Search here...
TOP
Halkidiki

Traseul București Halkidiki (Kassandra, Sithonia) prin vama Kulata

Plaja Lagonisi, Sithonia, Halkidiki

Traseul București Halkidiki – Plaja Lagonisi, Sithonia


Update COVID iulie 2020! Pe pagina MAE vei găsi o alertă de călătorie cu două subiecte principale:

 • În perioada 1-15 iulie 2020 accesul rutier pe teritoriul elen în în scop de vizită/turistic se face doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata 
 • Obligația de a completa cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, indiferent dacă intri în țară pe cale aeriană, rutieră sau maritimă, un formular electronic (Passenger Locator Form), disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr.

Momentan cetățenii români pot intra în Grecia fără a fi nevoie de o perioadă de carantină, iar teste de covid se vor efectua aleatoriu. Urmărește întotdeauna pagina MAE pentru anunțurile oficiale de călătorie.


Anul acesta, în 2019, am fost din nou în Halkidiki pe brațul Kassandra, unde mai fusesem cu 3 ani în urmă. Am parcurs traseul București Halkidiki în 10 ore, știu că tot atât făcusem și data trecută, deși parcă acum am avut mai mulți km de autostradă prin Bulgaria. În orice caz, am plecat într-o sâmbătă și am întâlnit mult trafic în jurul Salonicului, altfel cred că am fi făcut mai puțin pe drum.

Îți povestesc mai departe despre traseu, dar întâi o mențiune despre vinieta de Bulgaria. Începând cu 1 ianuarie 2019 au introdus vinieta electronică, și mi se pare mult mai simplu să o cumperi online decât să te mai oprești la chioșcul de la intrarea în țară, împreună cu alți zeci de șoferi. Se face ușor pe site-ul bgtoll.bg, care are și versiune în română. Costurile sunt următoarele:

 • 1 săptămână 15 leva
 • 1 lună 30 leva
 • 1 weekend 10 leva (valabilă de vineri 12:00 până duminică 23:59)

Noi am mers de sâmbătă până sâmbătă, așa că ne-am cumpărat două viniete de weekend. Le-am printat ca să le avem, dar nu cred că e neapărat necesar.


Sugestii de cazare în Halkidiki. Noi am stat în Polychrono, pe brațul Kassandra. E o stațiune prietenoasă cu familiile cu copii, dar cam aglomerată în august. Am căutat câteva opțiuni de cazare în mai multe stațiuni, cu condiția să fie liniștite, aproape de plajă și cu recenzii bune:

Kassandra

Sithonia


Traseul București Halkidiki – drumul prin România

Am plecat din București la 3:15 noaptea. La 4:35 eram în vamă la Giurgiu, după o scurtă oprire ca să plătim taxa de pod de 14 lei și ca să facem plinul în Giurgiu. Am stat ceea ce ni s-a părut o veșnicie în vamă ca să intrăm la bulgari, de fapt au fost doar 25 de minute, dar având în vedere că distanța parcursă nu era mare, chiar a fost o veșnicie.

Traseul București Halkidiki – drumul prin Bulgaria

La 5:00 am intrat în Bulgaria, după ce am trecut prin stația de dezinsecție. Nu am mai văzut așa ceva, dar în acea perioadă era o problemă cu pesta porcină, poate din cauza asta. Nu ne-am mai oprit pentru vinietă căci o luasem online, dar dacă ai nevoie te poți opri aici la chioșcurile de viniete.

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – în vamă la bulgari

La intrarea în Bulgaria direcția este Sofia, se merge până la Byala și acolo dreapta spre Sofia (nu înainte spre Veliko). Drumul este pe o singură bandă, dar foarte bun, cu o limită de 90 km/h, deși noi uneori am mers și mai repede, mai ales că ne grupam cu mai multe mașini de România. La ora aceea matinală nu prea este poliție, dar am avut constant Waze-ul pornit pentru siguranță.

După Byala drumul nu mai este chiar atât de bun, dar e totuși rezonabil. Pe lângă localitatea Yablanitza începe autostrada, care duce aproape până în Grecia. Noi la 7:30 intram pe autostradă, deci am făcut 2 ore jumătate prin Bulgaria până să dăm de autostradă.

Autostrada te duce direct spre Sofia, acolo se întrerupe parțial, dar se merge pe centura Sofiei, care e foarte bună. Se ține direcția Kulata și în scurt timp se intră din nou pe autostradă. După vreo 100 km, pe la Blagoevgrad, se întrerupe autostrada și se reia din nou după vreo 40 km, după Kresna. De aici autostrada continuă până în Grecia (cu o mică întrerupere la Serres ajunge până în Halkidiki). Direcția este întotdeauna Kulata.

Ne-am oprit la Sandanski să facem plinul, căci în Grecia motorina e mult mai scumpă. Am ieșit de pe autostradă și ne-am dus la OMV-ul de pe drumul vechi, am băgat cu 2.30 leva/litrul, adică pe la 5.50 lei, rezonabil. Dar țin să îți spun că la întoarcere am făcut plinul imediat cum am trecut granița în Bulgaria, pe autostradă, tot cu 2.30 leva. Nu am oprit la OMV, unde era absolut plin de mașini, ci la Shell, chiar lângă el, unde nu era mai nimeni. 2.30 leva/litrul la ambele. Deci nu e nevoie să mai ieși de pe autostradă, prețurile sunt aceleași.

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – drum foarte bun pe o bandă prin Bulgaria la intrare în țară

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – drumul după Byala

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – direcția Sofia

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – autostrada prin Bulgaria

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – pe centura Sofiei se ține direcția Kulata

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – la Blagoevgrad se întrerupe autostrada

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – porțiune de 40km fără autostradă între Blagoevgrad și Kresna

Traseul București Halkidiki – drumul prin Grecia

La 10:15 am ajuns în vama Kulata (la 7 ore după ce am plecat din București) și nu am stat deloc pe partea bulgarilor, iar la greci am așteptat vreo 7-8 minute. La 10:23 am intrat în Grecia și imediat după  am plătit taxa de autostradă de 2.40€. Se ține direcția Salonic (Thessaloniki).

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – vama Kulata

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – autostrada din Grecia

Până la Salonic sunt cam 100 km, se parcurg destul de repede, majoritatea pe autostradă, în afară de o mică porțiune pe lângă Serres. Din Salonic se ține direcția Halkidiki (Chalkidiki) până în Nea Moudania, sunt cam 70 km pe un drum marcat ca autostradă (drum foarte bun, cu două benzi dar fără bandă de urgență).

De la Nea Moudania se împart drumurile spre cele două brațe: Kassandra este chiar în continuarea drumului (noi mai aveam cam 40km până în Polychrono unde aveam cazarea), iar până pe Sithonia mai sunt cam 40 km până la intrarea pe braț, în Nikiti.

Sună bine și rapid, însă noi am avut neșansa (sau proasta inspirație) să mergem în Halkidiki chiar sămbăta (am plecat din București vineri noaptea). Când, ce crezi, se varsă cel puțin tot Salonicul pe plajele de aici… Am prins o aglomerație incredibilă pe centura Salonicului, ce-i drept era și un accident acolo, și încă o aglomerație bară la bară la Nea Moudania, unde două benzi se transformă în una.

Practic am făcut cam 8 ore până în dreptul Salonicului, și de acolo mai aveam de parcurs doar 100 km, pe care am crezut că îi facem imediat. Dar am mai făcut două ore din cauza traficului

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – la intrarea în Grecia se ține direcția Thessaloniki

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – o dată ajunși în dreptul Salonicului, se ține direcția Chalkidiki

Traseul București Halkidiki

Traseul București Halkidiki – centura Salonic, înainte de aglomerație

Traseul București Halkidiki – rezumat

Traseul este acesta, există mici variații dar acesta e cel mai bun. Am plecat din Bucureşti la 3:15 noaptea, şi am ajuns la cazare în jur de 13:30, după 10 ore. Dar totuși dacă nu mergi sâmbăta, sau eventual dacă pleci foarte devreme din țară, poate eviți aglomerația și scoți un timp mai bun.

 • Drum prin România: Bucureşti – Ruse 70 km, parcurs în 1 oră şi 45 minute (cu tot cu așteptarea în vamă de 25 de minute).
 • Drum prin Bulgaria: Ruse – Kulata 500 km, parcurs în 5 ore și 15 minute.
 • Drum prin Grecia: Kulata – Polychrono (pe brațul Kassandra) 210 km, parcurși în 3 ore (am pierdut foarte mult timp din cauza traficului de pe centura Salonicului și din zona Nea Moudania).

Am făcut pauze foarte scurte, de două ori ca să facem plinul (la Giurgiu și Sandanski) şi cred că încă o dată pentru baie. Timpii de așteptare în vămi: 25 de minute la Ruse, 8 minute la Kulata.

Costuri

Costurile totale ale drumului dus-întors au fost de aproximativ 156€:

 • Viniete Bulgaria de weekend 10€
 • Un plin de combustibil în București de 50€ (230 ron), și încă de 6€ alimentare la Giurgiu
 • Taxă pod Giurgiu 14 ron (aprox 3€)
 • Plin Sandanski 35€ (2.30 leva/litru, în total 66 leva)
 • 2.40€ taxă autostradă în Grecia
 • Apoi la întoarcere 2.40€ taxă autostradă Grecia
 • Plin imediat după graniță în Bulgaria 45€ (2.30 leva/litru, în total 87 leva)
 • 2€ taxă pod Giurgiu (se pot plăti 2€ sau 4 leva)
Plaja Orange Beach, Sithonia, Halkidiki

Traseul București Halkidiki – plaja Orange Beach, Sithonia

Concluzii

Traseul București Halkidiki este destul de ușor de parcurs, în mare parte sunt autostrăzi, dar și acolo unde nu sunt, în Bulgaria, drumul este foarte bun. În vamă la greci nu am așteptat foarte mult, dar la granița România – Bulgaria am așteptat ceva și la dus și la întors. Am plecat într-o sâmbătă și ne-am întors sâmbăta următoare, poate în timpul săptămânii este mai liber. O altă problemă în weekend este traficul din Salonic spre Halkidiki, dacă ai putea să îl eviți ar fi grozav.

Sper că am acoperit toate detaliile necesare, nu îmi rămâne decât să îți urez drum bun și kalimera! 😁

Booking.com


Citește și:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro