Search here...
TOP
Halkidiki

Meteora: cum îți organizezi excursia, plus locuri pentru poze

Fotografii la Meteora, Grecia

Meteora – priveliște de la Observation Deck 2

Am ajuns în sfârșit anul acesta la Meteora și am fost extraordinar de încântați! Niște locuri unice, o geografie aparte și construcții imposibile. Astăzi te încânt cu poze fabuloase, și îți dau detalii despre cum să îți organizezi excursia pe tărâmul magic numit Meteora!

 

Cuprins

Ce este Meteora

Nu aș vrea să intru în detalii geologice din care să nu mai știu să ies, așa că varianta simplă este: acum 60 de milioane de ani o serie de mișcări ale plăcilor tectonice au împins fundul mării în sus, ceea ce a creat un platou înalt și linii verticale în stratul gros de piatră și conglomerat care era aici. Mai departe, de-a lungul a milioane de ani, apele, vântul și temperaturile extreme au săpat în formațiunile verticale și au creat astfel acești piloni stâncoși.

Dar dincolo de geografia tare specială a locului, Meteora mai este cunoscută pentru mănăstirile construite în vârful stâncilor, fiind unul dintre cele mai mari și mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos.

Se pare că încă din secolul 11 au trăit aici călugări, în peșterile din stânci. Însă primele mănăstiri au fost construite în secolul 14, prima fiind Marele Meteoron, construită între 1356-1372. La apogeul lor, în secolul 16, existau 24 de mănăstiri la Meteora, iar astăzi doar 6 mai sunt funcționale, restul fiind în ruine.

Numele meteora, din grecescul Μετέωρ (care etimologic se referă la meteorit) înseamnă „suspendat în aer”, și nici că puteau găsi un nume mai potrivit pentru mănăstirile „din mijlocul cerului”.

Fotografii la Meteora, Grecia

Meteora – priveliște de la Observation Deck 1

Cum ajungi la Meteora

Trebuie să pui pe gps localitatea Kalabaka (sau l-am mai văzut scris Kalampaka). Se află chiar în inima Greciei, în drum spre insulele Ionice (Corfu, Zakynthos, Lefkada, Kefalonia). Așa că dacă poți face o oprire când mergi spre acea zonă e extraordinar.

Dar poți ajunge cu ușurință și din Halkidiki, cum am făcut noi. În funcție de loalitatea unde te cazezi drumul până la Meteora durează cam 3-5 ore, noi am făcut 4 ore. Poate fi destul de mult să faci într-o zi 4 ore pe drum, să vizitezi mănăstirile, eventual în soare, și să faci 4 ore iar la întoarcere. Dar pentru noi a fost ok.

Dacă nu vrei să mergi cu propria mașină până acolo, poți lua o excursie de o zi la Meteora din Salonic.

Hoteluri în Meteora

Toți fotografii sunt de acord că trebuie să vezi (și fotografiezi) Meteora în special la răsărit, dar și la apus. Sunt momene cheie în general în fotografie, dar mai ales la Meteora. Noi am ales să plecăm cu noaptea în cap, pe la 4 și jumătate parcă, și am ajuns acolo în jur de 8 jumătate. După răsărit, dar la golden hour. Am prins o lumină fantastică atunci dimineața!

Din acest motiv mulți recomandă să te cazezi măcar o noapte în Kalabaka, pentru a prinde măcar un răsărit și un apus la Meteora. În caz că ți-ai dori, am făcut o mică selecție de cazări cu recenzii bune:

Vezi aici cele mai recente prețuri pentru Hotelul Doupiani House

Excursii

O dată ajuns în Kalabaka poți lua o excursie organizată cu ghid, care să te plimbe pe la cele mai frumoase locuri din Meteora și să îți povestească despre ce vezi. Pe GetYourGuide găsești multe excursii, cu recenzii, anulare gratuită, bilet pe telefon și suport 24/7. Cele mai apreciate excursii la Meteora sunt:

 

Mai departe îți povestesc despre fiecare mănăstire, dar și despre locurile pentru cele mai spectaculoase fotografii.

Puncte de belvedere (Observation decks)

Pe google maps există două observation decks, iar priveliștea e cu totul splendidă de la fiecare. Apusurile și răsăriturile acelea spectaculoase de aici sunt fotografiate, așa că nu ocoli cele două puncte. Dar ai grijă că nu e nimic amenajat, sunt niște stânci pe care stai fără vreo protecție.

Nu cred că e periculos dacă ești atent, însă cum eu am rău de înălțime (în speță de stat pe margine fără balustradă) nu pot să spun că am gustat experiența. Dar trebuie cu siguranță să ajungi aici, doar să nu te duci pe margine 😊. Îți arăt mai departe fotografii din fiecare punct. Sunt primele locuri în care am mers când am ajuns la Meteora, dis de dimineață pe la 8 și jumătate.

Meteora Observation Deck (1)

De aici se vede toată valea cu aceste stânci incredibile. A fost primul nostru contact cu Meteora și ne-a lăsat cu gura căscată la propriu! Nicio fotografie nu te poate pregăti pentru ce vei vedea aici cu ochii tăi. Eu citisem serios despre Meteora, iar Alex nu a vrut să vadă poze, ca să fie surprins, dar eram amândoi amuțiți de atâta frumusețe! Este aici pe google maps.

Fotografii la Meteora, Grecia

Fotografii la Meteora, Grecia

Fotografii la Meteora, Grecia

Observation Deck 1: Grand Meteoron (stânga) și Varlaam

Fotografii la Meteora, Grecia

Observation Deck (2)

Chiar dacă a doua stâncă este apropiată de prima, priveliștea este diferită. Cu Rousanou în prim plan și Varlaam în depărtare, te vei îndrăgosti pe dată de această imagine de carte poștală! O găsești aici pe google maps.

Fotografii la Meteora, Grecia

Fotografii la Meteora, Grecia

Fotografii la Meteora, Grecia

Fotografii la Meteora, Grecia

Mănăstirile de la Meteora

Dacă în trecut au fost construite în vârf de stâncă pentru a-i feri pe călugări de lume și a trăi în izolare, astăzi cele șase mănăstiri încă funcționale sunt accesibile pe treptele construite în stâncă. Dintre cele șase, Sfântul Ștefan și Roussanou sunt mănăstiri de maici, iar restul de călugări.

Toate cele șase se pot vizita, au un anumit program și intrarea costă în general 3€ de persoană. Însă noi am descoperit că sunt fascinante mai degrabă la exterior. Pentru persoanele spirituale e un loc extraordinar, știu și că se organizează pelerinaje din România aici, însă noi am venit să admirăm mai mult peisajul și minunea acestor construcții în vârf de stâncă. Am ales să vizităm una, din curiozitate, am intrat la mănăstirea Varlaam, dar pentru restul avem numai fotografii (fabuloase!) la exterior.

Găsești programul de vizitare pentru fiecare mănăstire aici. În fiecare zi, pe rând, este câte o mănăstire închisă, așa că verifică programul și vezi dinainte pe care o poți vizita. Ținuta trebuie să fie una modestă, desigur, ca pentru orice biserică, dar dacă nu ai ceva cu care să îți acoperi umerii și genunchii, vei primi gratuit la intrare.

Marele Meteoron

Este cea mai mare dintre mănăstirile de la Meteora, chiar dacă aici locuiesc doar trei călugări. Pe aceasta am fi vrut să o vizităm, dar era închisă în ziua în care am fost acolo. Am putut totuși să intrăm în curtea interioară și să și urcăm treptele până la intrarea în biserică. Panorama de-a lungul treptelor e superbă, se vede mănăstirea Varlaam în toată splendoarea, așa că îți recomand măcar să urci până la intrare, este gratuit.

Manastirea Marele Meteoron, Grecia

Meteora – Mănăstirea Marele Meteoron

Manastirea Marele Meteoron, Meteora, Grecia

Manastirea Marele Meteoron, Grecia

Până să urci la Marele Meteoron poți coborî de la drum un pic mai jos, pentru câteva fotografii mai dramatice 😉 (aici pe google maps).

Manastirea Marele Meteoron, Grecia

Mănăstirea Varlaam

Construită în 1541, Varlaam este a doua cea mai mare mănăstire de la Meteora. Pe aceasta am vizitat-o, ne-a costat 3€ de persoană. Ne-au plăcut în special curtea imensă și foișorul elegant, cu priveliști incredibile.

De vis-a-vis, din curtea mănăstirii Rousanou, stânca pe care este construită Varlaam pare creată prin magie ca un vârtej, care culminează cu frumoasa mănăstire. Cred că este imaginea mea preferată de la Meteora, stânca asta pare ceva nelumesc, în mijlocul unui peisaj oricum greu de crezut.

Manastirea Varlaam, Meteora, Grecia

Mănăstirea Varlaam, priveliște de pe terasa mănăstirii Rousanou

Manastirea Varlaam, Grecia

Varlaam văzută de pe drumul spre Marele Meteoron

Manastirea Varlaam, Meteora, Grecia

Drumul de acces către Varlaam

Manastirea Varlaam, Meteora, Grecia

Mănăstirea Varlaam, Meteora – priveliște de la Observation Deck 2

Mănăstirea Rousanou

Este o mănăstire de maici, în 2015 erau 13 maici aici. Este micuță și tare spectaculoasă după mine, cu un balcon superb din lemn și stânci dramatice în spate. Cel mai bine am fotografiat-o de undeva din mijlocul drumului, este un spațiu lateral unde poți lăsa mașina (aici pe google maps).

Am urcat și la Rousanou, căci voiam să o vedem mai îndeaproape, și să vedem și priveliștea de aici, căci se văd foarte bine mănăstirile Varlaam și Sf Nicolae. Poți ajunge la ea de jos din stradă (aici pe google maps) dacă urci ceva trepte, sau de sus de la Observation Deck 2 (aici pe google maps) dacă o iei prin pădure și cobori.

Manastirea Rousanou, Meteora, Grecia

Priveliște din mijlocul drumului: Rousanou la stânga, Sf Nicolae în mijloc în spate, și Marele Meteoron și Varlaam în dreapta

Manastirea Rousanou, Meteora, Grecia

Mănăstirea Rousanou, Meteora

Manastirea Rousanou, Grecia

Manastirea Rousanou, Grecia

Rousanou văzută de pe terasa Varlaam. Jos este o parcare și unul dintre punctele de acces.

Manastirea Rousanou, Meteora, Grecia

Mănăstirea Sf Nicolae Anapafsas

Este cea mai mică dintre mănăstirile de la Meteora și în 2015 trăia aici un singur călugăr. Nu am fost la ea, dar ne-a făcut plăcere să o fotografiem din toate locurile în care am ajuns, mai ales că am avut la noi obiectivul telephoto (cu zoom mare), și am putut să o vedem astfel mai bine decât cu ochii noștri.

Manastirea Sf Nicolae, Grecia

Mănăstirea Sf Nicolae, priveliște de pe terasa Rousanou

Manastirea Sf Nicolae, Meteora, Grecia

Manastirea Sf Nicolae, Grecia

Rousanou în prim plan și Sf Nicolae în spate, priveliște de la Observation Deck 2

Mănăstirea Sfintei Treimi

Peisajul mănăstirii Sfintei Treimi este de-a dreptul dramatic, stânca pare cu totul desprinsă de ce este în jurul ei, și sincer nici nu îmi dau seama cum se ajunge la ea. Am fost și în dreptul ei, dar cel mai spectaculos se vede de undeva de aici.

Fotografii la Meteora, Grecia

Mănăstirea Sfânta Treime, Meteora

Manastirea Sfanta Treime, Grecia

Mănăstirea Sfânta Treime

Manastirea Sfanta Treime, Meteora, Grecia

Sfânta Treime, priveliște de la Observation Deck 1

Mănăstirea Sfântul Ștefan

Este a doua mănăstire de maici din complexul de la Meteora, și este singura care nu stă propriu zis în vârf de stâncă, ci mai degrabă pe marginea unei stânci.

Manastirea Sfantul Stefan, Grecia

Mănăstirea Sfântul Ștefan, Meteora

REZERVĂ CAZARE LA METEORA

Meteora: cum îți organizezi excursia, plus locuri pentru poze

Sper că ți-a făcut plăcere plimbarea virtuală la Meteora și că ți-am oferit informații utile. Iar dacă ai fost deja acolo, povestește-mi impresiile tale in comentarii!

REZEVĂ o excursie la Meteora!


Citește și:

TAGS:,

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro

%d bloggers like this: