București. În Piața Revoluției ne-a povestit despre momentele din 1989. Ne-a arătat o fereastră înconjurată de urme de gloanțe dincolo de Biblioteca Universitară. Acolo a stat un lunetist la Revoluție și s-a tras masiv spre el. Toate clădirile din zonă au fost renovate, însă aceea nu, și fereastra stă și acum solitară și plină de urme de gloanțe, deasupra celorlalte clădiri.

Ne-a povestit despre sediul Uniunii Arhitecților, aceea clădire jumătate veche jumătate nouă din sticlă, și eu abia acum i-am aflat povestea! Clădirea mă fascinează de multă vreme și nu neapărat într-un sens pozitiv. Dar acum am aflat de fapt ce s-a întâmplat acolo. Vechea clădire era, de fapt, unul dintre sediile Securității, în care au fost torturați oameni! Din cauza asta românii au distrus-o complet la Revoluție, fiind un simbol atât de puternic al regimului. Cu câțiva ani în urmă a fost preluată de Uniunea Arhitecților din România, care a construit structura de sticlă pentru a aduce locul în prezent și a încerca să ștergă amintirile dureroase. Dar a păstrat încă o parte din structura veche ca un tribut adus tuturor celor care au suferit aici.

Acum simt un respect profund față de această clădire. Când o privești realizezi că însumează Bucureștiul într-o singură imagine: vechi și nou, totul într-un amestec de contraste bizar dar totuși atrăgător, cu multe povești în spate.

Tina ne-a mai povestit multe despre cei patru regi ai României, primul semafor din București, primul hotel cu electricitate, apă curentă și lift, dar și despre red light district al Bucureștiului secolului 19. Sper că te-am făcut curios și că vei încerca un tur cu ei!

Despre Walkabout Free Tours: Oferă tururi gratuite în București, zilnic în engleză și în weekend și în spaniolă, cu două teme: The Story of Bucharest și The Royal Century. Durează cam două ore și jumătate iar la final se obișnuiește să se ofere o mică donație ghidului. Mai multe detalii pe site-ul lor: Walkabout Free Tours.

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

Fosd sediu al Securității, actualul sediu al Uniunii Arhitecților – #ExperienceBucharest

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

Fereastra de la care a tras un lunetist în Piața Revoluției – #ExperienceBucharest

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

Ateneul Român – #ExperienceBucharest

Jewish Trail

Un alt tur impresionant pe care l-am urmat a fost Jewish Trail – istoria evreilor din București. Ca orice poveste cu evrei din ultimul secol, a fost plină de întâmplări triste.. Care m-au impresionat mult. Am avut ocazia să aflu multe lucruri despre evreii care au trăit în România.

Au fost două migrații de evrei spre România: evreii sefarzi care au venit din Spania și Portugalia și care au dezvoltat afaceri aici și mulți dintre ei s-au îmbogățit, și evreii așkenazi care au fugit de persecuțiile din Rusia, Polonia, Ucraina, s-au stabilit în actualul cartier evreiesc și au format majoritatea comunității evreiești (85%). Aceștia din urmă nu trăiau extrem de bine, vindeau pantofi și alte bunuri la parterul clădirilor, iar la etaj se înghesuiau multe familii în câteva camere.

Înainte de Al Doilea Război Modial trăiau 850.000 de evrei în România, iar populația Bucureștiului, foarte cosmopolit la vremea aceea, era formată 11% din evrei. Jumătate din cei aproape un milion au fost exterminați în timpul războiului, România fiind aliată cu Germania nazistă și participând activ la Holocaust… Restul au fost trimiși în Israel. Acum mai sunt doar 7000 de evrei în țară..

Am aflat că arhitecți evrei au semnat multe clădiri art deco din București. Am aflat povestea teribil de tristă a unuia dintre ei, Boris Zilberman, care ca mulți alții a încercat să fugă în Israel cu familia lui, pe vasul Struma, cu un final tragic. Am aflat că distrugerea provocată de Ceaușescu pentru a construi actualul Bulevard al Unirii (un Champs Elysees al Bucureștiului în viziunea lui..) a fost făcută pe o suprafață de mărimea Veneției și a fost cea mai mare distrugere a unui oraș pe timp de pace. Numită și ceaușima..

Am vizitat câteva sinagogi, printre care și Templul Coral, o clădire fabuloasă pe care nici bucureștenii nu o cunosc. Aflată pe Strada Sfânta Vineri aproape de Piața Unirii, este decorată în stil maur-bizantin, fiind o copie identică a sinagogii Leopoldstädter Tempel din Viena (distrusă în 1938).

Îți recomand cu căldură turul, e foarte impresionant, și chiar dacă e dureroasă consider că e important să cunoaștem istoria orașului nostru.

Despre turul Jewish Trail: Se ține în fiecare miercuri, vineri și duminică de la ora 10:00, durează 3-4 ore și costă 19 euro de persoană. Se plătește la fața locului și poți plăti și echivalentul în lei. Tururile se țin în engleză, dar posibil și în română, italiană sau franceză. Citește mai multe pe site: Jewish Trail sau pe Trip Advisor: Jewish Tour of Bucharest.

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

Templul Coral, cea mai activă sinagogă din București

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

Ce au apreciat bloggerii străini la București

Mereu curioasă în legătură cu ce cred străinii despre România, nu am ratat ocazia să îi întreb pe câțiva dintre ei dacă le place și ce anume le place la București. Am primit o părere la unison: Bucureștiul este surprinzător, iar mixul dintre vechi și nou e foarte atrăgător. Clădiri în ruine lângă clădiri moderne, clădiri frumoase în stil franțuzesc lângă clădiri noi din sticlă.

– Bucureștiul e frumos, dar nu frumos ca Cinque Terre, îmi spune o bloggeriță din Italia, că tot abia vorbisem despre Cinque Terre. Nu e colorat și atrăgător, dar are farmecul lui.

S-au declarat atrași de viața de noapte din București, de mâncare, dar și de tururile mai reale, prin care pot înțelege mai bine cultura și viața localnicilor. Au întrebat la Conferința de la finalul evenimentului de ce nu este promovată mai mult zona rurală din România, căci se difuzaseră câteva clipuri cu peisajele incredibile din țara noastră, și spuneau că nu le vine să creadă ce zone frumoase avem și ei habar nu aveau despre ele.

Am fost tare mândră să îi văd atât de entuziasmați. Și dezamăgită că lucrurile se mișcă atât de greu în turismul românesc. Dar în final am plecat cu speranță, căci ce se întâmplă acum se datorează privaților, care se lansează în turism ca într-un business și îl tratează ca atare, cu obiective și strategii competente de marketing.

 

What the foreign bloggers think of Bucharest after 3 days

Posted by Experience Bucharest on Sunday, November 4, 2018

Viitorul turismului în București

Turismul în București și în România o să meargă din ce în ce mai bine, sunt sigură de asta. Nu datorită statului, poate chiar în ciuda lui! Îmi voi aduce și eu contribuția în promovarea a cât mai multe experiențe și activități, atât pentru bucureșteni (care au muuultă nevoie de alternative la ieșit în mall în weekend-uri 😂) cât și pentru străini, căci voi traduce toate posturile și în engleză.

Știi cum e vorba aia, dacă vrei o schimbare începe cu tine! Eu am început să iubesc Bucureștiul. Știu că e plin de trafic, gunoaie, oameni îngrozitori, costuri enorme pentru condiții decente. Dar dacă tot locuiesc aici, prefer să nu îmi consum energia urându-l. Vreau mai degrabă să îi descopăr latura frumoasă. Și să împărtășesc din acest entuziasm și cu tine, pe blog. Așa că așteaptă-te la mai multe articole despre București ♥!

p.s. (spre bucuria și mândria părinților mei) am apărut cu această ocazie la televizor! 😂 Când eram la Arcul de Triumf o reporteriță de la B1 a insistat să îmi ia un interviu. Nu am reușit să îl văd la tv, mama desigur că l-a văzut, dar m-a luat total pe nepregătite, așa că nu aruncați cu roșii dacă am spus baliverne 😂.

#ExperienceBucharest prin ochii unor bucureșteni

#ExperienceBucharest

p.p.s. Citește mai multe despre Experience Bucharest, rezultatele din anii precedenți, parteneri, apariții în presă, pe site-ul lor: #ExperienceBucharest.

În final îți las câteva dintre postările de pe Instagram ale bloggerilor invitați:

https://www.instagram.com/p/Bpxj2LYHEbz/

«

»

4 COMMENTS

  • Foarte frumos! Îți mulțumim pentru povestirea aceasta frumoasă! Uite, în acest fel reușesc și eu să vizitez Bucureștiul 🙂

    • Diana
      AUTHOR

      Ce dragut, Angela, ma bucur ca spui asta 😀

  • Cos

    Bucurestiul e plin de oameni ingrozitori? Tu realizezi ce spui?

    • Diana
      AUTHOR

      Buna, stiu ca suna dur, dar imi asum ce spun. Este plin de oameni nepasatori, care arunca gunoaie pe jos, nu cedeaza locul batranilor, parcheaza pe locurile pentru persoanele cu dizabilitati, nu strang dupa cainii lor, nu respecta regulile de circulatie, nu merg la vot, si lista poate continua. Asta nu inseamna ca nu sunt o multime de oameni extraordinari in oras, ca doar ma inconjor de ei! Oameni care iubesc Bucurestiul si fac ceva activ pentru el: ARCEN, Cronicari Digitali, Vanatoarea Arhitecturala, Experience Bucharest. Am scris pe blog despre toate aceste proiecte, pe care le indragesc tare mult.

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro