Search here...
TOP
Paris

Disneyland Paris: cel mai cuprinzător ghid pentru vizita perfectă (II)

Disneyland Paris – (Fotografie de Loren Javier / CC BY-ND 2.0)

Am povestit în prima parte despre cum să îți organizezi vizita la Disneyland Paris, împreună cu o mulțime de ponturi. Acum vreau să îți ofer informații despre cele două parcuri, Walt Disney Studios și Disneyland Park, ca să îți faci o imagine despre ce poți găsi în fiecare.

În primul rând, care sunt cele mai bune atracții de la Disneyland Paris? Lista este desigur subiectivă, și ar putea porni de la cele 9 atracții incluse pe Fastpass (despre care ți-am povestit în primul articol):

  • Phantom Manor
  • Peter Pan’s Flight
  • Ratatouille: The Adventure (Walt Disney Studios)
  • Buzz Lightyear Laser Blast
  • Star Wars Hyperspace Mountain
  • The Twilight Zone Tower of Terror (Walt Disney Studios)
  • Big Thunder Mountain
  • Star Tours: The Adventures Continue
  • Indiana Jones and the Temple of Peril

Aș mai adăuga pe listă Pirates of the Caribbean, mi s-a părut excelent, și am citit că și Crush’s Coaster din Walt Disney Studios e foarte bun. De asemenea, It’s a Small World din Fantasyland mi-a plăcut enorm, chiar dacă e o plimbare lejeră într-o bărcuță, are un mesaj impresionant despre pacea mondială.

Walt Disney Studios

Ne-am dus prima dată în Walt Disney Studios, cu gândul să nu zăbovim foarte mult. Acest parc este dedicat artei şi producţiei cinematografice, un behind-the-scenes al animaţiilor Disney și nu numai. Este împărţit în patru zone numite studio lots, sau platouri, care reprezintă diverse aspecte ale producţiei de film: Front Lot, Toon Studio, Production Courtyard şi Backlot.

Disneyland Paris - Walt Disney Studios

Front Lot

Este intrarea principală a parcului, aici se găseşte Turnul Earful, simbolul parcului, un turn de apă cu urechi de Mickey Mouse similar cu cel de la Walt Disney World din Florida. Curtea de la intrare se numeşte La Place des Frères Lumière şi este un tribut adus fraţilor de origine franceză care au inventat cinematografia. În continuare este o alee cu magazine şi restaurante, construită tematic ca un studio de sunet.

Walt Disney Studios

Toon Studio

Este inspirat din personaje Disney. Se zvoneşte că zona va fi reamenajată tematic şi redenumită Pixar Place, pentru că majoritatea atracţiilor sunt inspirate după animaţii Pixar. Atracţiile de aici sunt:

  • Flying Carpets over Agrabah – asemănător cu ride-ul cu Dumbo, dar zbori pe un covor magic
  • Crush’s Coaster – roller coaster într-o carapace de ţestoasă care te poartă prin lumea lui Nemo (este cea mai apreciată atracție de la Walt Disney Studios)
  • Cars Race Rally – asemănător cu atracţia cu ceşcuţe, dar cu personajele din Cars
  • Trei atracţii cu personaje din Toy Story: Toy Soldier Parachute Drop, Slinky Dog Zig Zag Spin, RC Racer
  • Ratatouille: The adventure – am ales să încercăm Ratatouille pentru că era recent inaugurat (în 2014) şi foarte lăudat. Din păcate la fel s-au gândit şi mulţi alţi vizitatori în acea zi, aşa că am aşteptat vreo oră bună la coadă. Una peste alta a meritat, a fost foarte drăgut, ne-am plimbat în nişte maşinuţe-şoricei, care mergeau independent una faţă de cealaltă spre diverse ecrane, cu efecte 4D, povestea era cu un bucătar care ne urmărea prin restaurantul Gusteau’s şi încerca să scape de noi, şoriceii. Foarte simpatic 😜
  • Art of Disney Animation – aici ne-am dus glonţ, este un platou unde se explică diverse detalii despre cum animaţiile Disney prind viaţă! Era o cameră în care copiii învăţau sa îl deseneze pe Mikey, una cu evoluţia diverselor personaje până să ajungă aşa cum le ştim, erau peste tot scene din filme înrămate sau desene cu prinţesele. Punctul culminant a fost o prezentare interactivă despre cum iau formă personajele, prezentatorii erau un animator live pe scenă şi Mushu (dragonaşul simpatic din Mulan, căruia îi împrumută vocea Eddie Murphy), şi interacţionau unul cu altul! A fost foarte special, ne-a uns pe suflet!

Production Courtyard

Are ca tematică producţia filmelor de la Hollywood. Atracţiile sunt:

  • CineMagique – un show despre istoria cinematografiei ce combină performanţa live a unui actor cu scene de film sincronizate pe un ecran mare
  • Stitch Live! – un show interactiv în care poţi să comunici cu Stitch din Lilo & Stitch
  • The Twilight Zone Tower of Terror – o atracţie cu cădere liberă (de aproape 60m!) cu o poveste inspirată din serial
  • Studio Tram Tour: Behind the Magic – un tur organizat care te plimbă prin platourile filmelor Disney şi ai ocazia să vezi un pic behind the scenes, noi nu am apucat să mergem pentru că aveam doar o zi de vizitat la dispoziţie (recomand sincer organizarea a două-trei zile dacă vrei să vizitezi ambele parcuri)
Walt Disney Studios

The Twilight Zone Tower of Terror, Disneyland Paris

Backlot

Cea de-a patra zonă reprezintă platoul exterior al unui studio şi este dedicată senzaţiilor tari din filmele de acţiune. Are ca atracţii:

  • Armageddon: les Effets Spéciaux – o demonstraţie de efecte speciale bazată pe filmul Armaggedon, îmi pare tare rău că am ratat-o
  • Moteurs.. Action! Stunt Show Spectacular – un show de cascadorii cu maşini, motociclete şi jet ski-uri
  • Noul sediu Avengers este în construcție, se va deschide în 2021!

Găseşti şi pe site-ul lor atracţiile, cu poze şi chiar filme pentru unele, şi de asemenea o hartă ca să te poţi organiza.

Walt Disney Studios

Disneyland Park

După asta am alergat repede spre Disneyland Park, pentru că acolo era miezul poveştii, şi tărâmul fermecat la care visasem! Intrarea în parc se face printr-unul dintre hotelurile din resort, Hotelul Disneyland. Opulent şi maiestuos, este un hotel de 5 stele inspirat din arhitectura victoriană.

Disneyland Hotel

Disneyland Hotel

Primul lucru care te întâmpină după ce treci de hotel este Main Street USA, un orăşel american de la începutul secolului 20, care are de la primărie, la gară, la….. Dar staţi ca nu mă pot abţine!! În capătul străduţei ştiţi ce se înalţă atât de impresionant, cu turnuleţele sale roz, către cerul albastru? Desiiiigur, este castelul Frumoasei din Pădurea Adormită!!! Castelul emblemă pentru Disneyland, pe care îl am deseori ca wallpaper la telefon! Este atââât de minunat, un castel de poveste, cu turle ce se înalţă vertiginos, turnuleţe ornate, acoperişurile de un albastru regal, vitralii şi tapiserii, dar şi elemente inspirate din palate şi monumente franţuzeşti, aduce la viaţă farmecul castelelor din basme!

Înăuntru găsim scene din Sleeping Beauty reproduse în vitralii sau ca statuete. Cu adevărat magic! Castelul se vede din mai toate locurile din parc, având o înălţime de 50m. Dacă ar fi să aleg locul romantic de la Disneyland ar fi acesta, are un iz de „far off places, daring swordfights, magic spells, a prince in disguise” vorba lui Belle, şi îmi inspiră „happily ever after” în fiecare colţişor.

Disneyland Paris

Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, Disneyland Paris

Sunt 5 zone tematice în Disneyland Park: Main Street USA, Frontierland, Adventureland, Fantasyland si Discoveryland. Fiecare zonă are specificul său, are ride-uri de diverse feluri, poveşti la tot pasul, şi dacă ai noroc te întâlneşti şi cu personaje! Nu sunt toate atracţiile deschise mereu, e bine să verifici pe site sau pe aplicație înainte de a merge acolo, ca să ştii la ce să te aştepti. Aruncă un ochi şi peste hartă, să vezi exact cum sunt aşezate 😉.

Main Street USA

Este prima zonă tematică şi are o gară chiar deasupra intrării. De-a lungul străzii sunt tot soiul de magazine şi ateliere decorate în stilul începutului de secol 20, şi mi se pare interesant că fiecare afacere este atribuită unei persoane care a lucrat la Disney şi a contribuit în vreun fel la crearea Disneyland, iar tipul afacerii are legătură cu un hobby de-al lui. Fii cu ochii în patru pe Main Street, şi vezi ce descoperi! Atracţiile sunt:

  • Discovery Arcade – un omagiu adus ideilor, invenţiilor şi viziunilor oamenilor despre viitor
  • Disneyland Railroad – 20 de minute de plimbare în jurul întregului parc condus de o locomotivă cu aburi, cu staţii în fiecare dintre cele 5 zone
  • Horse Drawn Streetcars – tramvaie trase de cai
  • Liberty arcade – povestea construcţiei şi inaugurării Statuii Libertăţii, poveste ce leagă Franţa de SUA

Frontierland

Are ca tematică vestul sălbatic al Americii secolului 19, unde găseşti cowboys, saloane şi toată lumea e în goana după aur. „Aici trăim povestea trecutului ţării noastre. Culoarea, romantismul şi drama Americii de frontieră aşa cum s-a dezvoltat din trasee sălbatice în drumuri, căi ferate, ambarcaţiuni şi civilizaţie. Un tribut pentru credinţa, curajul şi ingeniozitatea pionierilor noştrii care au făcut posibil acest progres” spunea Walt Disney. Atracţiile principale sunt:

  • Big Thunder Mountain, sau big no no cum îi spuneam noi, suntem terorizate de tot ce presupune adrenalină multă, mă rog, mai mult eu 😆
  • Phantom Manor, un fel de casa groazei. Chiar am îndrăznit să mergem aici, nu ştiu ce a fost în capul nostru, că suntem tare sperioase amândouă! A fost drăguţ, nu atât de rău cum ne aşteptam. Uite că la Disneyland îţi poţi depăşi limitele, e loc de dezvoltare personală şi în vacanţă 😜
  • Thunder Mesa Riverboat, o ambarcaţiune care te plimbă pe râu
  • Frontierland Playground, un loc de joacă pentru cei mici, unde se mai ţin şi spectacole
Big Thunder Mountain

Big Thunder Mountain

Adventureland

Este zona care seamănă cu junglele îndepărtate din Africa, Asia, America de Sud și Pacificul de Sud. „Pentru a crea un teren care ar face acest vis realitate”, a declarat Walt Disney, „ne-am imaginat că suntem departe de civilizaţie, în junglele îndepărtate din Asia și Africa.” În Adventureland găseşti aventuri exotice, vegetație luxuriantă de junglă, măşti tribale, tobe de conga, stâlpi totem şi statui de animale exotice. Aici avem ca atracţii:

  • Indiana Jones and the Temple of Peril – un rollercoaster din nou.. pe care Irina a vrut totuşi să îl încerce (o admir şi acum!), am susţinut-o, am stat cu ea la coadă, şi am aşteptat-o la ieşire, era un pic speriată dar mai mult amuzată 😊
  • Pirates of the Caribbean – ca toate celelalte e o atracţie foaarte frumos construită, ne-am plimbat cu barca printr-un fel de peşteră unde piraţii îşi ţineau ascunse comorile, iar la final am avut o uşoaaară coborâre in gol, la care eu m-am panicat maxim!!
  • Adventure Isle – aici te simţi ca în Tomb Raider, ai obstacole de trecut, poteci înguste, un pod suspendat, peşteri înfricoşătoare, secrete la tot pasul
  • Cabana lui Robinson – o cabană în copac construită foarte detaliat, cu rămăşiţe din naufragiul lui Robinson Crusoe
  • Pirate Galleon şi Pirate Beach – labirinturi înţesate de comori ascunse, o peşteră în formă de craniu. Da, am petrecut ceva timp aici 😃

Pirates fo the Caribbean, Disneyland Paris

Fantasyland

A fost tărâmul nostru preferat! Castelul despre care îţi povesteam este aici, pe lângă multe atracţii cu tematica filmelor Disney! „Aici este o lume a imaginaţiei, speranţelor şi visurilor. În acest teren fără vârstă magia şi vremurile cavalerilor renasc, iar basmele devin realitate. Fantasyland este dedicat tinerilor şi celor tineri în suflet, celor care cred că atunci când îşi pun o dorinţă la o stea căzătoare visurile devin realitate” spunea Walt Disney, făcând referire la Pinocchio şi „Wish Upon a Star”.

O să încerc să îmi potolesc entuziasmul, ca să îţi pot povesti! Sau mai bine o să încerc să îl descriu!

Nu ne aşteptam să ne placă atât! Citisem descrierile atracţiilor şi păreau mai mult pentru copii. Poate pentru unii chiar aşa este, dar noi am descoperit în fiecare atracţie dedicarea şi pasiunea cu care Walt Disney a gândit acest parc, i-am simţit spiritul în fiecare colţişor, chiar am pătruns într-o lume de poveste plină de magie, cântec şi happy endings!

Atracţiile sunt:

  • Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, aici începe Fantasyland
  • Labirintul lui Alice – un labirint în care era totul cu capul în jos, nu deosebeai stânga de dreapta, şi Regina de inimă roşie te surprindea de după un gard viu şi striga „off with their heads”
  • Albă ca Zăpada – în stilul lui Disney, un trenuleţ te poartă prin diverse cămăruţe cu scene din filmul animat
  • Dumbo – aici te urci într-un Dumbo tot al tău, te învârţi şi controlezi tu cât să se ridice în aer. Normaaaaal că am stat la coadă să ne dăm, cum altfel?!
  • Caruselul lui Lancelot – un carusel atât de frumos, desprins din basme. Din păcate, era închis când am fost noi, mi-ar fi plăcut teribil să îl încerc
  • Călătoriile lui Pinocchio
  • Mad Hatter’s Tea Cups
  • Pavilionul Prinţeselor, unde poți face cunoştinţă cu o prinţesă Disney! Din păcate nu am avut timp să trecem, aveau un orar fix. Dar am aflat care este my dream job! 😃
  • Peter Pan’s Flight – îţi iei zborul într-o bărcuţă şi te plimbi printre scene recreate din Peter Pan. Cel mai mult m-a impresionat atunci când „zburam” într-o cameră cu multe beculeţe, Big Ben şi Tower Bridge în miniatură pe podea, şi chiar mi-a dat senzaţia că zbor deasupra Londrei!
  • It’s a Small World – aici chiar nu intenţionam să intrăm, şi până la urmă a fost atracţia care ne-a marcat cel mai mult! Te plimbi într-o bărcuţă şi cânţi „It’s a small world” alături de peste 300 de păpuşi animate îmbrăcate în costume tradiţionale din lumea întreagă. Cântecul a fost compus de fraţii Sherman (ai văzut Saving Mr Banks? ei sunt) în preajma crizei rachetelor din Cuba din 1962, ceea ce a influenţat mesajul despre pace mondială şi înfrăţire. Atracţia a debutat la Târgul Mondial de la New York din 1964 în pavilionul UNICEF şi a avut un succes imens.

Discoveryland

Este asemănător cu Tomorrowland din alte parcuri Disney, însă pune accent pe viziunile despre viitor ale lui Jules Verne. Walt Disney era de asemenea un futurist, în acea perioadă se puneau bazele călătoriei în spaţiu, iar prin atracţiile din această zonă el îşi dorea să ofere o întrezărire a viitorului. Cu toate astea, evoluţia ştiinţei a lăsat zona Tomorrowland parţial în trecut, dar cei de la Walt Disney Company au declarat că vor să ia măsuri ca Tomorrowland să nu ajungă Yesterdayland. O glumă pe tema asta au făcut în filmul animat Meet the Robinsons (2007), plasat in 2037, în care există un parc de distracţii numit Todayland, cu atracţii ca Space Mountain 🙂.

Atracţiile din Discoveryland sunt:

  • Autopia – un traseu unde conduci o maşină futuristă, aşa cum fusese gândită în anii ’50
  • Buzz Lightyear Laser Blast – am fost Junior Space Rangers şi l-am ajutat pe Buzz într-o misiune, trebuia să tragem cu pistoalele cu laser în cât mai multe ţinte şi să facem puncte, vai cât ne-am distrat!!
  • Misterele Nautilus – submarinul Căpitanului Nemo
  • Orbitron – atracţie inspirată din desenele cu sistemul solar ale lui Leonardo da Vinci
  • Star Wars Hyperspace Mountain – roller coaster pentru amatorii de senzaţii tari, transformat din Space Mountain
  • Welcome to Starport: A Star Wars Encounter – întâlnire cu personaje din Star Wars
  • Star Tours: The adventures continue – o simulare Star Wars foarte amuzantă, un ride 4D care îţi dă senţaţia că zbori prin spaţiu.. cu un pilot începător. Am râs foarte mult. Am ajuns destul de târziu aici, şi ne-a invitat o fată să intrăm, că nu era timp de aşteptare, fiind puţini oameni. Noi nu ştiam exact ce este, şi am intrebat-o de vreo trei ori dacă e periculos, dacă are căderi în gol, dacă e stil rollercoaster 😄

Informaţii despre atracţii care sunt închise, dar şi poze pentru fiecare, şi câteva filme, găseşti pe site-ul lor.

Disneyland Paris

Buzz Lightyear Laser Blast

Disneyland Paris: cel mai cuprinzător ghid pentru vizita perfectă

Cred că am scris cel mai cuprinzător ghid pentru a îți organiza vizita la Disneyland Paris! Sper să te ajute sugestiile mele să alegi cele mai bune opțiuni pentru tine, inclusiv să economisești ceva bani dacă îți dorești. Am identificat câteva oportunități de economie și intenționez să le pun în practică, sper, cât mai curând! Căci m-am molipsit de la poveștile pe care le-am citit și m-am entuziasmat peste măsură documentând acest articol! Abia aștept să revin în cel mai fericit loc de pe pământ! Poate ne vedem acolo!

Cum.. nu ţi-ai făcut încă planuri să mergi la Disneyland? După tot ce am povestit aici? Eu deja îmi scriu demisia, îmi fac bagajele şi mă duc să aplic pentru o prinţesă Disney!


Citește și: Disneyland Paris: cel mai cuprinzător ghid pentru vizita perfectă (I)

Disneyland Paris: cel mai cuprinzător ghid pentru vizita perfectă

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro