Astăzi am pentru tine un articol minunat scris de o bună prietenă, despre ce artificii poţi face pentru a călători (mai ieftin) în Japonia. Deea e o persoană specială, care a intrat în viaţa mea brusc, când am decis împreună cu prietena mea cea mai bună să luăm cursuri de bellydance, şi în sufletul meu pe nesimţite, când am început să o cunosc mai bine şi am descoperit în ea un izvor de inspiraţie. O admir enorm pentru cum pune lucrurile în perspectivă, pentru că aflu mereu lucruri noi de la ea, pentru că e sinceră şi nu se fereşte să ne povestească experienţe dure.
Ah, şi nu în ultimul rând pentru că e un grammar nazi grammar lover autentic, ador dragostea ei pentru gramatică şi mă fascinează textele pe care le scrie, are un fel nemaipomenit de a întoarce o frază.
Relaţia Deei cu Japonia e complexă şi are multe aspecte, vorba poetului 😄. A studiat japoneza, cunoaşte multe despre limbă şi cultură şi a petrecut acolo destul de multă vreme: două săptămâni în 2008, patru luni în 2010, două luni în 2014 şi un an şi jumătate începând cu 2015.
În 2014 a luat o decizie foarte curajoasă şi a plecat în Japonia pentru 70 de zile, parcurgând pe jos 1000 de km, din Tokyo până în Imabari! A fost o experienţă fantastică, şi ne-a povestit toate păţaniile de la faţa locului pe blogul ei, 70daysinJapan. Îţi spun sincer că am urmărit-o cu sufletul la gură, a trecut prin bune şi rele, dar.. o să te las să savurezi blogul ei, scrie excepţional şi e o plăcere să o citeşti! Tot pe blog a povestit şi despre mutarea ei acolo, pentru că a locuit în Japonia timp de un an şi jumătate.
După mica introducere îţi las mai jos primul guest post de pe DesignedtoTravel, de la Deea 😍.
Artificii de calcul pentru călătorii în Japonia
Vorbind cu diverși prieteni și cunoscuți despre călătorii în Japonia, am întâlnit reacții izvorâte dintr-un loc comun, deși replicile lor poate au variat: „Japonia? Mda, m-am gândit și eu. Dar e prea scump” sau „Ah, ce mi-ar plăcea și mie să merg. Poate într-o bună zi” sau „Ai fost tu acolo? Înseamnă că ești bogată” sau „Cu banii pe care i-ai dat în Japonia, stăteai ca o prințesă în Grecia, la cinci stele.”
Vedeți tendința comună, nu? Japonia este acel loc care se află doar în imaginația noastră, pentru că altfel este mult prea scump pentru a fi vizitat. Din punctul meu de vedere, aș fi avut numai de pierdut dacă gândeam așa, pentru că Japonia are atât de multe de oferit!

Joc de cărţi si ceai
Desigur, nu vreau să spun că dacă te scotocești acum prin buzunare și-ți pui tot mărunțișul laolaltă poți trăi bine-merci în Japonia. Vreau să spun două lucruri, de fapt. Primul este că, în funcție de scopul pe care îl ai, o călătorie în Japonia poate costa mai puțin decât crezi, dacă ții cont de anumite lucruri. Al doilea lucru este o vorbă din al internetului popor, cum că dacă-ți dorești cu adevărat, vei găsi o cale; dacă nu, vei găsi o scuză.
Hai să ne uităm la câteva lucruri la care poți umbla pentru a îndulci un pic costurile unei călătorii în Japonia.
Scopul / Ce vrei să faci sau să vezi în Japonia?
Dacă scopul tău principal este să stai la hoteluri de cinci stele și să mergi la shopping, mă tem că nu am prea multe sfaturi utile pentru reducerea costurilor. Dar am încredere în tine că poți strânge banii de care ai nevoie pentru călătoria visurilor tale prin mall-urile japoneze.
În caz contrar, gândește-te la ce ai vrea să vezi acolo. Poate știi deja că vrei să mergi la Disneyland Tokyo, să bei ceai servit în stil tradițional și să vezi o piesă de teatru Nō. Poate știi că vrei să urci pe muntele Fuji, să dârdâi în Hokkaidō și să te joci cu valurile în Okinawa. Fă-ți o listă cu tot ce vrei să faci, iar apoi aruncă un ochi pe Google Maps și vezi în ce măsură lista ta este fezabilă în numărul de zile pe care l-ai alocat călătoriei. Fii sincer/ă cu tine și fă compromisuri, în așa fel încât să rămâi cu activități în zone cât de cât mai concentrate. Îți garantez că vei putea înlocui activitățile sau locurile la care ai renunțat cu altele cel puțin la fel de interesante, dar despre care n-ai să știi până nu te documentezi puțin. Spre deosebire de alte țări pe care le-am vizitat, Japonia are câte ceva specific și unic fiecărei zone, așa că sigur găsești lucruri de făcut și de văzut cu care să-ți completezi itinerariul.

Rasaritul de pe Fuji

Templul de aur

Hanami sau sărbătoarea florilor de cireș (hana=flori, mi=a vedea). Aici tocmai participasem la un eveniment la care am făcut ceai în stil tradițional (hence kimonoul) sub crengile cireșilor înfloriți
Zborul
Probabil unul dintre cele mai costisitoare aspecte ale călătoriei în Japonia este zborul. E adevărat, aici nu ține de noi, din păcate. Dar cred că nu mai e un mister pentru nimeni faptul că în funcție de perioada în care (și pentru care) îți iei biletele de avion, acestea pot fi mai ieftine. Ca să nu mai vorbesc de eventuale reduceri și promoții ale companiilor aeriene. Dacă în mod normal ai găsi bilete OTP-NRT (plus o escală) la aproximativ 1000 euro dus-întors, află că le poți găsi și la jumătate de preț, dacă le cauți din timp și în afara sezonului.
Cazarea
Dintre toate, cazarea mi-a dat mie cele mai mari emoții când am călătorit. Hotelurile și hostelurile sunt în general ceva mai scumpe decât în Europa. Din fericire, acum avem și alte opțiuni. Eu am folosit Couchsurfing, acest Facebook al oamenilor călători care îți permite să găsești gazde primitoare oriunde în lume. Dacă vei călători cu un grup, s-ar putea să fie puțin mai greu de găsit gazde. Dar dacă mergi cu un prieten sau (my fave!) solo, sigur vei avea succes. Pe același principiu mai poți încerca și Warm Showers (pentru cicliști) sau AirBnB (pe bani, dar mai puțini decât la hotel).
Există și hosteluri, evident. În general, prețurile sunt mai ridicate decât în Europa, dar cu puțin noroc și căutări serioase, se pot găsi hosteluri și la $20-30/noapte. Altfel, în mod normal ar costa cam $40-50/noapte. În zonele mai puțin turistice, s-ar putea să existe hoteluri la prețuri accesibile, dar care să nu aibă website în limba engleză. Nu vă lăsați descurajați! Sigur aveți un prieten, sau ați auzit de un prieten al unui prieten care vorbește japoneză. Sunt sigură că dacă cereți ajutorul, îl veți primi la pachet cu entuziasmul că urmează să vizitați o țară care i-a fost suficient de dragă respectivului, încât să-i învețe limba. Dacă nu știți un astfel de om, nici măcar din auzite (deși mi-e greu să cred), încercați și cu Google Translate. S-ar putea ca rezultatele să vă amuze un pic, dar măcar găsiți informația care vă trebuie.
Alte lucruri de încercat la capitolul ăsta sunt înnoptatul la internet cafe. Nu e de făcut în fiecare zi, dar în anumite contexte, e bine de știut că se poate și asta. Sau, pentru curioși, și nu mai mult de o noapte (zise claustrofoba din mine), merge și un capsule hotel.
Transportul local
Ei, da. Aici e puțin spinoasă problema. Transportul e foarte scump. Călătoria cu autobuzul/trenul/metroul se calculează în funcție de distanță. Nu există călătorii cu preț unic, așa cum avem noi la RATB sau la metrou. În Japonia ai un preț pentru o călătorie de o stație sau două și alt preț pentru șase stații. Într-adevăr, prețul e cumva justificat dacă te gândești la cât de bine este organizat transportul și cât de punctuale sunt trenurile și autobuzele. Totuși, într-o călătorie de 10-14 zile (sau mai mult), se simte costul transportului. (A se observa că nici nu am menționat taxiurile.)
Există și aici variante. Pentru o călătorie între 7 și 21 de zile, există abonamentul Japan Railways Pass (JR Pass) pentru străini. Este extrem de util, mai ales dacă vei vizita mai multe orașe. Abonamentul nu se găsește în Japonia, tocmai pentru a putea fi folosit numai de către turiștii din străinătate; se poate comanda online sau la anumite agenții de turism, apoi se validează în Japonia la prima călătorie. Din păcate, este limitat numai la liniile Japan Railways (sunt multe alte companii feroviare particulare). Din fericire, Japan Railways operează și autobuze, dar și trenurile de mare viteză (shinkansen), care sunt incluse în abonament. Prețurile pentru JR Pass sunt după cum urmează: 243 euro / persoană / 7 zile, 387 euro / persoană / 14 zile, 495 euro / persoană / 21 zile. Scump? Da și nu. Dacă te gândești că o singură călătorie cu shinkansen-ul poate costa cât un abonament pe 7 zile, parcă nu mai e chiar așa rău.
Dacă nu ești neapărat o persoană comodă și îți plac aventurile, mai știu eu două mijloace de transport. Sunt mai lente, ce-i drept, dar mult mai ieftine. Primul e pe bicicletă. Poți să închiriezi bicicletă cu ușurință din multe locuri, și nici nu e foarte scump (între 5-10 dolari pe zi). Desigur, s-ar putea să fie mai avantajos să vii cu bicicleta ta și să faci un tur al Japoniei pedalând, așa ca băieții ăștia. Dacă te sperie atâtea mii de kilometri, poți să faci un tur mai scurt. Poți să faci ce vrei tu! 😀
Al doilea mijloc de transport ieftin, dar lent, este mersul la picior. Te-ai gândit vreodat să-ți iei rucsacul în spinare și să mergi, pur și simplu? Să vizitezi o țară din mers? Ei bine, se poate. Mai sunt și oameni de-ăștia. Și nu sunt (neapărat) nebuni.

La drum pe bicicletă

La picior
Contează mai puțin cât costă și mai mult ce amintiri îți creezi
Astea cred că sunt grijile cele mai mari cu privire la bugetul necesar unei călătorii în Japonia. După cum spuneam, cel mai important este să știi ce vrei să faci. În funcție de asta, cred că există mai multe modalități prin care îți poți regla finanțele. Dar ce încerc să transmit este că nu e nevoie să dai o avere pe o călătorie în Japonia. Da, cel mai probabil va fi mai scump decât un city break la Roma. Dar cu puțină planificare, poate costa mai puțin decât crezi.
Oricum, din experiența mea, contează mai puțin cât costă și mai mult cum te simți și ce amintiri îți creezi. Nu vreau să spun că mă scald în bani și că-mi permit să mă duc oricând în Japonia. Vreau să spun că pentru mine a meritat să muncesc neîntrerupt un an întreg, în care mi-am refuzat anumite mici plăceri cu care eram obișnuită în viața mea de zi cu zi, pentru a strânge bani să merg în Japonia. Iar acum, privind în urmă la călătoria mea, cred că a fost una dintre cele mai bune alegeri pe care le-am făcut în cei 29 de ani de când locuiesc pe planeta asta. 😀
Mai multe despre asta, data viitoare. Parol!

Plimbare la malul mării pe insula Ōkuno (aka Bunny Island) din prefectura Hiroshima, unde populația iepurilor este off the charts. Asta a fost de ziua mea anul trecut 😊 (îţi poţi face o idee aici)

Răsăritul soarelui pe muntele Fuji

Curtea unui templu shinto

Intrarea într-un alt templu shinto. Acesta este pe un mic deal în Tokyo. Deși în centrul orașului, este ascuns după niște clădiri. Unele temple au intrarea marcată printr-o serie de porți roşii (ca aici), deși tipic este suficientă una singură. Cel mai celebru exemplu de templu cu o serie de porți roșii care duc spre intrare este Fushimi Inari din Kyoto, care are peste 1000 de astfel de porți. Quite a hike până la templu 🙂

Un indicator de avertizare „Atenție la copii” în apropierea unei școli, undeva pe lângă Osaka.

Case în stil tradițional japonez la marginea unui mic oraș. A se vedea că strada nu are trotuar. Lucrul ăsta se întâmplă des în Japonia, în special pe străzile lăturalnice ale orașelor mici. În plus, străzile sunt în general înguste.
Lasă un comentariu