Search here...
TOP
Coasta de Vest

Antelope Canyon e de o frumuseţe ireală

Fotografie de Anthony Quintano / CC BY 2.0

Antelope Canyon nu e foarte cunoscut ca atracţie. Este un wallpaper foarte popular, însă cred că mulţi nu ştiu ce reprezintă. Peisajul deşertic, cu forme misterioase, pare efectiv de pe altă planetă. Sunt tare recunoscătoare că am fost în SUA să îl văd, este unul dintre locurile care mi-au plăcut cel mai mult din ce am văzut pe Coasta de Vest. Cărările şerpuite şi formele parcă sculptate în stâncă sunt fascinante, şi îţi vine greu să crezi că natura singură a creat această capodoperă.

Formarea Antelope Canyon

Antelope Canyon s-a format prin eroziunea stâncii de către torente puternice de apă, care treceau prin canion şi îl inundau. Timp de ani întregi şuvoaiele de apă au şlefuit roca, ce a căpătat astfel aceste forme fluide, aproape ireale.

Este în statul Arizona, aproape de fratele său mai mare şi mai cunoscut, Grand Canyon. Între cele două sunt vreo 200 km.

Inundaţiile mai au loc şi astăzi, în special în sezonul musonic, când ploile abundente formează o cantitate masivă de apă în amonte, care se transformă într-un torent ce vine violent peste canion. În 1997 a fost un astfel de incident, în care au murit câţiva turişti, şi de atunci regulile de vizitare au devenit extrem de stricte.

Vizitarea Antelope Canyon

Nu poţi vizita Antelope Canyon decât în cadrul unui tur organizat, în special din motive de siguranţă. Dar crede-mă că e mai bine, deoarece canionul e în deşert, şi ajungi acolo cu maşina celor de la tururi, sigur nu vrei să îţi umpli propria maşină de nisip.

Antelope Canyon

Pe drum spre Antelope Canyon

Antelope Canyon

Pe drum spre Antelope Canyon

Canionul are două segmente, Upper Antelope Canyon şi Lower Antelope Canyon. Upper e foarte uşor de parcurs, tot traseul este la nivelul solului, te plimbi practic pe fundul nisipos al canionului. Majoritatea turiştilor îl aleg pe acesta. Indienii navajo îl numesc Tsé bighánílíní, adică „locul unde apa trece prin stâncă”.

Lower e la câţiva km distanţă de Upper, şi e mai dificil de străbătut, sunt scări metalice de urcat, unele locuri sunt destul de strâmte, şi ca distanţă e mai lung. Dar şi mai spectaculos. Este preferatul fotografilor profesionişti, însă turiştii nu prea se aventurează pe el.

Eu am fost pe Upper Antelope Canyon, şi aveam din timp rezervat un tur cu una dintre companii. Ceea ce îţi recomand şi ţie, ei spun că se vând locurile chiar cu ceva luni înainte. Deci cu cât rezervi mai repede cu atât mai bine. Găseşti aici companiile la care poţi rezerva un tur. Întreg ţinutul este al indienilor Navajo, şi tot ei organizează tururile. Preţurile sunt între 45-50 de dolari pentru un adult. Destul de scump, dar crede-mă că merită până la ultimul cent, canionul e incredibil! Există şi tururi fotografice, pentru fotografi profesionişti, care se desfăşoară în anumite momente ale zilei, când lumina crează jocuri de culori şi umbre spectaculoase.

Antelope Canyon

Plimbare prin canion

Aşadar ne-am urcat entuziasmaţi cu un ghid într-un pick-up truck, care avea în spate două banchete lungi, şi am mers vreo 20 de minute prin deşert până la Antelope Canyon. Acolo ne-am plimbat împreună cu ghidul, care ne-a povestit un pic despre istoria canionului, şi ne-a arătat la fiecare oprire diferitele forme care par că se crează în stâncă, în funcţie de unghiul din care le priveşti: inimă, lumânare, şi altele. Ne-a lăsat să mergem în ritmul nostru, să facem poze, ba chiar ne-a făcut şi ea câteva poze. La un moment dat a aruncat cu nisip pe una dintre roci, ca să surprindem în fotografii o cascadă de nisip curgător. Ne-am plimbat cu totul fascinaţi printre mulţimea de crevase întortocheate. În total am petrecut în canion aproape o oră. După aceea, drumul înapoi prin deşert a durat încă 20 minute.

Antelope Canyon

Antelope Canyon este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ! Îţi las un scurt clip, în anticiparea articolului de azi. 😀

Posted by Designed to travel on Tuesday, June 27, 2017

 

Antelope Canyon

În spatele meu e faimoasa „lumânare” ce prinde contur din stâncă

Antelope Canyon

„Inima” canionului

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon

E indicat să ai apă la tine, şi nu ai voie cu rucsace voluminoase sau selfie sticks. Şi îţi sugerează să nu schimbi obiectivele la aparat, pentru că este foarte mult praf în canion.

Antelope Canyon e de o frumuseţe ireală

Pare un peisaj marţian, cu roca roşiatică şi formele fluide şi întortocheate, parcă şlefuite de o mână artistică. Antelope Canyon e unic în lume. E uluitor, şi cu greu îţi vine să crezi că există cu adevărat, chiar şi atunci când eşti acolo şi îl poţi atinge. Lower Canyon mi se pare şi mai spectaculos, arată şi mai ireal, cu forme atât de întortocheate, încât mintea concepe cu greu cum a putut apa să vină cu atâta forţă, şi să formeze vârtejuri, pentru a da naştere la asemenea minunăţii! După cum am mai spus, natura este de departe cea mai impresionantă în Statele Unite.

Pentru a te delecta mai departe (şi pentru că nu am aparate, obiective, sau skill-uri ca să fac asemenea fotografii), am creat un board pe Pinterest cu poze fantastice cu Antelope Canyon, atât Upper cât şi Lower.

Antelope Canyon - Pinterest

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Citeşte şi:

 

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro