Search here...
TOP
Mallorca

Palma de Mallorca: obiective turistice + 10 clădiri Art Nouveau splendide

Palma de Mallorca
Palma de Mallorca – priveliște de la Muzeul Es Baluard

Palma de Mallorca e un oraș grozav! Ce înseamnă asta din punctul nostru de vedere? Arhitecturăăă! 😄 După ce ne-am rezervat vacanța, am aflat că în Palma sunt o mulțime de clădiri Art Nouveau, ori asta mi-a mers direct la inimă, căci este cu siguranță stilul meu arhitectural preferat! Găsim și amprenta lui Gaudi pe ici pe colo, sau influențe de-ale sale. Ok, deci nu ne plictisim în Palma, avem ce să vizităm!

Pe lângă minunatele clădiri-fantezie, însă, mai sunt ceva locuri ce merită atenție, și sper să te surprind cu unele mai puțin cunoscute.

Noi am petrecut doar 4 ore în Palma de Mallorca, ne-am plimbat prin centrul vechi al orașului și am vizitat Catedrala. În centru am văzut cam ce ne-am dorit, nu am reușit însă să intrăm la Lotja sau să vedem pe îndelete cartierele El Jonquet și Santa Catalina, care sunt chiar lângă centru. Așa că ți-aș recomanda să îți rezervi o zi, poate chiar două pentru Palma. Mai ales dacă vrei să ajungi și la Castell de Bellver.

În itinerarul pe care l-am creat în articolul Obiective turistice în Mallorca și itinerar pentru 7 zile pe insulă, am trecut doar o zi pentru Palma de Mallorca. Tot acolo am recomandat o parcare anume și evitarea intrării cu mașina în centrul vechi al orașului. Centrul nu este mare și se parcurge lejer la pas, nu este nevoie nici de transport în comun, dar dacă intri cu mașina riști amenzi foarte mari.

Can Corbella
Can Corbella, Palma de Mallorca

Cazare în Palma de Mallorca

Am făcut o selecție de cazări în Palma de Mallorca, apartamente sau hoteluri care arată bine, au recenzii foarte bune, sunt amplasate în Centrul Vechi al orașului și, foarte important, au parcare!

Buget mic

RECOMANDAREA MEA

Hotel Abelay (Hotel 2⭐)
RATING: 8.5 / 2800+ recenzii
✔️Mic-dejun bun
✔️Centru fitness
✔️Parcare privată, 10€ pe zi

Alte opțiuni foarte bune în buget mic:

Buget mediu

RECOMANDAREA MEA

Ars Magna Bleisure Hotel (Hotel 4⭐)
RATING: 9.0 / 2000+ recenzii
✔️Mic-dejun bun
✔️Piscină exterioară
✔️Parcare în garaj, 20€ pe zi

Alte opțiuni excelente în buget mediu

Boutique/Lux

RECOMANDAREA MEA

El Llorenc Parc de la Mar – Adults Only (+16) (Hotel 5⭐)
RATING: 9.2 / 1100+ recenzii
✔️Mic-dejun superb
✔️Piscină infinity pe acoperiș, Spa
✔️Parcare privată, 35€ pe zi

Alte opțiuni excelente Boutique/Lux:

Gata cu introducerea, hai să îți povestesc despre ce obiective turictice poți vizita în Palma de Mallorca!

El Casco Antiguo (Centrul Vechi)

Aproape toate obiectivele principale din Palma de Mallorca se găsesc în centrul orașului.

Curțile interioare ale clădirilor din Palma de Mallorca

Curțile interioare ale clădirilor din Palma de Mallorca sunt savuroase! Când te plimbi pe străduțe neapărat să arunci un ochi printre garduri, ba chiar pe unele s-ar putea să le găsești deschise! Câteva curți remarcabile le găsești la Can Bordils (Carrer de l’Almudaina 9), Can Vivot (Carrer de Can Savellà 4) sau Can Catlar del Llorer (Carrer de Can Savellà 15).

Noi am ajuns la Can Bordils, și în rest am surprins aleatoriu curți interioare, deci fii cu ochii în patru în plimbările tale.

Can Bordils
Can Bordils
Curte interioară în Palma

Catedral-Basílica de Santa María de Mallorca

Catedrala din Palma, sau La Seu pe scurt, este poate cel mai cunoscut loc din Palma, și domină orizontul orașului prin dimensiunea sa. Are 121 m lungime, 40 m lățime, iar nava centrală are 44 m înălțime, fiind astfel a doua cea mai înaltă catedrală gotică din lume, după Saint-Pierre de Beauvais.  Construcția sa a început în secolul 13, însă a fost finalizată abia în 1630.

În 1901 episcopul Mallorcăi l-a invitat pe Antoni Gaudí să preia proiectul de restaurare a catedralei. Modificările pe care le-a plănuit Gaudi erau în principiu de ordin estetic, și unele au fost implementate, spre exemplu baldachinul de deasupra altarului este opera sa. Însă în 1914 a abandonat proiectul și s-a renunțat ulterior la toate planurile.

Programul de vizitare: orele de vară (aprilie-octombrie) luni-vineri 10:00 – 17:15, sâmbăta 10:00 – 14:15; orele de iarnă (noiembrie-martie) luni-sâmbătă 10:00 – 15:15; duminica este închis.

Biletul pentru Catedrală costă 10, iar pentru Catedrală și terase este 25€. Noi fiind cu Mara prea puțin răbdătoarea, nu am fost atat de curioși să vedem ce presupun terasele, am vizitat doar Catedrala, îmi doream mult să văd baldachinul lui Gaudi. Și a meritat, e o bucurie să îi admiri multitudinea de decorațiuni elaborate, iar Catedrala e superbă și vitraliile îi oferă o lumină minunată! Așa că te las pe tine să îmi povestești în comentarii despre terase.

Te sfătuiesc să îți cumperi biletul online, este o intrare separată pentru cei care au bilet online. Noi nu am fost pregătiți și am pierdut cam 20 de minute la coadă, deși nu era foarte mare. Copiii sub 7 ani nu plătesc bilet.

Powered by GetYourGuide
Catedral La Seu, Palma de Mallorca
Catedral La Seu
Catedral La Seu
Catedral La Seu
Catedral La Seu
Catedral La Seu, Palma de Mallorca
Baldachinul lui Gaudi în Catedral La Seu, Palma
Catedral La Seu
Catedral La Seu

Palau Reial de l’Almudaina

Chiar lângă Catedrală se află Palatul Regal La Almudaina. A fost inițial un fort arab în secolul 14, iar astăzi este reședința oficială a familiei regale în timpul șederilor lor în Mallorca. Palatul reflectă diferitele stiluri care s-au succedat de-a lungul istoriei insulei, însă aerul maur este pregnant și îi dă un farmec aparte.

Se vizitează de marți până duminică între 10:00 – 18:00, dar ține cont că accesul este gratuit miercurea și duminica între 15:00 – 18:00. Altfel biletul costă 7, îl poți achiziționa și online.

Powered by GetYourGuide
Palau Reial de l'Almudaina
Palau Reial de l’Almudaina se află chiar lângă Catedrală

Grădinile S’Hort del Rei

Grădinile S’Hort del Rei sunt fostele grădini regale, astăzi un parc public, chiar lângă Palatul La Almudaina. Sunt grădini construite în stil maur, cu fântâni elegante, chiparoși, portocali, arcade superbe și poteci umbrite. Parcul nu este mare și te poți plimba liber în el.

Grădinile S'Hort del Rei
Grădinile S’Hort del Rei
Grădinile S'Hort del Rei
Grădinile S’Hort del Rei

Jardí del Bisbe

Jardí del Bisbe, adică Grădina Episcopului, e un mic parc superb, mai ascuns de ochii turiștilor, deci liniștit și autentic. Noi ne-am plimbat un pic pe aici și am admirat peștișorii din bazinul cu apă.

Jardi del Bisbe
Intrare elegantă în Jardi del Bisbe
Jardi del Bisbe
Jardi del Bisbe, Palma de Mallorca
Jardi del Bisbe
Jardi del Bisbe

Banys Àrabs

Noi nu am ajuns la Băile Arabe, dar ți-aș sugera să îți faci drum și pe aici, arată bine și sunt împrejmuite de o grădină tare frumoasă. Sunt vechi din secolul 10, de pe vremea când maurii stăpâneau insula. Sunt deschise zilnic și intrarea costă 2.50€.

Olivera de Cort

Olivera de Cort este un măslin vechi de peste 800 de ani în Plaça de Cort. Are aproximativ 7 m înălțime, iar circumferința trunchiului ajunge la 7.21 m. A fost mutat aici din Pollença în 1989, iar în 2003 a devenit protejat prin Legea 6/1991 privind protecția arborilor remarcabili.

Olivera de Cort
Olivera de Cort

Llotja de Palma de Mallorca

Llotja dels Mercaders din Palma, adică Piața Negustorilor, a fost construită în secolul 15 și este una dintre puținele clădiri civile construite în stil gotic de pe insulă. O grădină luminoasă o separă de Consulado del Mar, o frumoasă clădire renascentistă, acum sediul Guvernului Regional.

În ziua de azi La Llotja este un centru cultural, ce găzduiește expoziții temporare. Se poate vizita doar dacă este o expoziție în acel moment, de marți până sâmbătă între 11:00-14:00 și 17:00-21:00. Intrarea este gratuită.

Noi nu am vizitat interiorul, am fost însă în Lotja din Valencia, foarte asemănătoare și cu totul spectaculoasă, așa că te sfătuiesc să intri dacă ai ocazia.

Llotja de Palma
Placa de la Llotja, iar în stânga este Llotja de Palma

Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma de Mallorca

Muzeul de Artă Contemporană Es Baluard este în centrul orașului, la 400 m de Lotja de Palma. Noi am vrut să ajungem aici în special pentru a vedea o sculptură de-a lui Santiago Calatrava, expusă în curtea muzeului, și priveliștea spre port și spre Catedrală, căci muzeul e construit pe un mic deal, așa că e un punct de belvedere destul de bun.

Biletul pentru muzeu costă 6, ai mai multe detalii despre expoziții și program pe site-ul lor. De menționat că vinerea “tu decizi” cât costă biletul, plătești o sumă la alegere începând de la 0.10€. Noi am văzut doar exteriorul, pentru care nu trebuie să plătești, sunt opere expuse și în curte, și am admirat priveliștea (prima poză din articol este făcută de aici de la muzeu).

Sculptura „Bou” a lui Calatrava reprezintă scara inversă a lui Subirachs, în interpretarea arhitectului valencian, făcând referire la „Monument a Francesc Macià” a sculptorului Josep Maria Subirachs, aflată în Placa de Catalunya în Barcelona.

Museu Es Baluard
Museu Es Baluard, Palma de Mallorca
Museu Es Baluard, Palma de Mallorca
Bou de Santiago Calatrava – expusă la Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma

El Jonquet

El Jonquet este unul dintre cele mai vechi cartiere din Palma de Mallorca. E format din mici căsuțe care au aparținut marinarilor și pescarilor care locuiau la malul mării. Morile de făină sunt emblematice pentru cartier, și sunt printre primele lucruri văzute de pe navele care sosesc în port. Străduțele pietruite și priveliștea spre golful Palma îi sporesc farmecul.

Eu m-am plimbat rapid prin El Jonquet, se apropia ora de nani și nu am avut timp să îl savurez pe deplin.

El Jonquet, Palma de Mallorca
Cartierul El Jonquet, Palma de Mallorca
El Jonquet, Palma de Mallorca
Priveliște din El Jonquet spre port

Santa Catalina

Santa Catalina este considerat cel mai fermecător cartier al orașului. Este un loc popular pentru expați, iar inima cartierului este piața sa acoperită, cea mai veche dintre piețele din Palma. Casele vechi tradiționale au fațade viu colorate și obloane din lemn, și aici găsești patru clădiri Moderniste deosebite: Hostal Cuba (Calle de Sant Magí 1), Ferreteria La Central (Carrer de Sant Magí 37), Can Palmer (piața Progrés) și Can Pujol (Calle Pou 24).

Nu am ajuns aici, dar este genul de locuri pe care ne place să le descoperim în călătorii, un cartier vibrant, plin de localnici.

Castell de Bellver

Castell de Bellver este un castel circular din anii 1300, construit în vârful unui deal muntos în vestul orașului Palma de Mallorca. Castelul arată superb, și în plus, de sus poți admira orașul, portul și chiar munții Tramuntana. Numele său vine de la vechiul catalan bell veer, priveliște frumoasă. Este unul dintre puținele castele cu plan circular din Europa, și cel mai vechi dintre toate.

Astăzi găzduiește Muzeul de Istorie al Palma, așa că se poate vizita. Biletul costă 4, iar duminica intrarea este gratuită, vezi pe site-ul lor detalii despre program.

Poți ajunge pe jos la castel, sunt cam 2 km de mers din El Jonquet și 3 km de la Catedrală. Dar poți lua diverse autobuze sau au parcare, în caz că mergi cu mașina. Mai multe detalii despre cum să ajungi la castel aici. Noi nu am fost la Castell de Bellver, dar sunt sigură că merită o oprire, chiar și numai pentru priveliște!

Art Nouveau în Palma de Mallorca

Palma de Mallorca este o bijuterie Art Nouveau, are câteva clădiri spectaculoase! În Spania de fapt curentul se numește Modernism (în Franța și Belgia se numește Art Nouveau, în Austria Sezessionstil, în Germania Jugendstil) și s-a născut la începutul secolului 20, fiind un stil care vrea o rupere de la liniile clasice și caută creativitate și fantezie, prin asimetrie, ornamente bogate și linii curbe.

Modernismul a ajuns în Mallorca din Catalonia, prin intermediul celor mai remarcabili arhitecți catalani ai curentului, precum Gaudi sau Domenech i Montaner. Lui Gaudi i-a fost comisionată restaurarea Catedralei La Seu, și treptat s-a introdus în proiectarea altor clădiri din oraș.

Este de notat totuși că Modernismul are o prezență discretă în Palma, limitată de cele mai multe ori la decorațiunile exterioare ale clădirilor. După cum aveam și noi să aflăm. 😅

Hai să facem împreună o plimbare și să descoperim cele mai deosebite clădiri Moderniste din Palma de Mallorca! Dacă vrei să vezi și mai multe clădiri, urmărește site-ul art.nouveau.world, are poze și adrese pentru fiecare clădire (e un site foarte bun și are mapate clădiri Art Nouveau din toată lumea).

Gran Hotel

Trebuie să încep cu Gran Hotel, e pur și simplu minunată această clădire! Bovindoul cu balcon din colțul clădirii e savuros și toate detaliile de pe fațadă sunt uluitoare! A fost construit între 1901-1903 și proiectat de celebrul Lluís Domènech y Montaner, autorul a două construcții de excepție din Barcelona: Palau de la Musica Catalana și Hospital de Sant Pau, despre care am scris aici: Barcelona lui Domènech i Montaner: modernism dincolo de Gaudi.

Gran Hotel este în prezent sediul La Caixa Foundation și funcționează ca centru cultural. M-am bucurat enorm când am aflat că se poate vizita interiorul! Poți intra ca să vizitezi expoziția curentă, biletul costă 6, noi am prins o expoziție despre misiunea Apollo 11. De fapt de obicei noi de asta intrăm în muzee, ca să vedem mai degrabă interiorul clădirilor decât expozițiile în sine. 😄

Dar clădirea nu are nimic Modernist la interior, e destul de banală, deci nu prea recomand o vizită, decât dacă au o expoziție care te încântă.

Gran Hotel, Art Nouveau in Palma de Mallorca
Gran Hotel
Gran Hotel, Art Nouveau in Palma de Mallorca
Gran Hotel
Gran Hotel
Scara interioară a Gran Hotel

Forn des Teatre

Chiar peste stradă de Gran Hotel se află Forn des Teatre, o brutărie a cărei superbă fațadă Modernistă, cu linii curbe și motive cu plante, a fost construită în 1916.

Forn des Teatre
Forn des Teatre

Edifici Casasayas

Edifici Casasayas, cele două clădiri gemene aflate în Plaça del Mercat, sunt cu totul deosebite! Cea din stânga, Can Casasayas, a fost proiectată de Francesc Roca i Simó, un mare admirator al lui Gaudi, și construită între 1908-1910. A doua clădire, fosta Pensión Menorquina, este identică primei și a fost construită între 1909-1911 de arhitectul Guillem Reynés.

Influența lui Gaudi se poate vedea în ondulațiile de pe fațadă, care amintesc de Casa Batllo din Barcelona. Balcoanele din fier forjat, motivele florale și formele de fluture împodobesc splendidele fațade. Sunt notabile obloanele in stil tipic Mallorcan.

Edifici Casasayas, Art Nouveau in Palma de Mallorca
Edifici Casasayas, Art Nouveau in Palma de Mallorca
Edifici Casasayas
Edifici Casasayas

Can Forteza Rey

Can Forteza Rey este cu siguranță una dintre cele mai frumoase clădiri moderniste din Palma! A fost construită între 1902-1911, cel mai probabil după planurile proprietarului, José Forteza-Rey. Urma să fie o clădire rezidențială pentru familia Forteza-Rey, iar la etajul 2 se afla clinina dentară a unuia dintre fii.

Fațada este decorată cu ‘trencadís‘, bucăți sparte de mozaic, în stilul lui Gaudi, și fier forjat la balcoane. Plăcile de ceramică de pe fațadă provin de la faimoasa fabrică din Mallorca ‘La Roqueta‘.

Can Forteza Rey este un deliciu absolut, să tot stai să o admiri!

Can Forteza Rey, Art Nouveau in Palma de Mallorca
Can Forteza Rey, Art Nouveau in Palma de Mallorca
Can Forteza Rey, Art Nouveau in Palma de Mallorca
Can Forteza Rey
Can Forteza Rey
Can Forteza Rey
Can Forteza Rey
Can Forteza Rey

Almacenes El Águila

Chiar lipită de Can Forteza Rey se află minunata Almacenes El Águila. A fost construită în 1908 de arhitectul Gaspar Bennàssar i Moner pentru a găzdui magazinul universal El Águila. Ce e deosebit la această clădire este estetica inspirată din mișcarea Secession de la Viena.

E fascinant să privești cele două clădiri, una lângă cealaltă, reprezentând două școli diferite de Art Nouveau!

Almacenes El Águila

Casa de les Mitges

Casa de les Mitges, sau Casa Ciorapilor, e foarte îngustă, iar fațada sa este decorată cu ceramică de la fabrica ‘La Roqueta‘. A fost proiectată de Josep Forteza Rey.

Casa de les Mitges

Can Corbella

Can Corbella a fost construită la sfârșitul secolului 19 în stil Neo-Mudéjar, care a influențat puternic Modernismul Catalan. La parter se afla farmacia Corbella, care a și dat numele clădirii, și care s-a închis în 1985. Astăzi aici se află o brutărie.

Îmi place ernom aerul maur al Can Corbella, stilul acesta arhitectural ne-a rămas în suflet după călătoria în Andaluzia.

Can Corbella
Can Corbella
Can Corbella
Can Corbella
Can Corbella
Can Corbella

Can Coll

Amplasată în minunata Plaça de la Llotja, Can Coll a fost construită în 1907 pentru Maria și Catalina Coll.

Can Coll, Art Nouveau in Palma de Mallorca
Can Coll

Hostal Cuba

Hotel Hostal Cuba e o minunăție Modernistă, construită în 1904, și este și acum un hotel boutique de 4 stele. Se află pe Carrer de Sant Magí 1, în cartierul Santa Catalina, chiar lângă centrul vechi al Palma de Mallorca.

Hostal Cuba, Art Nouveau in Palma de Mallorca
Hostal Cuba

Ferreteria La Central

Ferreteria La Central e un magazin de bricolaj de pe Carrer de Sant Magí 37, o afacere de familie de peste 110 ani. Fațada sa e cu totul impresionantă, balcoanele din fier forjat și decorațiunile de la ferestre îi dau un aer aparte. Pare desprinsă dintr-un basm această casă!

Balcoanele sale sunt chiar cap de afiș pe site-ul Balcons de Palma, îmi plac tare mult ilustrațiile lor, pe care le vând sub formă de tablouri.

Ferreteria La Central, Art Nouveau in Palma de Mallorca
Ferreteria La Central, Art Nouveau in Palma de Mallorca

Obiective turistice în Palma de Mallorca + 10 clădiri Art Nouveau splendide

Simt că am făcut un plan bun pentru Palma de Mallorca și sper să îți placă orașul, pe noi ne-a surprins tare plăcut. Combinația dintre arhitectură splendidă, palmieri, o catedrală imensă, port și atmosfera de oraș european, ne-a cucerit pentru totdeauna!

Vacanță minunată în Palma de Mallorca!


Cazare în Palma de Mallorca

RECOMANDAREA MEA pentru Buget Mic

Hotel Abelay (Hotel 2⭐)
RATING: 8.5 / 2800+ recenzii
✔️Mic-dejun bun
✔️Centru fitness
✔️Parcare privată, 10€ pe zi

RECOMANDAREA MEA pentru Buget Mediu

Ars Magna Bleisure Hotel (Hotel 4⭐)
RATING: 9.0 / 2000+ recenzii
✔️Mic-dejun bun
✔️Piscină exterioară
✔️Parcare în garaj, 20€ pe zi

RECOMANDAREA MEA Boutique/Lux

El Llorenc Parc de la Mar – Adults Only (+16) (Hotel 5⭐)
RATING: 9.2 / 1100+ recenzii
✔️Mic-dejun superb
✔️Piscină infinity pe acoperiș, Spa
✔️Parcare privată, 35€ pe zi


Powered by GetYourGuide

Citește și:


Palma de Mallorca
Străzi din Palma
Palma de Mallorca
Străzi din Palma
Palma de Mallorca
Străzi din Palma
Palma de Mallorca
La Rambla, Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Străzi în Palma
Palma de Mallorca
Străzi din Palma

«

»

1 COMMENT

  • Georgiana

    Superbeeeee imaginile! Tare mult ne-a plăcut Palma de Mallorca si chiar zilele trecute ne gandeam sa o punem din nou pe lista pentru vara.

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro