Search here...
TOP
Atena Inspirație

Obiective în Atena: ce să vizitezi într-o singură zi

Atena, Grecia

Obiective în Atena: ce să vizitezi într-o singură zi

Ce obiective să vizitezi în Atena dacă ai o singură zi la dispoziție? Nu zic că o zi e suficientă pentru splendida capitală a Greciei, dar poate te găsești și tu în aceeași situație cu mine. Eu am fost cu serviciul în Atena 5 zile, dar am avut doar ziua de duminică la dispoziție pentru a vizita orașul. Am profitat din plin și m-am plimbat de dimineața până seara, încercând să acopăr obiectivele principale.


Sugestii de cazare în Atena. Eu am stat la Grand Hyatt Athens, un hotel fantastic, cu restaurant și piscină pe acoperiș și o super priveliște spre Acropole, însă e cam departe de centru (sunt 2km până în centru, dar se pot face pe jos). Am făcut o selecție de mai multe hoteluri centrale (însă nu în zona Omonia, care nu e prea prietenoasă):


Atena e un oraș controversat

Atena este un oraș controversat din câte îmi dau seama. Are într-adevăr farmecul inegalabil al unei civilizații antice, dar are și părți mai puțin plăcute. Am înțeles că sunt zone în care nu prea te simți în siguranță (Omonia și Victoria de exemplu), orașul e plin de hoți de buzunar destul de insistenți, de droguri și prea puțin de poliție. Citește aici experiența Iuliei de la egodiary.com despre cum a fost jefuită de două ori în metroul Atenei. Eu nu am călcat în Omonia și nu am fost cu metroul, dar în piața Syntagma m-a abordat un tip, care m-a și urmărit o vreme, eu l-am ignorat dar mă cam speriasem. În orice caz era multă lume în jurul meu.

Traficul este de asemenea o problemă destul de mare. Îmi povestea un taximetrist că întreaga Grecie are o populație de 11 milioane, dintre care 6 milioane sunt în Atena (și zonele înconjurătoare). Wiki văd că anunță 3.7 milioane în zona metropolitană, dar tot înseamnă un oraș extrem de aglomerat. Și desele proteste iarăși pun probleme turiștilor. Am auzit de multe ori de trafic în comun blocat, și o prietenă bună de-ale mele s-a găsit în Atena chiar în mijlocul unei manifestații și a ripostei poliției, aproape a fost gazată și nu mai știa în ce direcție să fugă.

În plus, auzisem multe păreri că nu e un oraș deosebit și că e foarte murdar. Cu toate astea, m-am dus acolo cu mintea deschisă și recunosc că ce am văzut, în doar o singură zi, mi-a plăcut foarte mult. Cu siguranță a avut de-a face și ghidul de la Acropole, am luat un tur ghidat și am aflat o mulțime de povești din istorie și mitologie, care au făcut totul magic!

De vizitat în Atena într-o zi

Așa că hai să îți povestesc un pic despre obiectivele pe care le-am vizitat eu în Atena și de ce mi-a plăcut orașul atât de mult. Știu sigur că mai sunt foarte multe temple și alte atracții de văzut, dar dacă ai o singură zi în Atena, cum am avut și eu, merită să le vezi măcar pe acestea. Este de asemenea ordinea în care le-am văzut eu, așa că e și o sugestie de itinerariu.

Am scris ceva despre fiecare, dar hai să îți dau și varianta pe scurt a itinerariului: Acropole, Turnul vânturilor, Biblioteca lui Hadrian, Agora antică, cartierul Monastiraki, Piața Syntagma, Stadionul Panathenaic, Arcul lui Hadrian, Templul lui Zeus Olimpianul, cartierul Plaka, Muzeul Acropole. Uite itinerariul și pe google maps aici.

Dacă ai mai mult timp la dispoziție în Atena, poți face câteva tururi interesante pe diverse tematici, mai jos sunt câteva care mi-au atras atenția:

Dar sunt și multe opțiuni pentru excursii de o zi în afara Atenei, în locuri faimoase cu o mitologie aparte:

Acropole

Dacă e să vezi un singur lucru în Atena, acesta trebuie să fie Acropole! Aici vei reuși cu adevărat să intri în atmosfera glorioasă a vechii cetăți antice! Eu am vizitat alături de un ghid, ceea ce îți recomand și ție, e tare interesant să ți se explice lucrurile pe care le vezi și să afli povești de tot felul!

Utile:

 • Biletul pentru Acropole costă 20€, însă există un bilet combo de 30€ care îți permite să intri la Acropole, Agora romană, Teatrul lui Dionisos, Kerameikos, Templul lui Zeus Olimpianul și Biblioteca lui Hadrian.
 • Încearcă să nu mergi la prânz ci cât mai dimineață, ca să nu prinzi soarele arzând, și nu uita să iei apă la tine.
 • Pentru ghidul de la Acropole eu am plătit 10€. Mă așezasem la coadă pentru bilete, când a trecut pe lângă coadă o doamnă care striga despre tururile ghidate, mai exact cine voia la un tur ghidat trebuia să plătească 10€ în plus și nu mai stătea la coadă.
 • Pentru a evita cozile la bilete, care pot deveni destul de lungi la orice oră, poți să îți cumperi bilet online
 • Intrarea la Acropole se face prin trei locuri: aici, aici sau aici. Eu am ales intrarea vis-a-vis de Muzeul Acropole, și am ieșit pe la una dintre celelalte două ca să merg mai departe spre cartierul Monastiraki
 • Poți rezerva deja un tur ghidat penru grupuri mai mici
Obiective în Atena - Acropole

Coadă la intrarea la Acropole

Obiective în Atena

Biletul combo de 30€ include aceste atracții

Acropole vine de la cuvintele grecești akron, ce înseamnă cel mai înalt loc, și polis, oraș. S-au descoperit dovezi că dealul a fost locuit încă din 4000 î.Hr., însă Pericle a fost cel care a coordonat în secolul 5 î.Hr. construcția celor mai importante construcții, inclusiv Partenonul, Erehteionul, Propylaia și Templul Atenei Nike.

Ghidul ne-a povestit cum în trecut oamenii, în căutarea unui loc pentru ridicarea unei așezări, alegeau de obicei cel mai înalt deal, căci era mai ușor de apărat. Însă acesta nu e cel mai înalt deal din Atena, ci dealul Lycabettus. Au ales totuși Acropolele datorită cristalelor minerale pe care le-au găsit aici în sol. Se știa încă de pe atunci despre puterea cristalelor asupra corpului uman, și au considerat că este foarte sănătos să locuiască deasupra acestor cristale. Chiar ne-a arătat cristalele în sol, sunt vizibile și astăzi.

Partenon

Este un fost templu dedicat zeiței Atena, patronul orașului, finalizat în 438 î.Hr. Ghidul ne-a spus multe povești despre armonia construcției, despre proporția coloanelor care sunt în număr de 8 la intrare (spre deosebire de majoritatea templelor, care au 6), iar pe lateral au 8×2+1 (17), despre marmura din care a fost construit, care avea o anume rezonanță. A fost foarte impresionant și te las să descoperi mai multe povești la fața locului.

În 1687, când Atena era sub stăpânire otomană, templul a fost bombardat de venețieni și a fost avariat destul de grav, atât clădirea cât și sculpturile sale. Între 1800 și 1803 Thomas Bruce, conte de Elgin, a scos de acolo mai multe sculpturi ce supraviețuiseră, cu permisiunea Imperiului Otoman, în ideea de a le restaura. Le-a vândut însă către British Museum din Londra, unde sunt și acum expuse. Acesta e un motiv de tensiune între guvernul grec și cel britanic, căci din 1983 grecii s-au angajat să recupereze sculpturile și să le readucă acasă.

Atena, Grecia - Partenon

Magnificul Partenon, Atena

Obiective în Atena - Partenon

Partenon

Erehteion

Templul a fost finalizat în 406 î.Hr. și este dedicat Atenei și lui Poseidon. Este cunoscut pentru porticul său cu cariatide, faimosul Portic al Fecioarelor, cu 6 coloane sub formă de femei (cariatide). Una dintre cele 6 cariatide a fost luată de Lordul Elgin și e acum la British Museum în Londra. Celelalte 5 statuete se află în original la Muzeul Acropolelui, cele de la templul Erehteion fiind replici. Le-am văzut și eu la muzeu, sunt superbe, iar piedestalul pentru a șasea este gol..

De curiozitate m-am uitat peste fotografiile mele de la British Museum și am fost tare surprinsă să găsesc o poză chiar cu cariatida de la Erehteion! Desigur că nu știam povestea ei. La British Museum au o galerie întreagă cu statuete de la Partenon, din păcate nu cred că vor renunța la ele prea ușor..

Obiective în Atena - Templul Erehteion

Templul Erehteion

Obiective în Atena

Cariatidele în original la Muzeul Acropole

Obiective în Atena

Cariatidele în original la Muzeul Acropole

Obiective în Atena - British Museum Londra

La British Museum din Londra în 2011 – sala „Parthenon”

Obiective în Atena - British Museum Londra

Cea de-a șasea cariatidă de la Erehteion, la British Museum în Londra

Propileele

Propileele reprezintă o intrare monumentală a unui templu. Cele de aici de la Acropole sunt cele mai cunoscute, și sunt masive și impunătoare și astăzi, chiar dacă în ruine.

Obiective în Atena - Propilee

Propileele

Obiective în Atena - Propilee, Acropole

Vedere dinspre Propilee spre oraș

Obiective în Atena - Propilee

Propileele văzute dinspre Partenon

Obiective în Atena

Cum ar fi putut arăta Propileele pe vremea când erau intacte – un desen din secolul 19

Templul zeiței Atena Nike

Micul templu este chiar în dreapta propileelor, până să urci scările complet. A fost construit în 420 î.Hr. și dedicat zeiței Atena Nike, nike însemnând victorie în greacă. Cetățenii o venerau pe Atena în această formă, drept victorioasă în război, în speranța câștigării lungului război peloponesiac pe care îl purtau împotriva spartanilor și aliațor acestora.

Obiective în Atena - Templul zeiței Atena Nike

Templul zeiței Atena Nike

Teatrul lui Dionisos și Odeonul lui Herodes Atticus

Pe lângă aceste patru atracții care se găsesc pe deal, la baza dealului mai sunt ruinele a două teatre. Teatrul lui Dionisos este considerat primul teatru din lume și locul unde s-a născut tragedia greacă, având la vremea sa 17.000 de locuri și acustică excelentă. A fost folosit ca teatru încă din secolul 6 î.Hr., însă ruinele din ziua de azi sunt o versiune restaurată din secolul 4 î.Hr.

Odeonul lui Herodes Atticus este al doilea teatru, mult mai nou și mai bine păstrat. Construit în 161, avea o capacitate de 5.000 de locuri și un acoperiș foarte scump din lemn de cedru. Teatrul a fost distrus în 267 și acoperișul a ars în totalitate, nemaiștiind nimeni tehnica folosită pentru a îl construi la loc. În 1950 teatrul a fost renovat și se mai folosește și astăzi pentru diverse concerte. Ghidul ne-a povestit cum a fost acolo la un concert de-al lui Sting la care ploua teribil, și cum la un moment dat Sting însuși a ieșit pe scenă să măture din apa care se strânsese. Publicul l-a aplaudat cu entuziasm, căci grecii apreciază enorm spiritul eroic!

Obiective în Atena - Teatrul lui Dionisos, Acropole

Teatrul lui Dionisos

Atena, Grecia - Odeonul lui Herodes Atticus, Acropole

Odeonul lui Herodes Atticus

Turnul vânturilor

Turnul vânturilor este un turn octagonal construit din marmură pentelică, aceeași care s-a folosit la ridicarea Panteonului. Se folosea pentru măsurarea timpului în funcție de poziția soarelui și este considerat cea mai veche stație meteorologică din lume, având cadrane solare, o clepsidră cu apă și o giruetă. Se presupune că a fost construit în 50 î.Hr cu sprijinul financiar al astronomului Andronicos din Kyrhos.

Turnul se află în Agora Romană, construită în secolul 1 î.Hr. cu daruri de la Iulius Cezar pentru a găzdui activitățile comerciale ale Atenei. Biletul pentru Agora costă 3€, sau o poți vizita cu biletul combo de 30€.

Obiective în Atena - Turnul Vânturilor

Turnul Vânturilor

Biblioteca lui Hadrian

Biblioteca a fost construită în 132 d. Hr. de Împăratul Hadrian și distrusă de herulii barbari în 267, pierzându-se atunci mai mult de 20.000 de manuscrise foarte prețioase. Vizita costă 2€ și este inclusă în biletul combo.

După bibliotecă e o idee bună să mergi să vezi Agora antică și Templul lui Hefaistos, intrarea costă 8€ dar sunt ambele incluse în biletul combo. Eu nu am ajuns, eram prea obosită de la căldură.. Nu sunt sigură cât durează vizita și aici, dar e bine să le ai în vedere.

Obiective în Atena - Biblioteca lui Hadrian

Biblioteca lui Hadrian

Obiective în Atena

Agora antică și Templul lui Hefaistos văzute de pe Acropole

Cartierul Monastiraki

Monastiraki înseamnă „mănăstire mică”, numele provenind de la o bisericuță veche, de prin secolul 10, din piața principală, care se numește tot Monastiraki. Este zona de shopping a orașului, foarte turistică și foarte centrală, cu multe magazine, cafenele și restaurante, și o super atmosferă boemă de cartier vechi. Mi-a plăcut mult aici, dar și pentru că am descoperit o priveliște magnifică asupra pieței, dominată de Acropole pe deal!

Recunosc că descoperirea nu e meritul meu, în zbor spre Atena, răsfoind revista din avion, mi-a sărit în ochi o fotografie magnifică, iar dedesubtul ei scria că este făcută de la restaurantul A for Athens. Zis și făcut, l-am adăugat în itinerariu și am făcut o oprire acolo. Priveliștea este într-adevăr magnifică și a devenit repede preferata mea din Atena! Cum eram singură și înarmată cu cardul de credit corporatist, m-am răsfățat și cu o salată bogată și o cafea, așa că am petrecut ceva timp acolo. A for Athens se găsește pe hartă aici, chiar vis-a-vis de piața Monastiraki.

Atena, Grecia - Priveliște de la A for Athens

Priveliște de la A for Athens

Obiective în Atena - Priveliște de la A for Athens

Priveliște de la A for Athens

Obiective în Atena

Brunch la A for Athens

Obiective în Atena - Piața Monastiraki

Piața Monastiraki

Piața Syntagma

Dacă mergi mai departe pe strada Ermou, o stradă pietonală foarte drăguță, înțesată cu magazine pe dreapta și stânga numai bune pentru shopping, vei ajunge într-un final în Piața Syntagma. Înseamnă Piața Constituției și aici se află și Parlamentul grec. În fața Parlamentului are loc faimoasa schimbare a gărzilor la fiecare oră.

Obiective în Atena - Strada Ermou

Strada Ermou

Obiective în Atena - Strada Ermou

Strada Ermou

Obiective în Atena - Piața Syntagma

Piața Syntagma

Obiective în Atena - Parlamentul elen

Parlamentul elen

Grădina națională

Imediat lângă piața Syntagma este Grădina națională, un parc mare plin de vegetație exotică. Eu am trecut pe lângă ea, nu am intrat, dar am văzut fotografii și e destul de frumoasă și.. umbrită. Deci dacă vrei să fugi puțin de soarele necruțător al Atenei, grădina e o variantă bună.

Obiective în Atena

Stadionul Panathenaic

Panathenaic înseamnă “al tuturor atenienilor”, iar stadionul este singurul din lume construit în întregime din marmură. A fost construit în 330 î.Hr. pentru a găzdui competițiile atletice ale Jocurilor Panathenaice și a fost reconstruit în marmură în 144, cu o capacitate de 50.000 locuri.

Stadionul a fost excavat abia în 1869 și a găzduit ceremoniile de deschidere și închidere ale primelor Jocuri Olimpice moderne în 1896. În ziua de azi are o importanță deosebită, fiind ultimul loc de pe traseul Flăcării Olimpice (ce se aprinde în Olympia și apoi călătorește în toată Grecia), locul unde Flacăra este cedată țării gazdă a Jocurilor. Biletul pentru a îl vizita costă 3€, însă se vede foarte bine și din stradă. Eu mi-am dorit mult să ajung să îl văd, dar eram prea obosită să mai fac ocolul, l-am văzut într-o zi din taxi. Te-aș sfătui să treci pe acolo să îl vezi, arată spectaculos!

Arcul lui Hadrian și Templul lui Zeus Olimpianul

Arcul lui Hadrian a fost construit se pare în 131-132 d.Hr. în onoarea împăratului roman Hadrian, și în unele privințe se aseamănă cu un arc de triumf roman. Arcul nu a făcut parte, ca poartă, din vechiul zid de apărare al orașului, cum se credea inițial, astfel că marchează doar simbolic limita între partea veche și cea nouă a Atenei: există două inscripții pe cele două fațade ale arcului, una îl numește pe Tezeu ca fondator al orașului, cealaltă pe Hadrian.

Arcul se poate vedea gratuit, căci este în stradă. Tot de aici este vizibil, după gard, și Templul lui Zeus Olimpianul. Construcția sa a început în secolul 6 î.Hr. și se voia a fi cel mai mare templu din lumea antică. Însă a fost terminat abia 600 de ani mai târziu, sub conducerea împăratului roman Hadrian. Templul era într-adevăr imens, având 104 coloane uriașe, și era renumit drept cel mai mare templu din Grecia.

La scurt timp însă, în secolul 3 d.Hr. a fost prădat în timpul unei invazii barbare, probabil nu a mai fost reparat și a rămas în ruine. După cum spuneam, templul este vizibil prin gard, dar dacă vrei să intri în complex acesta este deschis zilnic între 8:00 și 15:00, iar biletul costă 6€ (este inclus în biletul combo).

Obiective în Atena - Arcul lui Hadrian

Arcul lui Hadrian

Obiective în Atena - Templul lui Zeus Olimpianul

Templul lui Zeus Olimpianul

Obiective în Atena

Templul lui Zeus Olimpianul și un colț din Stadionul Panathenaic văzute de pe Acropole

Cartierul Plaka

Plaka este unul dintre cele mai vechi cartiere din Atena și este supranumit “Cartierul Zeilor”, fiind atât de aproape de Acropole. Înțesat de străduțe pietruite înguste și taverne la tot pasul, este foarte pitoresc și, scuzați expresia, instagramabil!

Obiective în Atena - Plaka

Cartierul Plaka, Atena

Obiective în Atena

Obiective în Atena - Plaka

Cartierul Plaka, Atena

Atena, Grecia

Muzeul Acropole

Biletul pentru Muzeul Acropole este doar 5€ și te sfătuiesc din tot sufletul să megi acolo. Vei vedea expuse nu numai artefacte recuperate de pe Acropole (pe cere nu am avut voie să le fotografiez), dar și multe machete și reconstrucții ale templelor, doar văzându-le mi-am putut imagina în sfârșit cum arăta totul înainte. În plus, în una dintre săli se difuzează un clip care explică diverse despre Partenon. E foarte interesant muzeul și după părerea mea completează experiența Acropolelui.

Obiective în Atena - Muzeul Acropole

Muzeul Acropole

Obiective în Atena

Macheta templului Erehteion

Obiective în Atena

Macheta Propileelor

Obiective în Atena

Macheta Partenonului

Obiective în Atena

Priveliște din Muzeul Acropole

Obiective în Atena: ce să vizitezi într-o singură zi

Acesta este ghidul meu pentru o zi în Atena. Sper că nu este prea încărcat, dacă l-ai urmat scrie-mi în comentarii ce părere ai. Sau dacă ai și alte sugestii cu atracții pe care ar trebui să le adaug, de asemenea scrie-mi.

Happy Travels!


Pentru mai multe idei și sfaturi despre călătorii, urmărește-mă pe Instagram și Facebook și citește și:

TAGS:,

«

»

9 COMMENTS

 • egodiary.com

  Merci pentru referal:*. Si noua ne a placut în final, Atena. Cred ca Plaka ne a schimbat în ultima seara mult sentimentul de ‘never again’ pe care îl cam adoptasem. Ai reușit să acoperi multe obiective intr o singura zi, noi nu am reușit sa vizitam muzeul Acropole, maybe next time:)

  • Diana
   AUTHOR

   Merci, Iulia! Da, cred ca am avut eu noroc ca nu m-am nimerit prin zonele mai urate, caci abia dupa aceea am citit despre ele.. Am reusit sa acopar destul de multe, da, dar a fost mai degraba o plimbare, nu m-am oprit decat la Acropole mai mult timp si un pic la muzeu.

 • Ella

  Mi-a plăcut și mie mai mult decât mă așteptam, dar am vizitat Atena iarna și mi s-a părut cea mai inspirată alegere ca perioadă – n-a fost nici aglomerat, nici murdar, totul mult mai ieftin, iar hoții de buzunare probabil sunt în hibernare.
  În afară de cele prezentate de tine, mult tare mi-a mai plăcut priveliștea de pe Lycabettus.

  • Diana
   AUTHOR

   Ah da, am auzit si eu ca ar fi spledida privelistea de pe Lycabettus, trebuie neaparat sa ajung acolo data viitoare!

 • Ala

  Salut ,am planificat sa merg intr o calatorie pe cruaziera, este inclus si Atena. Un oras care foarte mult am vrut sa l viziteazi. Mersi mult pentru informatie acordata. Am sa ma inpertasi cu parea cind revin. La inceput de noiembrie.

  • Diana
   AUTHOR

   Suna minunat, distractie placuta in croaziera! 🙂

 • Teodorescu Silvia

  Mulțumesc pentru informații. Merg la Atena și vroiam să vă ce trebuie să vizitez.

  • Diana
   AUTHOR

   Cu mare placere, Silvia! Vacanta frumoasa! 🙂

Lasă un comentariu

Pingback: Atena: 6 locuri pline de legendă în acest oraș antic - Pack a Rainbow on ianuarie 21, 2019

FOLLOW @designedtotravel.ro

%d blogeri au apreciat: