Search here...
TOP
Coasta de Vest

Hoover Dam, o minune a ingineriei civile din lumea modernă

Hoover DamSe spune că Hoover Dam, barajul de pe râul Colorado, este o minune a ingineriei civile. Când am ajuns acolo şi l-am văzut nu am putut decât să exclam: uau! Este o construcţie imensă!

La o înălţime de 221 metri şi o lungime de 379 metri, a fost construit în anii ’30, şi numit după fostul preşedinte Herbert Hoover. A fost gândit pentru a stăvili râul Colorado, dar şi pentru a iriga pământul uscat din vestul ţării, şi de asemenea pentru a produce energie electrică. Rămâne până în ziua de azi una dintre cele mai mari construcţii de beton din lume, şi a 38-a cea mai mare hidrocentrală.

Hoover Dam este inclus în lista de minuni ale ingineriei civile, alături de Eurotunelul dintre Franţa şi Anglia, Empire State Building, Golden Gate Bridge (San Francisco), canalul Panama şi altele.

Hoover Dam

Fotografie de Airwolfhound / CC BY-SA 2.0

Faimosul baraj se află la 50-60 km de Las Vegas, pe drumul către Grand Canyon. În lunga noastră călătorie pe coasta de Vest ne-am oprit şi aici să vedem minunăţia.

Aşadar lăsăm în urmă deşertăciunea Nevadei, cu oraşul său emblemă, Vegas-ul plin de lumini şi răsărit ca de nicăieri în mijlocul pustietăţii, şi dăm nas în nas cu deşertăciunea din Arizona. Nu-i nimic, ne prieşte căldura sudului, după frigul şi ploaia pe care le-am tras în nord.

Arizona

Arizona

Ce mi s-a părut foarte interesant este că Hoover Dam se află exact la graniţa dintre Nevada şi Arizona. Dacă ai văzut vreodată harta statelor americane ai observat probabil că sunt împărţite în linii drepte. Aici este una dintre puţinele excepţii, graniţa fiind trasată de-a lungul râului Colorado.

Hoover Dam

Ajungem la faţa locului, ne facem şi noi selfie-uri ca tot omul, când un american intră brusc în vorbă cu noi (americanii sunt de fel tare prietenoşi) şi ne povesteşte că Arizona nu ţine cont de daylight savings. Adică nu trece la ora de vară în martie, ca să o schimbe la loc în octombrie. Este unul din puţinele state americane care au renunţat la această practică, dar renunţarea la ora de vară pare că prinde avânt în lume.

Asta ne-a zăpăcit un pic. Deci am trecut din Nevada în Arizona, mergând spre dreapta şi schimbând fusul orar. Însă ora a rămas aceeaşi. Apoi mergând mai departe spre nord, am trecut în Utah, şi abia atunci s-a schimbat ora. Ne-a dat ceva peste cap, pentru că nu eram siguri cât e ceasul, făcusem programare la o anumită oră pentru un tur în Antelope Canyon, şi nu mai ştiam dacă ajungem. A trebuit să sunăm la cei care organizau turul, să ne asigurăm ce oră e la ei, ca să punem cap la cap toată povestea. Până la urmă a mers totul bine 😀.

Hoover Dam

Hoover Dam

Şi pentru că un film face cât o mie de poze, şi te introduce mult mai bine în atmosfera locului (dar şi pentru că am mai multe filme din SUA decât poze!) te las la final cu un scurt filmuleţ.

Tu ai văzut Hoover Dam? Cum ţi s-a părut?

TAGS:,

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro