Search here...
TOP
Olanda

Am făcut un tur în Amsterdam cu un localnic – withlocals.com!

Amsterdam - withlocals.com

De fapt o localnică! Am aflat recent de withlocals, nici nu îmi amintesc de unde, şi m-a fermecat pe loc! Este un fel de airbnb al tururilor de oraş. Îţi alegi un localnic care să îţi ţină un tur privat al oraşului, pe diverse teme, în funcţie de ce îţi doreşti să vezi. Nu e un tur cu alte 30 de persoane la un loc, eşti doar tu cu grupul tău de prieteni, sau chiar singur, şi un localnic ca ghid. Îţi faci cont şi plăteşti pe platforma Withlocals, stabiliţi online o oră şi un punct de întâlnire, şi ai ocazia (fabuloasă după părerea mea!) de a cunoaşte oraşul prin ochii unui localnic!

Poveşti de localnic

Ador poveştile! Îmi doresc mereu să trec dincolo de faţa turistică a unui oraş, să văd mai mult, să îi simt vibraţia, să aflu despre viaţa celor care locuiesc acolo zi de zi! Dar sunt mult prea timidă ca să mă apuc să întreb lumea aleatoriu. Când am folosit airbnb pentru prima dată, în Bologna, am aflat un pic despre cuplul tânăr la care am stat, ce ritm de viaţă au, ce muncesc, de ce s-au mutat aşa central, de ce le place oraşul. Sau când mai merg prin delegaţii îi mai trag de limbă pe colegi.

Dar acum am trecut la nivelul următor!! Am petrecut o oră şi jumătate cu Sarah, o tipă super cool pe la 25 de ani, cu origini scoţiene şi marocane, care trăieşte de la 10 ani în Amsterdam şi e îndrăgostită nebuneşte de oraşul ăsta! Ne-am descusut una pe cealaltă până nu am mai putut! Pentru că şi ea e foarte curioasă despre viaţa în alte ţări. Şi e unul dintre motivele pentru care îi place să facă aceste tururi, are ocazia să cunoască oameni din toată lumea.

Ah, entuziasmul ei e infecţios! E foarte expansivă, vorbeşte mult, merge repede, e amuzantă, îi place Amsterdam foarte mult, şi îi place şi mai mult să îl prezinte! Asta se simte din plin! A studiat marketing şi lucrează la booking.com, dar visează ca împreună cu prietenul ei să cumpere o barcă şi să organizeze propriile boat tours pe canalele Amsterdamului. Strâng bani pentru a cumpăra o barcă, cea mai ieftină e pe la 20.000 de euro. Îi plac zilele însorite, nu foarte multe aici la ei, îi place în special să observe cum se schimbă oamenii la faţă, cum sunt mai fericiţi.

– Noi nu apreciem atât de mult zilele cu soare, avem multe în România, îi zic.
– Vaaai, la noi e ca o petrecere când iese soarele! Lumea iese afară în sandale la 18 grade, sunt cel mai fericiţi!

Un tur foarte personal

Ce mi-a plăcut cel mai mult la turul Withlocals cu Sarah a fost că nu ne-am plimbat de la un obiectiv turistic la altul. Desigur că vreau să văd şi obiectivele din oraş, dar asta pot să fac şi pe cont propriu. Mi-ar plăcea mult să vin în Amsterdam împreună cu Alex vara, am văzut poze cu oraşul pe timpul verii şi mi se pare superb! O să bifăm atunci toate obiectivele. Sarah m-a plimbat însă pe la locurile care îi plac ei în oraş. Locuri pe care nici nu te-ai gândi să le pui în itinerariu!

La mănăstire

Ne ducem întâi la o fostă mănăstire, chiar în mijlocul oraşului. Intrarea e pe o poartă, urmată de un gang, între două clădiri, o dată ce treci de poartă ajungi într-o curte interioară şi aici.. uau! E o biserică, o curte superbă, şi clădiri în jurul ei, în care trăiau înainte măicuţele şi acum au devenit apartamente de locuit. Nici nu te-ai gândi că găseşti aşa ceva după acea poartă banală ce se vede din stradă! Sarah îmi spune că tocmai asta îi place la acest loc!

– Mi-ar plăcea extrem de mult să locuiesc aici! îmi mărturiseşte visătoare. Dacă nu ar costa atât de mult.. Un singur etaj din aceste clădiri ajunge cam la 1 milion de euro..

Wowza! Când să plecăm vedem că poarta banală care dă spre stradă e încuiată. Doar nu ne-au închis aici! exclamă Sarah, zicându-mi că nu a mai venit niciodată aşa de târziu (să fi fost vreo 6). A tras un pic de uşă, speriată, apoi a văzut că e un buton pe care trebuie să apeşi pentru a debloca uşa! Vai ce ne-am mai amuzat!!
– Cum era să te întorci acasă cu povestea asta: „am fost în Amsterdam şi am rămas încuiată într-o mănăstire”!! îmi zice ea în hohote de râs.

Amsterdam - withlocals.com

Amsterdam - withlocals.com

Amsterdam - withlocals.com

Alte locuri speciale

Mergem să îmi arate ceva ce găseşte tare amuzant. Un fel de tonomat cu mâncare. Bagi monezi, se deschide uşiţa, şi poţi lua un burger cald sau ce mai au ei pe acolo. Într-adevăr, nu mai văzusem aşa ceva. În câteva zile urma să încerc şi eu conceptul, în gară la Eindhoven, cu trenul ce pleca în 8 minute, nu aveam timp să îmi iau altceva.Amsterdam - withlocals.com

Apoi ajungem în Piaţa Rembrandt, Rembrandtplein, care am înţeles că e un centru de socializare pentru tineri. Sau cel puţin un punct de întâlnire: „unde ne vedem diseară? la Rembrandtplein”. Cam cum sunt coloanele de la Romană în Bucureşti.

How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014

În piaţă este expusă o reprezentare tridimensională a unui tablou faimos al lui Rembrandt, the Night Watch. Figurile din tablou sunt sculptate în mărime naturală şi aşezate exact ca în pictură, arată superb! Un omagiu adus celebrului pictor olandez.

Eu fără vreo intenţie rea, ignor cultura, pentru că fiind un maaare Game of Thrones geek, Night Watch mă duce cu gândul la Jon Snow! 😂Amsterdam - withlocals.com

Amsterdam - withlocals.com

And now my watch begins!

În continuare ne mai plimbăm prin oraş. Îmi arată o clădire veche şi frumoasă transformată într-un mall. Într-o altă clădire veche e un supermarket. Îi place să îşi facă acolo cumpărăturile, adoră aerul vechi şi distins al clădirilor. Ajungem la un magazin care e locul ei preferat pentru cumpărat cadouri. Intrăm puţin. E un fel de Cărtureşti de la noi, are tot felul de lucruşoare simpatice, numai bune de oferit cadou.

– Mai ales când eşti în pană de inspiraţie e perfect! zice ea. Uite, săptămâna trecută i-am cumpărat unui prieten asta, şi îmi arată o hartă din aceea răzuibilă.

Amsterdam - withlocals.com

Ajungem în cartierul gay, sunt numai steaguri colorate peste tot. Îmi povesteşte că noaptea zona e foarte animată şi că îi place să iasă aici, e foarte distractiv şi relaxant, pentru că nu se simte deloc agasată de bărbaţi. Trecem pe lângă o clădire părăsită. Îmi zice că e un squat. Squat, ce e aia? o întreb.

– E o clădire părăsită ce a fost ocupată de oamenii fără adăpost. Sunt destul de multe în Amsterdam. Voi nu aveţi în Bucureşti?
– Ba da, avem cu siguranţă, dar nu cred că avem un termen special pentru asta. Şi nu cred că e ceva oficial şi cunoscut de toată lumea: da, casa aia e locuită de oameni fără adăpost.

Poate sunt eu naivă şi adevărul e altul.

Amsterdam - withlocals.com

Mai departe ne ducem la cinematograful ei preferat, unde merge des să vadă filme. Clădirea are peste 100 de ani!! Este fabuloasă! Atât de elegantă, intrarea pare să fie de teatru sau operă. Cred că e o experienţă tare inedită să mergi la film în condiţiile astea. Noi mergem mereu în mall-uri, unde e totul nou, şi arată frumos, condiţiile sunt perfecte, dar tânjesc uneori după un feeling mai special. Îmi pare rău că nu se renovează ca lumea cinematografele de prin oraş. Sau poate sunt iar naivă, dacă ştii de vreun cinema minunat din Bucureşti chiar te rog să îmi spui!

Amsterdam - withlocals.com

Amsterdam - withlocals.com

Amsterdam - withlocals.com

Amsterdam - withlocals.com

Două visătoare

Spre final ne oprim la o cafea să ne încălzim. Începem să vorbim de călătorii. Îi povestesc un pic cum a fost prin SUA. Ea îmi povesteşte că anul ăsta va merge în Indonezia, la nunta unui prieten. Cât de minunat! Îi promit să îi trimit nişte site-uri cu oferte pe care să le urmărească. O întreb dacă merge bine cu tururile astea Withlocals. Îmi zice că e ok, a început cu câteva luni în urmă şi le face pe lângă job, de câteva ori pe lună. Reuşeşte să pună bani deoparte de pe urma lor, dar cel mai mult apreciază că îşi face experienţă în domeniul tururilor, că întâlneşte mulţi turişti şi înţelege cam ce caută ei în Amsterdam. Toate o vor ajuta pe viitor la afacerea cu boat tours.Amsterdam - withlocals.com

Apoi pornim spre gară. Sarah merge foarte repede. Îmi place la nebunie asta, şi eu prefer să merg repede. Dar ne tot intersectăm cu biciclişti şi trebuie să fim atente. Ne întoarcem pe unul dintre canale. S-a lăsat ceaţa şi arată splendid! E prima dată când apreciez ceaţa. E întuneric, felinarele de-a lungul canalului dau o lumină albă, ce devine difuză în ceaţa lăsată. Pluteşte un aer misterios. Dar e un mister romantic. Îmi amintesc că lui Alex îi place ceaţa foarte mult, îl fascinează. Nu l-am înţeles niciodată. Până acum.Amsterdam - withlocals.com

– Ştii că de multe ori mă pierd pe străzile astea cu canale? Toate arată la fel. Şi sunt circulare, ca o ceapă, nu ai cum să le deosebeşti, îmi spune Sarah.
– Ha ha, dar atunci intră în acţiune Google Maps şi se rezolvă totul!
– Daa, teoretic da. Dar sunt fată, nu mă descurc nici cu Maps! îmi zice ea râzând.

La final am făcut un selfie împreună. Din păcate poza nu a ieşit prea bine. Dar mi se pare foarte emblematică pentru oraş, uite câte biciclete în spatele nostru (!), şi totodată pentru experienţa ce tocmai o avusesem. Petrecusem 90 de minute pline de râsete, hăhăieli şi poveşti. Am rezonat de la început cu ea şi m-am simţit fantastic!Amsterdam - withlocals.com

Cât costă o experienţă cu Withlocals?

Preţurile variază foarte mult de la un oraş la altul, dar şi de la un tur la altul. Există de exemplu tururi gastronomice, unde e şi mâncarea inclusă, şi acelea sunt mai scumpe, 50-100 de euro de persoană. Există tururi cu bicicleta, tururi de hidden gems (comori ascunse, locuri mai puţin turistice), tururi culturale. De toate pentru toţi! Iar preţul este în funcţie de numărul de persoane pentru care rezervi turul.

Mă uitasem pentru Barcelona şi un tur cu o tipă arhitect costa 20 de euro de persoană. Mi-ar fi plăcut mult să îl facem, dar nu am avut timp, am stat doar un weekend acolo. Turul cu Sarah de o oră şi jumătate în Amsterdam m-a costat 32 de euro. Dar asta pentru că am fost eu singură. Dacă am fi fost două persoane ar fi costat 16 euro de persoană, sau dacă am fi fost 4 ar fi costat 8 euro de fiecare. Aşa şi-a setat ea tariful, să fie minim 32 de euro. Dar am observat că nu e o regulă, fiecare localnic care oferă tururi are propriile reguli.

La fel ca la airbnb, plata se face integral în momentul rezervării, pe site. Nu îi dai personal bani ghidului tău.

În loc de concluzii

Withlocals e o experienţă foarte personală. Mie mi-a plăcut mult de tot. Nu a fost un tur de obiective, ci mai degrabă un tur de trăiri, Sarah mi-a prezentat locurile care îi plac cel mai mult, care o inspiră, sau care o distrează. Zonele în care ar vrea să locuiască, dacă nu ar costa milioane de euro un apartament. Clădirile care o fascinează pentru istoria lor. Cinematograful de peste 100 de ani la care merge frecvent, tocmai pentru că îi inspiră istorie, cultură.

Dacă eşti în căutare de o nouă perspectivă, pe care nu o vei găsi nici în cărţi, nici pe bloguri, şi nici în documentare, încearcă withlocals.com. Eu de-abia aştept să am o nouă ocazie!

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro