Search here...
TOP
Coasta de Vest

Cele mai frumoase obiective din San Francisco

San Francisco

Golden Gate Bridge în San Francisco

San Francisco este oraşul care mi-a plăcut cel mai mult de pe Coasta de Vest a Statelor Unite, dintre zonele urbanizate să zicem. Am mai povestit că ceea ce m-a impresionat cu adevărat în State a fost natura. E o ţară imensă, şi are o mulţime de zone naturale aproape neatinse de om, zone seculare, milenare, ce te copleşesc prin măreţia lor. Canioane enorme, păduri de arbori sequoia, parcuri naţionale nesfârşite.

Apoi sunt oraşele, cu o istorie de câteva secole, în cel mai bun caz. În mare parte construite după 1900, ba chiar după 1950. Venind din Europa, unde e atât de multă istorie şi cultură la fiecare pas, acolo pare totul foarte superficial. Am văzut Seattle, Portland, LA, Vegas (unde întreg Strip-ul e construit după 1990), am trecut prin Salt Lake City. Toate au o vibraţie nouă, seamănă oarecum între ele, mi-a fost greu să identific şi să simt spiritul local.

San Francisco, un oraş cu o savoare aparte

Însă San Francisco m-a impresionat. E diferit. Construit pe dealuri, cu străzile sale în pantă, cu casele în stil victorian foarte colorate, cu tramvaiul vechi pe cabluri, cu podul Golden Gate care e printre cele mai fotografiate poduri din lume, cu deschidere spre ocean şi spre golful San Francisco. Toate aceste elemente se îmbină şi reuşesc să creeze un quelque chose care fac San Francisco unic.

Noi glumeam şi spuneam că e singurul oraş mai „european” din toată SUA, însă ne formasem această părere tocmai pentru că, spre deosebire de alte oraşe americane, San Francisco are o identitate aparte, are un spirit şi un suflu anume pe care le simţi imediat cum intri pe Golden Gate Bridge. Exact cum se întâmplă în Europa, unde fiecare oraş are o identitate puternică, o savoare anume.

Mai departe îţi prezint cele mai frumoase obiective din San Francisco. Cum te-am obişnuit, am mai multe filmări decât poze din excursia mea din State, aşa că te invit să arunci o privire şi peste filme, în unele cazuri sunt mult mai relevante (de exemplu Alcatraz, pentru care m-am trezit că am o singură fotografie din interior, şi aceea cu duşurile, nici măcar cu celulele!).

Podul Golden Gate

Podul Golden Gate e foarte, foarte frumos! Pe el se face intrarea în San Francisco, dinspre nord. E un simbol puternic al oraşului, şi chiar al SUA. Ca să îl fotografiem în toată splendoarea, am fost la Golden Gate Bridge vista point, la nord de pod.

San Francisco

Împreună cu verişoara mea Simona la Golden Gate Bridge vista point

San Francisco

San Francisco

San Francisco

San Francisco

Lombard Street

Strada Lombard e faimoasă în lume pentru forma ei! E o stradă în zig zag, făcută în acest fel pentru că panta e mult prea abruptă pentru a fi coborâtă direct. A fost declarată cea mai întortocheată stradă din lume! Vezi în filmul de la final şi cum am coborât cu maşina pe ea (spoiler: foaaarte încet 😂).

San Francisco

San Francisco

Străzile în pantă

După cum îţi spuneam, San Francisco e construit pe dealuri, şi aproape toate străzile sunt în pantă. Ca nişte topogane cu apă, străduţele şerpuiesc jucăuşe printre clădiri. Vorba vine şerpuiesc, pentru că străzile sunt dispuse în grilă, la fel ca în restul SUA. E o reală provocare să conduci acolo, unele străzi sunt destul de abrupte. Şi mai rău e să opreşti în rampă înaintea unei intersecţii, ca să cedezi trecerea. Dar sunt fascinante, şi cu totul specifice oraşului.

San Francisco

Stradă în pantă în San Francisco. În larg se vede Alcatraz

San Francisco

San Francisco

San Francisco

Tramvaiul pe cablu din San Francisco

Tramvaiul pe cablu este un alt element faimos şi emblematic pentru San Francisco. Sistemul este ultimul din lume care e operat manual! Sunt 3 linii de tramvaie pe cablu, şi deşi sunt folosite şi de localnici pentru transport, în cea mai mare parte sunt folosite de turişti. Ne-am urcat şi noi într-un tramvai, şi a fost o călătorie tare plăcută pe dealurile interminabile ale oraşului.

Plimbare cu tramvaiul pe cablu in San Francisco

Stiai ca in San Francisco este ultimul sistem cu tramvaie pe cablu operate manual din lume? Ne-am bucurat in plimbarea noastra de tot ce are San Francisco mai bun de oferit, strazi in panta, case in stil victorian colorate, experienta in sine cu tramvaiul. Toate elemente emblematice ale orasului american.

Posted by Designed to travel on Friday, June 30, 2017

 

San Francisco

San Francisco

Panorama San Francisco

E un oraş tare frumos şi e păcat să nu îl vezi şi de departe. Un loc potrivit este punctul de belvedere al Golden Gate Bridge despre care am vorbit mai sus. Un alt loc în care noi ne-am dus este pe Treasure Island, o mică insulă pe care ajungi trecând San Francisco – Oakland Bay Bridge, un alt pod ce leagă peninsula pe care se află San Francisco de continent. E interesant că pe acest pod se circulă pe două niveluri, fiecare având un sens diferit.

Un alt punct de belvedere asupra oraşului, pe care trebuie neapărat să îl bifezi, este de pe feribotul către insula Alcatraz, şi desigur de pe Alcatraz!

San Francisco

Podul Bay Bridge – sens către San Francisco cu 4 benzi

San Francisco

Privelişte spre San Francisco de pe Treasure Island

San Francisco

San Francisco

Vedere din feribotul către Alcatraz

San Francisco

Aşa se vede San Francisco de pe insula Alcatraz

Alcatraz

La 2 kilometri de San Francisco se află pe o insuliţă fosta închisoare de maximă securitate Alcatraz, acum devenită obiectiv turistic. Aici am avut parte de cel mai bun audio ghid din viaţa mea! E extrem de bine organizat, nu am cuvinte să îi laud suficient!!

După o cursă nebună prin oraş, ca să prindem feribotul pentru care rezervasem deja bilete, am reuşit în sfârşit, cu sufletul la gură, să ne îmbarcăm. Şi cînd spun cursă nebună poate te gândeşti la ceva în genul Fast and Furious… Ei bine nu.. Mai degrabă am stat în trafic. San Francisco e extrem de aglomerat, un sfat din inimă este să îţi aloci suficient timp ca să te deplasezi dintr-o parte în alta 😊.

San Francisco

Pe feribot

San Francisco

Insula Alcatraz

San Francisco

Ajunşi pe insulă, am primit fiecare câte un ghid audio. Şi de aici a început o poveste fascinantă. O voce calmă îmi spunea în căşti pe unde să merg. Apoi îmi relata întâmplări despre locul respectiv. „Opreşte-te în faţa celulei x. Aici a fost închis Al Capone între anii cutare.” Sau „În celula asta au plănuit prizonierii cutare să evadeze, eveniment despre care s-a făcut nu ştiu ce film. Au reuşit să ajungă pe ţeava aceea de sus, etc”, iar în acelaşi timp mă uitam în jur şi vedeam exact despre ce este vorba.

Vocea caldă mai povestea că în zilele frumoase de vară, când bătea vântul dinspre oraş, se auzeau glasurile vesele ale oamenilor ieşiţi la promenadă în Fisherman’s Wharf. Era un lucru foarte dur pentru prizonieri, simţeau că sunt atât de aproape de libertate, dar le e imposibil să o atingă.

San Francisco

San Francisco

Am aflat foarte multe lucruri de la acel audio ghid, despre viaţa în închisoare, cum se organizau cu mesele, cum ieşeau în curte. Am auzit declaraţia ultimului prizonier care a părăsit Alcatraz, în 1963. A fost cu totul şi cu totul fascinant ghidul!

Alcatraz

Astazi te asaltez cu clipuri din San Francisco :). Acum despre vizita la Alcatraz. Am mult mai multe să îţi spun în articolul pe care il voi publica diseară 😉

Posted by Designed to travel on Friday, June 30, 2017

Fisherman’s Wharf şi Pier 39

Fisherman’s Wharf, sau cheiul pescarului, e un cartier foarte popular printre turişti. E o zonă plină de magazine, restaurante şi street food, chiar pe malul golfului. Ne-am plimbat un pic pe aici, şi atmosfera e tare distractivă, ca de bâlci. Pier 39 e faimos în special pentru că o colonie de lei de mare s-a stabilit aici cu ceva timp în urmă. Stau leneşi la soare, şi ne-am amuzat să vedem doi dintre ei cum se băteau pe un loc pe platformă.

Pier 39 in San Francisco

Lei de mare jucăuşi la PIER 39 în San Francisco 😀

Posted by Designed to travel on Friday, June 30, 2017

San Francisco

Lei de mare la Pier 39

San Francisco

San Francisco

Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get. La restaurantul Bubba Gump Shrimp, inspirat din Forrest Gump (1994).

Painted ladies, şi alte case în stil victorian din San Francisco

În secolul 19 s-au construit foarte multe case în stil victorian în San Francisco, şi multe dintre ele au supravieţuit cutremurelor şi demolărilor. În 1970 a început aşa zisa mişcare coloristă, şi majoritatea acestor case vechi au fost vopsite în culori fel şi fel. Cele mai faimoase sunt Painted Ladies, o serie de case vis-a-vis de Alamo Square, care au devenit un simbol pentru oraş. Cum povesteam aici, Painted Ladies apar în genericul de la serialul Full House, şi când am fost acolo am făcut şi eu o poză full-house-wannabe, chiar în parcul Alamo.

San Francisco

Case în stil victorian în San Francisco

Viaţa ca în filme - vacanţa mea în SUA

Painted Ladies, San Francisco

Chinatown

Chinatown, cartierul chinezesc, este oriunde o atracţie, iar San Francisco nu face excepţie. Multă zarvă, decoraţiuni chinezeşti, multe magazine cu.. chinezării. E interesant să îl vezi, dar dacă nu ai foarte mult timp la dispoziţie aş zice că nu e un must-see.

San Francisco

În China Town, San Francisco

San Francisco

China Town

Palace of Fine Arts

Palace of Fine Arts e o clădire deosebită, care găzduieşte opere de artă, şi e un loc popular pentru nunţi şi şedinţe foto de nunţi. Noi am fost acolo doar să vedem grădinile şi clădirea, şi să ne facem câteva poze. E o zonă foarte frumoasă şi liniştită.

San Francisco

Palace of fine Arts

San Francisco rules!

Nu ştiu dacă am reuşit să te conving (sper că da!), dar San Francisco e unul dintre cele mai frumoase oraşe de pe Coasta de Vest a SUA. Peisajul său deluros e unic, nu e chiar uşor să îl iei la pas, cu atâtea urcuşuri şi coborâşuri, dar plimbarea cu maşina sau chiar cu vechiul tramvai pe cabluri e minunată. Abia aştept să aud şi impresiile tale!

p.s. filmul de mai jos e un mic rezumat al întregii mele experienţe în San Francisco 😉

Citeşte şi:

«

»

2 COMMENTS

 • mirela16

  Diana, ce norocoasa esti ca ai ajuns prin locurile acelea superbe, iar noi suntem bucurosi ca le vedem datorita tie😊
  Felicitari pentru articol😊😊

  • Diana
   AUTHOR

   Mersi, Mirela, si eu ma simt tare norocoasa!

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro